Olje

nidarost
06.05.2018 kl 11:24 3855

Helgens selvpisking var å lese dommen fra den danske landsretten.

Det springende punktet er om det etter forsikringsavtalen gjelder et skadevirkningsprinsipp, dvs. at forsikringsbegivenhet oppstår når skade konstateres eller et skadeårsaksprinsipp dvs. at forsikringsbegivenhet oppstår når årsaken til skaden oppstår. Etter det første prinsippet er det rimelig klart at skade konstateres først i 2009 dvs. innenfor dekningsperioden for polisene (2006-2009), etter det andre prinsippet er det mer uklart når skade begynte å utvikle seg.

Saken virker prinsippell nok til å slippe inn i dansk Høyesterett.

Det virker som landsretten har valgt den letteste veien ut, nemlig å hevde at skadeårsaksprinsippet gjelder og at skadeårsak ("occurence") kan være inntruffet før poliseperioden. Basert på en rapport (GISS, som ellers er mye kritisert) fra en inspeksjon i 2005, antydet skjønnsmennene for forrige rettsinstans (Sø- og Handelsretten) at en begynnende skade "måske" kan identifiseres. Ifølge Noreco's side kunne bevegelse (gap) på ca. 3 mm i groutmaterialet som inspeksjonen den gang avslørte, like gjerne være forårsaket av bevegelser på ROV-kameraet. Siden bevisbyrden ligger på forsikringstakerne og de ikke har tatt mer til motmæle mot skjønnsmennene's synsing på dette punktet, mener retten de kan konkludere med at skaden sannsynligvis har oppstått i 2005 eller tidligere.

Retten velger den lettvinte løsningen. De slipper å vurdere den mer omfattende erstatningen som ville følge av skadevirkningsprinsippet. De slipper også å vurdere forsikringsselskapenes mer krevende påstand om at skaden kan skyldes designfeil (som ville være et unntak fra forsikringsdekningen). Ikke rart de kunne fremskynde dommen med 14 dager.

Det er kontra-intuitivt at all risk-insurance ikke skal gi bedre dekning enn dette. Mitt inntrykk er at slike forsikringer vanligvis dekkes når skader oppstår i poliseperioden helt uavhengig av den bakenforliggende årsak.

Dersom denne dommen blir stående, vil nok alle forsikringstakere passe på at slike avtaler for fremtiden ikke blir gjort med dansk lovvalg. Jeg kan ikke tenke meg at en så dårlig begrunnet dom blir stående i Danmark heller. Anke til HR bør være en smal sak å få igjennom
Redigert 06.05.2018 kl 14:34

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.