Sjømat ‑ fiskeri og oppdrett

citius
14.01.2022 kl 12:32 10183
"Hvordan påvirker inflasjonen?

Et generelt tema i 2021 var stigende inflasjon – i USA har den nådd det høyeste nivået på 40 år. Sentralbanker som til å begynne med sa at inflasjonstendensene var en forbigående hikke knyttet til korona, virker litt mer bekymret og har begynt å øke styringsrentene. Kanskje man bør tenke på å sikre renten dersom man har mye gjeld?

For laksebransjen ser vi inflasjonen tydeligst via økende fôrpriser. Vi er ikke så veldig urolig for det. En grunn er at kostnadene for fjære og kjøtt vil stige mer fordi fôret utgjør en større andel av totalkostnaden. Det betyr at alt annet like en bedring i laksens relative kostnadsposisjon. En annen grunn er at et stramt marked betyr at prisene antagelig vil øke mer enn kostnadene uansett. Kontali spår en global tilbudsvekst på bare 2 prosent i 2022, ned fra 6 prosent i 2021. Tommelfingerregelen sier at etterspørselen vokser cirka 5 prosent i året strukturelt. Så hvis tilbudsveksten er lavere enn det, betyr det normalt stigende priser. Forward prisen på Fishpool støtter dette – den indikerer en oppgang på 10 prosent ift. snittprisen for 2021. Samtidig ser etterspørselen sterk ut, hypotesen om at korona ville gi et varig løft i etterspørselen i retail ser ut til å holde stikk."


Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.