Olje og energi

tuja
12.01.2022 kl 23:22 9161

Finansdirektør mener verdiene kan 18-dobles
Finansdirektør Jason D’Silva i Questerre lot 600.000 opsjoner forfalle i juni i fjor. Nå mener han at en erstatning vil kunne utgjøre mellom 20 og 40 kroner pr. aksje i et bull-scenario.
Publisert 5. jan. 2022 kl. 09.28
Lesetid: 3 minutter

USIKKERT UTFALL: Det er mange som spekulerer i hvor stor kompensasjon Questerre kan få. Her fra St. Edouard-brønnen i Quebec. FOTO: QUESTERRE
Olje
Anders Pedersen Bjergaard
Redaksjonssjef Finans

ANNONSE

Quebecs myndigheter ønsker å forby all leting og utvinning av olje- og gass i provinsen. Derfor er det mange investorer som posisjonerer seg for at oljemyggen Questerre kan få en kompensasjon fra myndighetene.

Rundt juletider sendte en aksjonær en e-post til finansdirektør Jason D’Silva i Questerre med spørsmål om selskapet planlegger å få flere norske meglerhus til å dekke aksjen.

Han stilte også spørsmål rundt hvorvidt norske investorer skjønner hvor store verdiene i en potensiell erstatningssak kan være.

Enorme verdier

Finansdirektør Jason D’Silva svarte følgende på e-posten:

«You are correct. I don’t think the investors realize that the downside for the situation in Quebec is that we get $175MM (~$0.40/share). The upside is we get fair value or in excess of $1,000-$2,000 MM ($2.30-$4.60/share). This is on top of the existing production».

Med andre ord mener D’Silva at erstatningssummen i et bear-sceanrio kan utgjøre 3,5 kroner pr. aksje. Til sammenligning ble Questerre-aksjen omsatt for 2,28 kroner onsdag formiddag etter kraftig kursoppgang de seneste dagene.

Får Questerre full dekning for verdiene av gassreservene mener finansdirektøren at kompensasjonen vil kunne beløpe seg til mellom 20 og 40 kroner pr. aksje. Fra dagens nivåer tilsvarer det en 18-dobling av aksjekursen.

Det er verdt å trekke frem at D’Silva ikke valgte å innløse 600.000 opsjoner med strike på 0,17 dollar i juni, da børskursen var over innløsningskursen.

Tror på suksess

Til Finansavisen sier D’Silva at det er et uavhengig ingeniørfirma som gjorde en verdivurdering av Questerres gassfelt i fjor, og dokumentet er blitt kommunisert til markedet.

– Med høyere gasspriser er verdiene sannsynligvis høyere i dag, sier han.

– Er du sikker på at dere får en kompensasjon?

– Det er en sannsynlighet for at myndighetene ikke tilbyr en kompensasjon, men gitt deres kommentar om noe kompensasjon og «ikke fremstå som en bananrepublikk» tror jeg personlig det er liten sjanse for at vi ikke får noe. Bortsett fra størrelsen på den mulige kompensasjonen, er hovedspørsmålet når den kommer, sier D’Silva.

Ifølge finansdirektøren er det også mulig at myndighetene revurderer sin holdning og lar Questerre gå videre med gassprosjektene.

– Siden det er et nullutslippsprosjekt kan det utgjøre en forskjell når de kommende endringene i EU-taksonomien inntreffer, som handler om å inkludere naturgass og kjernekraft i ren energi, sier han.

D’Silva understreker at det er usikkerhet knyttet til om kompensasjonen vil komme i form av refusjon av historiske kostnader eller basert på en fair value-betraktning.

– Ekspropriasjonsloven sier klart at det skal utbetales erstatning basert på virkelig verdi, sier han.

Ligger an til kompensasjon – øker kursmålet med 160 prosent

Oppjusterte kraftig

Søndag kom SpareBank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen ut med en analyseoppdatering hvor kursmålet ble løftet fra 1,5 til 4 kroner, samtidig som anbefalingen ble jekket opp fra hold til kjøp.

Årsaken til oppgraderingen er følgelig en potensiell kompensasjon fra myndighetene.

«Et mer sannsynlig, men fortsatt konservativt, kompensasjonsscenario er etter vårt syn en refusjon av historiske kostnader netto til Questerre», skrev Sveen-Nilsen.

Det skal tilsvare om lag 175 millioner canadiske dollar, eller 2,8 norske kroner pr. aksje uten risiko, hvorav rundt 100 millioner canadiske dollar er balanseført i dag.

I et bull-scenario anslår Sveen-Nilsen en verdijustert egenkapital (NAV) pr. aksje på i overkant av 10 kroner. Det er likevel milevis under finansdirektør Jason D’Silvas kommuniserte bull-estimat.


INGEN RØYK UTEN ILD :)

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.