Dagens tema

Fjordgubben
15.05.2019 kl 15:43 1088

Berlin, høsten 2014. De to klimaforskerne sitter lengst mulig fra hverandre i debattpanelet. Mimikken er stiv. Kroppsspråket viser tydelig det alle i salen alt vet: De meritterte nestorene liker hverandre ikke, og faglig er de dørgende uenige.

«Flere enn 97 prosent av klimaforskere er enige i at global oppvarming er menneskeskapt,» sies det. Det omdiskuterte tallet, fra en gjennomgang av senere års klimaforskning, er nærmest blitt et mantra for dem som formidler klimaresultater i medier og til politikere.

Likevel sitter de to ekspertene på podiet, foran en sal breddfull av verdensledende klimaforskere, og snakker hverandre midt imot. De trekker utsagn i tvil. Vender på ord. Ber om dokumentasjon for påstander. De er skeptiske, i ordets rette forstand. Eller, om du vil, «klimaskeptikere».

Men hva har de å være skeptiske til, hvis klimaforskere nå er så rørende enige? Hvor finner vi den virkelige klimadebatten i 2015? Stikkordene er følsomhet og sårbarhet, temaer mye tettere på vårt dagligliv enn det abstrakte «finnes det menneskeskapte klimaendringer».

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.