Hva er Shelf Drilling egentlig verdt?

reee
SHLF 09.08.2020 kl 22:47 23911

Jeg ser på DNB at de setter kursmål til 20 kr. Andre meglerhus har satt lavere kursmål (8), som også gir en god margin opp fra fredagens 3,33,- pr aksje.
En sånn investeringsmulighet trigger too-good-to-be-true alarmen min. Så jeg har ha lest på forskjellige steder, bl.a rapport for 2019 og Q1 2020. Og prøvd å finne argumenter for at dette ikke er for godt til å være sant. Her er noen tanker jeg har gjort meg om Shelf Drilling.

Oljeprisen har gått opp og stabilisert seg rundt 44-45 dollar pr fat. Det gjør at folk i aksjerelaterte forum og sosiale medjer er veldig positive til alt av olje og drilling-aksjer. Jeg mener at oljeprisen er en red herring fordi oljeprisen alene ikke indikerer at drillingselskaper får oppdrag eller får gode dagrater.
Den økte oljeprisen er et følge av redusert volum pga restriksjoner. Med det lavere volumet er det mindre attraktivt for oljeselskaper å leie tjenestene til drillingselskapene. Derfor ser jeg det som sannsynlig at flere kontrakter kan ryke, eller at dagratene blir dårligere enn man skulle tro mtp oljeprisen. For at oljeprisen skal reflektere noe positivt for drilling må volumet også opp - og det kan ta lengre tid enn man tror.

CEO i Shelf fortalte i et intervju etter Q1 rapporten at konsolidering ikke skal skje gjennom restrukturering. De skal altså i motsetning til sine konkurrenter kutte kostnader på andre måter enn gjennom restrukturering. Dette ser mange på som noe positivt for dagens aksjonærer, men det kan få følger gjennom at de får høyere kostnader i fremtiden sammenlignet med et selskap som har gått gjennom en restrukturering eller klart å konvertere gjeld til aksjer.
Hvis man ser på et annet selskap som restruktureres kan det være mer attraktivt å holde seg unna til en evt restrukturering er gjort og kjøpe aksjer da.
Hvis man nå går inn i Shelf, som ikke planlegger å restrukturere, vil man ikke plutselig få tynnet ut aksjene sine men man kan ende opp med at selskapet de neste årene kommer til å ha høyere kostnader enn sine restrukturerte konkurrenter. I en fremtid med lavere oljepriser og restrukturerte konkurrenter kan dette gjøre at de må restruktureres likevel down the road for å være konkurransedyktige.

Et argument for at dette går oppover for Shelf er at mange konkurrenter kommer til å gå konk og forsvinne fra markedet, noe som gir bedre vilkår for Shelf.
Selskaper som gjennomgår en chapter 11 kommer til å være et tap for aksjonærene, men driften kommer til å fortsette for å tilfredsstille kreditorer. Så konkurranse kommer det til å være de neste årene uansett. Når kreditorene styrer skuta kommer de sannsynligvis ikke til å godta å drifte med dagrater som gir tap - så det kan også hende at det ender opp med massesalg av anleggsutstyr / rigger. Shelf har jo noen rigger som de skal kvitte seg med, hvis markedet for rigger oversømmes av rigger kommer de nok ikke til å få noen god pris for disse. Så jeg har ikke tro på at konkurse konkurrenter kommer til å gjøre Shelf til en gullkalv sånn uten videre.

Det argumenteres med at de hadde i utgangen av 2019 97% market utilization og 70 år med oppdrag fordelt på de aktive riggene sine. Dette virker jo positivt, men bare dersom de klarer å beholde oppdragene sine og får en dagrate som de opererer med tap på.

Jeg har gjort en enkel sammenligning av Shelf og Odfjell.
Odfjell Drilling er verdsatt til nærmere 2,9 mrd.
Omsetningen og EBITDA er ca dobbelt så stor som i Shelf
Shelf Drilling er verdsatt til 475 mill, bare en sjettedel av Odfjell.
Gjeldsgraden er ca den samme.
Så hvorfor stiger Odfjell mens Shelf ligger og råtner på mellom 3-4 kroner?
Av det jeg kan se har Odfjell har hatt en positiv bunnlinje de siste årene, i motsetning til Shelf. De har kanskje høyere gjeld, men de har også faktisk tjent penger.
At Shelf har et mcap på 475 mill NOK når de har en cashbeholdning ca 85 mill USD (ca 800 mill NOK) gjør at jeg tenker at shelf prises på forventningen om at at mesteparten av kontantbeholdningen kommer til å forsvinne i året som kommer.

Hvem som overlever det neste året, og hvilket selskap man skal putte pengene sine i kan kanskje avhenge av hvor stort spillerom de har for å kutte kostnader.
Jeg ser jo at selv om omsetningen i Odfjell er mye større enn i Shelf, har Shelf mange flere ansatte. Nå opererer jo Odfjell i land med langt høyere lønninger enn det deler av Shelf, så det trenger jo ikke være så ille - en sammenligning av driftskostnadene til tyder jo på dette. I en børsmelding ble det annonsert at shelf ville kutte antall ansatte og bonuser for executives.

Når jeg ser på tallene så er det tydelig at Shelf ikke er eller har vært et lønnsomt selskap, i motsetning til Odfjell. Et lønnsomt selskap vil i utgangspunktet være mer attraktivt i en krise enn et som allerede lekker penger.

Self om jeg høres veldig pessimistisk ut kommer jeg sannsynligvis til å kjøpe noen aksjer i Shelf. Hvorfor?
Fordi jeg tror selskapet er priset så lavt at selv om de også måtte gi tapt og restrukturere så hadde kanskje uttynningen av aksjene rettferdiggjort prisen på 3,5kr, så nedsiden ser ut til å allerede være priset inn, og selskapet er ikke på konkurens rand (ennå). Det samme gjelder det lave volumet på oljeprisen. Jeg tror det kan være en oppside her når ting først har normalisert seg i verden og ikke gjennom en "tilsynelatende" god oljepris uten volumet som trengs for at oljeselskapene skal se det som lønnsomt å betale for drillingtjenester. Jeg har ingen tro på noen kjempeoppgang så snart Q2-rapporten kommer på fredag denne uken, men at den ligger på mellom 3-4 kroner i lang lang tid før det begynner å kanskje klatre oppover når verden trenger MER olje igjen.

En digresjon:
Jeg legger merke til at de største fallene i aksjeprisen har vært i relativt små volumer. Kanskje mange småaksjonærer som fikk hetta - mens de virkelig store volumene har vært først etter at kursen gled ned i 4,5kr. Kan være at de profesjonelle regnet seg til en høyere verdi enn det de skulle få om de solte seg ut? Når jeg leser på forumet her så virker det som en del av dere kjøpte i januar da DNB hadde TP på 35kr.
Og så gikk jo Spetalen kraftig inn i med nesten 7 mill aksjer da den var på rundt 4,5kr pr aksje. Kanskje fordi han så dette som et godt kjøp? Kanskje spekulerte han i at amatørene skulle lese det i DN og følge etter? Bjellesauen fikk i hvert fall ikke napp og solgte igjen med tap. Kanskje var amatørene for opptatt av å gamble med NEL, NAS, REC, KOA og THIN til å få med seg hva bjellesauen gjorde? Hva vet vel jeg, jeg er amatør selv. Jeg har brent meg på NAS og XXL for noen år siden da jeg var helt fersk og hadde det-er-billig-fordi-aksjen-koster-mindre-enn-den-gjorde-før-mentaliteten.

TL;DR: Jeg er en amatørinvestor som ikke klarer å tro på en kjempeoppgang, men jeg klarer ikke å rettferdiggjøre 3 kr heller med mindre.

Er jeg helt på bærtur eller kan noen med mer innsikt fortelle meg noe mer her? Hva får DNB til å sette TP på 20 kr? Regna de bare ut verdien på assets/antall aksjer? Verdien på aksjen var jo 20 kr og synkende FØR krisen - så hva er det som har skjedd siden det som gjør aksjen beholder verdien i dag og at DNB bare satte ned TP fra 35 til 20? Jeg er veldig interessert i å høre hva folk tenker om dette.
Redigert 21.01.2021 kl 07:48 Du må logge inn for å svare

De kommer med "officiel" rigg-update 4x årligt, næste gang i November. Sådan har det været i årevis.

De er vel forpligtet til at oplyse om kontrakter der slutter før tid fordi det ændrer casen i væsentlig grad.
Ligesåvel er det vel også derfor at kæmpe kontrakterne med Saudi Aramco blev meldt ultimo 2019.

Men som en service kunne man jo ringe og fortælle det til Finansavisen. Måske det er lidt breaking at de norsk-listede riggselskaber klarer sig godt her midt i krisen.

;-)

Tror ikke der er noget uldent på ejersiden.
Eneste skulle være at en ejer satsede på at samle billige aktier op i en evt emission. Det er lidt et tve-ægget sværd, for det betyder samtidig at selskabet vil få relativt mindre ind end de ellers ville. Så den køber jeg ikke rigtigt.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare

Ingen store overskrifter når oljen skyter i været, kun når den går ned. Ned 2 prosent og overskrift om at oljeprisen stuper... nå når den stuper opp...nada
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
Chikun
06.10.2020 kl 12:51 4058

Jaja, da ligger vi her, stabilt enn så lenge, med MCAP på ca 290 millioner...
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
Chikun
06.10.2020 kl 14:29 3988

Sparebank 1 Markets har kuttet kursmålet til 1. Det vil si en MCAP på 136 millioner. Det er vanskelig å forstå seg på. Noen som har tilgang til analysen?
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
pengex
06.10.2020 kl 14:53 3951

Får håpe markedet ikke leser slike ablegøyenyheter.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare

Helt utrolig hvordan dette har endret seg på så kort tid. Det var snakk om kursmål på 20 fro ikke så lenge siden og så hadde noen også 8 og 4 og nå kommer noen med 1. Latterlig.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
citius
07.10.2020 kl 08:10 3689


Still deg et spørsmål:
Hvor mye er 32 JackUp rigger verdt??
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
pengex
07.10.2020 kl 10:24 3548

Shlf sin intensjon er breakeven i 2020. Vis meg heller ett riggselskap som klarer det.
Utdrag fra pressekonf mai 2020

Yes. If you go back to the beginning of the year, we were looking at a very, very strong 2021. We were looking at a very strong 2020. We were seeing a pathway to $240 million, $250 million of EBITDA. And we're going to build on that in 2021 and we're going to build even more on that in 2022. So the end of the year, what we saw is quite different from what we see now. But we still see a reasonable pipeline of opportunities. There's a pipeline of opportunities in the Middle East. There's a pipeline of opportunities in Southeast Asia. We see some opportunities for our rigs that are being early terminated in West Africa. There are opportunities, but the pandemic is interfering with the beginning of these opportunities. We still feel very good about the journey. The journey has an opportunity that we're -- we have progressed on the start date is still somewhat questionable because of the pandemic, but there's still -- we still see activity coming, we still see tender activity coming. It slows compared to -- and slowed significantly compared to what it was looking like at the end of the year 2019, the beginning of 2020. I felt really good about the market even as recently as early February. I was feeling pretty good about this market. And I thought we were in a very good position. We were going to generate positive cash excluding growth capital in 2020, and we were really going to generate some good positive cash in 2021. As it stands today, we're going to be breakeven in 2020, and then let's see about 2021.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
Chikun
07.10.2020 kl 10:39 3519

32 rigger og mulig break even i 2020. Og dette mener Sparebank 1 Markets er verdt 136 mill. Jaja...
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
pengex
07.10.2020 kl 10:54 3492

Skal man tro nordnet regnskapet så sitter shlf på ca 1,4mrd usd i anleggs midler og en gjelds grad på 55%.
Slettes ikke dårlig spør du meg.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare

Det er godt og vel det. Men det som er irriterende er at det ikke har slått ut positivt på aksjen. Men vi får vel være tålmodige og ha is i magen.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
pengex
07.10.2020 kl 12:41 3394

Når vi begynner å se en positiv cash flow vil nok folket starte å handle i shlf. Nå er selskapet priset i null eller mindre uten framtidig inntjening.
For å sammenligne har Transocean ,det største rigg selskapet som har 25 Jack-ups ,58 vanlige rigger, osv.. fått en Caa3 rating av moodys. Altså litt dårligere enn shlf.
Aksjen deres gikk fra 7usd til 0,7usd. Shlf fra 20kr til 2kr i år. Så altså nesten samme nedgang.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
R19
07.10.2020 kl 12:48 3384

Transocean eier ingen Jack up rigger. De solgte flåten til borr drilling i 2017.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
R19
07.10.2020 kl 13:04 3360

Nå skal mange rigger skrapes. Flåten skal ned til 20-25 rigger. Da har de ca 40-50 millioner i gjeld per rigg. Det er forholdsvis mye siden deler av flåten er standard Jack up. Selskapet har 9 premium rigger og 3 eldre som er kraftig oppgradert.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
pengex
07.10.2020 kl 15:49 3235

Stemmer slik ble borr til ja. Men ratingen består.
Hvor har de det fra at shelf skal ned i 20 rigger ?
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
R19
07.10.2020 kl 16:27 3189

5 rigger er cold stack og flere rigger går av kontrakter i år eller neste år. Det er rigger som er gamle, og sannsynligvis aldri kommer tilbake i drift igjen. Shelf kommer til å skrape masse.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
pengex
07.10.2020 kl 16:41 3155

Synsing altså.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
R19
07.10.2020 kl 16:55 3130

Du kan lese denne:

https://www.bassoe.no/ending-offshore-rig-owners-bankruptcy-nightmare-requires-a-lot-more-scrapping/news/165/

Valaris har meldt om at de forventer å gå fra 50 jack up til 37 når rigger ruller av kontrakt. Flåten til Valaris er mer moderne enn shelf sin.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare

Det er jo præcis her hunden ligger begravet.....

Skal man sælge en brugt rig i oktober 2020 får man nok ca ingenting for den. Der er helt sikkert mange til salg skulle man ønske en ekstra.

Når analytikeren sætter et kursmål kigger han vel på side cash+backlog hertil lægges værdi af flåde minus gæld. Når værdien af flåden går mod 0 bliver kursmålet lavt. Skal vi være ærlige er gælden jo ikke lav. Den er dog heller ikke så høj at det ikke kan håndteres.

Foreløbig er driften isoleret set grøn. Det er styrken i casen. Intet er principielt ændret siden marts/april. Kan driften holde Shelf flydende i 12-18 mdr mere bliver det her en mangedobler. Kan den ikke bliver det nok vanskeligt at få meget mere end metalværdien for en gammel rig, og så skal vi nok være glade hvis der er 1 kr pr aktie tilbage når konkursboet er gjort op.
Jeg er dog ikke så nervøs over sidste del. Backloggen er stærk og der er foreløbig kommet færre terminations end jeg havde forventet ved sidste q-rapport. De har endda fået en ekstra rig i arbejde siden den dato.

Det er lidt noget øv at kursen er blevet hamret så meget ned at en emission ingen mening giver.
Min forhåbning var en hurtig tilbagevenden til 3-3,50. Så en udvanding via emissionen på 30% hvor al kapital røg direkte i gældsafvikling for at skabe de bedste muligheder for positiv drift fremadrettet.
Alternativt en omlægning via obligationsudstedelse - selvom jeg ikke er sikker på at et rigselskab ville få en specielt gunstig rente her.

På plus-siden virker det til at den store sælger er ved at være færdig (?). Hvis så bare ham tossen kunne holde op med at tweete om at forbruget skal endnu længere ned...... ;-)

Med tanke på krisens struktur og de kort man nu engang har på hånden, synes jeg faktisk at ledelsen i Shelf gør stort set alt rigtigt.

Men jo - det kunne være lækkert med en børsmelding om et par lange rigopstarter.
Indtil det sker må vi nok forvente at fjolle rundt hernede på kursen.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare

Er jo litt fristende å gå tilbake til hovedspørsmålet: Hva er selskapet verdt? Synes det er mange gode innlegg og synspunkter på selskapet her, men er nå engang slik at det er verdt det aksjekursen viser til en hver tid. Så er det jo interessant med mer eller mindre kvalifiserte "analyser" her inne. La oss håpe at det ligger noen positive nyheter frem i veien og at disse kommer tidsnok for aksjonærene.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
pengex
08.10.2020 kl 08:48 2820

Ikke helt enig der. Ofte gir ikke aksjekurs noen mening i forhold til den reelle selskapsverdien.
Hvis man legger sammen alle verdiene i Aker blir selskapsverdien langt over 400kr. Og nel som ikke tjener ett øre er det verdt over 26mrd.
Bedre å se på price/earnings for å gjøre solide investeringer. Alt annet blir bare bingo.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
citius
08.10.2020 kl 09:22 2768


Selskapet har en ordrebacklog på ca 13,5 milliarder kroner da....

Og sjekk coronakvartalet

https://www.shelfdrilling.com/wp-content/uploads/2020/08/Shelf-Drilling-Reports-Second-Quarter-2020-Results.pdf
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
pengex
08.10.2020 kl 09:47 2732

De får gjøre som borr, kjøre emier langt over aksjekurs. Borr opp 10% idag.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
citius
08.10.2020 kl 09:50 2728


Det skal fremdeles borres 10-tusenvis av brønner

Oljealderen er IKKE over, selv om overskriftene i Norge tyder på det :-)
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
citius
08.10.2020 kl 10:36 2669


Noen sier at markedet alltid har rett
Jeg påstår at markedet alltid tar feil
(det er jo derfor aksjekursene flytter på seg hele tiden.....)

I 2018 stod denne aksjen i 70 kroner !!
Analysene da var at dette var en stjerne og skulle over 100-lappen!

Ved inngangen til 2020 stod den i 22-24 kroner

Nå er det høsten 2020 og vi ser 2-kroner-og-15-øre

Når har markedet rett???? Hver dag?

Dagens prising er feil

Gleder meg til 2021 :-)
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
R19
08.10.2020 kl 10:44 2661

Sparebank 1 markets har kursmål 1.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare

Den er låst for os udenlandske fattigrøve.

Står der noget spændende om Shelf?
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
citius
08.10.2020 kl 10:57 2635


Uten direkte sammenligning, men som en illustrasjon på hvordan det svinger og hvordan markedet priser slike selskaper i sykluser

Odfjell Drill stod i 2014 godt over 40 kroner
oljeprisfallet som kom fort på den høsten sendte aksjen i utforbakke til under 4,50 sommeren 2016
Mot slutten av 2017 og ut i 2018 kunne man trade Odfjell mellom 35 og opp mot 40 kroner igjen

Nytt stup i 2020 sendte ODL til 7 kroner nå i vår (ca 12 nå)

Voldsom underinvesteringer i olje vil sende prisene oppover og investeringene tar seg opp igjen
Ny syklus sender verdiene opp, også for dette papiret
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare

Markedet har rett hele tiden, at markedet endrer seg oppover er jo det vi tar et bet på. Når mener du ellers at markedet er rett? Eller mener du at det alltid er feil?
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
citius
08.10.2020 kl 14:23 2465


Uten 10-tusenvis av nye borrehøl..........................


OPEC: ETTERSPØRSELEN VENTES STIGE SÆRLIG MYE I 2022/23 -WOO
Oslo (TDN Direkt): Etter å ha hentet seg inn fra et turbulent 2020 er global oljevæskeetterspørsel ventet å fortsette opp til 103,7 millioner fat pr dag i 2025. De årlige økningene ventes være relativt høye, særlig i 2022 og 2023, med henholdsvis 2,1 millioner og 1,5 millioner fat pr dag.

Det kommer frem av World Oil Outlook-rapporten (WOO) til Opec for 2020.

Opec begrunner dette med at økonomisk vekst vil falle tilbake til nivåene sett før koronavirusutbruddet, særlig i utviklede land, og at sektorer som har vært påvirket av restriksjoner vil gjøre en innhenting med økt etterspørsel blant annet innen luftfart, industri og veitransport.

Resten av markedsutsiktene på mellomlang sikt merkes av Opec med lappen "videre normalisering" på etterspørselssiden der langsiktige trender og faktorer vil gjelde og lede mot moderate nivåer med inkrementell etterspørselsvekst på noe over en million fat pr dag.

I 2019 representerte olje 31 prosent av den globale energietterspørselen og er ventet å forbli den største bidragsyteren i energimiksen frem til 2045 med mer enn 27 prosent.

Opec anslår at primæretterspørselen etter energi globalt vil stige til 361 millioner fat oljeekvivalenter pr dag i 2045 fra 289 millioner fat oljeekvivalenter pr dag i 2019.

Opec venter at naturgass vil være det raskest voksende fossile brennstoffet mellom 2019 og 2045.

Global etterspørsel etter gass er ventet å stige til 91 millioner fat oljeekvivalenter i 2045 fra 67 millioner fat oljeekvivalenter i 2019.

TDN Direkt finans@tdn.no

Infront TDN Direkt, +47 21 95 60 70
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare

Pleier å sjekke ordrene rundt kl 08:45 for å få pekepinn på hvordan dagen kan starte. Ser alltid mye høyere pris men faller fort ned igjen rett før start. I dag lå det en ordre på 2,44 lenge. Jeg øynet et lite håp, men det varte ikke lenge før vi kom dundrende ned.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare

Det er ikke vesentlig omsetning på pluss siden enda... men det kommer.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare
Vinja
17.11.2020 kl 11:27 1284

Kepler med kursmål 3 kr. Synes det var lite.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare

De sier samtidig at shlf klarer seg mest sannsynlig uten restrukturering. Med litt drahjelp fra oljen og corona vaksine kommer det raskt mye høyere kursmål igjen.Det som er fakta er at mange har solgt med mye tap i denne i 2020, så den ligger godt an til å stige gjennom desember og januar. Nå ser ting lysere ut ettersom vaksinene begynner å bli klare. Oljeprisen stiger og aktiviteten kommer etterhvert tilbake.
Redigert 21.01.2021 kl 05:43 Du må logge inn for å svare