Dagens tema

- Havfruen -
15.05.2019 kl 18:46 1026

Svært lite forskning er grunnforskning der store nye oppdagelser gjøres. Det er ingen som finansierer grunnforskning, annet enn for å hanke inn en Nobelpris eller annet som øker prestisjen til et universitet eller en forskningsorganisasjon (det er som når arkitektkontorer deltar i store konkurranser; ikke er det penger i det, kostnadene er enorme, og ikke er resultatet påregnelig).

Det meste er oppdragsbasert forskning, og oppdraget går ofte ut på å få bekreftet eller avkreftet helt spesielle problemstillinger der problemstillingen er konstruert slik at selve oppdraget ofte vil kunne bekreftes eller avkreftes slik oppdragsgiver ønsker.

Cicero er et eksempel på en forskningsorganisasjon med ypperlige forskere, som leverer politisk bestillingsforskning. Så har de da også Kristin Halvorsen som sin meget populære leder. Populær fordi hun henter inn oppdrag og penger, til tross for at hun ikke har snev av forskningskompetanse eller erfaring fra slike bransjer. Det sier litt om hvor politisk forskningen er!

Det handler ikke om verken grunnleggende sannheter eller løgner, men å lage problemstillinger i politisk øyemed - og på det området snakker vi om holdninger og vinklinger, ikke om sannhet og løgn.

(Litt på samme måte som meningsmålinger er avhengig av spørsmålsstillingen for å fremme de svar oppdragsgiver ønsker - meningsmåling er jo en form for forskning der de undersøker meninger i en populasjon - et eksempel er fx å innlede med å vise til hvor mye arbeidsinnvandring bidrar til norsk økonomi og deretter spørre om intervjuobjektet er for eller imot innvandring - deretter presenteres resultatet i en setting der svaret tas til inntekt for asyl/trygdeinnvandring, som slett ikke er hva folk trodde de besvarte.)
Redigert 15.05.2019 kl 18:55

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.