Shipping

jadden
17.01.2022 kl 17:44 8138

Utbytte eller tilbakekjøp, dette ble heftig diskutert på forumet for et par uker siden. Her gjengis en diskusjon mellom ulike analytikere på temaet, grunnnlaget er Equinors nylige tilbakekjøp. jeg gjengir artikkelen i sin helhet da den ligger bak betalingsmur:
......................................................................................................

Equinor hamstret på all-time high
Equinor hamstret aksjer for totalt 112 millioner på historisk høy kurs. Analytikerkorpset har delte meninger i om det er en god idé.
Publisert 17. jan. 2022 kl. 14.14
Lesetid: 3 minutter

Per Stefan Præsterud
Journalist


– Jeg tror Equinor-aksjen ville reagert bedre dersom selskapet heller brukte pengene på et kontantutbytte til aksjonærene. Ulempen med å kjøpe tilbake aksjer i dagens marked er at man kjøper på høye kurser, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets.
Fredag forrige uke kjøpte Equinor tilbake 439.542 egne aksjer til 254,69 kroner pr. stykk.
Kjøpet på totalt 112 millioner kroner ble gjort kun fire kroner under den høyeste kursen som noen ganger er målt i kroner for Equinor-aksjen. Fredag ettermiddag nådde kursen all-time high på 258,70 kroner.
Tilbakekjøp eller ikke?
Mange børsnoterte selskaper kjøper egne aksjer i markedet. Formålet med kjøpene er å skape økt etterspørsel etter aksjene, og ofte vil kursen reagere med å stige. Samtidig vil verdien av de gjenværende aksjene bli mer verdt, ettersom de får rett til en større del av selskapets overskudd.
Sveen-Nilsen påpeker at det er det kronemessige beløpet til aksjonærene som teller.
– Man kan argumentere for at selskapet har en viss sum penger som skal til aksjonærene. Om beløpet brukes på utbytte eller tilbakekjøp, har ikke så mye å si.

Gir fordeler
Han mener tilbakekjøp av aksjer også har sine fordeler.
– Tilbakekjøp av aksjer kan gi skattemessige fordeler for visse investorer. En annen fordel er at signaleffekten er relativt sterk ved tilbakekjøp, fordi det ofte betyr at selskapet mener aksjen er lavt priset, sier Sveen-Nilsen.
Det er vanlig at oljeselskaper benytter både tilbakekjøp av aksjer og utbetaling av utbytte.
– Det virker som en miks av tilbakekjøp av aksjer og kontantutbytte har blitt en slags kutyme, men personlig så tror jeg utbytte blir bedre mottatt i markedet enn tilbakekjøp av aksjer for mellomstore skandinaviske oljeselskaper.

Tror utbytte blir økt
Analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities er enig med analytikerkollegaen i SpareBank 1 Markets.
– Utfordringen med å kjøpe tilbake aksjer i gode tider er at aksjene ofte er høyt priset. Samtidig er tilbakekjøp ofte sett på som fleksibelt sammenlignet med økt utbytte som selskaper ofte føler er mer bindende, sier han.
At Equinor annonserte tilbakekjøp istedenfor større økning av utbyttet, som fortsatt er 34 prosent lavere enn ved starten av 2020, kan være et tegn på at de ønsker høyere fleksibilitet fremover, mener han.
– Slik ting ser ut nå har de råd til begge deler og utbyttet blir helt sikkert økt på kapitalmarkedsdagen i starten av februar. Det prises allerede også inn i aksjen som handler på en betydelig premie til europeiske konkurrenter, sier Kristiansen.

Hipp som happ
– I teorien er det hipp som happ. Jeg tror Equinors største problem er hva de skal gjøre med alle pengene. De har så mye kontanter, sier analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier.
Ulempen med sistnevnte er at det blir vanskelig å kutte igjen når ting ting butter.
– Ved ekstrem lønnsomhet som nå, så er det lurt å kjøpe tilbake litt mer aksjer enn å øke utbyttet for mye, sier han.
Han mener det er smart av Equinor å gjøre høye tilbakekjøp når kursen er høy.
– Jeg liker den modellen. Exxon, som er det beste oljeselskapet i verden, har alltid gjort det. Når det går bra kjøper de aksjer for 2-3-gangeren av det de gir i utbytte.

Økte tilbakekjøpene
I tredje kvartal fullførte Equinor første transje i tilbakekjøpsprogrammet for 2021 med kjøp i markedet for totalt 99 millioner dollar. Beløpet tilsvarte et beløp på totalt 300 millioner dollar, inkludert aksjer som ble innløst fra den norske stat og annullert.
Med bakgrunn i fordelaktige råvarepriser, sterk kontantstrøm og en justert gjeldsgrad på 13,2 prosent besluttet styret å øke størrelsen på den andre transjen av tilbakekjøp av aksjer fra 300 millioner til 1 milliard dollar, inkludert aksjer som vil bli innløst av staten og annullert.
Kontantutbyttet ble beholdt på 0,18 dollar pr. aksjer i kvartalet. Mye av grunnen til det sterke resultatet til Equinor i kvartalet var på grunn av skattelettelsene til oljeselskapene i kjølvannet av coronapandemien. Mange mente derfor det hadde vært umusikalsk av Equinor å øke utbyttet.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.