Offshore

uteseileren
03.05.2019 kl 16:09 3232

John Fredriksens riggselskap påførte Tor Olav Trøim kjempetap
Det var det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill som stakk av med de to kontraktene som Borr Drilling mistet torsdag. Kanselleringene har kostet Trøim et papirtap på 133 millioner kroner.
Publisert: 03.05.19 — 15.16
John Fredriksens riggselskap Seadrill tok innersvingen på Tor Olav Trøims riggutfordrer Borr Drilling og stakk av med to riggkontrakter denne uken.
John Fredriksens riggselskap Seadrill tok innersvingen på Tor Olav Trøims riggutfordrer Borr Drilling og stakk av med to riggkontrakter denne uken.
Riggselskapet Borr Drilling, der Tor Olav Trøim er blant de største aksjonærene, sjokkerte torsdag markedet ved å melde at intensjonsavtalene for to av selskapets oppjekkbare rigger er blitt kansellert.
Nyheten utløste et bratt børsfall i Borr Drilling, og aksjen var på det meste ned over 15 prosent i torsdagens handel. Børsfallet fortsatte fredag og rundt klokken 15 var aksjen ned rundt 1,8 prosent.
Ifølge en børsmelding den 26. februar eier Tor Olav Trøim og tilknyttede parter rundt 44,4 millioner Borr-aksjer, tilsvarende en eierandel på 8,34 prosent.
Dette betyr at Trøim er blitt påført et papirtap på rundt 133 millioner kroner de siste to dagene.
Fredriksen tok innersvingen
Det som kanskje gjør nederlaget ekstra surt for Trøim er at det er hans gamle forretningspartner John Fredriksen og hans riggselskap Seadrill som stakk av med de to kontraktene som Borr Drilling tapte.
«Borr Drilling tapte alt til rivalen GDI/Seadrill som gjorde rent bord i anbudsrunden med seks kontraktstildelinger», skriver DNB-analytikeren Martin Huseby Karlsen i en analyse han sendte ut til meglerhusets kunder fredag.
Borr Drilling har nå over 26 rigger i flåten og 9 under bygging. Hvorfor gir da to kanselleringer så store utslag i aksjekursen?
For det første var det snakk om en flerårskontrakt for to av selskapets største og mest moderne oppjekkbare rigger, «Saga» og «Skald».
Frykt blant investorene
For det andre er Borr Drilling for tiden ute i obligasjonsmarkedet for å hente 500 millioner dollar i frisk kapital. Investorene er kanskje bekymret for at bortfallet av inntekter fra de to lukrative riggkontraktene kan få obligasjonsinvestorer til å miste appetitten på det nye lånet.
«Likviditeten og finansieringssituasjonen var allerede et fokuspunkt for investorene. Etter å ha gått glipp av gode kontrakter med betydelige mobiliseringsgodtgjørelser så vi økt bekymring blant investorene i går knyttet til selskapets finansieringstiltak», skriver Karlsen i analysen.

«Derfor er det viktig for Borr Drilling å dra i land den planlagte bankfasiliteten på 500 millioner dollar for å dempe slike bekymringer», legger han til.

DNB-analytikeren konkluderer imidlertid med at Borr Drilling vil komme seg godt ut av den pågående tillitskrisen.

«Vi tror Borr Drilling vil dra nytte av bedringen i jackup-markedet og at det vil være i stand til å dra i land gjeldsfinansieringen på 500 millioner dollar, samt annen nødvendig finansiering i 2019 og 2020 for å komme over vårt estimerte kontant-mangel», skriver Huseby Karlsen i analysen.

I ferd med å snu skuta
I 2018 brente Borr Drilling av penger i et forrykende tempo. Av en omsetning på 165 millioner dollar, satt Borr Drilling igjen med et underskudd før skatt på 188 millioner dollar.
I årsrapporten for 2018 lovet selskapet lengt bedre lønnsomhet i 2019.
– Selskapet venter å ha en positiv kontantstrøm fra driften mot slutten av andre kvartal 2019 når disse kontraktene er igangsatt. Dette kan være et vannskille i Borrs historie sammenlignet med de store kontantbeløpene som ble brent av i 2018, står det i rapporten.
Martin Huseby Karlsen påpeker i sin analyse at det gode ratenivået i kontraktene som Borr Drilling gikk glipp av «bekrefter et solid marked for høykvalitets jackup rigger». Ifølge Karlsen er nå utnyttelsen av premium oppjekkbare rigger nå på 76 prosent, opp fra 67 prosent for et år siden. (Vilkår)

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.