Olje og energi

Elly
QEC 21.06.2022 kl 12:48 21304

https://investornytt.no/gasskrise-i-europa-kan-sende-qusterre-energy-corporation-til-himmels/

QEC – kan gå til himmels på rykter

Det børsnoterte canadiske oljeselskapet QEC kan ifølge de selv levere 40% av Tysklands importbehov for gas som kommer fra Russland.
Selskapet har enorme olje og gassreserver i bakken i Quebec som nå blir gjenstand for storpolitikk.
Et unisont europeisk press som ønsker å sikre fremtidig forsyningslinjer for gassleveranser er svært viktig for EU. Det kan nå føre til fortgang i beslutningsprosesser og utbygginger.

Det er spekulert i media i lengre tid at selskapet skal få erstatning for alle kostnader. Dette fordi Canada trakk tilbake lisensen og noen mener at Canada er nødt til å kompensere for faktisk tap oljeselskapet har for å ikke fremstå som en bananrepublikk. Dette uttalte selskapets styreleder i januar i år til Finansavisen.
En erstatning vil være vanskelig å tallfeste – men selskapet selv har hatt utgifter i milliardklassen, hvis man baserer seg på faktiske reserver med olje/gas, kan det bety mange milliarder i erstatning fra myndighetene i Canada.

Et alternativ er at selskapet får dekket utgifter knyttet til oljevirksomheten men får tillatelse til å ta ut naturgass. Jeg personlig tror dette er hva som vil skje.
Selskapet mottar et betydelig beløp for å stenge ned oljevirksomheten og får tillatelse til å utvinne og eksportere naturgass. Da redder den sittende regjeringen ansikt. For Truedau/Singh regjeringen i Canada som har et uttalt mål om det grønne skiftet kommer olje og gass krisen svært ubeleilig. En nylig undersøkelse i Canada viser at nær to-tredeler av Canadas befolkning mener Quebec bør utvinne olje og gass.

Man har EU som presser Truedau regjeringen på for å sikre forsyningslinje for fremtidig gass ved å la Questerre energy produsere og eksportere, opinionen mener det samme før valget og er rasende over skyhøye energipriser.

Canada er heller ikke interessert i å kompensere QEC i en erstatning som kan overstige 10-30 milliarder kroner i reelle tapte verdier. For den sittende regjeringen vil det være avgjørende å ikke tape ansikt, men likevell beholde velgere og vinne valget i oktober.

Regjeringen har satset hardt på fornybart og jobbet imot olje og gass – nøkkelen er EU taxonomi.

EUs Taxonomi som er hva som definerer hva som er grønt og ikke – kan fort komme til å sette gass som «grønt».

Jeg tror QEC vil få tillatelse til å utvinne og produsere naturgass med henblikk til eksport til Europa og at dette vil bli annonsert i god tid før valget i oktober. Jeg tror det kan komme nyheter allerede ila juli måned og forventer uansett er forventningsrally inn mot valget. Nedsiden er uansett beskyttet av nåværende produksjon som gir god cashflow, selskapet har ikke gjeld.

Om dette skjer vil dette føre til et enormt kjøpspress og selskapet skal reprises. Mange jeg har pratet med mener aksjen kan fint gå til både 10 og 20 kr hvis de får tilbake tillatelsen og eller delvis kompensasjon.

Det skjedde noe i januar og mye skal tilskrives morgenmailen til Sparebanken 1 Markets:

(Hentet fra finansavisen forum)

Sparebanken 1 Markets hadde 7. januar et referat fra ledelsen i QEC som ble lagt frem for investorer samme dag. Det er særlig et punkt som er svært interessant:

5) Government’s internal fair value estimate for the project is CAD 2-5bn

Dette betyr i praksis at staten Canada anerkjenner deres ansvar for å trekke tilbake tillatelsen samt at en erstatning vil være mellom 2 til 5 mrd CAD. Det vil si mellom 15 og 38 milliarder NOK. Det er 14-30 ganger høyere enn dagens kurs.

QEC er som en vill rakett – hvis noen tenner den. Kan det bli action.

Denne gangen tror jeg det kan bli en himmelferd og oppgangen i januar var bare en forsmak på hva vi har i vente. Den daglige omsetningen på oppgangen i januar lå på over 60-70 millioner kroner pr dag.

QEC handles på Oslo Børs til en markedsverdi på 714 millioner kroner.
Redigert 11.07.2022 kl 17:27

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.