XXL - fair pris fremover..

thomasb
XXL 03.08.2020 kl 12:43 94504

Coronahandelen er unik og heldigvis forbigående. Likevel har situasjonen gitt XXL en unik mulighet til å rydde opp i de egentlige utfordringene kjeden slet/sliter med på rekordtid. Fantastisk cashflow, lagerproblemet er borte og vel så det, motiverte ansatte og penger/ressurser til å rydde i mindre og større problemstillinger som sto i kø.

Mange har tenkt at Q2-tallene ville falle utover sommeren. De tallene jeg har sett fra andre kjeder i Juli tyder på noe helt annet. Corona, ferie hjemme og perfekt shoppingvær i juli vil gi svært gode retailtall for Juli. Reiseskam og økende smittetall opprettholder det gode hjemmemarkedet og hjemmeaktiviteter fremover. XXL kan fortsette omstillingen mens de tjener gode penger løpende.

Likevel er det på sikt det vil vise seg om kjeden fikser omstillingen. Det er her ny ledelse kommer inn. Vil de lykkes i å skape en mer profesjonell organisasjon og et mer konkurransedyktig og lønnsomt retailkonsept? Markedsforholdene i Norge blir så gode fremover at det skal bli vanskelig å bomme. Betydelig færre butikker og betydelig kvadratmeter-reduksjon i mange store Intersport/Gresvigbutikker gjør XXL til eneste reelle bigbox aktør igjen i markedet. Konkurransetilsynets avventende holdning til oppkjøp av konkursboet i Gresvig gjør at det systemet står og "tråkker vannet" - XXL henter markedsandeler på alle fronter. Om man så ser konseptet til nye Intersport, så er det lovende for XXL(ref Sandvika). Mindre fokus på hardvare(faktisk sport) og mer i retning Stadium-konseptet - vise Brands, og pushe EMV. XXL kan bli bedre på tekstiler, men det er ingen tvil om at de blir enerådende i posisjonen de bygget seg opp i, mens Gresvig/Intersport trekker seg ut av den posisjonen. Dette gjør det adskillig lettere for XXL fremover, hva gjelder tydelighet på posisjon som igjen gjør det mye enklere å bygge marginer.

De ubesvarte spørsmålene fremover ligger først og fremst på nett og internasjonal vekst, og som blir de viktigste områdene å løse for Wibe. Det kommer jo nå svært gode tilbakemeldinger fra det svenske markedet om betydelig økning i markedsandeler i et marked i kraftig vekst. Det er sterkt. Fortsetter dette kan et marked til hakes av som under god kontroll, med forventning om god lønnsomhet og marginer. Forøvrig internasjonalt kreves det mer hands on lokal tilpasning og justering av konseptet for å møte nødvendig anerkjennelse for å ta ønsket posisjon/vekst og få det fotfestet som kreves for effektiv drift og god lønnsomhet. Dette blir en syretest for ledelsen. Tidligere var kjeden noe naiv i troen på eget konsept. Jeg tror Wibe har med god nok erfaring fra Nilles utfordringer i Sverige til å vite at internasjonal ekspansjon krever anerkjennelse av lokale forskjeller og tilpasning av eget konsept til det.

Veksten/størrelsen på nett gir gode muligheter for å strømlinjeforme og effektivisere driften. Likevel er dette også en syretest på ledelsens evner til å levere på sikt.

Konklusjon: Kjempegod lønnsomhet kan ventes så lenge folk holder seg hjemme - starten på Q2 er jeg overbevist om at har vært veldig god. Norge som marked bør være en nobrainer for en god retailledelse etter å ha fått den flaksen i ryggen som corona har gitt. Norge er å regne som løst, men hvor det selvsagt vil kreves god tilpasning, konseptutvikling og effektivisering av drift videre fremover. Sverige ser absolutt lovende ut. Spørsmålene for prising videre handler om Øvrige land - vekst/lønnsomhet, samt Nett - vekst/lønnsomhet.

Som et stabilt retailselskap med god lønnsomhet og forutsetning for god lønnsomhet i Norge/Sverige på sikt, samt gode posisjoner på nett og flere andre land - som nå skal foredles videre, mener jeg selskapet forsvarer en pris i retning 40,-. Dagens lave prising handler om frykt for at selskapet ikke kommer gjennom omstillingen de sto i, noe de i stor grad allerede har lagt bak seg grunnet corona/Gresvigkonkurs. Leverer de internasjonalt utover NO/SV og viser videre vekst og lønnsomhet på nett som igjen skaper grunnlag for nye land og vekst - da snakker vi helt andre multiple og prising. Jeg sitter long i denne med tro på at ny ledelsen er god og vil lykkes i å levere stein på stein på den solide grunnmuren corona har levert på rekordtid.

Redigert 21.01.2021 kl 09:40 Du må logge inn for å svare
bimbamto
18.03.2021 kl 20:19 1913

Wibe har tro på styrket vekst på nett under nedstengingen. Blir spennende å se om aksjemarkedet følger tilsvarende
https://finansavisen.no/nyheter/handel/2021/03/17/7643505/pal-wibe-i-xxl-vi-satser-hardere-enn-noensinne