Olje og energi

easygo
30.06.2019 kl 19:35 5410

Fluefiskeren
I går kl 20:25

«Heldigvis er det vel aldri noen som har klart å utvinne olje fra oljeskifer konkurransemessig, og det bør man være veldig glad for.»

Det er ikke riktig. Flere land i verden har holdt på lenge med oljeutvinning fra oljeskifer og/eller å brenne oljeskiferen direkte i varmekraftverk. Dette er neppe gjort for å tape penger.
Estland, Brazil og Kina er av de land som utnytter sine oljeskiferforekomster. Estland begynte allerede i 1924. De produserer omtrent all den olje og raffinerte produkter landet behøver til eget bruk og fyrer med oljeskifer (kerogen) i sine varmekraftverk. Til nå har de «gravet ut» mer enn en milliard tonn med oljeskifer, produsert 200 millioner fat med olje og produsert mer enn 550TWh elektrisitet. De eksporterer kraft til nabolandene. For Estland er det økonomi i dette.
Visstnok er det nå, av miljøhensyn, satt en øvre grense på 20 millioner tonn per år som tillates gravet ut.
Estland var størst i verden på utnyttelse av oljeskifer, men er nå muligens forbigått av Kina. Brazil produserer mindre.

easygo
Redigert 21.01.2021 kl 07:37

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.