Finans

mastermind
22.02.2019 kl 07:34 3469

De aller fleste som følger med på internasjonale markeder og handel, ser mørke skyer i horisonten. Å har gjort det lenge. Ingen tvil om at den veksten man har sett de siste årene er drevet av fremtidsoptimisme, ikke reell verdiøkning/verdiskapning. Å som vanlige norske husholdninger, er mye av veksten basert på store lån. Det ser man bl.a på NAS. Verdsatt til 10% av lånebyrden. Før kapitalinnhentingen. Vi har sett hva som har skjedd med selskapet, og aksjekursen. Så kan man diskutere om man ser en korreksjonsmodus, eller begynnelsen på et krakk.

Fallet i fjor høst kom brått på mange. For de som var tungt inne i oljenæringen, kan nok hendelsen virke mer som et krakk enn korrigering. Noen selskap har alt hentet inn fallet, og ligger høyere enn før kursfallet. Andre er på god vei tilbake, selv om oljeprisen er langt fra 80$ fatet. Frykter man ser et "suckers ralley", i håp om å hente inn noe av tapet. Problemet er at om dette bare var en forsmak, kan man risikere å tape mer. Mye mer. Mange formuer er skapt i krisetider, men det er de som har hatt kapital å skyte inn på bunnen. Derfor har nok mange, meg inkludert, benyttet oppgangen etter nyttår til å selge meg ned. Nå har jeg gått fra å fokusere på langsiktig verdiskapning, til daytrading på nyheter. Å i urolige tider mangler det ikke på muligheter til å tjene penger på kortsiktige handler.

Tilbake til tema. Å spå krakk er lett. Krakk kommer med jevne mellomrom. Man har utarbeidet kjennetegn man ser etter, i forkant av krakket. Hvorfor klarer man da ikke å redusere krakket til en korreksjon? Grådighet. Alle ønsker å tjene mer. Tjener man 1 mill, vl man ha 2 mill osv. Derfor får man også "suckers ralley". Men det å spå nøyaktig på dagen når man får krakk eller korrigering, er som å vinne i lotto. Å særlig nå, med så uprofesjonelle aktører som Trump og FED. Trump er en klovn. FED sliter nok litt med politisk påvirkning (som de burde oversett), samt misvisende signaler fra ulike parameter. Hadde de ikke begynt sin vingling, og stått fast på sine første signaler, hadde man kanskje bare sett korreksjon. Nå vil man nok få krakk i nær fremtid.

Trump er en klovn. Hans utspill er rett og slett bisarre til tider. Går i mot egne ministre, som knyttet til Huawei og Rusal. Trump hadde mot til å gjøre noe med en helt nødvendig inngripen overfor Kina. Kinesisk politisk styring og tyveri måtte en gang håndteres. Det for å sikre fremtidens markeder. Investorer i dag syns man kunne ventet til de hadde tjent seg søkkrik selv. Men fremtidens investorer ønsker å få slike problemer ryddet av veien. Å til de som bagatelliserer kinas politiske innflytelse innen kinesiske selskap, finner man tydelige eksempler på sterke bånd:

https://www.dn.no/utenriks/kina/australia/5g/tilspisset-5g-konflikt-kina-blokkerer-australsk-kull/2-1-549617

EU er heller ikke fri for lyter. EØS avtalen er omstridt. De som tjener på avtalen, er positive. De som taper, blir neglisjert. Å man ser hvordan de reagerer når USA truer med økt toll på biler, som er største eksportartikkel til største økonomien i EU. Tolløkningen er ikke hinsides fra USA. Men heller en tilpasning til tollsatsene EU har på amerikanske biler. Heller ikke USA er helt stueren. De avviser klimaendringer, for å beskytte egen industri. Samme med endringen i tollsatser på aluminium og stål. Så frihandel er ikke frihandel. Skjønner det er politisk vanskelig å balansere frihandel med å sikre egen industri og arbeidsplasser. Lønnsnivået her hjemme ville rasert all norsk sysselsetting med komplett frihandel. Så verdensøkonomien balanserer allerede på knivseggen. Det har fungert, og blitt akseptert, så lenge politikerne har følt landet som helhet er tjent med det. Når det butter imot, oppstår konflikter.

Tilbake til krakk. Dagens artikkel i Hegnar viser ubalansen og problemene i amerikansk økonomi. Muligens også skifte fra hauk til due hos FED. Problemene virker å tårne seg opp, og tegn som tyder på fortsatt berg og dalbane innen handel på børs. Jeg er av den oppfatning av at man er i korreksjonsmodus. Jeg tror på ytterligere fall og usikkerhet. Ikke en vedvarende korreksjonsmodus slik man ser i Japan. Men mye avhenger av politiske beslutninger knyttet til Brexit, handelssamtalene mellom Trump og Kina og EU. Å ikke minst om politiske krefter rundt om i verden klarer å stagnere intern uro og konfliktnivå. Vi trenger ledere som viser ledelse, ikke fremmer konflikter. Å det kan ta noe tid før vi ser skje. Legger ved link til dagens oppsummering fra USA:

https://www.hegnar.no/Nyheter/Boers-finans/2019/02/Svak-nedgang-paa-boersene-i-New-YorkRapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.