Kan prisveksten trigge ny boligpolitikk for Oslo i 2021?

Sotogrande
02.11.2020 kl 23:43 3002

Mange boligprisdiskusjoner i forskjellige tråder - drister meg på enda én.

Spørsmålet er hvordan politikerne (primært venstresiden) vil reagere på det som ser ut til å bli et knallsterkt første halvår 2021 i Oslo.

Hvis verden står til påske, så vil vi ha en situasjon inn mot sommeren med;

-Markant prisvekst i Oslo gjennom første halvår.
-“Tomt” varelager av bruktboliger.
-Få nye boliger og nedgang i ferdigstillelser de neste årene.
-Grisebillig lån, også på fastrente

Dette vil igjen føre til stor medieoppmerksomhet rundt faktisk og forventet prisvekst, blant annet vil sykepeierindeksens nye bunnivåer som vanlig bli behørig omtalt og problematisert.

I Oslo er det et rødfarget byråd, og med mindre meningsmålingene skulle endre seg drastisk i favør regjeringspartiene/FRP, så vil vi også få en regjering som er ledet av AP fra høsten 2021. Med støttepartier/regjeringspartnere enda lenger til venstre. Gitt at boligmarkedet har utviklet seg som beskrevet over, så vil boligpolitikk (og prispress i Oslo) garantert havne høyt på listen over saker som får oppmerksomhet i valgkampen.

Spørsmålet er om vi får en ny boligpolitikk med ytterligere særkrav for Oslo? Og i så fall hvordan dette materialiserer seg.

Byrådet er åpenbart på ballen med tanke på en “tredje boligsektor”, men det er litt diffust når og hvordan.

Hvis det er et politisk ønske om å dempe prisene, og få leietakere over som boligeiere, så vil vel et effektivt grep være å redusere antall utleieboliger man kan eie som privatperson fra 4 til 2-3 i Oslo. Noen som tror det er realistisk? Eller en ny form for “sekundærboligbeskatning”?

Takknemlig for andres tanker rundt dette!
(Ikke om boligprisen skal opp/ned i Oslo, eller hvem som vinner valget, men det boligpolitiske landskapet anno sommer 2021 gitt forutsetningene jeg nevner.)
Redigert 21.01.2021 kl 09:27 Du må logge inn for å svare
Zorin
03.11.2020 kl 00:36 2942

Det som burde vært gjort er at staten gjennom husbanken skulle tatt helt over boligpolitikken og ikke kommunene. Grunnen til dette er at kommunene blir en slags unødig mellommann men må likevel søke om midler fra husbanken for å låne ut videre innen kommunen til sosialt utsatte grupper. Og er kommunen forsiktig med å låne penger fra husbanken går det utover antall viderelån kommunen kan bistå i. Det er helt på tryne.

I stedet så burde Husbanken ta helt over, men kommunen kan bistå med hjelp til innsendelse av søknader. Kanskje via NAV? Servicekontor? og liknende. Og det som burde frontes er ordningen LEIE-TIL-EIE. En genial ordning som gjør at selv sosialklienter og uføre kan bli eier av sin egen bolig! For i stedet at man betaler husleie til bolighaier så betaler man ned på boligen man bor i. Og bor man der lenge nok, ja så eier man til slutt boligen!

Desverre så er ikke dette så utbredt som man ønsker. Grunnen er enkel. Det er litt for mange på markedet som driver med utleieboligvirksomhet, og dette vil ta fra dem feite inntekter.
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare
Marximat
03.11.2020 kl 01:12 2912

Et problem med leie-til-eie i Oslo nå, er at det er altfor lite bygging, blant annet pga. regulering og tomtemangel sentralt.

Dersom en andel av disse tomtene skulle gått til leie-til-eie-bygging, blir det desto mer press på de gjenværende boligene.
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare
Zorin
03.11.2020 kl 01:52 2893

Det kan nok løses ved å øke skatten betraktelig på sekundærboligene. Altfor mange boliger i Oslo står tomme eller planlegges leid ut. Forøvrig, øker leie-til-eie markedet vil nok mange trekke seg ut siden de foretrekker kjøp fremfor leie. Og det vil sammen med sekundærboligene fri opp boliger til andre formål. For det er ikke til å underslå at mange har trekt seg ut av både bankinnskudd (lav rente) og aksjemarked (usikre tider) og heller puttet pengene inn i sekundærboliger. Det gjør at boligprisene for førstegangskjøpere spesielt umulige.
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare
Paragrafen
03.11.2020 kl 02:16 2876

Er nok en myte det der at boliger "står tomme" for moro skyld. Dessuten er skatten allerede skjerpet betraktelig for sekundærboliger er vel nå likestilt med andre investeringer skattemessig. Problemet er at for mange ønsker å kjøpe sentrumsnært i Oslo og der er det begrenset med boliger og da vinner de som betaler mest. Ellers vil jeg påstå at bolig i Norge generelt litt utenom pressområdene er latterlig billig mange steder.

https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=196536976
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare
Marximat
03.11.2020 kl 02:35 2862

Hvilke skatter er det du ønsker å øke på sekundærboligene?

Du ønsker altså å fjerne sekundærboligene fra markedet og dermed overlate leiemarkedet til de profesjonelle aktørene?

Ta et søk på Finn til leie i Oslo, så vil du nok raskt oppdage at profesjonelle utleiere (f.eks. Fredensborg) er prisledende. Fjerning av sekundærboligene til fordel for utleieboliger fra profesjonelle selskaper vil ganske sikkert føre til økte leiepriser.
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare
Paragrafen
03.11.2020 kl 02:42 2850

Ja ville vært en gavepakke av dimensjoner det for aktører som Fredensborg. Uansett hvordan man vrir og vrenger på ting så kan man jo ikke oppnå noe annet enn en omfordeling/forfordeling så lenge det ikke kommer flere boliger og muligheten for det er begrenset sentralt i Oslo.
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare
Krækknissen
03.11.2020 kl 07:36 2748

Bra tråd! Jeg er spent på boliglånsforskriften, men heller mot at den blir videreført gitt coronasituasjonen. Ut over det tror jeg det kan gå mot en gradvis utfasing av rentefradraget etter valget i 21, men dette vil evt skje sakte. Det eneste som virkelig vil monne om man vil at flere skal kunne bo i Oslo er å bygge flere boliger, det sier seg jo egentlig selv. Byrådet har i midlertidig en merkelig forestilling om at det tilrettelegges nok så tilbudssiden ser ut til å bli for lav i lang tid. Ellers er jeg spent på hva Senterpartiet kan finne på når det gjelder beskatning i Oslo. De hater jo virkelig byen så kan gode hende de innfører en særskatt om de får nok makt etter 21.
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare
AksjeRik
03.11.2020 kl 09:19 2682

Regjeringen med bankene gir "billig" lån for senere å øke renten. Alt for å skape slaver, for å få økonomien i gang
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare
Sotogrande
03.11.2020 kl 11:30 2626

Jeg tenker også at Senterpartiet blir en joker her. I forhandlingssituasjon med AP, SV og R, lar vel SP resten få gjøre som de vil i Oslo, så lenge SP får gjennomslag i distriktspolitikken. Konseptet med særregler for Oslo er allerede etablert, og da ligger det til rette for mer av samme medisin.
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
08.11.2020 kl 23:03 2218

Boligpolitikken som har vært ført i Oslo de siste 10 årene har jevnt over vært begredelig og har høyst sannsynlig medført at byråkratene har hatt for dårlig rammebetingelser, tenker spesielt på fortetning og nye tomter. Plan og Bygg som organisasjon er muligens ikke nok effektiv, lang behandlingstid. Befolkningsfremskrivningen og demografien har vært kjent lenge, eneste som kanskje kan fraskrive politikerne litt ansvar var den store innvandringen i 2015. I spennet eie-leie kan man lage mange ulike varianter, som tidligere nevnt 3 boligsektor, leie til eie og "leasing" er sikkert på bordet hos noen, det som er felles for alle variantene er at muligens ingen vil leke butikk og det er de som velger( eller ikke har noe annet valg) som må betale for gildet. Staten kan gjerne strupe tilgangen til kreditt med forskrifter, men tror ikke det vil gi store effekten. Største effekten er uten tvil at tilbudet må bli større. Ungdommen fra distriktene med "rike" foreldre og velvillig lokalbank vil strømme til Oslo i årene som kommer, fødselskullene utover 90-tallet var økende og betydelige. Lønna øker, pandemien og Grete Thunberg vil høyst sannsynlig føre til mindre reise, muligens mer innvandring, vanvittig statsbudsjett - lav arbeidsledighet vil opprettholde etterspørselen. Obos-prisene har hittil i år steget 16,6% og vil bare være starten på den enorme prisveksten første halvdel av 20-årene. Jeg tror ikke de kompetente politikerne i Oslo og spesielt ikke etter valget neste år er kompetente nok til å kunne stagge boligprisene. Oslo burde sett til Kristiansand.
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare
Ghost64
09.11.2020 kl 08:12 2061

Det vil nok være vanskelig for det politiske miljøet å stagge boligprisutviklingen som må komme. Dette er jo en "varslet katastrofe" de fleste kan ikke si at de ikke hadde tallmateriale som viser alt for lite boliger regulert og bygget gjennom flere år. Det vil sikkert komme forslag om økt skattelegging for sekundærboliger, noen politiske røster vil nok også ha en skattlegging av primærbolig selv om du bor et av de siste to årene i din bolig, skrekk & gru. Det er vanskelig å se hvordan de vil famle frem "rettferdige" tiltak når de samtidig skal ivareta såkalte sårbare grupper eller enslige/unge ref: sykepleier-indeksen og - eller boliglånforskriften. Hvordan stagge boligprisene og samtidig legge til rette for at "alle" skal ha muligheten til å bo i Oslo. Politikerne/partiene har hatt dette problemet på bordet i alle år uten at det er gjort vesentlige endringer. Jeg vil derfor anta at det igjen vil ende med det egentlige problemet også politisk - det reguleres/bygges for lite. Jeg vil anta at de rø-grønne vil regjere etter neste valg, tror derfor ikke flytting av markagrensen blir endret, heller ikke leilighetsnormen. I det nye statsbudsjettet ligger det an til økte overføringer til husbanken/startlån til hjelp for unge eller vanskligstilte, men dette vil i så fall bare styrke boligprisene ytterligere. Det hjelper også lite at Oslo kommune selv er en pris presser ved å vedta å kjøpe opp 800 kommunale boliger i inneværende valgperiode. Det var en større TV debatt for noen uker siden hvor økte boligpriser ble drøftet og problematisert av de forskjellige partiene. Jeg oppfattet at ingen av partiene hadde noen konstruktive løsninger som kunne endre på eller stagge prisutviklingen fremover. Business as usual
Redigert 21.01.2021 kl 04:34 Du må logge inn for å svare