REC - ny verdensorden

DonJuan
REC 05.06.2020 kl 11:32 2536

Corona og geopolitiske spenninger gjør en anti-globaliserings trend mye mer sannsynlig fremover. Jeg mener det er stor sannsynlighet for at verdikjeder kommer til å splittes slik at vi ender opp med en Kina dominert verdikjede og en vestlig verden verdikjede. Til nå har mye av opsjonsverdien til Moses Lake vært positivt korrelert med sannsynlighet for gjenåpning av silisium handel med Kina. Dessverre ser det ut til at flere store silisium produsenter i Kina nå kan lage solar-grade silisium til lavere kost enn rec (ja jeg vet de er subsidiert). Kan derfor ikke se at handel med Kina vil være en stor oppside for rec, men heller at et definitivt brudd med Kina vil være en positiv katalysator for verdivurdering av Moses lake. Rec er helt klart kostnadsledende i vestlig verden og vil kunne produsere silisium med betydelig profitt hvis vi fikk en fullverdig verdikjede i USA eller annet sted i vestlig verden. Hva tenker dere om sannsynligheten for et slikt scenario? Hvor ligger cash costen for silisium produsenter i USA? Implikasjoner av president valg i USA? Forslag til hvordan verdikjeden kan komplementeres i USA? Noen som har fått med seg evt politisk støtte for etablering av ingot/waffer produksjon i USA?

Takker for konstruktive innspill
Redigert 21.01.2021 kl 09:39 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
05.06.2020 kl 14:19 2438

Jeg tror at dene anti-gobaliseringstrenden er mer retorikk enn noe annet. Men når det gjeder turisme er det riktig som du sier at Corona vil i allefall for en stund dempe reiseaktiviteten, men tror det tar seg opp raskere enn man kanskje tror. Når vi er vaskinert om ett års tid er vel COrona intet argument lengre. For å se ting fra et forbrukerståsted så vil man ha ellers like varer så billig som mulig, noe som taler mot en anti-globalisering. Verden er omspunnet med et stort nett av frihandelsavtaler og varer og kapital flyter fritt som aldri før. (Sjekk på EFTA.int) Det som trengs er handel på like villkår, og her har faktisk Trump forsøkt å rette på et misforhold selv om han samtidig gjør seg til talsmann for en proteksjonistisk linje. Faktum er jo det at utvikling i levestandard over hele verden er tett knyttet til frihandel. Land som Norge med en ensidig næringsstruktur er spesielt avhengige av handel. Vi trenger mer frihandel, men handelsavtalene må sikre like konkurransevillkår og sikre at det blir produsert på en klimavennlig måte uten barnearbeid og akseptable arbeidsvillkår. Bedre merking av varer for å sikre slike ting er ett grep man kan foreta.
Redigert 21.01.2021 kl 03:42 Du må logge inn for å svare
Hunte
05.06.2020 kl 22:30 2195

Flytiltakene i dag ses på som en forsiktig nedtrapping i handelskrigen, positivt for Rec-kursen.
Redigert 21.01.2021 kl 03:42 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
06.06.2020 kl 06:44 2004

Det er utrolig at Rec er totalt avhengig av kina. Verden er mer en kina. På tide at europa, og resten av verden ser mer til solenergi. Når man ser Nel hysteriet så er det merkelig at man også ikke har Rec hysteri. Skal man ta miljøet på alvor så er Rec spot on akkurat på dette punkt
Mulig korona har fått øynene opp for mange når man ser hvor bra det har og er for klima akkurat nå med mindre aktivitet. ( renere luft )
Tenker Røkke har en plan. har har jo mange store tunge selskaper som trenger og omstille seg til mer miljøvennlig og for fremtden
Vil ikke bli overrasket om man tenker å omstille noe av det har har stor eierskap til i dag inn eller i mer retning av Rec ?
Redigert 21.01.2021 kl 03:42 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
08.06.2020 kl 10:13 1360

Det man kan merke seg er at Trump tilsynelatende ikke har noe annet alternativ enn å forholde seg til handelsavtalen med Kina. En kansellering av avtalen vil sende nok en sjokkbølge inn i markedene, noe som ikke er ønskelig i en situasjon der verden er inne i den største resesjonen på 90 år. Det vil bare ha den effekten at sjansen for demokratisk valgseier øker ytterligere. Jeg tipper at Trump relativt snart vil komme med "oppmykende" statements om hvor genial avtalen er og at både Kina og USA finner avtalen verdifull for å riste av seg Corona-effekten. Så er det å håpe at Lightizer & co. utnytter dette til å sikre kjøreregler for hvordan også polysilikon skal eksporteres. Som flere har påpekt, er en åpenbar "reciprocal" løsning at amerikanerne setter som betingelse at import av kinesiske solpaneler til USA skal i hovedsak være produsert med amerikansk poly.
Redigert 21.01.2021 kl 03:42 Du må logge inn for å svare
Zorin
08.06.2020 kl 12:08 1224

Du har kanskje rett i en ting at dagens amerikanske dominans er over. Dette spesielt siden Trump er ivrig etter å isolere USA og rive ned avtaler og medlemskap som har tjent USA lenge. Det som jeg frykter er jo at Kina vil ta førersetet i mangel på amerikansk president i førersetet. Handel isolert sett så går det nok bra med Kina i tet. Men for demokratiet så er dette et slag på tygga.

For REC så vil det nok bety slutten for selskapet i USA. De vil trolig selge seg ned der og kjøpe seg opp i Kina hvor de har markedet sitt.
Redigert 21.01.2021 kl 03:42 Du må logge inn for å svare