LAKS - generell diskusjon


Det er få her på FO som eier lakseaksjer, og vi sitter med hver våre selskaper. Jeg oppretter derfor en felles tråd for å diskutere sektoren.

Regjeringen har i dag foreslått at det innføres en produksjonsavgift på 40 øre / kilo for laks og ørret. Den samlede inntekten anslås til 500 mill. kroner, og skal tilfalle kommunene.

Dette var mye mindre dramatisk enn fryktet, og en stor seier for lakseselskapene. Mange investorer har vært avventende til laksesektoren som følge av usikkerheten omkring rammevilkårene. Nå er denne fjernet. Løsningen der kystkommunene får produksjonsavgiften er også meget god. Den gjør at lokalpolitikerne vil støtte enda sterkere opp om lakseselskapenes interesser, neste gang skattespørsmålet skulle dukke opp.

Silberman

https://ilaks.no/regjeringen-dropper-grunnrenteskatt-foreslar-heller-produksjonsavgift/

Redigert 13.05.2020 kl 20:27 Du må logge inn for å svare

Lettelse etter at grunnrenteforslag droppes.

Tidligere i dag ble det kjent at regjeringen foreslår å innføre en produksjonsavgift på laks og ørret på 40 øre/kg, noe som vil gi rundt 500 millioner kroner i årlige skatteinntekter. Samtidig skrotes grunnrenteskatten.

https://ilaks.no/politisk-risiko-knyttet-til-norsk-fiskeoppdrett-er-utvilsomt-lavere-na/


Jeg reagerte raskt og økte i Lerøy som forøvrig slipper tall 14/5. Tror dette vil løfte aksjene i sjømatsektoren i tida fremover, det har helt klart lagt som en brems på sektoren. Spesielt de som har produksjon i Norge nyter godt av dette.
nordnes
12.05.2020 kl 11:15 1948

Jeg syns ikke så mye om dette forslaget, en produksjonsavgift kan økes med nye regjeringer etc, og politikere er i liten grad til å stole på.
milk
12.05.2020 kl 15:23 1758

Jeg har aldri vert i tvil om at grunnrente skatten ville bli forkastet! Noe annet ville vert utenkelig. Konsekvensene ville vert formidable ikke bare for kyst Norge,men en hel industri.... Dette blir Gull :-)

Ok jeg kjøpte noe laks i dag.
Skatten ble langt bedre enn fryktet, Europa åpner noe opp. Folk kan hvert fall i eget land gå ut å spise.
Og lakseprisen er bra lav og kan stige... eller gå lengre ned.
Noen mener det snur noe oppover nå:
https://www.intrafish.no/priser/kraftig-prisoppgang-pa-laks-plutselig-bare-smalt-det-sier-en-eksportor/2-1-808097

Ikke vet jeg. Det føles som LOTTO i disse tider.
USA børsene er for høyt priset, ja også Oslo Børs.
Men ... nei jeg har ikke peiling. Tar meg en bolle.

milk
13.05.2020 kl 15:23 1515

Jeg hevder fremdeles at vi får en ny nedtur på børsen. Dønningene etter koronaen vil komme..... Da er det greit å ha litt tørt krutt :-) Men at denne sektoren er lotto,vil jeg ikke være med på. Denne sektoren er nok en av de sikreste! Mat vil selge uansett. Se bare på Orkla! "Pizza sjappa" har klart seg meget bra ;-) Olje og shipping derimot,der snakker vi lotto....
Maalselv
13.05.2020 kl 15:26 1500

Blir nok fort mer enn 40 øre om det blir regjeringsskifte, og det ser jo stadig mer sannsynlig ut.

Maalselv, nei blir nok ikke noe slik skatt i disse tider og var vel aldri flertall på Stortinget heller for den.

Ja gjerne en raspeball, men i dag er det torsk.
nordnes
13.05.2020 kl 16:58 1404

Jeg hørte på Hegnar i ettermiddagssendingen/økonominyhetene som han har. Han snakket om fly på bakken og laks.

Det å ha en god logistikk er svært viktig for lønnsomheten. Det som skjer nå med korona parkerte fly utfordrer logistikken. Min oppfatning er at oppdrettsselskapene fortsetter i fremtiden å sende det meste av fisken med fly, hvor de ser på de parkerte flyene som noe av midletidig varighet. Derfor tror jeg at oppdrettsselskapene kommer til å gjøre det beste utav situasjonen og tenke langsiktig, fremfor å bygge opp nye logistikkjeder med med bil båt og tog til markeder mer nærliggende markeder.

Jeg tror det blir nye nedturer. Trump sier Biden er i lomma på Kina, og da kan valgkampen i verste fall medføre en skjerpet handelskrig.
Redigert 13.05.2020 kl 16:59 Du må logge inn for å svare
milk
13.05.2020 kl 17:02 1392

Du må se den store sammenhengen! Avgiften blir 35 øre pr kg når de er ferdig forhandlet. En ny regjering kan finne på å øke avgiften 50%,å det er mye. Da vil avgiften bli 52,50 Øre pr kg. Er det krise?????
bambi_1
13.05.2020 kl 17:05 1378

Det aller meste av laksen går med bil, det stort sett bare Miami og Asia som får det med fly. Masse fly til Asia nå, og det har bedret seg veldig i løpet av den siste tiden. 2Q blir ikke så ille. Også ser vi lakseprisene nå går oppover. Dette går nok bedre enn folk har fryktet
milk
13.05.2020 kl 17:10 1363

Det jobbes hele tiden med logistikk! Fisk på kjøl har vert et tema lenge før krisen.. Politiske føringer kjenner vi lite eller ingen resultater av før valgene er gjort. Det er en risiko faktor som gjelder handel og børser generelt. En statsleder vil dog jobbe for en handelsbalanse som gagner alle partnere. All mat vil finne sine veier uansett. Fraktpriser kan dog variere,men aldri bli så høye at de ikke når markedene... :-)

Jeg tror ikke avgiften på 40 øre så lett blir oppjustert. Det geniale her er at den går til kystkommunene, og ikke til staten. Det er Finansdepartementet som er pådriveren for å dra inn skatter, men det er til staten. De har ingen interesse av at det skal bli enda større forskjeller i kommuneøkonomiene enn det er i dag. Har jobbet der selv.

Silberman
Redigert 13.05.2020 kl 18:55 Du må logge inn for å svare
milk
13.05.2020 kl 19:12 1281

Jepps! Dette er den beste løsningen! Alle er enig om det. Det handler tross alt om å ta vare på en ny næring som genuint er knyttet opp mot Atlanterhavslaksen som lever best i fjordene nord for sekstiandre breddegrad. :-)

Ja vi har sittet med noen av de samme aksjene. Ser ut til at vi begge har dumpet OCY... ,-)

Lurer for øvrig hvor det har blitt av delta, som vi diskuterte mye med her på laksetrådene før.

Silberman
Redigert 13.05.2020 kl 22:46 Du må logge inn for å svare

Dere må skynde dere å tjene penger før eventyret er slutt. Selv holder jeg meg unna vegetarlaksen og spiser det svært svært sjeldent, og bare hvis jeg får det slengt etter meg. Produktet er elendig og soyaolje får jeg langt billigere i butikken. De (få) som vet hva jeg snakker om og som har holdt på med bearbeiding av havlaks, holder seg også unna denne oppfeita fjøsfisken. Tipper det i løpet av neste tiår blir mye internasjonalt negativt fokus på soyasuppa som fortrenger annen næring og beskatning i fjordene våre. Men de nærmeste årene er det nok fortsatt gode penger å hente her selv om jeg ikke ville tatt i noen av selskapene med ildtang engang.

Hipsternes McMerd er søppel i forhold til ekte vare.

Det ligger an til at lakseprisen også neste uke holder seg midt på 60-tallet.

Jeg caller nå at snittprisen i mai og juni 2020 vil bli HØYERE mai og juni 2019. Det samme tror jeg blir tilfellet i Q3 og Q4.

Silberman
Redigert 28.05.2020 kl 13:11 Du må logge inn for å svare

Rykker snart til i laksesnøret nå. Gode penger nå.

Lakseprisen stiger videre – nærmer seg 70 kroner kiloet

Tredje uke på rad med oppgang.

– Jeg hører 67, 68, 69 kroner, kanskje litt høyere. En fantastisk oppgang, sier en oppdretter til iLaks.

Mindre fisk
– Og det til tross for at kronen har styrket seg, påpeker han ivrig. – Så de neste tre til fem ukene blir knallsterke. HORECA (hotell, restaurant og catering – red. anm.) er tilbake mer og mer, og de store kanonene har litt mindre fisk, fortsetter han.

https://ilaks.no/lakseprisen-stiger-videre-naermer-seg-70-kroner-kiloet/
anaf
02.06.2020 kl 13:46 241

anaf:
Laks går gode tider i møte. Mange vil ha røykelaks.