XXL - fair pris fremover..


Coronahandelen er unik og heldigvis forbigående. Likevel har situasjonen gitt XXL en unik mulighet til å rydde opp i de egentlige utfordringene kjeden slet/sliter med på rekordtid. Fantastisk cashflow, lagerproblemet er borte og vel så det, motiverte ansatte og penger/ressurser til å rydde i mindre og større problemstillinger som sto i kø.

Mange har tenkt at Q2-tallene ville falle utover sommeren. De tallene jeg har sett fra andre kjeder i Juli tyder på noe helt annet. Corona, ferie hjemme og perfekt shoppingvær i juli vil gi svært gode retailtall for Juli. Reiseskam og økende smittetall opprettholder det gode hjemmemarkedet og hjemmeaktiviteter fremover. XXL kan fortsette omstillingen mens de tjener gode penger løpende.

Likevel er det på sikt det vil vise seg om kjeden fikser omstillingen. Det er her ny ledelse kommer inn. Vil de lykkes i å skape en mer profesjonell organisasjon og et mer konkurransedyktig og lønnsomt retailkonsept? Markedsforholdene i Norge blir så gode fremover at det skal bli vanskelig å bomme. Betydelig færre butikker og betydelig kvadratmeter-reduksjon i mange store Intersport/Gresvigbutikker gjør XXL til eneste reelle bigbox aktør igjen i markedet. Konkurransetilsynets avventende holdning til oppkjøp av konkursboet i Gresvig gjør at det systemet står og "tråkker vannet" - XXL henter markedsandeler på alle fronter. Om man så ser konseptet til nye Intersport, så er det lovende for XXL(ref Sandvika). Mindre fokus på hardvare(faktisk sport) og mer i retning Stadium-konseptet - vise Brands, og pushe EMV. XXL kan bli bedre på tekstiler, men det er ingen tvil om at de blir enerådende i posisjonen de bygget seg opp i, mens Gresvig/Intersport trekker seg ut av den posisjonen. Dette gjør det adskillig lettere for XXL fremover, hva gjelder tydelighet på posisjon som igjen gjør det mye enklere å bygge marginer.

De ubesvarte spørsmålene fremover ligger først og fremst på nett og internasjonal vekst, og som blir de viktigste områdene å løse for Wibe. Det kommer jo nå svært gode tilbakemeldinger fra det svenske markedet om betydelig økning i markedsandeler i et marked i kraftig vekst. Det er sterkt. Fortsetter dette kan et marked til hakes av som under god kontroll, med forventning om god lønnsomhet og marginer. Forøvrig internasjonalt kreves det mer hands on lokal tilpasning og justering av konseptet for å møte nødvendig anerkjennelse for å ta ønsket posisjon/vekst og få det fotfestet som kreves for effektiv drift og god lønnsomhet. Dette blir en syretest for ledelsen. Tidligere var kjeden noe naiv i troen på eget konsept. Jeg tror Wibe har med god nok erfaring fra Nilles utfordringer i Sverige til å vite at internasjonal ekspansjon krever anerkjennelse av lokale forskjeller og tilpasning av eget konsept til det.

Veksten/størrelsen på nett gir gode muligheter for å strømlinjeforme og effektivisere driften. Likevel er dette også en syretest på ledelsens evner til å levere på sikt.

Konklusjon: Kjempegod lønnsomhet kan ventes så lenge folk holder seg hjemme - starten på Q2 er jeg overbevist om at har vært veldig god. Norge som marked bør være en nobrainer for en god retailledelse etter å ha fått den flaksen i ryggen som corona har gitt. Norge er å regne som løst, men hvor det selvsagt vil kreves god tilpasning, konseptutvikling og effektivisering av drift videre fremover. Sverige ser absolutt lovende ut. Spørsmålene for prising videre handler om Øvrige land - vekst/lønnsomhet, samt Nett - vekst/lønnsomhet.

Som et stabilt retailselskap med god lønnsomhet og forutsetning for god lønnsomhet i Norge/Sverige på sikt, samt gode posisjoner på nett og flere andre land - som nå skal foredles videre, mener jeg selskapet forsvarer en pris i retning 40,-. Dagens lave prising handler om frykt for at selskapet ikke kommer gjennom omstillingen de sto i, noe de i stor grad allerede har lagt bak seg grunnet corona/Gresvigkonkurs. Leverer de internasjonalt utover NO/SV og viser videre vekst og lønnsomhet på nett som igjen skaper grunnlag for nye land og vekst - da snakker vi helt andre multiple og prising. Jeg sitter long i denne med tro på at ny ledelsen er god og vil lykkes i å levere stein på stein på den solide grunnmuren corona har levert på rekordtid.

Redigert 21.01.2021 kl 09:40 Du må logge inn for å svare
cinet
09.02.2021 kl 14:35 8584

Mye av omsetningsøkningen er tatt ut, og.... de tjener marginalt med penger. P/E på over 40 er hinsides for et slikt selskap. Alle har kjøpt fritidsutstyr i 2020 og januar 2021. Nå blir det bråstopp. Da blir det shorting som er det smarteste.

Utelater man q1 2020, som var et uvanlig dårlig kvartal, så blir P/E på ca. 13,5
Det mener jeg er billig.
JanOrge
09.02.2021 kl 16:09 8570

Over 20 prosent ned siden fredag. Det er tre børsdager............. Hodeløs stigning etter Q4, spør du meg, men nå ser det ut til at tyngdekraften er i ferd med å få tak. Det er mye som kan bli bra, men jeg tror det er flere og flere som ser skjær i sjøen hva gjelder lønnsomhet. Markedet er i endring. Der XXL tidligere gjorde det best pga absolutt utvalg, har nå folk tilgang til fullsortiment hos alle nettleverandører. Folk som ønsker spesialbehandling/særkompetanse går til spesialforretninger. Det finnes ikke rom for Europris/clas Ohlsson-sportsbutikker. Wibe er en godgutt, og Stine Trygg-Hauger har gjort en kanonjobb i Clas Ohlson. Men spørsmålet er om de kan omvende sportsbransjen. Det er forskjell på å selge boksemat og lyspærer og sportsprodukter. Det er mulig de klarer det, altså, men det vet vi ikke ennå, og derfor selges aksjen ned nå.

Jeg tror vi ser 25 tallet igjen i løpet av 2021 men er usikker på hvor langt den skal ned først.
Blir overrasket hvis den går ned på 18 tallet.

JanOrge man starter jo å lure om du er 60 år oppå at du vil ha XXL askjen på billig salg... Netthandel er ikke noe nytt og til din informansjon gikk salgene i XXL netthandel opp 57% i Q4. Nordmenn liker å gå i butikk for å handel, spesielt når det kommer til sport ustyr som man må sjekke at det passer. Til å med mathandel på nett greier jo ikke å tjene godt under corona og det sier vel sitt om nordmens handle vaner. Nordmen liker å gå i butikker, det er noe sosialt og det er noe vil liker punktum. Du sier at det ikke finnes rom for Europris/ Clas Ohlsson, men til din informasjon gikk Europris i gigatisk overskudd sist kvartal, så vet ikke hvor mye feil informasjon det er lurt å spre. Det er greit at du vil handle XXL aksjen på billig salg, men det får da være grenser.
Redigert 09.02.2021 kl 18:13 Du må logge inn for å svare
JanOrge
09.02.2021 kl 19:03 8284

😂 😂 😂 Tror du bør lese det jeg skriver en gang til.... Sees på 15.

Du skriver:
"Markedet er i endring. Der XXL tidligere gjorde det best pga absolutt utvalg, har nå folk tilgang til fullsortiment hos alle nettleverandører. Folk som ønsker spesialbehandling/særkompetanse går til spesialforretninger."

Altså du sier: markede er i endring og xxl kan ikke følge med i timen, speseilt netthandel.
JanOrge
09.02.2021 kl 20:59 8092

Ja, og hvis du klikker deg inn på xxl.no så ser du at det er sant.
temed
09.02.2021 kl 22:14 7968

Å påstå at det ikke finnes et marked for et selskap som omsetter for over 10 milliarder er vel litt søkt. Nettopp det at gresvig gikk konkurs har jo gjort at XXL nå ikke utfordres like tøft i sitt segment, noe man kan se på ebitda-marginen. Når det er sagt leverer de jo et svakt kvartal hvis du kun ser på eps som indikator, og det viser jo at det fortsatt er en jobb å gjøre med opex.
temed
09.02.2021 kl 22:17 7961

Jeg var litt rask med å publisere her. Men som tidligere nevnt her er jo 2020 alt i alt et forholdsvis godt år med tanke på forutsetningene og dersom man justerer for Q1 2020. Jeg tror vi skal opp til nye høyder på sikt, men det er ikke til å stikke under en stol at XXL er en volatil aksje med mange kortsiktige investorer inn og ut.
zomi
12.02.2021 kl 12:02 7261

Norge og verden er i ferd med å åpne opp igjen og XXL vil igjen få full fart i seilene. Strålende salg i Q4 og jan vil bli fulgt opp med nye høyder i Q1 og Q2. Tipper vi ser en gradvis nordovergående kurs de neste ukene!
Redigert 12.02.2021 kl 12:09 Du må logge inn for å svare

Enig.
Den bunner ut på 19 tallet og det gjorde den etter Q4 nedgangen også.

Kjøpte meg inn igjen med 5K aksjer så får vi se om jeg treffer blink 😊
Redigert 12.02.2021 kl 14:53 Du må logge inn for å svare

Ja virker som det er sterk motstand på rundt 19.60 ish og jeg kjøpte selv i dag 5100 aksjer. Når EPS er på 0,40 og det kan fort bli utbytte i år, pluss de har allerede meldt om gode tall i januar, har jeg stor tro på at vi skal oppover fremover.
Redigert 12.02.2021 kl 19:18 Du må logge inn for å svare
H2TK
13.02.2021 kl 20:50 6776

POPULÆRT Varehussjef Hanne Øby på XXL ved Tunejordet bekrefter den store etterspørselen av skøyter i kulda. Foto: XXL

https://www.sa.no/salget-har-eksplodert-vi-kunne-solgt-enda-mer-og-det-har-vart-en-kamp-for-a-fa-tak-i-varer/s/5-46-1015581
Moray
15.02.2021 kl 11:21 6208

Hvor langt ned skal vi?

Jeg tipper en bunn på 19 tallet.

Var oppe i 28 i forbindelse med Q3 og i 25 i forbindelse med Q4.
Redigert 15.02.2021 kl 11:41 Du må logge inn for å svare
nhydro
15.02.2021 kl 12:05 6118

Er vel støtte rundt 18,80

Kronen har styrket seg bra den siste tiden, noe som er bra for xxl
oscar11
15.02.2021 kl 16:41 5886

Tipper også en bunn på 19+-. Det fundamentale er meget solid nå og kursmålene ligger vel fra dagens nivå og opp mot 25-26. Fulgte med kursutviklingen idag, ikke minst selgersiden som var åpenbart opptatt av og vise seg med flere 100T på 19,20 - 19,30. Det kan også være et godt tegn!
Gikk ihvertfall inn på sluttauksjonen på 19,1 med ledige midler etter en lang og heldig KOAreise. Tror denne har muligheter og stabilisere seg over 20 og i båndet 20-25 fremover.

Etter flere dager med ekstremt fint og bra vinter vær rund om i landet (spesielt Oslo), ser det ut som at folk nå virkelig kjøper seg opp i XXL fram mot Q1 legges frem. Var selv innom en XXL butikk i Oslo og de var helt utsolgt for skøyter og mye annet, men skulle få inn mer dagen etterpå. XXL opp 4% i skrivende stund.

Ser ut som vi traff greit nede på 19 tallet.
XXL på Sørlandssenteret i går.
Totalt ribbet i langrenn og Alpinthyllene.
Folk har gått av skaftet.
Null
17.02.2021 kl 17:18 5209

kjøpte meg inn på 20 blank, men det var ingen lukrativ handel i dag....
Falt som ern sten nå utover ettermiddagen
det vvar ikke bra

Merkelig at den snudde etter å ha ligget stabil i noen timer godt over 20.

Det kommer flere dager 😊
banani
18.02.2021 kl 12:31 4793

Er det short posisjonen på 3 mill aksjer som holdt kursen på 20 blank i går, den ble vel inngått på rett under 20,-
Mulig jeg tenker helt feil her, kursen burde jo ikke stoppet opp om short posisjon skulle dekkes inn.
Redigert 18.02.2021 kl 12:38 Du må logge inn for å svare
Rutejens
22.02.2021 kl 23:37 4316

Vil vi se en oppsving hos XXL ettersom alle rømmer grønne tech-aksjer om dagen?
thomasb
23.02.2021 kl 12:08 4107

Kanskje XXL burde vært notert på E growth.. Elektroimportøren er nå priset til 1,7mrd basert på et 2020; Omsetning 1,3mrd, EBITDA 155mill(12,3 margin) og EBIT 122. XXL leverer omsetning 10,4mrd, EBITDA 1,1MRD, EBIT 364 - og alt dette i et omstillingsår, hvor Q1 bidro negativt. XXL premieres med en prising under 5mrd. For tiden er det mangel på rasjonell vurdering av verdien av driften siste 3 kvartaler og positive fremtidsutsikter i et gunstig marked med redusert prispress. Fundamentalt ser det veldig solid ut for XXL - en vintersesong som vil gi god omsetning, lave restlagre og dermed svært god margin og lav kapitalbinding/ukurans, fortsatt hjemmevår/sommer med forventning om svært høy omsetning/margin i Q2/Q3. Svært solid balanse med utbytte-evne. Dette kan ikke gå galt.
H2TK
23.02.2021 kl 20:04 3983

Meget enig med hva du skriver selv om det blir litt feil selskap å sammenligne XXL med. Er overhodet ikke bekymret for kursen akkurat nå. Når Vibe har bygde laget sitt ferdig og fått smurt maskineriet kommer kursen og mulighetene for utbytte. Vibe bygger lag og tar ingen snarveier på veien. Merker meg at det er liten interesse for aksjen i det siste. Virker som om vi som er inne er tålmodige iallefall.
thomasb
01.03.2021 kl 08:38 3294

«Butikkhandel med sportsutstyr og fritidsbåter hadde derimot en betydelig økning i sesongjustert omsetningsvolum i januar og bidro til å dempe den samlede nedgangen. Fint vintervær i deler av landet og økt etterspørsel etter skiutstyr og skøyter kan ligge bak denne veksten», skriver SSB.

https://e24.no/norsk-oekonomi/i/56R69b/nytt-shoppefall-i-januar
NHH78
07.03.2021 kl 18:06 2752

Noen som har vært innom her og sett det med sine egne øyne?

https://e24.no/naeringsliv/i/Qmj0nP/xxl-pumper-inn-180-millioner-i-butikkene-for-aa-beholde-coronaveksten

Blir det samme utvikling på XXL-kursen fremover som før Q3 og Q4 rapporten..? At den begynner å gå i ukene før resultatframleggelsen..

Rent teknisk ligger vi på støtte/gulv på 19 som den har vært nede på de siste 6 mnd før den har beveger seg oppover.. Så det er jo lov å håpe på litt mer trøkk oppover de neste ukene!
Redigert 07.03.2021 kl 18:36 Du må logge inn for å svare

XXL ligger og vaker i sivet.
Ingen tvil om at denne kommer til å gå mot 25 kr inn mot Q1.
Ingen gjeld/penger på bok. Tilbakekjøp av aksjer ( 100 mill kr )
Wibe & compani har ting på stell. Det kommer til å bli mange som kommer til å ha Norge som sitt feriested også i år, og hyttesalget både i fjellet og ved vannet går jo som aldri før. Det at butikkene skal få en facelift, var vel også annonsert under Q4.Så dette var jo ikke noe nytt. Mulig noen forventet at det kanskje skulle komme et lite utbytte nå i år, men det kommer muligens neste år. XXL må få tid til å få alt på plass for videre utvikling og det ser ut for meg som at dem tar grep der det trengs. Ny Norgessjef er på plass og det strategiske lageret i Østerike er vel også godt i gang med sitt.
Har stor tro på Wibe og hans menn/kvinner får XXL til å skinne fremover.
Redigert 09.03.2021 kl 08:47 Du må logge inn for å svare
karve
09.03.2021 kl 12:32 2207

Det var mye snakk om 1,5 til 2 kr pr aksje i utbytte i år tidligere når denne steg kraftig. Jeg mener utbytte kan bli bestemt etter 1 kv, og årets generalforsamling ?

Den godeste CFO sa vel tydelig på Q4, at det ikke ble aktuelt med utbytte i år.
H2TK
15.03.2021 kl 16:08 1650

Nydelig stigning idag. Samme mønster som vanlig nå da. Stiger godt fram mot Q1 23 april. Skal bli godt med guiding fra Mr Retail igjen.
Null
15.03.2021 kl 21:13 1456

Håer vært stille rundt XXL her nå lenge kanskje intressen tar seg litt opp igjennå når vi passerere 20
nolast
15.03.2021 kl 21:57 1387

Og der blei resten av Viken stengt. Det gjør det ikke letter med 4 uker stengt!
Skalk lukene
bfbf
15.03.2021 kl 22:58 1287

Ingen ting som er bedre for salg i sportsbransjen enn et nedstengt samfunn, da skal alle ut og trene.
NHH78
15.03.2021 kl 23:01 1279

Er det ikke her XXL er mindre sårbar nå pga at nettbutikken fungerer såpass bra og vokser? Fri frakt av varer med posten i Oslo(inntil nylig i hvert fall - noe de viderefører?).. Pickup@Store har vært tilgjengelig hele veien i alle varehus! Har de andre aktørene samme distribusjonskraften? Eller havner flere av kundene hos XXL når det skal handles utstyr til uteaktiviteter fremover? Ser ikke for meg at det blir eksplosjon av reiser de neste mnd heller, så blir nok mer Corona-handel hos XXL fremover også.
Redigert 15.03.2021 kl 23:02 Du må logge inn for å svare
Brunello
16.03.2021 kl 08:21 1066

Må jo ta hensyn til kostnadsbildet. De har svært mange permitterte nå, mens nettsalget går så det suser. Deres største utfordring er nok ikke salget nå, men å få tak i varer. En rask sjekk på nett viser at mye er utsolgt. XXL vil nok ha betydelig lønnsomhet i q1 og q2 også. Ikke minst på grunn av sykkelsalg og turutstyr, siste optimistiske rest av sydenfolket har nok innsett at fremtiden blir å henge i en nylonsekk mellom to grantrær og spise frysetørret turmat...

I dag hoppet jeg ombord igjen i XXL-båten. Må si kursen har vært mye mer stabil enn jeg trodde etter Q4. Jeg ventet egentlig at 16-17 var realistisk. Så langt ser det ut til at jeg tar feil. Ser at nettsalget til XXL har vært solid og at bedriften går godt.

Et litt spennende spørsmål er hvor XXL hadde vært uten Wibe?