Industri

Bingo123
23.05.2019 kl 23:20 5174

Morgendagens finansavis : Scatec solar satser 4,4 milliarder på solkraft i Vietnam.

INDUSTRI: Vietnam blir siste tilskudd i porteføljen til Scatec Solar. Med tre nye, gigantiske solparker seiler landet frem som et av selskapets største markeder.
Hans Iver Odenrud
Vietnams statsminister er fredag i Oslo i forbindelse med et offisielt norgesbesøk.
Mer enn 125 vietnamesere deltar i delegasjonen som de seneste dagene har vært på omreise i Europa, blant annet for å akselerere ratifiseringen av den nye frihandelsavtalen mellom EU og Vietnam.
Ifølge Europakommisjonens nettsider eksporterer EU først og fremst høyteknologiske produkter, som elektronikk, fly, kjøretøy og farmasiprodukter til Vietnam, mens telefoner, skotøy, tekstiler, kaffe og ris går den andre veien.
Fredag blir det også klart at norske Scatec Solar planlegger å bygge sine første solparker i landet.
Nytt marked
Solenergiselskapet utvikler, bygger, eier og drifter solparker over hele verden og har blant annet byggeprosjekter, eller anlegg i drift, i Brasil, Argentina, Egypt, Honduras, Jordan, Malaysia, Ukraina og Sør-Afrika.
Den nye Vietnam-avtalen er på 485 megawatt, noe som innebærer at landet ligger an til å bli et av Scatec Solars desidert største markeder.
Scatec har inngått en samarbeidsavtale med det vietnamesiske selskapet MT Energy for utvikling, utbygging, drift og vedlikehold av tre solparkprosjekter i provinsene Binh Phuoc, Quang Tri og Nghe An, som ligger henholdsvis sør, sentralt og nord i Vietnam.
Investeringsrammen for prosjektene er på 500 millioner dollar, tilsvarende rundt 4,4 milliarder kroner totalt.
Fordi Scatec Solar typisk inngår langsiktige kraftkjøpsavtaler for å selge strømmen, kan selskapet gjeldsfinansiere store deler av prosjektene. 75 prosent av investeringen er ofte lånefinansiert, mens Scatec vanligvis står for majoriteten av egenkapitalen.
Vietnam-prosjektene skal etter planen gå inn i et nytt feed-in-tariff-system, som er ventet å bli lansert senere i år.
– Med dette partnerskapet tar vi det første steget med tanke på å posisjonere Scatec Solar for det voksende solenergimarkedet i Vietnam. Som en rimelig, effektiv og pålitelig energikilde, mener vi solkraft har et enormt potensial i Vietnam, sier konsernsjef Raymond Carlsen i en kommentar.
– Store muligheter
Fagansvarlig Per Kristian Sbertoli i Zero viser til at etterspørselen etter strøm i Vietnam vokser med 10 prosent i året. Han peker samtidig på at landet i dag har et svakt nett som trenger oppgraderinger for å kunne ta imot økte andeler av ustabil sol- og vindkraft, og at selv om myndighetene ønsker mer fornybar energi, planlegges det samtidig mer enn 60 nye kullkraftverk i landet.
– Vietnams gjeldsbyrde gjør det vanskelig å utstede offentlige garantier bak kraftkjøpsavtalene de kan tilby utbyggere. Uten slike garantier er det vanskelig å få finansiering, sier Sbertoli.
Han mener norske og europeiske myndigheter bør tilby seg å inngå i et system med garantier for inngåtte kraftkjøpsavtaler, i bytte mot forpliktelser om å skrote kullkraftplanene.
– Et slikt samarbeid vil åpne opp for enda flere solprosjekter. Landet har også store muligheter innen vind- og vannkraft, og neste år settes trolig byggingen av det første havvindprosjektet i gang, sier han.
Etterlengtet storjobb
Mens Scatec Solar ønsker å bruke tilstedeværelsen i Ukraina som springbrett inn i nye markeder i Øst-Europa og Sentral-Asia, er det hovedstaden i Malaysia, Kuala Lumpur, som fungerer som base i Sørøst-Asia.
Sørøst-Asia er blitt stadig viktigere for selskapet de seneste årene, som følge av de store ambisjonene om solkraftutbygging i regionen.
«Sørøst-Asia kan bli stort raskere enn vi trodde. I løpet av året så bør vi kunne klare å vinne nye kontrakter i Sørøst-Asia, også utenfor Malaysia», sa Carlsen til Finansavisen i januar i fjor.
Den gang trakk han frem både Vietnam og Myanmar som interessante markeder, men det er altså først nå, halvannet år senere, at ambisjonene har resultert i konkrete avtaler.
For aksjonærene er avtalen trolig etterlengtet, etter at det så langt i år har vært begrenset med forflytning av prosjekter fra pipeline til ordrereserve.
«Fredagens presentasjon inneholdt lite nytt og tålmodigheten settes dermed på prøve», fastslo Kepler Cheuvreux-analytiker Andreas Bertheussen etter kvartalsrapporteringen i april.
Scatec Solar-aksjen er så langt i år opp 16 prosent.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.