Status Quo

Slettet bruker
NOM 24.06.2020 kl 13:43 2737

Jeg registrerer at mange ytrer frustrasjon over kursutviklingen etter driftskonsesjonen ble gitt, og jeg tror det er på tide at vi tar et par skritt tilbake for å se på forholdene rundt NOM.

Først og fremst, kommende triggere og deres status og eventuelle kurspåvirkning:

1) Finansiering
---------------------
Her er alt i det blå, noe som er veldig synd ettersom den er den viktigste triggeren.
Halmstrået som foreligger i dag er en intensjonsavtale med et japansk handelshus fra 2019 om kjøp av rutil mot delvis finansiering av gruven.
Ettersom japan og usa for tiden holder med reforhandling av handelsavtalen (som allerede er 6 mnd forsinket pga covid-19), er det lite trolig at japanerne ønsker å signere på avtale om kjøp av råvarer før de vet hva de kan selge de for til sin største og viktigste kunde.

De har heller ingen hast ettersom det ikke er garantert at deres bidrag til finansiering er tilstrekkelig for igangsetting av bygging. Dette er avhengig av hva banken synes og hvordan andre deler av finansieringen ligger an.
Dette forholdet gir kanskje en catch-22: Japanerne ser ingen grunn til å forhaste seg til å signere en intensjonsavtale før de vet om gruven blir bygget, og banken (evt andre investorer) gir ikke tommel opp før japanerne er med. Worst case er at vi trenger enda en intensjonsavtale som gir de andre partene trygghet nok til å signere bindene avtale om finanseringsbidrag og offtake.


2) Godkjenning av oppdatert utslippstillatelse med bruk av SIBX
NOM sendte nylig inn resultater på forskning relatert til SIBX' påvirkning på maritimt liv til Miljødirektoratet (MD). Dette er forskning de har designet etter en del dialog med MD, og forhåpentligvis vet NOM at resultatene de sender inn er noe MD kan godkjenne.
Hvis oppdatert utslippstillatelse ikke blir godkjent kan NOM benytte andre kjemikalier enn SIBX, men som ikke er like effektive. Dette nye alternativet må også godkjennes av MD.
Min teori er at dette blir godkjent over sommeren. Siden NOM virker såpass trygg på denne godkjenningen, er det ikke knyttet noen stor spenning til utfallet og trigger-effekten på kursen blir trolig lav.

3) Godkjenning av reguleringsplan for prosessvannforsyning
Denne har vært ute til andre gangs høring og skal forhåpentligvis opp til formannskapet 20. eller 27. august. Møteplanen for de to møtene er ikke lagt ut på Sunnfjord Kommunes hjemmesider enda.
Dersom reguleringsplanen blir godkjent av formannskapet så blir den nesten garantert vedtatt av bystyret i slutten av september (igjen, møtedato er gitt men møteplanen er ikke lagt ut enda).

Siden reguleringsplanen har vært til behandling siden 2015-ish, er det gjort grundig arbeid og sannsynligheten for godkjenning er høy. NOM har også tegnet denne saken som en "det blir når det blir"-sak og trigger-effekten blir dermed positiv men trolig ikke eventyrlig.



Neste aspekt: Topp-50

Alle hadde håpet på at større aktører skulle komme inn i NOM etter driftstillatelsen ble gitt 17. juni. Dette har ikke skjedd.
Fremdeles består Topp-50 nesten utelukkende av småaksjonærer og større privatinvenstorer. Dette kan forklare jojo-effekten vi ser på kursen.

https://imgur.com/a/XbIrn3M
Denne linken viser topp-50 for dagen da driftstillatelsen kom, samt de tre kommende børsdagene.

Man kan se at netto Topp-50 har sunket (tilogmed vår alles kjære yndlingshauser Fryktløs solgte godt over 100k aksjer).


Min teori om store aktører i NOM er at de ikke viser seg før de ser at finansiering nærmer seg.
Frem til da er vi pent nødt til å seile vår egen sjø.
Mange vil kanskje snike seg stille og rolig ut av NOM og prøve lykken i andre aksjer som er mer spennende, noe som er typisk oppførsel for småaksjonærer.
At volumet er økende mens kursen synkende kan tyde på dette.


Jeg tar gjerne imot synspunkter på vurderingene mine, og håper dere har flere aspekter å bidra med som kan belyse NOMs fremtid frem til finansiering kommer på plass.

Redigert 19.01.2021 kl 13:46 Du må logge inn for å svare
_HH_
24.06.2020 kl 13:52 2707

Når det gjelder avtalen mellom Japan og USA er det fortsatt handelsforbindelse mellom dei og det er ikkje slik at USA har stoppa importen fra Japan. Titanmetall som ein lagar fra rutil er inkludert i dette. Trump har sagt han vil ha ein avtale på plass for fleire områder, men det kan sjå ut som at begge parter er fornøgd med tilstanden slik som det er, inntil vidare.

Vidare var det snakk om at USA skulle nasjonalisere og starte opp eiga titanproduksjon fordi dei reknar dette som eit strategisk metall (forslaget kom fra det einaste amerikanske selskapet som produserer titanmetal). Dette har ikkje fått gjennomslag og handelen mellom USA og Japan vil nok fortsette her. Dette trur eg betyr mest i forhold til Japan og framtidig produksjon av titanmetall. Eg trur ikkje dette har noko negativ innverknad på avtalen mellom NOM og Japan.


Slettet bruker
24.06.2020 kl 13:59 2672

https://www.nrk.no/vestland/nordic-mining-jaktar-tre-milliardar-kroner-til-den-omstridde-gruvedrifta-ved-fordefjorden-1.15058317

NRK har snakket med aksjeanalytikere om finansiering, ikke akkurat oppløftende lesing...
_HH_
24.06.2020 kl 14:20 2621

"Jaktar internasjonale storfisk
Selskapet har i desse dagar starta jakta på investorar som kan hosta opp nær tre milliardar norske kroner.
Pengane trengst til sentrale delar av drifta: bygging, infrastruktur og utstyr.
Nordic Mining er no budde på å leita utanlands, fortel administrerande direktør i Nordic Mining, Ivar S. Fossum til NRK.
– Sjølv om prosjektet ikkje er veldig stort samanlikna med oljeindustri, treng vi internasjonal finansiering for å få det på plass"

Analytikeren uttaler seg generelt (HH kommentar)
"– Må overtyda bankane
Analytikar Andreas Bertheussen seier det for tida er ein utfordrande marknad.

– Risikoen er at dette kan ta lang tid. Ein må jobbe veldig mykje med å forsikre bankane om at prosjektet er solid, at dei har kjøparar, og at det er god økonomi i det, seier Bertheussen, som er aksjeanalytikar i Kepler Cheuvreux.

Heile finansverda har fått ein knekk som følgje av koronapandemien"

Det ein må huske på er at dersom NOM no fokuserer på å få i stand avtaler med bankane så må dei også ha konkrete forhold å syne til med tanke på offtake da dette som regel er ein føresetnad for å få avtale med bankane....
Redigert 24.06.2020 kl 14:25 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
24.06.2020 kl 14:46 2524

Ønsker dere velkommen etter.
Slettet bruker
24.06.2020 kl 15:15 2441

Jeg syns Fossum har blitt betydelig mindre optimistisk.
drot
24.06.2020 kl 15:43 2360

Voldsomt så pessimistiske man var i dag da. Selv om finansieringen må hentes i dagens marked, så er ikke inntektene forventet å komme før morgendagens marked. Da er trolig en covid19-vaksine på plass og markedssituasjonen normalisert. Forhåpentligvis ser noen verdien av dette. Selv om det åpenbart ikke ser slik ut med dagens kursbevegelse.
Redigert 24.06.2020 kl 15:44 Du må logge inn for å svare
_HH_
24.06.2020 kl 15:45 2352

Dette er eit dårleg forsøk på baising mr V.

Ivar har alltid vore veldig konservativ og tilbakehalden.
_HH_
24.06.2020 kl 15:46 2344

Fakta er at det er mange som har seld og no skal snakke ned aksjen for å få ny inngang.
HP17
24.06.2020 kl 15:48 2332

Glem heller ikke denne. Her ligger det ann til mye mer bråk fremover. Og det er bare å se på motstanden mot vindkraft som har økt kraftig den siste tiden. Dette kan fort spre seg videre til gruvedrift og dumping av avfall?

Me kjem til å klage. Då må heile regjeringa ta denne avgjerda, inkludert Venstre, som er mot dette prosjektet.

Thorkildsen meiner Venstre har alle moglegheiter til å stoppe prosjektet, og krev at partiet står for det dei eigentleg meiner.

– Me ser absolutt ikkje på slaget som tapt.

Me har 4000 menneske som har sagt seg villige til å gjere sivil ulydnad og bryte lova for fjorden. Regjeringa vil stå i hardt ver, om dei tillèt dette, seier Thorkildsen.

https://www.nrk.no/vestland/venstre-erkjenner-nederlag-om-fordefjorden-1.15059459
Slettet bruker
24.06.2020 kl 15:50 2321

Utsettelse pga av resesjonen i verdensøkonomien er forventet. Prosjektet er imidlertid så lønnsomt at her vil det nok lønne seg å vente - om man har tid og nerver til det.
_HH_
24.06.2020 kl 15:53 2302

Kvar har du vore i det siste? NOM har hatt motstandarar i lang tid og no byrjar fokuset å gå over til dømes vindkraftutbygging. Det er den vegen trenden har svinga og ikkje omvendt slik du antyder.
Slettet bruker
24.06.2020 kl 15:53 2300

Norge er ingen bananrepublikk der marginale 4-prosentsparti uten videre kan reversere lovlige demokratiske prosesser for å blidgjøre en gruppe mennesker som av prinsippp er i mot stor sett alt men skal leve av i dette landet.
Slettet bruker
25.06.2020 kl 02:04 1884

Arctic Mineral Resources protesterer på løyvet som er gjeve, og dermed må Nærings- og fiskeridepartementet ta endeleg stilling til saka. AMR krev også at vedtaket ikkje vert sett i kraft før klagen er ferdig handsama i departementet. AMR er leia av Tore Viana-Rønningen, som er tidlegare styremeldem i Nordic Rutile. Med seg har han fem av åtte grunneigarar i det aktuelle gruveområdet. Klagen som no er lansert, handlar om kven som har eigarskap og dermed rett til å utvinne dei ulike mineralressursane i fjellet.


Kilde : Firda.
Slettet bruker
25.06.2020 kl 03:02 1845

Og dette var forventet, men ikke noe å bekymre seg over.