Shipping

Sector
22.05.2019 kl 12:02 710

Venter pengeflom fra Fredriksen-rederi når markedet normaliseres

Det svake tørrbulkmarkedet sendte Golden Ocean i rødt første kvartal, men analytikerne ser flere positive momenter fra rapporten. Et meglerhus spår dobling og vel så det. 

John Fredriksen - Foto: REUTERS/Ints Kalnins/NTB Scanpix

Artikkel av: Are  Strandli

22. mai 2019 - 11.42

Lest av

447

   

annonse

Golden Ocean la onsdag frem tall for første kvartal som var betydelig dårligere enn i samme periode i fjor. Resultatet etter skatt endte på minus 7,5 millioner dollar, mot pluss 16,7 millioner dollar.

Tallene var imidlertid bedre enn ventet, og analytikerne tolker rapporten positivt.

«I et svakt kvartal for fraktratene, leverte Golden Ocean resultater over konsensus forventninger», skriver Kepler Cheuvreux i en oppdatering, og viser til at det justerte driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 36 millioner dollar var 10 millioner dollar høyere enn flertallet ventet.

At rederiet utbetaler utbytte for sjette kvartal på rad, selv om det ble halvert til 0,025 dollar pr. aksje, trekkes frem som noe av det viktigste i rapporten.

«Vi tolker de fortsatte utbytteutbetalingene som den sterkeste indikatoren på at ledelsen tror på bedre markedsutsikter», skriver meglerhuset som anbefaler kjøp av aksjen med et kursmål på 105 kroner.

Ser stort inntjeningspotensial

Analytikerne i Clarksons Platou Securities hadde ikke regnet med at det ville komme noe utbytte, og tolker derfor også dette som positivt.

Videre viser Clarksons-analytikerne til at kontantstrømmen fra driften var positiv til tross for det volatile markedet i første kvartal. Inntektene i andre kvartal ventes imidlertid å bli tynget mer av det utfordrende markedet. Meglerhuset anslår et fall i EBITDA på 14 millioner dollar.

Ifølge rapporten har rederiet refinansiert gjelden for 14 skip, som tilbake i 2017 ble kjøpt av Quintana Shipping, noe som reduserer breakeven-raten med 200 dollar pr. skip for flåten som helhet.

Dette er rapportens hovednyhet, ifølge Clarksons som påpeker at rederiets kontantbreak even før refinansieringen var 14.200 dollar pr. dag for Capesize-skipene og 9.900 dollar for Panamax-skipene.

«Gitt at tørrbulkmarkedene normaliseres i andre halvår 2019, og de nåværende produksjonsutfordringene, spesielt i Brasil løses, føler vi at oppsidecaset ser på et betydelig potensial for fri kontantstrøm», skriver meglerhuset.

For hver 1.000 dollar ratene øker med, gir det ifølge Clarksons 1,6 kroner mer i inntjening pr. aksje. 

«Totalt sett ser vi rapporten som så vidt på den positive siden; bedre inntjening og opprettholdt utbytte, og fortsatt optimalisering av balansen med refinansiering av gjelden som klart innvannende for kontant break even-nivåene», fortsetter meglerhuset som ikke venter å gjøre noen store endringer i estimatene etter rapporten. Kjøpsanbefalingen og kursmålet på 8 dollar opprettholdes.

Golden Ocean-aksjen er ved lunsjtider onsdag ned nær én prosent til 45,8 kroner. Både Kepler Cheuvreux og Clarksons Platou Securities ser dermed betydelig oppsidepotensial. 

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.