Olje

nidarost
06.05.2018 kl 14:09 3706

I utgangspunktet dekker en "all risk" forsikring all skade som ikke er gjort unntak for, til forskjell fra andre forsikringer som har en poslitv opplisting av alt de dekker. I Noreco's forsikring er det en positiv opplisting av alt som ikke dekkes.

Konstruksjonsfeil kunne kommet under unntaket for "faulty design", men her kom ekspertene oppnevnt av Sø- og Handelsretten til at kombinasjonen av "steel and grout" var vel utprøvd og mye anvendt konstruksjon i praksis og som skulle være bestandig mot slitasje. Forrige rettsinstans la også vekt på at designet var utviklet av et velrennomert selskap og var sertifisert av såvel Lloyds som Det Norske Veritas. Landretten har ikke gjort noen ny vurdering av dette.

De øvrige unntaktene i all risk forsikringen, ble også klart avvist av forrige rettsinstans men ikke vurdert av landsretten, herunder:

Metal fatigue (materialtretthet): Selv om sprekkdannelsene var pga materialtretthet, la forrige rett til grunn at dette var en effekt av nedbrytingen av groutmaterialet som hadde skjedd, slik at materialtrettheten ikke var årsak til problemet men en effekt av skaden. Landretten drøfter ikke dette.

Gradual deterioration: For at dette unntaket skulle slå til, måtte ikke skaden bare utvikle seg gradvis over tid, men også være en følge av manglende vedlikehold. Skaden ble imidlertid funnet av forrige rettsinstans å være ekstraordinær og ikke noe som kunne fanges opp av normalt vedlikehold. Landretten drøfter ikke dette.

Betterment (standardheving): Forrige rett fant ikke grunnlag for at utbedringene hevet standarden på plattformen, men kun tok den tilbake til opprinnelig standard. Forsikringsselskapene gjør et stort nummer av plattformen ikke var designet for lang varighet men utsatt for såvidt store materielle svakheter at den ville ha kort levetid om ikke DONG/Noreco hadde gjennomført utbedringene. De hevdet at det meste av kostnadene var standardheving og derfor kom under dette unntaket. Landretten drøfter ikke dette.

Landretten har som nevnt valgt den mest lettvinte løsningen og slipper tyngre drøftinger.
Redigert 06.05.2018 kl 14:13

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.