Olje og energi

Londonmannen
12.01.2022 kl 20:27 1231

Nei, slik fungerer det nok ikke. Men Russland forsøker å skremme NATO ved å bygge opp store styrker ved grensen til Ukraina. De anser NATO sin ekspansjon østover som en trussel for egen sikkerhet. Det skyldes at Russland, og typer som Putin under Den kalde krigen hadde muligheten å kontrollere samtlige av sine randstater, bortsette fra Norge og Tyrkia. Denne muligheten til å kunne gå inn og slå ned ethvert opprør med rå militær makt, gav russerne en sikkerhet de satte stor pris på.

Når nå NATO har ekspandert østover og latt land som de baltiske, Polen, Tjekkia og Slovaki, Romania mfl bli medlemmer, da har Russland mistet den muligheten. Men nå har Russland trukket den røde linjen; Ukraina skal ikke bli medlem i NATO. Hvorfor? Jo, vi må ikke glemme at Russland har basen for sin Svartehavsflåte på Krim. Dersom Ukraina blir medlem i NATO blir denne flåten liggende i noe som kan minne om ingenmannsland og Russland vil ikke lenger ha muligheten til å holde Ukraina i ørene ved å true med militær makt. Det gjør situasjonen for Russland uholdbar.

Men at Russland skulle gå til krig, bare fordi NATO ikke etterkommer Russland sitt krav om en garanti mot at Ukraina blir NATO, medlem, det tror jeg ikke de gjør. For en konflikt med Ukraina når det er usikkert om USA engasjerer seg, det er høyt spill. En slik konflikt kan raskt komme fullstendig ut av kontroll og verden vil kunnebefinne seg i en ny verdenskrig. En verdenskrig der USA står opp mot Russland og eventuelt Kina, det kan bli undergangen for menneskeheten. Vi snakker tross alt om tre stormakter som har et spinnvilt arsenal av atomvåpen i landbaserte siloer og deployert rundt om i verdenshavene ombord i såkalte boomers, atomubåter med ballistiske atomraketter. Det er neppe noen som kommer ut av en slik konflikt som en vinner.

Vi får inderlig håpe at også russerne skjønner såpass. For en slik garanti som de ber om, det vil de nok aldri få fra NATO.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.