Eiendom

paneldata
07.04.2019 kl 13:39 1665

Det er veldig interessant med den høye gjeldsveksten som har pågått over så lang tid. Kredittmarkeder er jo alltid i balanse. Det betyr at all den gjelden til private husholdninger er noens formue. Spørsmålet er hvem som har hatt den veksten i formue i samme periode? Det er kanskje en kombinasjon av pensjonssparing og offentlig sparing som er speilbildet av veksten i private husholdningers gjeld? Da er det flere endringer makroøkonomisk variabler som kan løse floken. Vi vet det må bli lavere sparing i private husholdninger som er pensjonister, siden det å være pensjonist per definisjon er å bruke av samfunnet oppsparte kapital, og det blir flere pensjonister med genereøse pensjoner framover.
Min gjetning er at det er nødvendig med:
1)-høyere sparing i private husholdninger som er i arbeidsstyrken.
2) -høyere inflasjon, og lavere kronekurs (som betyr lavere realverdi av eiendomsformuer for gitt kroneverdi, pensjonsutbetalinger og av arbeidstakeres lønninger)
3) -omvurdering (nedjustering) av eiendomsverdier i Norge.
4) -høyere rente
1 og 2 startet etter etter oljeprisfallet, 3 startet i 2017, 4 startet i 2018.

Problemet er at det er vanskelig å forutse hvor mye det blir av 1-4 framover.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.