Dagens tema

dirken
22.04.2019 kl 14:18 825

Trump kaller seg selv "the tariff man", hankatten. Tariff i denne sammenheng er tolltariff. Trump er glad i toll. Trump mener toll fungerer. Slagordet "frihandel" som før pleide å komme fra andre siden av atlanteren er for lengst byttet ut med "rettferdig handel", og argumentene er til forveksling ganske like som forskjellige regjeringer har brukt om de norske tollsatsene for matvarer i lang tid. Det er ikke rettferdig å la bønder i et karrig land som Norge konkurrere med paddeflate og frodige Nederland f.eks. Derfor utjevner man konkurranseulemepene med tollsatser. Ja, maten blir dyrere, men så får man kyr på beite osv. Dessuten er nordmenn så rike at vi ikke bruker en større andel av lønna på mat enn svensker. osv osv. Vi har alle hørt argumentene. De siste seks årene har landbruksministrene vært fra FrP, uten at det har endret stort.

Anti-globaliseringsvinden som blåser over Europa i disse dager, og som er i ferd med å utradere de tradisjonelle sosialdemokratiske, sosialistiske og kristenkonservative partiene, har sitt rotfeste i distriktene utenfor de store byene. Gjerne distrikter som har tapt på globalisering og friflytpolitikken. I Norge er distrikt synonymt med bønder.

Det er bare å hoppe på populist-toget først som sist hankatten. Men da må du legge fra deg bondehetsen. Den gikk alle uansett lei på slutten av 90-tallet, som sagt.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.