Industri

KAWAS
24.04.2019 kl 08:20 2900

Bedre enn ventet utvikling i kinesisk økonomi - om man tør tro kinesisk statistikk. Kinesiske myndigheter trakk et lettelsens sukk sannsynligvis etter at førstekvartalsrapporten i Kina var bedre enn forventet. Det betyr at kineserne istedet for å bekymre seg for holde hjulene i gang med økt offentlig støtte nå kan konsentrere seg om blant annet framtidsrettede reformer av kinesisk næringsliv. Intet er gratis, ei heller subsidiering av næringslivet. I prinsippet er f.eks. subsidiering av eksportrettet industri det samme som å øke skattene og sende skatteinntektene til utlandet. Dette ser nok kineserne ikke kan fortsette i all framtid. Subsidiering har også den uheldige effekten at det hindrer naturlig omstilling ved at det blir holdt kunstig liv i lavproduktive bedrifter. Det er i kineserenes interesse å gjennomføre slike reformer for å sikre framtidig konkurranseevne. De opplever allerede en del "lekkasje" til billigere naboland. Meldingene om gode makrotall er derfor svært beleilig for kineserne OG handelsforhandlingene.

Dersom kineserne signaliserer i forhandlingsmøtene en intensjon om visse strukturreformer de neste ukene med amerikanerne er dette særdeles godt nytt. Da er det sannsynligvis bare ett større hinder igjen før man kan forberede signering av avtalen - hva skal man gjøre med de straffetariffene begge land innførte i fjor? Det har vært spekulert i at amerikanerne vil beholde omtrent 25% av tariffene, noe som man kan anta vil føre til at kineserne beholder også noe tilsvarende.Det betyr ikke at det er de samme tariffene som beholdes, men at det er tariffer som utgjør en verdi tilsvarende 25% av verdien av fjorårets tariffer. F.eks. kan det tenkes med utbruddet av svinepest at kineserne vil gjerne åpne for import av svinekjøtt fra USA uten tariffer. Å bli enige om dette er lettere enn andre saker de har blitt enige om som f.eks. IP rights, tvungen teknologioverføring, enforcementmekanisme, forenklinger ved utstedelse av tillatelser for utenlandske bedrifter til å investere og etablere seg i Kina, joint ventures etableringer med kinesiske bedrifter, og nå kanskje signaler om strukturreformer, etc.

Siden bedrifter for REC kjemper til en viss grad mot klokka er det grunn til å anta at polysilikon beholdes på listen av de varene i første omgang som blir unntatt straffetoll.

Jeg er meget optimistisk for at dette går veien for REC.

https://www.fxstreet.com/news/china-structural-reforms-will-help-stabilise-the-economy-anz-201904220727
Redigert 24.04.2019 kl 08:23

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.