PoLight - Norges teknologiske hemmelighet!


Det fundamentale i poLight - et forsøk på forklaring

Jeg forstår ut fra diskusjonene på ulike forum de siste dagene at ikke alle har helt 100% klart for seg hva som er det grunnleggende bildet i poLight. Jeg velger derfor å legge inn et innlegg for de som ønsker å forstå mer av selskapet. Dette er ment bare som et supplement, og fyll gjerne på mer her.

Aller først: forskjell mellom vcm og tunable lenses. Vcm er voice-coil-motor. Dagens kamera funker ved at en motor flytter på linser for å få til fokusering. Det er omtrent som når man bruker et forstørrelsesglass for å se på ting, man flytter det frem og tilbake. Denne teknologien er relativt treg, bruker mye strøm, koster mye penger, osv. Tunable lenses er linser som ikke trenger å flyttes. Man setter på strøm på en linse slik at den endrer form. Da får samme fokuseffekt som om man flytter linser.

For å se fremtidsvyene vi snakker om her så må man forstå dette. I dag er absolutt ALLE kamera i smarttelefoner, overvåkningskamera, droner, biler osv. basert på vcm. Det finnes altså ikke ett eneste kamera i disse segmentene med noe annet enn vcm! Tlens kommer nå inn her fra sidelinjen og skal forsøke å kjempe mot denne etablerte teknologien. Da vil Tlens være såkalt disruptiv teknologi, som forsøker å ta markedsandeler. Det er vanskellig! Nå har de jobbet i mange år for å forbedre produktet sitt, og endelig ser det ut til at det er gjennombrudd. Tlens kom som første «ikke-vcm» inn i et slikt produkt i klokkene fra Xiaomi. Dette er stort! Salget på en million eller to er ikke så viktig, det er gjennombruddet som er viktig. Etter et halvår i klokkene ser vi en eksplosjon i antall patenter med Tlens. Det betyr at verden har fått opp øynene for at det er kommet et alternativ til vcm. Herav litt hallelujastemning i poLight og blant oss aksjonærer. Tlens kommer til å ta andeler, sakte, men sikkert. Hvor mye er umulig å si.

Så var det barcode… også her brukes vcm i omtrent alt, men i tillegg finnes det linser som minner om Tlens, bare at de er basert på flytende væske som settes på strøm, såkalte «liquid lenses». Disse har fått andeler i barcode, og er meget gode. Det at nå Tlens kommer fra sidelinjen her også, som disruptiv teknologi, og kjemper mot både vcm og liquid lens med suksess viser hvor god denne Tlens er. Ingen bruker titalls millioner på patenter, forskning og bygging av nye scannere med Tlens uten at den er bedre enn det som allerede finnes, som er mye billigere å bare kopiere inn i produktene sine. Det at poLight fikk selveste Honeywell som kunde her er større enn vi i Norge antakelog forstår. Det er et av verdens største selskaper innen teknologi, og har grener inn i det meste. Det at scan-engine med Tlens selges som markedets beste, null delay i distanser 10-2000 cm er helt rått. Denne scanengine er solgt inn i minst 6 ulike konkurerende scannere fra andre selskaper i tillegg til Honeywells egne. Dette kommer vi til å høre mer om fremover!

Så var det smartbriller, av type AR/VR/MR/XR (artificial, virtual, mixed, extended – reality). Disse er ikke kommersialiserte enda. Det betyr at det ikke finnes noen standard for om man bruker vcm, liquid eller Tlens som teknologi. Her stiller derfor Tlens meget sterkt! De er med fra starten og starter likt med de andre. Da velges den beste teknologien fra starten. Her er Isaksen tydelig på at Tlens allerede har en sterk posisjon og er i ferd med å bli inkludert i noen tidlige produkter. Det er stort! Da kan vi oppleve at Tlens faktisk blir standard i smartbriller. Vi vet nå at Tlens konkurrerer ut både vcm og liquid på det meste. Dette markedet er stort, og absolutt alle vendorer satser enorme summer her. Det er antatt at i løpet av de neste årene så vil smartbriller i stor grad erstatte smarttelefoner. Vi har funnet patenter som viser Tlens som en av få alternativer i både Apple, Facebook, Alphabet(Google), Microsoft, Magic Leap, Varjo og mange flere.

Ser vi på kamera som er tenkt under skjermen i smarttelefoner er det også slik som med brillene. Det er ikke teknologi som er brukt til slikt før, og Tlens stiller meget sterkt her. Add-in modul, der Tlens settes inne i mellom andre linser gjør frontlinsen mulig å gjøre veldig liten, small-nose, og vil gi svært lite synlighet i skjerm eller under skjerm. Isaksen sier på Q4-rapporten at det nå er kommet så langt som "til hvilken modell og når".

Dersom jeg ikke hadde brukt så mye tid på å sette meg inn i selskapets fundamentale så ville jeg neppe vært så positiv som jeg er i dag. Jeg finner svært få sammenlignbare eksempler med dette selskapet. poLight er i besittelse av en teknologi om er ettertraktet i aller høyeste grad. Dette KAN erstatte dagens kamerateknologi i mange områder. Nå har altså poLight rokket ved dette vcm-monopolet.

Dette vet poLight, dette vet vi som har gravd i lang tid, men der er ikke så enkelt å formidle på kort tid når det kommer nye aksjonærer. Da vil slike aksjesalg som de siste par dagene virke skumle. Når vi nå ser at det er diskusjoner om store tall i fremtidschartet til poLight så er det fordi noen av oss som har gravd oss dypt inn i patentene ser endringer i aktivitet etter kommersialiseringen. Det er åpnet en rekke dører. Vi ser at Tlens patenteres inn i en hel myriade av produkter. Skulle bare en brøkdel av disse bli realisert så vil slike hårete regnestykker faktisk kunne realiseres.
 
Jeg vil ikke si noe om mitt kursmål for poLight, men kommer jeg med en påstand om at jeg tror kursen er for eksempel 1000 om et par år så vil det være noen som nikker anerkjennende og noen som tenker at det har rablet helt for meg. Dette kommer av at det er vanskelig å formidle hvor stort marked poLight egentlig jobber inn mot. Det er milliarder av linser som selges årlig.

Skulle nå Tlens bli foretrukket av noen av produsentene av smarttelefon, smartbrille, overvåkningskamera, droner, actionkamera, automobil osv så vil vi garantert se store salgstall. Skulle for eksempel Xiaomi byttet ut alle kamera de har, i absolutt alt, så ville vi sikkert sett nær en milliard Tlens. Det skal vi ikke ha forhåpninger om med det første. Men velger nå kun 1 produsent Tlens i en stor modell så ser vi fort noen timillioner med Tlens sendt av gårde. Da er plutselig regnestykkene på forum realistiske. En eneste stor mobilmodell vil gi så store inntekter at vi snakker om P/E kanskje helt ned i 1, dvs inntjening på størrelse med aksjeverdien på dagens kurs.

Sannsynligheten for at Tlens får innpass i en slik stor modell er umulig å angi. Det eneste vi vet sikkert er at sannsynligheten har økt MYE med modulvendorens ønske om å lage en større Tlens.
Jeg har nå gravd så mye i patenter, selskaper og tekniske analyser at jeg tar det litt for gitt at Tlens blir en etablert standard i smartbriller og til dels i under-screen-camera. Derav min optimisme.

Håper dette var til nytte, kommenter gjerne om det er noe som er glemt eller virker helt absurd.
Redigert 22.02.2021 kl 16:51 Du må logge inn for å svare

Myrabakk.

Ser at innlegget ditt ble skrevet i september 2020 med endringer for et par dager siden. Det var et meget bra innlegg (som vanlig) fra deg, men hva var det som ble endret den 22? Er det helt oppdatert nå da, eller er det andre faktorer / punkter som burde endres også?
Myrabakk
25.03.2021 kl 13:17 3840

Det som ble oppdatert var vel Honeywell som barcodevendor med EX30 mener jeg å huske... det er garantert en del som skulle vært oppdatert her nå, særlig smartphone med OnePlus og Xiaomi som viser vei i et tech-skifte. Skal se om jeg rekker det om litt...
Myrabakk
25.03.2021 kl 13:17 3839

Nå er kappløpet i gang!
De neste dager, uker, måneder og år vil ikke bli som før i consumerkameraverden. Det tør jeg å spå!
Vi som har gravd og undersøkt i tusenvis av patenter de siste to årene har sett en linserevolusjon komme snikende. Sakte og forsiktig i starten, men med en enormt økende hastighet nå siste måneder.

Det startet januar 2020 med Xiaomis launch av verdens første consumerprodukt med noe annet enn VCM-kamera, poLights Tlens. Så ble det stille. Lenge. Du vet at ungene holder på med noe som de ikke vil de voksne skal se når de blir helt stille. Slik har jeg følt det med Xiaomi en stund.

Stor var overraskelsen da OnePlus ut av det blå ropte ut at de jobber med "T-Lens, we call it a bionic lens" for et par uker siden. Mange hoppet på toget og trodde at poLight skulle selge til OnePlus9, selv om selskapet sa at den kommer senere i en modell.

Hvorfor i all verdens dager skulle OnePlus hype opp noe som kommer senere? De slaktes for selfiecam de har lansert i OP9. Det gir jo ingen mening å si at alt blir bedre i neste modell? Eller gjør det nå kanskje det?

Jeg satt og spekulerte lenge på dette, og skrev en spekulativ post på Shareville da, hvor jeg nevner at det kan være for å være først med konseptet? Og dessuten fikk de hypet OP9...

I dag fikk jeg melding fra noen som oppdaget Weiboposten til Xiaomi...! De lanserer IKKE en telefon med liquid lens 29.03. De promoterer en telefontech som kommer senere. Det er en tech de kaller liquid lens, eller bionic lens. De beskriver den som liquid, men det ligger ikke inne en beskrivelse av hvordan tech egentlig er satt opp. Det kan være Tlens, det kan være en liquid lens.

Det som kanskje gjør meg ekstra mistenksom nå, er at Xiaomi lanserer denne ideen som egenutviklet linse. Hvor mange disruptive teknologier har de egentlig prøvd ut? Alle tipper jeg. Hvor mange kameramoduler/linser med annet enn vcm har de lansert i produkt? 1 -EN- ! og det er Tlens. Dette gjør meg svært nysgjerrig. Har virkelig Xiaomi utviklet enda en modul med enda en ny type linse? Når jeg sjekker det kinesiske markedet så ser jeg at Tlens omtales som Liquid lens T-Lens av blant annet Ofilm (samarbeidspartner/leverandør til Xiaomi og mange andre).

Så poenget;
Uansett om Xiaomi kommer med Tlens, Varioptics, Optotune eller hva det måtte være - dette åpner for et teknologisk skifte i kameraverden! Vi ser at både OnePlus og Xiaomi skal ut med disruptiv teknologi i sine smarttelefoner i fremtiden. Det er stort!!! Jeg regner nå med at Oppo også vil komme etter med leaks omkring hva de tenker om fremtidig fotografering...

Jeg vil derfor minne om at poLight er 1 av svært få aktører som er aktuelle i dette markedet. 😉
Myrabakk
27.03.2021 kl 15:42 3058

Det ligger ute noen youtube-filmer om barcodescannere som har installert Honeywells EX30- scanengine, enten som standard eller valgløsning. Kjekt å se:)
Denne er tøff:
https://youtu.be/7nUaULPgzp8

Denne er fra RT40, der er EX30 tilvalg:
https://youtu.be/LrOroFj9vPg

Her er også Honeywells offisielle reklamefilm:
https://youtu.be/kJ6TQhSOk0w
Myrabakk
14.04.2021 kl 07:14 1736

I dag blir det spennende å følge Honeywells presentasjon av verdens første universelle scanner! De presenterer denne på årets største barcode-messe, PROMAT, i kveld 21:15-21:30.

Dette er enten EX30 FlexRange, scanneren med Tlens, eller så er det enda en ny scanner, antakelig med Tlens. Presentasjonen er i alle fall av FlexRange LR. Jeg regner med LR står for "long range", og da kan det være snakk om EX30-scanneren, men på Honeywells hjemmeside ble det for en tid tilbake nevnt at de i år skal komme med enda en scanner i FlexRange-serien.

Uansett om det er EX30 eller en ny Tlens-scanner så er dette svært positivt for oss. Sjekk hvor stolt de beskriver produktet, dette er fremtidens løsning, med Tlens:

Honeywell introduces FlexRange LR, the world’s first universal barcode imager
Wednesday, April 14th
2:15 PM - 2:30 PM CDT

Experience lower overall cost of ownership and improved scanner productivity by equipping front-line workers with a singular scanning solution suitable for all workflows including close-up to extended-range. During this demo, we will review current trends and common challenges with scanning in the new normal of distribution and fulfillment centers then move into an exclusive presentation of an exciting new technology as we share an in-depth look at the FlexRange LR, the world’s first universal barcode imager. In today’s DC and Warehouse environments, there are two distinct kinds of mobile computing devices – those that are capable of long-range imaging, and those that are not. The reason for this is outdated long range imaging technology that relies on slow, bulky, and heavy imagers. These large sized imagers might be acceptable for certain workflows, but not in places where compact devices are needed such as ring scanners for pickers. Why not have a single imager that is suitable for ALL workflows and devices? Honeywell’s latest imaging innovation, the FlexRange LR, tackles this problem head-on. Join us in an exclusive presentation of this exciting new technology as we share an in-depth look at the FlexRange LR, the world’s first universal barcode imager.

https://dx.promatshow.com/live-stream/19766921/Honeywell-introduces-FlexRange-LR-the-worlds-first-universal-barcode-imager

NB! For å komme inn på linken må man opprette bruker på arrangementet, og dette er gratis. Da kan man streame presentasjonen i kveld👍

Det snakkes mye om at Tlens bruker mye mindre strøm enn andre tilsvarende løsninger. Hvor mye mindre strøm i prosent bruker den kontra andre løsninger? Noen som har det tallet?
Myrabakk
14.04.2021 kl 14:33 1457

40x mer strøm på VCM enn på Tlens... Dvs Tlens bruker 2,5% av strømmen som en VCM bruker. Kjempefordel for alt av optikk som er batteridrevet😉
"...two TLenses will consume less than 10mW, two VCM modules can easily consume 400mW or more! The VCM module power consumption also creates heat, which may affect optical performance." (PLT hjemmeside)

Takker Myrabakk.

Det er jo en WOW-faktor. Jeg visste at den brukte mindre strøm, men fantaserte i min lille hjerne om ca 50% eller noe sånt. Dette er jo utrolig!!!!!!!

Denne nye FlexRange LR eller XLR som de sier, ble ikke lansert, så da vet vi ikke om den inneholder Tlens. Honeywell bekrefter at denne er litt raskere enn EX30, har økt rekkevidde med "instant focus" i intervallene 8cm-2400cm, altså 20% lengre rekkevidde enn EX30, som vi vet er verdens raskeste scanner og beskrives som den beste. (Den med Tlens😉)
Jeg sendte spørsmål til poLight for å høre om konkurransen på hastighet, og de forteller at de (fortsatt) ikke har møtt noen raskere enn Tlens på markedet. I tillegg er denne scan-engine enda mindre enn EX30.

Dette er derfor en svært interessant scanner, og personlig tror jeg denne inneholder Tlens.

Noen poLight-gravere stilte spørsmål om teknologien i denne, men fikk til svar at den er fundamentalt annerledes enn EX30. Dette vet vi ikke hva betyr, men jeg ser ikke noen andre konkurrenter som kan ha noe som bygger mindre, er raskere og i tillegg har lengre rekkevidde med instant focus🤔. Vi får følge med om Honeywell kommer opp med release, og krysse fingre for npk en designwin der🤞
happi67
16.04.2021 kl 08:41 916

Venter på at zebra skal komme med noe og. Med alle posetive tilbake meldinger fra honeywell er det rart om de vil gå for noen andre.
Foksen
16.04.2021 kl 08:53 881

Hastighet er også avhengig av prosessoren... Kanskje de bruker en raskere prosessor eller til og med at de bruker speil og 2 sett med linser... Kanskje kombi med Lidar Tech? TLens kan jo brukes sammen med det aller meste! Sikkert mange ulike konfigurasjoner som vi kommer til å se fremover i diverse segmenter - Så lenge de inneholder TLens er jeg fornøyd 😊
VNVN
16.04.2021 kl 09:52 755

Den du linked til er EX30, den nye LR/XLR ble presentert og vist 3 inch til 24m...
Redigert 16.04.2021 kl 09:52 Du må logge inn for å svare