Fond

IPS 21.04.2018 kl 10:31 2730

Har blitt noe mer skeptisk, det skal jeg innrømme. Ser at uttaksperioden har blitt hevet med noen år til 80 år, og på hvilke andre måter kan myndighetene komme til å herje med de forutsetningene jeg ser nå..? Blir det f.eks. hevet pensjonsalder og dermed hevet start for uttak av pensjonen..? Dette er moment jeg ikke liker særlig.

Fem fordeler:

1) Skattefradraget i spareperioden, som jo er utsatt skatt, men som letter noe på sparingen... Men stopp nå litt... Vil ikke dette skattefradraget i spareperioden bare medføre at jeg velger å bruke mer som forbruker..? Og er dette en noe skjult og sleip intensjon også fra myndighetenes side..? Hmmm...

2) Oppspart beløp og påløpt verdistigning skjermet fra formuesskatt. En fordel for alle som faktisk har formuesskatt.

3) Beløpet sikres som pensjon og kommende pensjonsutbetaling, så man behøver ikke å frykte for egen disiplin.

4) Beløpet, eller gjenværende beløp, går til familien dersom man kreperer før uttak eller før alt er tatt ut.

5) Man får mer i pensjonsutbetalinger, men kanskje/trolig mer i total beskatning på annen pensjon også pga. nettopp IPS-pensjonen. Skattereglene kan komme til å endre seg, f.eks. opp imot det faktum at befolkningen blir stadig eldre og bidragene fra de eldre til skattekassen også må øke.

Fem ulemper:

1) Beløp låst i lang tid, lite fleksibelt, beløp som ellers kunne blitt benyttet andre formål, til mer fristilt sparing, eller som (del av) investeringer, eller forbruk for den saks skyld... eller som uttak i eventuelle økonomiske kriser... eller som ekstra spandering på avkom eller bedre halvdel... Vil man virkelig ikke ha nok som pensjonist uten IPS bare gjennom nedbetalt bolig, arv og andre pensjonsutbetalinger..? Og kan man ikke sørge for ekstra pensjonssparing på andre måter enn gjennom IPS..?

2) Risikoen for å dø fra det oppsparte øker for eneste hvert år, og hva blir egentlig tidligste uttaksår når den tid måtte komme..?

3) Skattefradraget, som egentlig er utsatt skatt, kan fort gå til forbruk i spareperioden, men det skal jo seinere betales tilbake gjennom utbetalingsprosessen.

4) Risiki knyttet til forskriftsendringer og endringer i beskatning.

5) Skjerming fra formuesskatt er en fordel kun om man har en situasjon med gjeld/formue som medfører formuesskatt, og også som investor med riktig så nevneverdige beløp kan man periodevis ha såpass med gjeld at formuesskatten ikke slår inn.

***

Det var bare noen tanker rundt IPS. Hva sier folket her? Sette turbo på andre former for sparing/investering, eller gi seg i kast med IPS..? Mange står ved en korsvei nå, der man enten må sette i gang eller bare la det være. Jeg mener at dersom man skal gå inn for IPS, så gjør man det fullt ut, dvs. at man sparer maks bare man klarer det.

Kommentarer..? Synspunkt..?
Redigert 21.04.2018 kl 11:57

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.