Transport, bil og fly

Norviking
17.02.2019 kl 08:54 12784

Ser det er en del usikkerhet rundt tegningsretter så her kommer den berømte teskje-versjonen som er tenkt å gi nybegynnerne på børs litt hjelp.

Om man eier NAS aksjer pr dato , eller kjøper aksjer slik at man er registrert i VPN ( verdipapirsentralen ) med disse før en gitt dato så får man automatisk tildelt tegningsretter.
At enkelte ikke skjønner hva en tegningrett er kan man lese i en del poster over her MEN for å snu ordet på hodet så betyr en "tegningsrett" RETT TIL Å TEGNE seg for nye aksjer til prisen som blir bestemt , som er emisjonskurs.
EN tegningsrett er om man vil si det enkelt en "kupong" som gir deg rett til å kjøpe aksjer til en fastsatt pris , Fastsatt pris = emisjonskursen.
Feks : Får man 1 tegningsrett for hver NAS aksje man har og emisjonskursen er feks 50 kroner . Så kan man kjøpe 1 NAS aksje til 50 kroner pr tegningsrett.
Når man har gjort dette så kan man ikke selge tegningsretten etterpå . Den bortfaller. Kupongen er brukt og ferdig med det.
Om man ikke vil kjøpe aksjer eller ikke har råd til å kjøpe aksjer for de tegningsrettene man får tildelt så kan man selge de da tegningrettene er et verdipapir i seg selv.
Tegningsrettene vil også ha en fastsatt verdi når de blir tildelt/ utstedt og kan selges på lik linje med en vanlig aksje innen en viss dato.
Når tegningsrettene er i omløp over børs så kan / vil prisen svinge alt etter tilbud og etterspørsel ( akkurat som en vanlig aksje )
Når eks tegningsretter datoen kommer så blir tegningrettene verdiløse og kan ikke handle med de lenger. Det er da også for sent å prøve å kjøpe aksjer for dem da de som sagt er utgått på dato og ikke lenger gyldige.
Derfor er det VIKTIG å bestemme seg for å enten handle nye aksjer for dem eller selge dem før eks dato.
Man kan også kombinere ved å kjøpe aksjer for noen av tegningsrettene og selge noen av tegningsrettene,

Overtegning :
Om man feks får tildelt 100 tegningretter som gir rett til å kjøpe 100 nye NAS aksjer , MEN man ønsker å kjøpe flere aksjer til emisjonskurs så kan man forsøke å overtegne.
Man kan feks håpe at ikke alle aksjonærene kjøper emisjons aksjer og at NAS står i fare for å ikke få fulltegnet emisjonen.
De er det jo aksjer fortsatt til salgs som NAS ønsker å få ut og da kan man få kjøpt en slump av disse.
Det kalles overtegning.

At en emisjon er overtegnet er derimot noe annet
Det betyr at emisjonen er populær blant investorene og disse forsøker å få fatt i så mange emisjons-aksjer som mulig
Emisjonen blir fulltegnet og aksjonærene har tegnet seg for flere aksjer enn det som er tilgjengelig.

Rettet emisjon og rep-emisjon
Ofte ser vi en rettet emisjon
Dvs et selskap trykker nye aksjer og selger disse til dedikerte investorer
Småaksjonærene blir i slike tilfeller utvannet da de ikke får mulighet til å være med å beholde sin %vise andelen de eier i et selskap.
Da hender det at det kommer en rep-emisjon der selskapet utsteder et begrenset antall aksjer som småinvestorene kan tegne seg i slik at de også får en liten mulighet til å være med.
Her har jeg også sett at tegningsretter kan være slik at de ikke er omsettelige.
Om man ikke kjøper aksjer for dem så kan man heller ikke selge dem.
Dette kan variere fra emisjon til emisjon og fra selskap til selskap.

Håper dette gir de som er ny på børs litt bedre innblikk i emisjoner.
Redigert 21.01.2021 kl 07:18

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.