Dagens tema

Zorin
26.02.2019 kl 11:03 180

Bør det ikke koste noe å forurense? En dag så må noen ta kostnaden med forurensingen som skapes, så hvorfor skal ikke den som tilfører samfunnet forurensing være med å dekke inn denne?

Når det gjelder skattlegging av forurensing så har det vist seg å fungere. Markedene har en enestående evne til å effektivisere. Det betyr at de gjør ikke noe før de må, men hvis for eks. vanlig sement blir avgiftsbelagt mens la oss kalle det nyutviklet sement uten det som setter CO2 fotavtrykk blir det ikke så vil markedet enten oppfinne den type sement eller ta i bruk andres oppfinnelser selv. Alt for å spare avgiften. For samfunnet betyr det at verden har blitt et ørlite bittelite grann mer miljøvennlig. Faktum er at bensinbilene ikke begynte å bruke mindre bensin før 1979 og under iran-krisa som presset prisene opp i ekstreme høyder. Japan begynte da å tenke: hva kan vi gjøre for at forbrukeren skal slippe billigere unna? Jo! La oss gjøre at bilene bruker mindre bensin enn 5 liter per mil! Og det var det som ti slutt ødela for den amerikanske bilindustrien som ikke brydde å gjøre noe med det. For i motsatt til Japan som trengte bensingjerrige biler (de har jo ikke olje selv) så trengte ikke amerikanerne det i like stor grad (de har mye olje). Men for Japan gjorde denne effektiviseringen at de tok over store deler av markedet. Tilbake til avgifter. Er de brukt riktig så vil de gjøre samfunnet vårt bedre! Jeg ønsker jo tross alt at mine barn skal vokse opp i en like god verden som jeg selv gjorde!

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.