Sykepleiere kvier seg for å pleie overvektige


https://www.nrk.no/sorlandet/sykepleiere-kvier-seg-for-a-pleie-overvektige-1.15009314?fbclid=IwAR3NyG4bNIXZUimLvGpUWDVWOI7bMJVL6HL-X44izqY03c8xhPZareG_89U

Helt enig med dem. Tykke folk er noen store egoister som gir f... i egen helse og dermed belaster helsevesenet unødig. Kanskje det er på tide å kriminalisere forsømmelse av egen helse?
atnorhe
20.05.2020 kl 19:33 149

Tja, dauer man dersom man slutter å spise? Ja men det tar mange uker.

Du er litt i tvil?

Nei er ikke i tvil som sådan, tar noen uker for friske mennesker å dø dersom man slutter å spise. Tre uker overlever man nok, men dersom man er feit tar det nok endel lenger tid.

Er man syk kan det jo ta alt fra en time til mange uker, umulig å vite sikkert.


Eller ser jeg at også fluelort anklages for å rakke ned på overvektige, noe han selvsagt ikke har gjort i det hele tatt, han har kun pekt på fakta.

Det kan se ut som noen her har "a chip on their shoulder", for de som ikke vet hva det betyr kan de jo google det.
Redigert 20.05.2020 kl 22:50 Du må logge inn for å svare
Nethuns
20.05.2020 kl 21:41 125

En må rett og slett bare riste på hodet av endel uforstand, fordommer og rett ut pisspreik som enkelte klarer å servere i denne tråden.
trader
20.05.2020 kl 22:21 116


Det er ikke rart at sykepleiere kvier seg for å pleie overvektige. Der et ikke enkelt å løfte tunge mennesker.
Det som er rart at det er så mange overvektige sykepleiere.
Ellers så er jeg enig med de som påstår at overvekt har for det meste med psyke å gjøre. Det er mange som medisinerer seg med mat. .På samme vis som det finnes mennesker som sulter seg i hjel på grunn av psykisk sykdom..
Dårlige nerver er årsaken til mye ondt og vondt, dessverre........

Jeg ser ikke helt forskjellen i debatten her, insulin/blodsukker vs kcal inntak/forbruk......

Min erfaring er at når blodsukkeret blir for lavt, altså insulin nivået har blitt for høyt, så stapper vi inn for mye kcal!
Det er altså 2 sider av samme sak, vektøkning.

Hjernen gjør oss sugne. Sukker er noe av det mest vanedannende. Studier sier mer enn kokain. Men sukker er korte karbo, blodsukkeret skyter opp, insulin kicker inn for å ta det ned, og dette gjentar seg. Resultatet er et blodsukker som blir meget ustabilt, som gjør at vi fortsetter å dytte inn mer ( og som oftest) usunne kcal.

Pga av ustabilt blodsukker blir det nesten umulig å begrense kcal inntaket, og vi blir feite.
Og derfor er fokuset på insulin/blodsukker så viktig. Få et stabilt blodsukker, og kcal inntaket vil gå ned!

Hvor mye vil variere fra person til person, men blir man bevisst på at porsjonsstørrelser kan bli mindre i kombo med gode næringsbalanserte måltider, vil det være ganske lett å komme ned på ca 2000 kcal om dagen. For en voksen mann rundt 180/80 og svært moderat aktivitetsnivå, vil det bety stabil vekt.
Legger man da inn 1 time med aktiv gåtur eller annen tilsvarende aktivitet, vil man miste vekt i form av fett, men beholde muskelmasse.
Kjører man på med f.eks 1500 kcal om dagen vil man gå fortere ned i vekt, men sannsynligvis også miste muskelmasse.

Nevnte mann kan legge seg på sofaen i 24 timer. Kroppen vil allikevel forbruke ca 1600 kcal.

Men tilbake til min start, blodsukkerstbilitet og kcal inntak henger sammen. De er ikke motsetninger.

RR

Nettopp, dette er ren matematikk. Det er i hodet det sitter, hjernen gir signal om å hive innpå så mye som mulig på kort tid, og kun et eneste måltid kan da lett overstige det man trenger av kalorier på en hel dag.

Dersom man kalkulerer hvor mange kalorier man trenger på en uke, altså 2000-2500 pr dag avhengig av vekt, aktivitetsnivå, så kan man kjøpe inn mat for en uke som sammenfaller med dette. Altså man regner ut hvor mye 14-17.500 kalorier er på den ukentlige shoppingen, og så handler man inn dette, og spiser kun dette i løpet av en uke, blir det tomt etter frokost på søndag må man faste resten av dagen for ikke å overstige "kvoten". Og selvsagt, dersom man har problemer med sykdom/insulin blir det ekstra vanskelig.

Dersom man ønsker å gå ned i vekt kan minke antall kalorier med 10% og så tar man tiden til hjelp.

Klart dette forutsetter disiplin, og er ikke enkelt, men det ER ren matematikk.
Redigert 21.05.2020 kl 10:53 Du må logge inn for å svare