Industri

MERLOT
13.06.2019 kl 12:02 2033

Dette er «shortkongene» på Oslo Børs
Datamaskiner, Wall Street-stjerner og noen av Londons største hedgefond vedder på større kursfall for selskapene på Børsen. Én av dem har tatt den største shortposisjonen som noen gang er registrert i Norwegian.
Av: Pål A. Solheimsnes
Publisert: 12.06.2019 Oppdatert:12.06.2019

Shortingen i Norwegian har nådd nye høyder de siste to månedene. Etter selskapet la frem sine resultater i første kvartal har shortingen økt fra drøyt 3 prosent til 9,56 prosent i skrivende stund, ifølge
Finanstilsynets shortregister
. Finanstilsynet krever kun at posisjoner som er over 0,5 prosent blir registrert. Det vil si at andelen posisjoner i Norwegian kan være langt høyere.
Høy shortandel kan gjøre en aksje mer volatil, og en såkalt shortskvis kan få kursen til å skyte til værs, noe E24+ har skrevet tidligere.
Selv om Norwegian er mest shortet av selskapene på Oslo Børs, finnes det en rekke andre selskaper hvor investorer vedder på kursras. Hvem er det som spår disse selskapene nord og ned?
Marshall Wace
Marshall Wace er et London-basert hedgefond, og er et av Storbritannias største. De håndterer verdier på 39 milliarder dollar, omtrent 337 milliarder norske kroner.
De er den aller største shorteren av Norwegian og har en posisjon på rett under 4 prosent av aksjene i flyselskapet.
Etter emisjonen i Norwegian i vinter har Marshall Wace gradvis bygget seg opp en stor short. Dette er den største shortposisjonen som en enkeltaktør noen gang registrert i Norwegian, ifølge Finanstilsynets shortregister.
– Jeg er redd Marshall Wace ikke kommenterer noen av sine investeringsposisjoner, sier George Trefgarne i kommunikasjonsfirmaet Boscobel & Partners, til E24. De håndterer pressehenvendelser for Marshall Wace.
LES OGSÅ:
Derfor blir sommeren så viktig for Norwegian
Selv om selskapet ikke vil kommentere posisjonene sine, har de markert seg med store shortposisjoner tidligere og er kjent for å sitte over relativt lang tid i posisjonene sine.
I februar traff de innertier med shortposisjonene sine i handelsgiganten Marks & Spencer, motekjeden Ted Baker og banken Metro Bank, som alle stupte på samme dag. Dette etterlot Marshall Wace med en gevinst på rundt 219 millioner kroner på én dag, ifølge Financial Times.
Marshall Wace ble startet på 90-tallet. De hadde da bare 50 millioner dollar å forvalte, der halvparten kom fra investoren George Soros og resten kom fra venner og familie av de to grunnleggerne Paul Marshall og Ian Wace.
Marshall Wace har også store shortposisjoner i andre norske selskaper på Oslo Børs, som Subsea 7, XXL, Borr Drilling, BW LPG, REC Silicon, Nordic Semiconductor, SeaBird Exploration, Norsk Hydro og Photocure.

SENTRUM: Marshall Wace har kontorer i London, New York og Hongkong. De startet opp på 90-tallet hvor de blant annet hentet inn penger fra George Soros. FOTO: Foto: Hannah Mckay, Reuters
Connor, Clark & Lunn
– Vi kommenterer ikke på individuelle verdipapirer, sier Greig McKenzie, markedsføringssjef i Toronto-baserte Connor, Clark & Lunn, til E24.
Kapitalforvalteren lastet opp med enda flere aksjer de shortet like før pinse, og er nå den nest største shorteren av Norwegian.
De har også shortet Axactor, Asetek og Protector Forsikring.
TT International
Hedgefondet TT International har shortet Norwegian så langt tilbake som Finanstilsynets shortregister rekker. I dag sitter de med en liten posisjon på 0.91 prosent i Norwegian.
De har tidligere også tjent på kursfall i luftfarten, og har hatt noen av de største shortposisjonene i den kriserammede charteroperatøren Thomas Cook i år. Selskapet måtte skrive ned verdier for milliarder og raste på børsen, noe TT International tjente fett på.
LES OGSÅ:
Bloomberg: Engstelige passasjerer skyr Boeing 737 Max
TT International var også et av hedgefondene som veddet på at Storbritannia skulle forlate EU, og hadde shortposisjoner i flere britiske aksjer.
Kvantitative investorer
En rekke av investorene som shorter Norwegian er ikke mennesker i det hele tatt, men maskiner.
I bransjen går de under tilnavnet «quants» – for kvantitativ kapitalforvaltning.
Av de seks aktørene som har en stor shortposisjon, høyere enn 0,5 prosent, er halvparten såkalte «quants» – GSA Capital, Arrowstreet Capital og PDT Partners.
Disse aktørene bruker hovedsakelig kompliserte matematiske modeller for å investere i markeder over hele verden. Datamaskinene følger en rekke variabler, og formler som er programmert til å foreslår hva som bør kjøpes og selges. Ofte er det også maskinene som foretar handlene, ifølge Wall Street Journal
GSA Capital Partners
– GSA er en kvantitativ kapitalforvalter, og har derfor ingen kommentarer om noen av sine posisjoner, sier Robert Morgan i konsulentfirmaet Teneo, som håndterer pressehenvendelser for GSA Capital Partners.
London-baserte GSA har en shortposisjon på 0,72 prosent i Norwegian, og har hatt en betydelig posisjon siden april i år.
Selskapet har sitt opphav i tyske Deutsche Bank, men brøt ut som en egen bedrift i 2005.

MODELLER: «Quants» bruker hovedsakelig kompliserte matematiske modeller for å investere i markeder over hele verden. FOTO: Foto: Divyakant Solanki, EPA
Investeringene til selskapet blir gjort med datamaskiner. I 2017 var GSA de eneste som satt short i teknologiselskapet Imagination Technology. Dette ble meget lukrativt for selskapet da Apple, deres største kunde, annonserte at de ikke lenger ville bruke produktene deres. Aksjen stupte med 60 prosent. Ingen mennesker hadde sett det komme, GSA var de eneste med shortposisjon, ifølge Financial Times.
GSA har også shortet Element og XXL på Oslo Børs.
Arrowstreet Capital
En annen kvantitativ investor i Norwegian er Boston-baserte Arrowstreet Capital.
I slutten av mars forvaltet de over 870 milliarder kroner i verdier.
Arrowstreet er kjent for å bruke modeller som svært raskt tilpasser seg til endringer i markedet.
LES OGSÅ:
På innsiden av verdens ypperste (og hemmeligste) traderklubb
Også Arrowstreet tok en shortposisjon i Norwegian først i april i år, like etter fremlegging av resultatet for første kvartal. I 2016 var de storinvestor i Nvidia, som steg med over 200 prosent det året, og traff godt på investeringer innenfor sektorer som halvledere, materialer og gruveselskaper, ifølge Forbes.
PDT Partners
PDT står for Process Driven Trading, noe som beskriver nøyaktig hva selskapet driver med. PDT ble startet av Wall Street-veteran Peter Muller i 1993, og var en investeringsgruppe underlagt investeringsbanken Morgan Stanley. Etter 19 år i Morgan Stanley, ble PDT et frittstående selskap i 2012.
Algoritmer styrer det meste PDT holder på med, og leter etter steder i verdensmarkedene der det kan være mulig å hente gevinst. I 2015, da mange hedgefond hadde dårlige tider, klarte Mullers maskiner å slå markedet. Kundene til PDT godtar ekstraordinære krav bare for å være med, skriver Forbes. Blackstone, som er PDTs største investor, har godtatt å være låst inne i fondene til PDT i minst syv år – noe som betyr de ikke kan hente ut pengene de har i fondet på lang tid. Andre har angivelig bedt om å få samme vilkår, men blitt avvist.
I dag kontrollerer de verdier for omkring 34 milliarder kroner. De er også de eneste som har shortet Nel i Finanstilsynets register.
PDT Partners har ikke besvart E24s henvendelser.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.