HURTIGRUTEN - UTBRUDD AV KORONAVIRUS


Flere kilder bekrefter til avisa Nordlys at det er et utbrudd av koronavirus på et hurtigruteskip som ligger til kai i Tromsø.

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/koronautbrudd-pa-hurtigruten-som-ligger-til-kai-i-tromso-1.15107160


337 i karantene;

177 passasjerer og 160 besetningsmedlemmer må i karantene etter coronautbrudd på MS Roald Amundsen. Det bekrefter Hurtigruten til Dagbladet.
MProd
31.07.2020 kl 18:40 3476

Dette er en stor skandale for Hurtigruten og må få konsekvenser.

2 av besetningen ble syke under cruiset. Her har man gjettet på at det ikke var Covid og sluppet alle 177 passasjerene på land midt i Tromsø sentrum. Disse har så tatt busser, taxi, fly og hurtigbåter til sine hjemplasser. Enkelte har nok virret rundt i sentrum også. Foreløpig viser det seg at 4 av besetningen er smittet. Selskapet sendte en sms til passasjerene lenge etter at de var sluppet av skipet. Og kommunikasjonssjef i Hurtigruten, forøvrig samboer med ordfører i Tromsø som nå har en kommune som må begynne å nøste opp i dette, svarer ikke på henvendelser fra media.
Redigert 31.07.2020 kl 20:35 Du må logge inn for å svare

Hurtigruten ga i kveld beskjed til passasjerene om at det bare er å reise hjem. Kommuneoverlegen i Tromsø sier de ikke skal reise hjem. Passasjerene sitter igjen rådville...

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/0nMzVE/hurtigruten-passasjer-slipper-ikke-inn-paa-fly-surrealistisk


Redigert 31.07.2020 kl 20:47 Du må logge inn for å svare

Smart, helt Utrolig at folk må ta Hurtigruten midt i en pandemi. Haster det så fælt????
undrende
31.07.2020 kl 21:44 3354

Er da vel norske myndigheter som har sluppet opp på nedstengingen.
De har vel valgt å ta hensyn til næringslivet, og ikke minst lagt seg på en EU linje her.
Dette betyr vel at myndighetene nå slipper opp og lar det stå til, selv om de er for feige til å si det.
Å nøste opp i dette, og alt andre som skjer på smittefronten nå blir totalt uoversiktelig og umulig i løpet av få dager.
undrende
31.07.2020 kl 21:44 3351

Er vel flest utlendinger kan jeg tenke meg. som fritt kan komme inn i landet
Liso2
31.07.2020 kl 22:00 3314

Hurtigruta satte egen økonomi foran folkehelsa.
Dette må få konsekvenser - steng ned hele Hurtigruta snartest - De har bevist at de ikke kan/vil håndtere situasjonen.
MProd
31.07.2020 kl 22:40 3280

Skandalen forverres.

Nå viser det seg at en person fra Hadsel er smittet og han var med på det forrige (1 ukes?) cruiset med samme båt. Smitten var allerede da på båten. Det er nok flere. På neste cruise presterer de altså dette.

I en epost fra klokka 18 i kveld anbefaler Hurtigruten alle å reise hjem!!!! Med offentlig transport. Jeg har ikke ord. Og så oppdager innsjekkingspersonalet på Tromsø lufthavn at flere reisende har Hurtigruten tags på sin baggasje og aner misstanke. De blir selvsagt ikke sluppet med SAS eller NAS. De er jo i karantene og skal holde seg unna andre.

Og til de som tror at dette er bare utlendinger, så kan jeg bekrefte at det er mange nordmenn og folk fra sør-norge som også var på dette cruiset.

Dette må konsekvenser.


Liso2
31.07.2020 kl 22:43 3274

"Smitteruta" må stenges NÅ ! Grådige eiere og inkompetent ledelse er en farlig kombinasjon under en pandemi
Redigert 01.08.2020 kl 00:02 Du må logge inn for å svare
MProd
31.07.2020 kl 22:49 3256

Nå viser det seg at Hurtigruten visste at personen fra Hadsel kunne ha blitt smittet på det forrige cruiset til Svalbard 17-24 juli men kjørte på som normalt kan det se ut som med neste cruise fra 24 til 31/7. Rådene selskapet har gitt nå i dag tilsier at de ikke kan frakte mennesker under en pandemi. Kan dette straffes med fengsel?

Edit: da er det besluttet at passasjerene fra 1 cruise også skal i karantene. Litt sent ja 1 uke etter at de gikk i land.
Redigert 31.07.2020 kl 22:51 Du må logge inn for å svare

Sjokkerende nyheter fra Tromsø

Totalt har 33 ansatte på Hurtigruten-skipet som ligger til kai i Tromsø testet positivt for koronasmitte. Fire personer testet positivt fredag. Lørdag ble 29 nye tilfeller bekreftet.

https://www.tv2.no/a/11565352


Redigert 01.08.2020 kl 11:55 Du må logge inn for å svare

Hurtigrutens håndtering av smittesituasjonen har vekt sterke reaksjoner.

Ifølge TV 2s reporter i Tromsø er kritikken skarp mot mannskapet. Håndteringen omtales som blant annet slett varslingarbeid.

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam sier til TV 2 at årsaken for at de valgte å varsle om smittetilfellet to dager senere, var at det ikke ble vurdert til at det ikke var smitte om bord.
Liso2
01.08.2020 kl 12:07 3025

Hurtigruten må få seilingsforbud for samtlige skip samt en klekkelig bot
-Og husk ; Dette møkkaselskapet setter ikke sikkerheten først - ligg unna - Ikke reis med hurtigruten
Redigert 01.08.2020 kl 12:15 Du må logge inn for å svare
MProd
01.08.2020 kl 12:39 2986

Skjeldam må gå. Han har topplederansvaret for denne ukulturen og fadesen. I tillegg klekkelig bot. Dette går ikke an:

1. De hadde misstanke om covid på cruise til Svalbard 17-24 juli. Flere i selskapet var varslet om covid sykdom som sannsynligvis var inntruffet på dette cruiset. Dette velger de å overse og kjører på med nytt cruise 24-31 juli. Edit: Hurtigruten får beskjed om dette etter at cruise 2 er påbegynt. Men de får beskjed om mulig covid mens cruise 2 foregår noe som gjør det uforklarlig at de hevder at ansatte i karantene ikke kan ha Covid jamfør punkt 2 nedenfor.
2. På cruise 24-31 juli er flere av besetningen i karantene. Ledelsen påstår det ikke er covid, likevel kjøres de rett til testing etter at båten har lagt til kai 31. juli. De konkluderer feilaktig med at de ikke har covid.
3. Folk sleppes av båten midt i Tromsø sentrum tidlig lørdag. Noen drar på kafe og koser seg i sentrum, andre drar en tur med Fjellheisen, noen tar busser og taxi. Enkelte drar til flyplassen for å ta fly til OSL. De sendes en sms timer etter at de er sluppet av båten. De mest samvittighetsfulle følger anbefalinger om karantene men mange reiser nok hjem slik som Miriam Sandberg som påstår at hun ikke har lest noen sms og ikke får beskjed før hun er hjemme. Særlig...
4. Klokken 18.11 31/7 sender Hurtigruten en beskjed til passasjerene om at de bare kan reise hjem. Da er det påvist covid på båten for lenge siden. Folk reiser til flyplassen men enkelte blir stoppet da de har Hurtigruten tags på bagasjen. Alle som var på båten SKAL i karantene og ikke reise med offentlig transport. Hvordan kan de gi en slik melding? Det er utenfor min fatteevne.
5. Passasjerer fra cruiset strømmer inn på hoteller i Tromsø, og blander seg med reisende og ansatte i respesjonen på blant annnet The Edge. Hvorfor organiserer ikke Hurtigruten dette bedre?

Nå viser det seg at 33 av besetningen er smittet. Hvor mange av de reisende som er smittes vites ikke, nå starter arbeidet med å finne reisende for testing fra begge cruisene hvor det ene ble avsluttet for over 1 uke siden og folk har for lengst blandet seg med andre. Lykke til med det. Nedstengning neste?
Redigert 01.08.2020 kl 12:59 Du må logge inn for å svare
MProd
01.08.2020 kl 15:36 2865

Komiske Skjeldam påstår nå at de ikke hadde noen grunn til å tro at det var covid smitte på båten. Dette til tross for at de:
1. Hadde fått beskjed om at person i Hadsel var blitt smittet av Covid og at det etter all sannsynlighet hadde skjedd ombord i cruiset 17-24 juli. Da ingen andre på dette cruiset ble meldt syke, konkluderte Hurtigruten at smitten ikke kom dra deres båt til tross for at tidsintervallet fra smitte til sykdom hos vedkommende fastslo at det var høyst sannsynlig.
2. De holder syke besetningsmedlemmer på båten på cruise 24-31 juli i karantene. Ikke noe sannsynlighet for Covid?

Dette er historien om bukken og havresekken. Det som er helt klart, er at Hurtigrutens smittelege ikke har hatt baller nok til å forsøke å stoppe dette. Og det kan man jo til nød forstå med konsekvenser i millionklassen. Men det er likevel uforståelig for Hurtigruten hadde bare trengt å holde tilbake passasjerene ved ankomst 31/7 i en time før man ville fått svar på prøvene. De reisende har skrytt av godt smittevern og rutiner om bord. Har ledelsen og smittelegen rett og slett blitt for cocky med det resultat at de ikke trodde at smitte kunne oppstå hos de med alle de gode rutinene de hadde? Sannsynligvis ja.

Det nytter uansett ikke for Skjeldam å skylde på smittelegen. Her har man hatt et org.system og kultur samt cockiness hvor frykten for økonomisk tap og selvtilfredshet har overskygget smittevern. Man har gamblet da økonomiske konsekvenser for hardt rammede Hurtigruten ville blitt store selv bare ved å antyde utbrudd på båten og holde tilbake passasjerene. Skjeldam må gå. Og bot til selskapet.
Redigert 01.08.2020 kl 15:43 Du må logge inn for å svare
ankon
01.08.2020 kl 16:26 2809

Ikke bare Sheldam,men og kapteinen må sparkes og aldri komme til sjøs som kaptein.

Gamle, koselige trygge Hurtigruta, smaken av Norge.
Katastrofe oppførsel fra hurtigruta, må vel nesten kalle dette kriminelt? Her kommer tydelig vis økonomi før alt annet, helsen til passasjerer og besetning.
Håper for Guds skyld de får en smekk som virkelig svir på pukkelen, slik uakseptabel oppførsel skal og bør straffes hardt, leke med andre liv på denne måten.
Men i pottetlandet Norge slipper de nok med en advarsel som vanlig, helsemyndighetene står på NRK å stammer, ansvarlige ror, juger og nekter å svare på direkte spørsmål når de blir konfrontert om saken.
Den lille mann skal herses med, men de kapital sterke der pengene rår slipper trolig unna, den gamle leksa om og om igjen.
Redigert 01.08.2020 kl 21:20 Du må logge inn for å svare

Her er det vel en av disse frekke ungdommene som har hostet og harket seg innpå alle passasjerene som kun ønsket å se vårt fantastiske langstrakte land i fred og ro. Slike burde absolutt nektes adgang på ærverdige Hurtigruta.

33 av besetningsmedlemmene som testet positivt er fra Filippinene, ifølge Hurtigrutens konserndirektør Daniel Skjeldam. To er fra Norge og Tyskland. Nasjonaliteten til den siste personen som testet positivt er ikke kjent.

– Hypotesen er at smitten har kommet med en av de filippinske medarbeiderne, sier Skjeldam.

Hva så, det er Hurtigrutas ansvar, hvorfor i helvete hente besetning fra Filippinene, utnyttelse og billig arbeidskraft, pengene som rår fra a til å.

Hva er snitt alderen til passasjerene 65+, rene flytende gamlehjemmet, bør jo ha rutiner ala sykehjem, aldershjem osv, hvis ikke bør jo ruten stenges til pandemien er over.
Er sikker på at Norges befolkningen er svinforbanna på på denne oppførselen, bortsett fra helse myndighetene da, halen mellom beina.
Redigert 01.08.2020 kl 21:36 Du må logge inn for å svare

Hurtigruteledelsen sier de ikke visste at de skulle ha varslet passasjerene etter første tilfelle av koronasmitte. De fulgte bare råd fra skipslegene om bord.

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/hurtigruten-fulgte-ikke-folkehelseinstituttets-anbefalinger-1.15108256

undrende
01.08.2020 kl 23:05 2491

Helt vanvittig dette, men atter en gang så legger jeg ansvaret for at slikt kan skje på helsemyndigheter og regjering/storting.
Det denne regjeringen har bidratt med i 6 år er å bygge ned norske arbeidsplasser, åpnet for behovsprøvd vikar tilkalling (i hopetall) stillingsreduksjon fra 80% og mindre. Og det som syntes å være, etter hvert en vellykka nedstenging, er nå kastet på sjøen, landet er vidåpent, null sjekk på ankomstårer, og selskap som hurtigruten skal gå for full spiker uten tanke på sikkerhet.
Hvor mange eldre reisende havner i en kiste etter denne galskapen?

Dette kunne ikke skjedd i gamledager da man hadde grensekontroll og regjering og storting av menn med fast hånd. Myke verdier i landets øverste organer tar liv og fører til degenerering av vår stolte nasjon.
undrende
01.08.2020 kl 23:52 2440

Bare sveklinger og likbleke unger fra ungdomspartier som kjem inn i politikken i dag, og den styres fra riksmedia og sosiale medier.
Gud, æ savne Kåre Willoch & Co

Broilere og geleklumper hele bunten. Myke kvinner og enda mykere menn. Hva kan man vente.
Kåre hadde stil, snert i replikken, passe dose arroganse og fast hånd. Men ingen kan måle seg med Frederik Stang.

Hurtigruten var første rederi som startet opp med internasjonale cruiseturer og skulle redde en bransje i krise. Så gikk alt galt med flaggskipet MS Roald Amundsen

https://www.aftenposten.no/norge/i/lApmPo/cruiset-som-gikk-fra-aarhundrets-tur-til-en-gigantisk-nedtur
Mange som har behov for å slenge med kjeften her. Kan hende er det den gode følelsen de er på jakt etter. Det er nå ofte sånn at rett etter oppkast kjenner man en oppkvikkende følelse.

Når det er sagt så er det vel liten tvil om at Hurtigruten kunne håndtert situasjonen atskillig bedre enn det de har gjort. Og da tenker jeg ikke først og fremst på den forebyggende smitteberedskapen for passasjerene ombord, men håndteringen i etterkant da smitten først var et faktum. Basert på det som fremkommer i media så fremstår Hurtigrutens beslutninger som usikre og nølende. Det hele bærer preg av mangel på handlekraft. På det grunnlag må nok Hurtigruten stå til ansvar for at smittesituasjonen har utartert seg som kaotisk og lite oversiktlig.

Men det gir ingen rett til å skjelle ut ledelse og besetning på Hurtigruten på den måten som gjøres i flere av innleggene i denne tråden. Det forteller vel heller mest om at behovet for å slenge ut dritt er større enn vanlig folkeskikk og saklig kompetanse. Men som sagt, en kortvarig oppkvikkende følelse gir det nok.


Midt i en pandemi er nok ikke cruise det første man trenger å benytte seg av. Nå må folk ta seg sammen å tenke rasjonelt.
DavidM
02.08.2020 kl 14:55 2016

Skandalen med Hurtigruta bør føre til straffereaksjoner.

Fullstendig rutinesvikt og et totalt fravær av lederskap.
Tydeligvis er det snakk om inkompetent ledelse i Hurtigruta - helt til topps i selskapet.

Til tross for at de fikk bistand fra Folkehelseinstituttet i en tidlige fase, ga Hurtigruta blaffen i rådene og utsatte både liv, helse og hele nasjonen for økt smittefare. Allerede er skaden skjedd og vil føre til alvorlige konsekvenser for samfunnet. Hurtigruta svikter Norge i en alvorlig krise.

Det bør medføre straffereaksjoner fra myndighetenes side.
Hurtigruta sviktet Norge da det gjaldt som mest.
Redigert 02.08.2020 kl 14:57 Du må logge inn for å svare

Hurtigrutens direktør Daniel Skjeldam erkjente søndag at informasjonen ikke kom raskt nok ut.

– Vi var ikke forberedt på situasjonen, vi ventet ikke at det skulle være smitte om bord i skipet. Det er ingen unnskyldning, det skulle ha gått raskere, sier Skjeldam.

Hvis man ikke tar høyde for at dette kan ha vært et set up, så har man ikke gjort hjemmeleksen sin.
Undertegnede har avdekket 3 - 4 kjennetegn her, pluss et stort tungt assosiert kjennetegn. Der ble "de"
litt nervøse, og sendte fon opp 210. (På en måte et selvst.ekstra kj.tegn. i seg selv). Så plutselig fins 6 kjtgn.
De får respekt over at vi reagerer. De liker faktisk det. Vi blir testet. Så nå ber vi de dempe ned dette
her. Vi har sett dere karer.
Redigert 02.08.2020 kl 19:16 Du må logge inn for å svare

Mandag skal politiet starte egne undersøkelser rundt koronautbruddet på hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen». Både Hurtigruten og ansatte om bord i skipet risikerer straff

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/politiet-skal-undersoke-koronautbruddet-pa-hurtigruten-1.15108828


DavidM
02.08.2020 kl 20:23 1776

Ja helt på sin plass at det blir en politietterforskning av denne skandalen.

Helt utrolig hva ledelsen i Hurtigruten forsøker seg på med bortforklaringer når de sier de ikke var "forberedt på situasjonen".

Er det mulig! Koronapandemien har pågått i et halvt år.
I 6 måneder har de hatt mulighet på å forberede seg.

Men når de gir blaffen i hele Norge og råd fra FHI, så må det gå galt.

Slapp af. Det går ikke stoppa Corona.

Muligens kan man ikke stoppe dette gemene viruset fra Østen. Men å utsette skikkelige betalende folk, med et beskjedent ønske om å beundre vårt vakre langstrakte land, for det er en ganske annen sak. At man i det hele tatt kan slippe individer fra det fjerne og nære Østen inn i vårt land i disse tider er meg en gåte. Forleden dag fortalte en av mine naboer at et individ fra Sverige var observert ute blandt vanlige folk i et av byens bedre strøk.