Offshore

Matsern
17.07.2019 kl 00:17 3849

Det er flere som bruker kortere tid på å bestemme hvilken aksje de skal kjøpe, enn de bruker på å vurdere hvilken bukse de skal kjøpe. Hvem er det som for eksempel kjøper PGS nå, når vi vet at med 99% sikkerhet kommer en kriseemisjon. Jo, det er forumbrukere som ikke vet hva en emisjon er, hva det gjør med antall aksjer og selskapsverdi. Ikke vet de hva streamerseismikk innebærer heller. De har lest bruddstykker av en gammel artikkel, hvor en megler (som meler sin egen kake), har et høyt kursmål. Man kan ikke basere sine investeringer på andre menneskers meninger. Man må sette seg inn i markedet og selskapet. Hvis det kommer analytikere som sier det samme, er det bare en bonus.

SBX har nylig hatt en emisjon, antallet aksjer oppført på oslo børs, er nå 515 876 015 aksjer. Grunnen til at aksjen vaker omtrent akkurat på krona, er fordi aksjonærer (masse små) synes 1 krone er et enkelt tall å forholde seg til, ikke fordi de mener selskapet er verdt 546 mill kroner. Selskapsverdien har de ikke nok kunnskap til å vurdere. 100% økning i kursen, vil gi en selskapsverdi på naturlig nok på over 1 milliard kroner. Uten backlog og snart kun ett skip på kontrakt med EMGS, er SBX overpriset p.t.

Fra Q1 rapporten:
Most contracts in 2018 related to ocean bottom seismic surveys (OBN) largely driven by the oil & gas companies’ focus on increased oil recovery on producing fields, as well as near-field exploration. The OBN market has experienced strong growth with tenders coming from all geographic regions. These developments continued into the first quarter of 2019. Additionally, we continue to see a healthy number of exploration-related 2D and 3D streamer survey tenders, and the company was awarded one 2D contract survey in South America and one niche 3D contract survey in West Africa during the quarter.

Det som er ganske skremmende, er at ledelsen virker svak som ikke satser 100% der de selv sier at markedet er i "strong growth". Hvorfor fortsetter de å håpe på at det skal komme 2D kontrakter og "niche 3D" kontrakter. "niche 3d", er forøvrig et annet ord for små undersøkelser med få streamere. Nordic Explorer som SBX har leid inn, tar 6 streamere. Skal det dekkes større områder med 3D, brukes skip med 14-24 streamere. En av årsakene til at de ikke gjør om alle båtene til source båter, kan være fordi ratene ikke forsvarer det, det er mange om beinet. Men det å tro på at 2D (60-talls teknologi) og små 3D (70-talls teknologi) undersøkelser skal gi bra butikk, er som å tro på julenissen. Oljeprisutsiktene taler ikke for høye oljepriser de neste 10-20 årene, derfor vil oljeselskapene optimalisere eksisterende produksjon, ikke lete etter ny dyr olje. 2D seismikk er den enklete formen for seismikk men 1 streamer bak båten, som brukes i helt ukjente områder, for å gjøre en svært grov analyse av bunnen, for i det hele tatt se om det kan være noe av interesse for videre undersøkelser. Ekstremt store områder er allerede dekket med 2d allerede. At det skal bli noen bonanza der, er helt utenkelig. Når det gjelder 3D, vil oljeselskapene ha high-end 3D fra for eksempel PGS, hvis de vil ha streamer. Men det som etter hvert har blitt åpenbart, er at oljeselskapene heller velger å betale litt mer for havbunnseismikk og dropper high-end 3D. Store deler av for eksempel norsk sokkel, er allerede dekket av 3D. Derfor har PGS falt fra over 40kr til 11kr.
Redigert 17.07.2019 kl 01:05

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.