Tenk hvis fremtiden er Hydrogen.

Løtvedt
NEL 06.09.2018 kl 19:25 1331




Kjetil Malkenes Hovland
(E24) Publisert: 17:33 - 06.09.2018
Omstillingen av den globale energisektoren skyter fart, men det går fortsatt for sakte.
Men verden kan oppnå økonomiske fordeler som tilsvarer hele 26.000 milliarder dollar (218.000 milliarder kroner) på å ta kraftige grep nå og unngå alvorlige klimaendringer i fremtiden.
Det er i alle fall anslaget i en ny rapport fra The Global Commission on the Economy and Climate, som ble dannet i 2013 etter et initiativ fra blant andre Norge.
Men slike fordeler ved en rask global klimaomstilling fanges ikke så lett opp av tradisjonelle økonomiske modeller, ifølge rapporten.
«Dagens økonomiske modeller er dypt utilstrekkelige til å fange mulighetene i et slikt omfattende skifte, eller de alvorlige farene ved å ikke gjøre noe med klimaendringene», står det i rapporten.
«Vi trenger nye modeller som fanger dynamikken, inkludert store teknologiske endringer, bevaring av essensiell naturkapital og fordelene ved renere luft og et tryggere klima», står det.

Norsk initiativ

Norge var sammen med Sverige og Storbritannia blant landene som tok initiativ til opprettelsen av den globale klimakommisjonen i 2013. Kommisjonen har levert tre lignende rapporter tidligere, blant annet en rapport fra 2014.
Kommisjonen består blant annet av 28 tidligere regjeringssjefer og finansministre og en rekke eksperter, og ledes av Nigerias tidligere finansminister Ngozi Okonjo-Iweala, sammen med Unilevers konsernsjef Paul Polman og professor Nicholas Stern ved London School of Economics.
Rapporten «Accelerating Climate Action in Urgent Times» anbefaler blant annet at alle regjeringer skal lage omstillingsplaner med mål om å ha energisystemer med nullutslipp, og lage planer for å ta vare på arbeidskraft som må omstilles.

Millioner av nye jobber

Hvis anbefalingene i rapporten gjennomføres, kan det også gi 65 millioner nye jobber i lavkarbonsamfunnet. Det tilsvarer den samlede arbeidsstyrken i Egypt og Storbritannia, ifølge rapporten.
Hvis fossil energi raskere erstattes med ren energi, vil det også kunne bidra til å avverge 700.000 for tidlige dødsfall frem til 2030, sier den.
– Vi må gjøre de kraftige grepene som rapporten anbefaler og raskt omstille til et globalt lavkarbonsamfunn, noe som kan skape over 65 millioner nye jobber og lar folk puste ren luft og leve sunne, produktive liv, sier direktør Kristalina Georgieva i Verdensbanken.
– Alternativet er å fortsette som vanlig, noe som vil ødelegge økonomier, jobber og liv, spesielt i utviklingsland, sier Georgieva.
Bare i fjor kostet vær- og klimarelaterte skader 320 milliarder dollar, og krevde tusenvis av liv. Dette kan bli det normale hvis verden ikke tar grep for å redusere utslippene av CO2 og bygge mer bærekraftige energisystemer, sier rapporten.
Det å fortsette som i dag gir også risiko for at 140 millioner klimaflyktninger vil måtte finne seg nye steder å bo innen 2050, ifølge Verdensbanken.

NHO ser muligheter

Også norsk næringsliv ser muligheter innen fornybar energi og lavkarbonsamfunnet, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen NHO.
– Næringslivet følger pengene, og pengene kan i økende grad finnes i lavkarbonmuligheter, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.
– Denne rapporten viser hvordan vi med klare politiske ambisjoner fra regjeringer kan slippe løs sterke og omfattende grep fra næringslivet for å støtte opp under klimaambisjonene, legger hun til.

Vil fjerne fossilsubsidier

Rapporten foreslår blant annet at alle Fortune 500-selskapene bør sette seg vitenskapelige mål som er i tråd med at verden når målene i Paris-avtalen om klima fra 2015.
Den ber også verdens ledende nasjoner, med G20-gruppen i spissen, om å innføre en pris på karbon på mellom 40 og 80 dollar tonnet innen 2020, og at alle subsidier av fossil energi og skadelige landbrukssubsidier bør fjernes.
I tillegg bør det bli lettere å investere i infrastruktur, og globale utviklingsbanker bør investere minst 100 milliarder dollar i bærekraftig infrastruktur i året innen 2020, ifølge rapporten.
Det bør også brukes minst 50 milliarder dollar i året på innovasjoner som skal bidra til å forhindre og takle klimaendringer, foreslår rapporten.