happi67
20.07.2020 kl 18:13 5459

Hvis TLens blir den nye standarden,så blir poligth børsvinner år etter år 👍
Myrabakk
20.07.2020 kl 19:47 5236

Kopierer her:

I mine egne inntjeningsestimater setter jeg opp et todelt oppsett på kostnader. Dette er de faste og de variable kostnadene, FK og VK.
poLight har årlig FK på omtrent 80 millioner. Dette tallet er hentet fra de siste to årsrapportene. Det vil selvfølgelig variere en del, og med en merverdiavgiftsavklaring i positiv favør poLight så vil dette tallet gå ned en del. Med en oppjustering av salgsvolum vil det nok bli behov for noen flere ansatte innen salg og distrubusjon, oppfølging av kunder osv. Tror nok at dette er et greit estimat fremover også.

Ser vi på VK så vil det være mye vanskeligere å legge inn en god kalkyle, siden prisen vil variere etter produksjonsvolum. Legger vi tallene i årsrapporten 2019 til grunn kan det se ut til at på lavt volum vil være kostnader på under en tredjedel av salgsprisen, men for å ta høyde for at det blir lavere produksjonskostnad på høyere volum regner jeg VK som litt under en fjerdedel av salgspris. Da får vi enda et usikkerhetsmoment, og det er hva linsen selges for. Kalkulerer vi med pris i nedre sjikt av estimatene så kan vi nok anta 2$, omtrent 18,60 kroner.

Inntekter vil da følge av anslag ovenfor, med omtrent 18,60 som enhetspris. Nettoinntekt på salget vil da være 75%, eller omtrent 14 kroner. Dette er tallgrunnlaget jeg har lagt til grunn i mine estimater. Meget forenklet vil da nullpunktmatrisen vise at salg av omtrent 5,7M linser vil generere inntekter som dekker opp de faste inntektene.

Så til grunnen til at jeg har valgt å investere i poLight. Barcode skal i mitt regnestykke dekke opp FK:
Barcode: antatt tidlig designwin med lavt volum, som pilotprodukt, med antatt oppfølgingsordre og produkter er estimert til å kunne være i intervall opp mot 5 millioner årlige enheter. Dvs at en liten og en stor designwin dekker inn for nullpunktmatrisen. Videre vil flere barcodeprodukter generere en god del inntekter, da det i flere produkter ligger inne patenterte løsninger på både 1 og 2 linser.

Smartklokker blir stort. Vi kan regne inn 2 linser per solgte produkt i noen av de fremtidige produktene. Med et salg på for eksempel 2M enheter vil vi da se inntekter på 28M. Ved å regne ut P/E på 20, som vel er et greit forholdstall, så vil vi få aksjekurs på 62,2 kr.

AR vil ha enorme salgstall etter hvert. Det som gjør dette så attraktivt for oss er at vi har patenter med inntil 7 linser. Noen har bare 2 Tlens, andre har 4, 5 eller 6. Inntjening per enhet som selges vil da variere mellom 28 og 98 kroner… kanskje 60 kr er et greit estimat? Salg av antall enheter i 2022-2023? 1M? 10M? 100M? Inntekter på 60M – 600M – 6000M? Umulig å forutsi, men dersom AR skal erstatte smarttelefoner i fremtiden så kan vi vel anta at potensialet er så mange mennesker som har telefon i dag?

Smarttelefoner er det vi kan forvente raskest salgsøkning i om vi først kommer inn. Tlens vil kunne være flaggskipsteknologi i starten, og deretter også i lavprismodellene etter hvert. Ved innpass i kamera under skjerm i en flaggskipsmodell vil vi fort se flere titalls millioner solgte enheter. Er det Tlens i hovedkamera så dobles inntektene per solgte enhet. Bruker vi Xiaomi Mi10 som eksempel, med 30M enheter får vi et enormt inntjeningspotensiale. Med 1 linse: 420M, med 2 linser: 840M

Som dere ser så har jeg antatt at barcode vil dekke utgiftene til poLight. Da vil hver designwin ut over et par barcodeprodukter gi overskudd. Dagens aksjekurs vil være rettferdig med overskudd på omtrent 30 millioner, som vi kan hente ut av en god designwin i for eksempel en voksenklokke fra Xiaomis undermerker.

Jeg har kalkulert sannsynligheten for en større designwin for å være stor, og når omtrent alle de store merkene kom på banen innen både AR og smarttelefon så var ikke jeg i tvil.
He1234
20.07.2020 kl 20:30 5133

La nå først polight selge for en million før man snakker om hundre, og tusen millioner.
2211
20.07.2020 kl 20:30 5127

I 2018 ble det brukt ca 2 miliarder vcm linser i mobil. Og det estimeres att i 2025 vil årlig forbruk være ca 4 miliarder, dette er bare mobil marked. Så om polight får 10 % av dette i 2025 vil de selge 400 milioner linser i året😅 så får det bli opp til hvær og en å gjette på potensialet hær😉

estimated, 3,940.1 million VCMs will be consumed globally in 2025

https://markets.businessinsider.com/news/stocks/global-and-china-voice-coil-motor-vcm-industry-report-2019-2025-1028788134
focuss
20.07.2020 kl 20:44 5073

Hvorfor gikk PLT så bra i dag?
Snekkern
20.07.2020 kl 20:58 4991

Tipper pga mld sist uke.
Og når det er så få aksjer til salgs så går kursen fort når det først går.
Dette er en meget potent aksje, så ingen grunn til å få høydeskrekk med det første.
Myrabakk
20.07.2020 kl 21:04 4973

Det har du helt rett i. Vi er ikke der enda nei. Men det kan fort skje at ting rører på seg i mobilmarkedet. Det er uttalt at Tlens mest sannsynlig vil testes i en spesialmodell før evt flaggskip. Da kan det være spennende å følge med om det er noe på vei av dette. F.eks følg med og se om det dukker opp noe spennende på denne gode ryktesiden før du evt investerer i et slikt selskap😉
https://www.igeekphone.com/category/latest-news/

Jeg skriver at dette er den innfallsvinkelen jeg personlig har til selskapets potensiale fremover. Man får selv lage sin egen vurdering ut fra patenter og diverse annet som ligger i grunnlaget for poLights muligheter. Da er personlig tidshorisont avgjørende for hvor mye som kan inntreffe. Sitter man i en uke kan man være heldig å få en designwin, sitter man et år øker sannsynligheten selvfølgelig for flere...

Jeg er langsiktig, så jeg tenker store tall😊

Jeg verdsetter aksjen etter teknologien. Ikke potensielle inntjeningsmuligheter. poLight kommer til å bli kjøpt opp så fort en av de store virkelig har bestemt seg for å bruke linsa som standard i sine produkter!

Her snakker vi om å selge revolusjonerende teknologi og ikke pølse i brød over disk 😂🙈
Myrabakk
20.07.2020 kl 21:09 4944

Huff, jeg håper du tar feil. Vi kommer til å få en vanvittig pris på aksjene ved en slik oppkjøpsdeal, men mister spenningen i å følge selskapet i årene som kommer.
WHbull
20.07.2020 kl 22:31 4763

Hvis de får innpass i de store markedet og millionordrene kommer inn, så er nok veien kort til oppkjøp fra en større aktør eller PE-fond.
En grunn til det er at PoLight som selskap er for lite til å håndtere et større marked. De er miniputter blant gigantene.
Og så har selskapet for lite kapital til å håndtere de virkelig store ordrene. Balansen blir for liten og dagens investorer kan ikke tilføre nok. De vil trenge nye større investorer.
Dagens investorer vil selvfølgelig på betalt godt for å bli kjøpt ut, men sjansen er liten for at vi får være med på hele turen.

Jeg synes PoLight er fantastisk spennende å følge og har vært med siden 2010. Siden ordrene begynte å komme inn i fjor har jeg kjøpt meg kraftig opp. Sitter nå med en stor post i selskapet og ser fram til at et oppkjøp kommer.
jarb
20.07.2020 kl 22:42 4707

Hvor mye kan vi få for hver aksje ved et oppkjøp da?

Så snart det foreligger DW på AR og smarttelefon, tror jeg det kommer bud på selskapet. Tror og dette er sterkt ønskelig fra Polight sin side. Å være eid av et stort PE fond vil åpne dører de aldri ville nådd uten som WHBull sier.
Autostore som mange kanskje har hørt om, fikk nylig FBI på sin kundeliste. Tviler på et selskap med hovedkontor i Nedre Vats hadde klart det uten litt drahjelp😉
provence
20.07.2020 kl 23:47 4554

WHbull

Siden du har vært inne i denne aksjen siden 2010, da vet du kanskje litt om disse uttallige emisjonene og kurs som har vært forut for selve IPO'en på 50kr ?

Har vi da ikke sterke eiere her ? De 3 største utgjør 45% av eiersitsen. Hva Viking har uttalt, vi skal ikke selge denne før selskapet er i business for å si det sånn. Og da sitter vi som mindre aksjonærer i godt selskap.

Mht. utfordringer. Jeg er ikke så sikker på om din vurdering er riktig. Hva poLight skal holde på med er å utvikle TLens platina og kanskje flere varianter og skal produsere selve polymeren. Altså geléen som utgjør selve linsen mens alt det andre blir produsert av underleverandører og sammensatt på Taiwan.

Se på Nordic Semiconductor i Trondheim. Har 650 ansatte, designer integrerte kretser men selve produksjonen av chips foregår i østen.
Redigert 20.07.2020 kl 23:48 Du må logge inn for å svare
Hex
21.07.2020 kl 00:10 4496

Jøss for en pris for denne aksjen. Ikke i min villeste drømmer hadde jeg kjøpt for å være long.
Men det bare jeg som er safe og ingen stor gambler
2211
21.07.2020 kl 00:28 4435

Da vil jeg gjerne høre vilken aksje Du mener er rimelig priset, som du ønsker å sitte med.
Myrabakk
21.07.2020 kl 01:11 4376

Da regner jeg med du ikke kjenner caset så godt? Kan ta en folkeopplysningsforklaring på hva kursen bygges på om du ikke kjenner PLT. Beklager dersom du allerede er godt kjent med selskapet:

Spiller du safe går du inn i forsikring. De skrur opp prisene om de taper penger, og får hentet seg inn på lang sikt. Regn med 4-7% annualisert kapitalavkastning. Det er mye bedre enn bankrente, men ved dårlige år må du sitte over neste år for å hente inn et evt årstap. Dette er ikke rimelige aksjer, bare "safe".

Polight har derimot noe få andre har. Du kan gjennom litt gravearbeid predikere mulige selskapshendelser for årene fremover. Det er til en viss grad mulig i noen andre selskaper også, men ikke på samme måte som her. Du kan for eksempel følge med på boreskipene som jobber for Equinor, og spore når de er ferdige med leteboring i et felt, skynde deg å kjøpe, og gamble på at det kommer melding om gigantfunn. Du kan også være uheldig, ved at de borer tørt... I poLight har vi sterkere indisier på "funn" enn at skipene drar videre. For eksempel har Microsoft et patent som beskriver smartbriller som inneholder Tlens fra poLight. Dette er teknologi vi vet var planlagt i 2022/2023, men som skal være fremskyndet med 1-2 år nå. Da er sannsynligheten for "gigantfunn" virkelig til stede. Problemet med dette er at vi vet ikke når...

Det er store mengder med slike patenterte produkter og teknologiske løsninger som er relativt ferske, og som kan materialiseres innen kort tid.

Ser du på historisk inntjening så ser du på et selskap med minimal omsetning. Det er stort sett linser til testing i ulike produkter som utgjør dette. Ser du fremover vil du se hva som kan komme av tall. Venter du til Tlens kommer i f.eks Huawei P50 eller Xiaomi MI11, med kamera under skjerm og i hovedkamera, så er det for seint å prøve å komme inn rimelig😉. Men: dette er ikke sikkert skjer. Det er patentert løsning som sier at produsenten vurderer dette. Det er i dette området risikoen du nevner ligger. Hvor stor er sjansen for at ingen av kanskje 100 patenter blir noe av? Vi som er inne long anser sjansen for designwin som større enn for at det ikke skjer.
WHbull
21.07.2020 kl 08:52 4133

I starten var jeg en indirekte eier gjennom Viking Venture og har ikke kjennskap til forholdene rundt emisjonene selskapet før børsnotering. De er ikke pliktig å gi ut den informasjonen og jeg har ikke anledning til å videreformidle opplysninger som Viking Venture gitt.
happi67
21.07.2020 kl 09:08 4101

Opp 3 kroner på 7 minutter i dag
_info_
21.07.2020 kl 09:14 4071

Her forventes det snart enda flere gode nyheter :)

*10.07: Liker dagen i dag 👍
Redigert 21.07.2020 kl 10:08 Du må logge inn for å svare
provence
21.07.2020 kl 13:36 3721

Hei WHbull

Du forteller oss bare det du vil fortelle.

Jeg for min del har nå snart bare 1 års fartstid her så denne reisen har vært fantastisk !

Hva jeg leser på et annet forum, den første emisjonen tror jeg var på 1kr. men da var det 1000x flere aksjer i selskapet så etter spleis var kursen 1000kr. Så fulgte flere emisjoner underveis, den siste såkalte pre IPO emisjonen i 2016 og omregnet 112kr (?)

Jeg har ved anledninger hevdet at dette selskapet ikke har vært i vater for å si det sånn fordi vi har hatt et overheng av disse investorene som har vært inne tidlig og som vil(le) ut. For selve IPO noteringen må ha kommet som en skuffelse når kursen ble satt til 50kr. Så dundret denne ned til 7-8kr for ett år siden. Så selskapet burde vært notert på børsen tidligere slik at dem som ville ut, fikk anledning til det. Men da hadde vi hatt et nytt IDEX for reisen frem til noe konkret har vært temmelig lang der.

Vips, nå har vi et poLight som står på beddingen til noe stort :)
Tobias
22.07.2020 kl 09:53 3360

Fin kjøpsanledning dette.
PLT er ned og tetter gapet.
WHbull
22.07.2020 kl 10:20 3290

Har du inntrykk av at langsiktige investorer ønsker å selge seg ut? Jeg opplever topp 10 største som stabile hvis du ser bort ifra det fondet som solgte seg ut på bunn. Kan du utdype det du mener at selskapet ikke er helt i vater og at investorer ønsker ut?
Hex
22.07.2020 kl 10:38 3237

2211 Jeg skal ikke svare på dette. Ta å les deg opp kunnskap er makt.

Takk for forklaringen jeg skal lese meg bedre opp om fremtidig inntjening for dette selskapet.

Hex:
Det gjorde jeg også. DET TOK TID! (og det må tolkes positivt, og gikk inn med drøyt 14000 aksjer over en liten periode).

Inntjeningspotensialet er stort. NEL blir en "vits" i forhold. Ja, solgte meg ut av NEL, REC, PGS til fordel for PLT. Er long.
Tobias
22.07.2020 kl 12:03 3059

PLT oppfører seg eksemplarisk. Ned og tetter gapet på 67-68 og deretter skal den opp igjen.
Snittkjøpet på relevant høy omsetning var over 74 kr i går.
Kjøpsanledning dette.
Tobias
22.07.2020 kl 13:02 2962

Vi skal vel over 70 igjen nå
Tobias
22.07.2020 kl 13:19 2933

Noe på gang stor kjøper på 69 i PLT. . Da ser vi 70 tallet
kimo
22.07.2020 kl 13:29 2907

Spennende med 2 store kjøpere på 67 og 69
provence
22.07.2020 kl 14:59 2787

WHbull

Jeg formulerte meg kanskje litt tvetydig. Jeg tar utgangspukt i historien her, denne oversikten er hentet fra Prospectus dokumentet som ble til ifm. børsnoteringen. Denne inneholder aksjonærer som har innsatser fra pre IPO emisjonen i 2016 på 112kr (?). Historien lengre tilbake i tid vet jeg ikke noe særlig om.

1 Investinor AS 1,268,313 23.39%
2 Viking Venture III AS 1,078,053 19.88%
3 Northern Trust Global Services Plc29 747,653 13.79%
4 Alliance Venture Polaris AS 380,278 7.01%
5 Arctic Funds Plc 243,921 4.50% .. er ute
6 T.D. Veen AS 186,415 3.44% .. er ute
7 SINTEF Venture III AS 174,129 3.21% .. såkorn selskap .. er ute
8 Åstveit Investor AS 131,875 2.43% .. er nesten ute nå .. salg 7000 akser på torsdag
9 Verdipapirfondet Pareto Investment 124,458 2.30%
10 Citybank (Nominee) 124,458 2.30% .. er ute
11 MP Pensjon PK 122,971 2.27% .. er ute
12 Storebrand Vekst Verdipapirfond 101,798 1.88% .. er ute

Samlet 1.085.567 som har skiftet hender under nedturen.

Hva jeg mener med selskap i vater ? Får innlede med å starte med ord som blanke ark. Jeg har en stor post i et annet selskap som det ikke har vært av interesse å diskutere nemlig MEDIstim. Dette selskapet kom på børs i 2004 og var i inntjeningsmodus fra første stund. Det tok nesten 10år før denne tok helt av men likevel gode utbytter fra første stund.

Jeg har en rimelig god magefølelse for PLT !
Redigert 22.07.2020 kl 15:00 Du må logge inn for å svare
Kraamz
22.07.2020 kl 15:23 2735

Å du har også erfaring innen Optikk😃👍
Sier da litt når du er så positiv🙂
WHbull
22.07.2020 kl 17:02 2601

Det var litt gjennomtrekk av de under topp 4, men tror ikke det er så uvanlig etter 5 år og to emisjoner. De under topp 4 er stort sett kommersielle fond uten styreplass og muligheter for å ha få innsideinfo.
2211
22.07.2020 kl 23:03 2325

Jeg har selvsagt lest meg opp på polight før jeg kjøpte aksjer. Kjøpte 8k aksjer før klokke design winn. Etter første design winn gikk jeg all inn. Har snittkurs på 45 har ett langsiktig investering i polight. har fulgt
Med på alt som skjer daglig og det ser ut som polight faktisk kommer til å få ett stort marked. Det langsiktige ser veldig bra ut.
happi67
22.07.2020 kl 23:18 2285

Enig med deg,2211. Hvis ikke det skjer noe helt absurd og hva som er på gang så blir poligth et norsk industrieventyr. Glad for at jeg var tidlig inne her.
2211
19.08.2020 kl 11:09 1531

Det virker ikke som noen lar seg skremme til å selg selv om det ligger 19k aksjer til salg 🤔
2211
19.08.2020 kl 11:47 1467

Helt klart att noen har bestemt seg for å jobbe kursen ned🤔 det posetive er att de ikke får hjelp av noen andre å da må de betale for dette selv. Det ville være spennende å se hva som skjer om noen litt større bestemmer seg for å kjøpe.
happi67
19.08.2020 kl 16:41 1245

Ser ut som strategien virker da. Det er ikke noe som tilsier at kursen skulle ned i dag. Kan hende vi får svar når det kommer ny topp 50 liste.