Vannlandet som gikk over bekken etter vind!

Slettet bruker
MUMLE 05.06.2020 kl 10:31 393

Europas vannland nummer én subsidierer importert vindkraftteknologi fremfor å utvikle mer effektiv vannkraft. Finnes det noen rasjonelle argumenter for det? Av Terje Tvedt

I et historisk og komparativt perspektiv er det vanskelig å forstå hvorfor regjeringen Solberg har valgt å satse på vindkraft på land i stedet for å videreutvikle vannkraften i det som kalles «det grønne skiftet».

Som kraftkilde er alle enige om at vannkraft er langt mer effektivt enn vindkraft på land. Fakta er uomtvistelige: Ca. 94 prosent av all kraftproduksjon i Norge kommer fra vannkraft. Det er mer enn i noe annet land i Europa. Vannkraft er som vindkraft, fornybar, ren og den forurenser ikke.

Men den er fleksibel der vindkraften er rigid; den er forutsigbar der vindkraften er uforutsigbar, og ikke minst, vannkraft har langt bedre reguleringsegenskaper enn vindkraft. Høytliggende norske reservoarer utgjør et kjempebatteri av lagret energi. Det kan utnyttes når man vil, og har dermed et avgjørende konkurransefortrinn sammenlignet med ikke-magasinerbar vindkraft.

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/qL00ML/vannlandet-som-gikk-over-bekken-etter-vind-terje-tvedt
Redigert 05.06.2020 kl 10:32 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
05.06.2020 kl 10:32 392

Helt siden Norge ble Europas viktigste eksportør av saget tømmer på begynnelsen av 1500-tallet (og forble det i 350 år) på grunn av vannhjulene og oppgangssagen, har Norge vært i fremste rekke når det gjelder utnytting av vannets energi.

Norge var landet i verden med flest gårdsmøller pr. innbygger på midten av 1800-tallet. Det var en av verdens største kraftprodusenter i store deler av det 20-århundret, og hadde for eksempel i 1929 utrolige 2000 kraftverk (i Egypt var det ett)! Vannkraften brakte Norge inn i moderniteten og var «det hvite kull» i landets industrielle revolusjon.
Slettet bruker
05.06.2020 kl 10:36 387

Skygger endeløse diskusjoner om skatteregler, grønne sertifikater og investeringskapital for landets helt spesielle geografiske særtrekk? Er det i et slikt innelukket perspektiv, adskilt fra den naturen som mer enn noe annet har skapt landets velstand over tid, at de sterkeste lobbyistene har vunnet frem?

Eller finnes det noen rasjonelle argumenter for dette valget, som ennå ikke er kjent, statminister Erna Solberg (H)? Eller hva sier du, olje- og energiminister Tina Bru (H)? Som historiker er jeg ikke i tvil om at svaret vil være av betydning for det moderne Norge, og hvordan vi ser på det. Det vil taushet også være.

Glem ikke Kjetil Lund AP nå NVE. Kjetil Lund er en norsk samfunnsøkonom og Arbeiderparti-politiker. Han var fra 2009 til 2013 statssekretær i Finansdepartementet. Fra 19. desember 2017 var han byråd for næring og eierskap i Oslo. Den 1. april 2019 tiltrådte han stillingen som NVE-direktør.
Slettet bruker
05.06.2020 kl 12:58 367

Helt siden Norge ble Europas viktigste eksportør av saget tømmer på begynnelsen av 1500-tallet (og forble det i 350 år) på grunn av vannhjulene og oppgangssagen, har Norge vært i fremste rekke når det gjelder utnytting av vannets energi.

Norge var landet i verden med flest gårdsmøller pr. innbygger på midten av 1800-tallet. Det var en av verdens største kraftprodusenter i store deler av det 20-århundret, og hadde for eksempel i 1929 utrolige 2000 kraftverk (i Egypt var det ett)! Vannkraften brakte Norge inn i moderniteten og var «det hvite kull» i landets industrielle revolusjon.
Slettet bruker
05.06.2020 kl 13:09 363

Som de fleste kjenner til er Oslo Børs solgt. Nidarosdomen, det neste? Hvorfor ikke slottet. https://www.oslobors.no/jubileum
Slettet bruker
05.06.2020 kl 17:03 339

Vindkraft kan vi ha på land og til havs.
Vannkraften vår blir da glimrende til å fylle inn toppene i vindkraftproduksjonen med.
Men vi skal bygge ut, eie og drive dette selv.
Kapitalister fra München, Sveits og andre steder på kontinentet skal da ikke få rasere
norsk natur for sine profittinteresser. Og undergrave våre hovednæringer. Dette blir
omtrent som å gi våpen til fienden.

Norge burde bringe seg selv i posisjonen til å kunne bedrive eksport av kraft til frie
eksportpriser. Acer forhindrer frie norske eksportpriser.
Sålenge Acer råder for Norge, bør Norge bruke sin kraft selv.
Vil Europa kjøpe norsk kraft så må de betale den pris vi setter.
alikevel vil nok dette bli veldig lønnsomt for Europa. Men før dette
eksportsalgsregime er et faktum, bør vi bruke kraften selv. Ingen
kabler til utlandet. Steng alle eksisterende kabler. uten om noen
til Sverige kanskje.

Vi bør bygge ut mer som kan nyttegjøre seg norsk kraft.
Og mht. vindkraft på land, må aktuelle områder velges ut
med de strengeste regler. Kun settes opp der folket kan
godta det. Heller ha få konsentrerte steder. Enn mange
ukonsentrerte. Og hvor folket godtar at her kan vi ha vindkraft.
Videre at bruken av vindkraften sett fra det norske folks
synsvinkel er akseptabel. Det er langs disse linjer norske
politikere må jobbe. Og sprengte gitte konsesjoner, må
inndras. Vi har IKKE gitt konsesjon til kjempemøller.
Antall møller og angitt GWh må overholdes. Ellers må det
ansees som brudd på gitt konsesjon. Og selvsagt inneholdt
konsesjonen et gitt antall møller og et gitt antall GWh. Om dette
etterleves bortfaller utbyggingene av seg selv. Fordi man i dag
ikke setter opp så små møller.
Slettet bruker
05.06.2020 kl 22:50 319

Fornybar, ved å rasere norsk natur? Vi betaler for vår egen ødeleggelse. Godkjente vindkraftprosjekter kan søke om å bli del av ordningen med grønne sertifikater, det vil si bli subsidiert av den avgiften alle norske og svenske strømkunder betaler, for å fremme den påstått fornybar kraft. Subsidiene videresende til skatteparadiser og kanaløyene. Det samme skjer med oppdrettsnæringen, der over halvparten er utenlandsk eid. Drift av barnehager og eldreomsorg, det samme.
Slettet bruker
05.06.2020 kl 22:52 316

I små bygdesamfunn, i urørt natur langs hele kysten og i innlandet pågår nå en krig mellom inntrengere (les kapitalsterke profittjegere) og den «innfødte» lokalbefolkning. Inntrengerne stiller med bulldosere, gravemaskiner, borerigger, dynamitt og politi, mens den lokale befolkning forsvarer seg etter beste evne med telt, plakater og folkemøter. jakten på naturressursene er i full gang, akkurat som vi har lest om at det skjer i Afrika, der korrupte ledere og krigsherrer driver lokalbefolkningen på flukt i jakten på mineraler, - ofte støttet av utenlandske kapitalinteresser. Dette var da en stygg sammenligning vil mange si, men mon det? https://www.sagat.no/mening/norge-er-i-krig-vakn-opp/19.22338
https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/100998-de-voldtok-var-plass-pa-jorden

Slettet bruker
05.06.2020 kl 22:53 314

Med hvilken velbegrunnet rett kan våre egne folkevalgte, med politi som håndlangere, ta fra oss hjemplassen og livsmiljøet vårt, og gi det til ukjente/utenlandske profitører? Og nesten det rareste av alt;- De energiselskapene som presser på ute i felten er eid av kommuner/fylker rundt i Norge,- altså en slags kommunal kannibalisme.