Kitron oppsummering.

Vennlig hilsen
KIT 06.07.2020 kl 20:06 4122

Hei.

Vi må forvente at etterspørselen i industrisektoren kommer til å bremse opp i andre kvartal. Samtidig er det en økende etterspørsel etter medisinsk utstyr som respiratorer og annet i forbindelse med den globale Corona pandemien. Etterspørselen innen forsvar og luftfart er også meget sterk! Det vil trolig fortsette ut året og i flere år fremover.

Energi og telekom hadde et veldig svakt første kvartal, men vil trolig komme sterkere tilbake senere i år. Det ser ut til at Kitron har mistet en større kunde i denne sektoren i tillegg til at telekommarkedet var generelt svakt i kvartalet. Det førte til et omsetningsfall på over 58 prosent i kvartalet. Den sterke nedgangen påvirket også den svenske virksomheten i kvartalet. Omsetningen i Sverige falt med rundt 13 prosent i første kvartal..

Det sterke fallet i energi/telekom er på ingen måte representativt for den videre utviklingen i denne sektoren. Ordrereserven indikerer at energi/telekom kan bli en av vekstdriverne for selskapet i tiden som kommer. Men kanskje ikke i Sverige? Den svenske virksomheten har klart å kompensere for Ca. halvparten av omsetningen som de hadde med denne ene kunden. Men mye av dette er nye kunder som er aktive i andre sektorer, så det er ikke sikkert at energi/telekom blir en vekstdriver i Sverige.

Den svenske virksomheten hadde et fall i omsetningen både i fjerde og første kvartal og mye av dette fallet kan tilskrives bortfallet av denne ene kunden. Men det trenger ikke å være noe stor dramatikk i at Kitron har mistet en kunde. Og spesielt ikke denne kunden. Hvis jeg har oppfattet det riktig, så var dette en lavmarginkunde og det er ikke i lavmarginmarkedet at Kitron er mest konkurransedyktig. Da kan det være bedre å gi slipp på denne kunden. Da frigjøres det kapasitet, som potensielt kan brukes på annen virksomhet og som forhåpentligvis kan gi bedre marginer.

Nå ser det ut til at etterspørselen etter medisinsk utstyr har tatt seg kraftig opp i Sverige og for Kitron er det viktig å gripe denne muligheten. Og det ser det ut til at de gjør. Fabrikken i Sverige jobber nå i flere skift og ansetter flere for å dekke etterspørselen i denne sektoren. Det kommer de til å fortsette med både i andre og tredje kvartal. De skal levere kompressorer som benyttes i respiratorer. Dette er teknisk veldig avanserte produkter som det krever en del kunnskap for å produsere, så det er ikke for alle å sette i gang med å produsere disse.. Det er bra for Kitron, som er svært konkurransedyktige når det gjelder produksjon av avanserte produkter. Med bakgrunn i den store etterspørselen er det også grunn til å forvente at Kitron vil oppnå gode marginer på denne produksjonen. Det er vanlig at når et produkt er veldig etterspurt, så stiger også prisene. Så dette bør også komme underleverandørene til gode. Så det blir spennende å følge utviklingen i Sverige i tiden som kommer.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
06.07.2020 kl 20:08 4109

Offshore/marine hadde også et svakt første kvartal. Nedgangen var på 47,1 prosent i kvartalet. Men i likhet med energi/telekom, så er ikke resultatet i første kvartal nødvendigvis representativt for den videre utviklingen i sektoren. Ordrene i denne sektoren er knyttet opp mot ulike prosjekter. Det gjør at resultatet kan svinge fra kvartal til kvartal, basert på fremdriften i disse prosjektene. For året som helhet forventer Kitron at resultatet på topplinjen kan bli noe svakere enn i fjor. Offshore/marine sto for 6,5 prosent av de totale inntektene til Kitron i 2019.

Industri er kanskje den av Kitrons sektorer som i størst grad blir negativt påvirket av makro økonomi og globale konjunkturer. Vi så ikke spesielt mye til det i første kvartal, men markedene utenom Kina fokuserte ikke særlig mye på Coronaviruset før et stykke ut i mars, så det meste av første kvartal var som normalt. Resultatet av stengte landegrenser og den globale nedstengingen av økonomien ser vi først i andre kvartal. Coronakrisen har endret på mye av de forutsetningene som Kitron hadde da de gikk inn i det nye året. Ikke minst gjelder dette for industrisektoren hvor etterspørselen i større grad blir drevet av sluttbrukerne. Kitron er ikke veldig eksponert mot sluttbrukermarkedet, men i industri og telekom, så er de i noen grad det. På grunn av Coronakrisen så forventer ikke Kitron særlig vekst i dette segmentet i andre kvartal.

Men det finnes andre muligheter. Netthandelen har økt jevnt og trutt i mange år, men i det siste har veksten nærmest eksplodert. Det skyldes at etter Corona så har mange flere begynt å handle på nett, Spesielt de eldre handler nå mer på nettet enn hva de gjorde før. Det vil de trolig fortsette med også etter at denne krisen er over, og som en følge av dette har automasjon av lager kommet stadig mere i fokus. Langt de fleste varehus og lagre har i dag manuell håndtering. Kun 5 prosent av lagrene i USA er helt eller delvis automatisert, mens i Europa er rundt 15 prosent av lagrene automatisert. Så med bakgrunn i den sterke økningen innen netthandel så er det å forvente at automasjon av varelager vil få et oppsving i tiden som kommer. Kitron melder om sterk vekst i Warehouse Automation, så da går jeg ut fra at de ser visse muligheter i dette segmentet.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
06.07.2020 kl 20:09 4102

Kitron leverte nok et rekordresultat i første kvartal. Men ser vi bak de ulike tallene så var resultatene noe blandet for de ulike sektorene og virksomhetene. Det var ikke et optimalt kvartal for Kitron, selv om totalen ble meget bra. Dette er en av Kitrons store styrker. Selv om det svinger i enkelte sektorer og de støter på andre utfordringer, så leverer de nesten alltid på totalen. Det så vi i første kvartal, og det har vi sett tidligere også. I første kvartal var det virksomheten i Arendal som i stor grad bidro til å løfte totalen for selskapet. Både på topplinjen og på bunnlinjen. De leverte sitt beste resultat på over ti år, og lønnsomheten var spesielt god i kvartalet. Lønnsomheten uttrykt som EBIT margin var på 7,3 prosent, noe som er en kraftig forbedring fra tidligere kvartaler.

Topplinjen økte med 14,6 prosent. Det er også svært bra, spesielt med tanke på at offshoremarkedet var svakt i perioden. Det ser ut til at de har nok å gjøre i Arendal, uavhengig av offshore/marine, Men selv om offshoremarkedet er svakt, så kan det godt hende at leveransene tar seg opp i andre kvartal. Kitron har fortsatt noen kunder i denne sektoren som de leverer til. Etterspørselen fra disse kundene er stabil, men leveringene er prosjektrelatert, så det vil svinge fra kvartal til kvartal.

Det er forventet at offshore/marine vil stå for rundt 5 prosent av de totale inntektene i Kitron, i 2020. Så det er ikke særlig mye totalt sett, men det utgjør en del for omsetningen i Arendal, siden det er de som i hovedsak leverer til denne sektoren. Offshore/marine hadde et sterkt andre kvartal i fjor. Da var omsetningen på 76,6 millioner kroner. Hvis de oppnår et tilsvarende resultat i år, og alt annet er tilnærmet likt som i første kvartal, så vil omsetningen i Arendal overstige 290 millioner kroner i andre kvartal. Det vet jeg ikke om vi kan forvente, men det kan gå mot nok et rekordresultat i andre kvartal for virksomheten i Arendal.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
06.07.2020 kl 20:11 4091

Virksomheten i Kina leverte også et sterkt første kvartal. Omsetningen i Kina vokste med 8,4 prosent i kvartalet. Det er meget imponerende med tanke på at fabrikken i Kina var nedstengt i flere uker og at de deretter drev fabrikken med redusert bemanning i en periode. Lønnsomheten var også meget god i kvartalet med en EBIT margin på 10,4 prosent.

I andre kvartal er det meste tilbake til normalen i Kina. Kina har fått kontroll på virusutbruddet og alle Kitrons hovedleverandører i Kina er oppe og går. Det har vært noen mindre lokale virusutbrudd i Kina i det siste, men dette berører trolig ikke Kitrons virksomhet der. Kitron har pekt på Kina som en av tre land som vil bidra til vekst for selskapet i 2020. så derfor kan vi forvente et sterkt andre kvartal i Kina, i et kvartal uten store driftsforstyrrelser.

De to andre landene som Kitron har store forventninger til i 2020 er USA og Norge. I Norge har Kitron fått en svært god start på året, men i USA har det vært mye tyngre. I USA har Kitron to fabrikker. Den ene av disse ble etablert så langt tilbake som i 2010. Samme år etablerte de en fabrikk i Ningbo i Kina.

Men i motsetning til fabrikken i Ningbo i Kina som har hatt en god utvikling gjennom mange år, så har avkastningen i USA etter etableringen vært svak i alle disse årene. Derfor måtte de gjøre noe med sin satsning i USA. Så det de gjorde var at de kjøpte EMS divisjonen til API Technologies Corp, De overtok den nye virksomheten i midten av februar 2019, men fikk ikke være særlig lenge i de nye lokalene før de måtte flytte ut igjen. Fabrikken ble skadet av flomvann i juli samme år. Så produksjonen ble flyttet til andre lokaler mens fabrikken måtte renoveres. Nå er fabrikken totalrenovert, og planen er å flytte tilbake til den nyoppussede fabrikken i andre kvartal.

Kitron har ikke lyktes særlig bra USA. Den gamle fabrikken har slitt med lønnsomheten i mange år og 2019 var intet unntak. Kitron etablerte denne fabrikken for å følge etter sin største kunde Kongsberg gruppen til USA. Men med i praksis bare en kunde og et produksjonsanlegg på 1000 kvadratmeter så ble volumet for tynt, og svingte for mye til at de kunne drive særlig lønnsomt der. Den nye fabrikken er ti ganger større, har mange flere kunder og har et mye større potensiale. Flere av Kitrons kunder i Europa har ytret et ønske om at Kitron måtte få et større fotavtrykk i USA, slik at de får tilgang til det amerikanske markedet. Kitrons gamle fabrikk var for liten til at dette lot seg gjøre. Noen av kundene som Kitron overtok fra API Technologies Corp, kan nok også tenke seg å benytte Kitrons produksjons anlegg i Europa for å få tilgang til det europeiske markedet. Så dette kan virke begge veier for Kitron.

Kitrons virksomhet i USA ligger i Johnstown, Pennsylvania. Det er 15 minutters kjøretur mellom de to produksjonsanleggene. Det gjør det enkelt å koordinere et samarbeid. På Kitrons hjemmeside er bare en av enhetene markert, men det betyr ikke at de har avviklet den minste enheten. Så de regner nok dette som en virksomhet. Kitron tapte rundt ti millioner kroner på sin virksomhet i USA i fjor, men de forventer bedre lønnsomhet i år. I første kvartal i år hadde de et lite overskudd. Da hadde de også en ordre med lave marginer som de fullførte i kvartalet. Så det blir spennende å følge utviklingen i USA i år. Kitron har ikke fått brukt de nye lokalene så det har nok påvirket effektiviteten i USA.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
06.07.2020 kl 20:11 4081

Litauen og Polen CEE leverte et tilfredsstillende resultat i første kvartal. Omsetningen økte i kvartalet, men de økte ikke nok til å bære de ekstra kostnadene som kommer med fabrikken i Polen. Derfor ble resultatet noe svakere på bunnlinjen enn det Litauen leverte i fjor. Topplinjen ble påvirket av et svakt telekom marked. Det er første rekke industri som driver omsetningen i CEE. Men de leverer også noe til andre sektorer inkludert energi/telekom. I industri og telekom blir noe av markedet drevet direkte av sluttbrukere. Dette markedet bremset kraftig opp i mars og april. Derfor forventer Kitron en flat til svak vekst i dette segmentet i andre kvartal. Vi får se om Kitron får rett i dette, men i ettertid kan det se ut til at optimismen og kjøpelysten har tatt seg opp igjen. Varehandelen i verden var kraftig preget av Corona utbruddet i Europa og USA i mars/april. Da så det svart ut for detalj varehandelen. Men nå ser det ut til at konsumentene ser litt lysere på situasjonen og at varehandelen har tatt seg opp igjen i mai og juni. Vi får se, men hvis det blir en svikt i industri og telekom så vil trolig den sterke veksten i andre sektorer kompensere for dette.

Så hva kan vi forvente av andre kvartal?

Jeg tror Kitron kan passere milliarden i omsetning i andre kvartal. Men det forutsetter at det ikke blir en svikt i etterspørselen i industrisektoren.

Forsvarssektoren må også levere på linje med det den gjorde i første kvartal. Kitron har mange store kunder i denne sektoren og etterspørselen fra disse ser ut til å være stabil på et høyt nivå.

Omsetningen i offshore/marine og energi/telekom må også ta seg opp i kvartalet. Ordrereserven for energi/telekom økte med 54,7 prosent i første kvartal. Så det indikerer at denne sektoren vil komme sterkt tilbake. Ledetiden i denne sektoren er kort, så vi kan nok forvente en kraftig bedring allerede i andre kvartal. Og hvis timingen stemmer bedre i offshore/marine så kan vi forvente en klar bedring i denne sektoren også.

Ordrereserven i medisinsk utstyr økte med 145 prosent.
Så i denne sektoren er det neppe et spørsmål om det blir vekst. Det er mer et spørsmål om hvor stor veksten blir, og når den kommer!

Vennlig hilsen …
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
jularbo
06.07.2020 kl 21:17 3953

Bukker og takker for en fyldig og informativ oppsummering Vennlig hilsen. Du har lagt mye arbeid i denne infoen, og kunne vært oppfulgt med et kursmål.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Nysjerrig
06.07.2020 kl 21:39 3903

Tusen takk til Vennlig hilsen! :)
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
06.07.2020 kl 21:49 3876

Veldig bra Vennlig hilsen, som jularbo skriver så savner jeg også at det kanskje kunne vært lagt til et estimert kursmål
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
bellx
06.07.2020 kl 22:51 3766

Vennlig Hilsen, grundig og saklig som alltid. Takk for flott gjennomgang. Synes at det er rart at kitron alltid skal prises så mye lavere enn andre high tec selskaper.kanskje kommer vendepunktet på fredag? Ihvertfall bra omsetning og stigende kurs i dag.Det bruker å være et bra tegn før res.fremleggelse.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
06.07.2020 kl 23:24 3688

Jeg har ikke et eksakt kursmål, men 14 kroner kan vel være et foreløpig kursmål. Så lenge jeg kan huske så har Kitron alltid blitt handlet med en viss rabatt. Det viktigste er at selskapet vokser og at lønnsomheten stadig blir bedre.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
omans
07.07.2020 kl 09:42 3508

Om en ser teknisk på det, er det en form for cup with handle dannelse.

Dersom brudd opp av ca 12.50 utløses et kraftig kjøpssignal.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Konsulen
07.07.2020 kl 09:54 3477

Norne Securities høyner kursmålet til 15 kroner
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
bellx
07.07.2020 kl 09:59 3468

Kom det i dag? De hadde vel 13 fra før eller tar jeg feil?
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
07.07.2020 kl 10:29 3422

Dette uttalte Norne i forkant av Q1, tiltross for at selskapet innfridde Q1 i tillegg uten nærmest stopp i produksjon under Covid 19, er fortsatt ikke kursen der den minst burde ha vært. I mellomtiden har de klart å sende f.eks. NOD over kr. 80,- per aksje som gid NOD en MC på over 14 milliarder, som har lavere omsetning, og verken betaler utbytte, penger på bok eller så godt utrustet med samme unike teknologi som KIT, så prisingen av selskaper på OSE er en stor vits og en tilfeldighet.

https://finansavisen.no/nyheter/aksjeanalyse/2020/04/20/7519157/meglerhus-sier-kjop-torsdag-kommer-tallene
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
suspekt
07.07.2020 kl 10:34 3415

!5 er for lavt, men en begynnelse. q2,q3 og q4 blir bra for kitron. Utbyttene holdes oppe, det er viktig. Sitter trygt i denne.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
RS
07.07.2020 kl 12:25 3345

Jeg har lekt litt med tallene, og lagt til grunn at Kitron ender opp med et resultat etter skatt på ca. 137 mill. i 2020. Da får jeg en fair value på aksjen til 17 kr. Nå kommer Q2 til fredag, så da for jeg en pekepinn på om jeg er helt på bærtur når det gjelder resultatet.
Når man ser på utviklingen i Kitron de senere år, med økt omsetning og økt resultat, kan jeg ikke skjønne at dette ikke er en aksje som ligger vesentlig høyere en dagens verdi.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
bellx
07.07.2020 kl 12:51 3314

TL,ja prisingen på mange selskaper er helt ville. Det er fordi de har så mange selskaper i usa som er overprisete så det holder.Mange rare aktører i markedet??se på hva som skjedde i koa,folk skjønner jo ikke den enkleste ting når det gjelder pe og m.cap. Når det gjelder kitron synes jeg at det har vært et vendepunkt i handelen de siste tre dagene? Kanskje noen større som vil inn? Kan bli moro fremover hvis ikke markedet går på en smell.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
jularbo
07.07.2020 kl 14:02 3254

Selv om børsen er litt rød i dag, så hadde jeg ventet at Kitron skulle ende i pluss på forventninger på fredag. Har selv ventet meg en kurs et stykke opp på 13-tallet fredag. Kursmål 17 er ikke noen upris. Har jo sett bare gode pluss i alle kvartal de 4-5 siste årene, og i stigende grad. Alt under 20 øre EPS ville skuffe meg litt, og stikker hodet frem og tipper 23 øre (+- 1 øre)
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
bellx
08.07.2020 kl 10:08 3055

Solid post krysset nå 275K
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Apache_Kafka
08.07.2020 kl 10:22 3024

Tid Pris Volum Type
10:03 12,31 275 775 NT
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Apache_Kafka
08.07.2020 kl 10:23 3023

Hva betyr type "NT"?
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
08.07.2020 kl 17:12 2811

Jeg går ut fra at N:T står for Notification of Trade. Det betyr melding om handel. Det som skjer når noen skal ha mange aksjer i Kitron, er at disse kontakter et meglerhus som så starter en ringerunde til Kitron aksjonærer som kan være interessert i å selge et større antall aksjer. Dette er aksjer som blir omsatt utenom børsen. Når salget er gjennomført så blir dette meldt til børsen i ettertid. Volumet i Kitron er relativt lavt, så derfor blir de fleste store kjøp omsatt utenfor børsen, og så blir dette meldt til børsen etterpå.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
bellx
08.07.2020 kl 17:41 2761

Dette har skjedd før og da sa netfonds det samme. Volumet har tatt seg opp den siste tiden og det er bra.en virkelig verdiaksje som fortjener en mye høyere kurs.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
09.07.2020 kl 00:01 2595

Husqvarna Group melder om bedre salg i andre kvartal enn tidligere annonsert. Etter en utfordrende innledning på kvartalet så akselererte etterspørselen raskt i takt med at markedene ble gjenåpnet. konsumentene viste en sterk interesse for hageprodukter, spesielt innen be vatning. Det sier Henric Andersson, administrerende direktør i Husqvarna.

Husqvarna er en stor kunde av Kitron. Husqvarna leverer det meste av sine produkter til sluttbrukere, så kanskje er dette en indikasjon på at sluttbrukermarkedet har blitt bedre i det siste.

Kitron produserer robotgressklippere for Husqvarna Group. De produserer også enheter som brukes i deres portefølje av batteridrevne produkter, så som motorsager, løvblåsere og trimmere.
Redigert 21.01.2021 kl 06:46 Du må logge inn for å svare