AkerBp og oljepris III


PÅ tide å parkere gamletråden AkerBp II, den var kommet opp i 11 sider. Tidspunktet kan være riktig med ny driv i markedene og kursene nå når covid19-vaksine synes å være innenfor rekkevidde, kanondag for AkerBp i går og fin oppfølging i dag. Skal vi tro at verdiaksjer kommer tilbake nå når ESG og teknologi har dominert banen nærmest alene over lang tid.
Første mål for AkerBp må være å løfte kursen over 200, mange meglerhus har høyere kursmål. Kryper oljeprisen opp i leiet 45-50 USD ser vi kurs 200 innen årsskiftet.

Emiratene ser verdens oljeforbruk på 105 bpd innen det neste tiår. Hvis de får rett vil prisen få et pent løft de kommende årene, etter en periode med grov underinvestering i leting og produksjon er det liten mulighet å tilfredsstille etterspørselsbehovet som bygger seg opp. Og denne gangen er det lite hjelp å få fra USA og skiferoljen som neppe får det lettere under Biden. Nå er det klima og CO2 som gjelder der også, både på inn- og utpust.

Jeg legger inn et lite klipp fra UAE sin prognose:

Group CEO of the Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) on Monday forecast that oil demand will reach more than 105 million bpd within the next decade.

Dr. Sultan Bin Ahmed Al Jaber, who also serves as the Minister of Industry and Advanced Technology, also said today at the Abu Dhabi International Petroleum Exhibition Conference (ADIPEC) that the petrochemicals sector should see healthy growth through 2050—and beyond.

“For a start, we know the world will still need oil and gas when all of this is done. Even at the height of the lockdowns of March and April the world still consumed 75 million barrels of oil per day. In fact, by our estimates, oil demand fell below 90 million barrels of oil per day for only 12 weeks. So, we know the world still needs oil and gas. That is a fact,” Dr. Al Jaber said on Monday, as cited by Gulf Today.
Redigert 21.01.2021 kl 09:40 Du må logge inn for å svare

Investman skrev Hva med EQNR da?
de bygger vindmølleparker... :)

Ja det kan jo være det som gjør at det blir forskjell på dem ;)
NHH78
11.09.2021 kl 14:56 5307

Fin lesning for AkerBP aksjonærer: https://www.nettavisen.no/okonomi/aker-sjef-oyvind-eriksen-om-norsk-oljekutt-ingen-forskjell-pa-klimautslippene/s/12-95-3424169447

Lett å lese mellom linjene her også at utbyttene i AkerBP kommer til å øke kraftig fremover i takt med investeringsprogrammet til Aker..

Et par uker igjen av Q3 der AkerBP kommer til å levere fantastiske tall. Forhåpentligvis kommer de med en guiding rundt økte utbytter også.. Kursen kommer til å få seg et solid løft fremover, det er jeg overbevis om!
jadden
12.09.2021 kl 10:25 5085

Økt oljeetterspørsel og fallende lagre i USA støtter godt oppunder oljeprisen fremover, oljeprisen vil trolig holde seg på minst nåværend enivå ut året:

https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Robust-Gasoline-Consumption-Fuels-Record-High-US-Oil-Demand.html
jadden
12.09.2021 kl 10:36 5071

De store oljeselskapene opplever nå et stadig større trykk fra klimaaktivister og likesinnede om å ta ansvar også for CO2-utslippene som deres kunder/forbrukere medfører. Nederlandske Shell er de som først har fått føle dette på kroppen i en rettsak. Med denne utviklingen er det klart at risikoen med å eie oljeprodruksjonsaksjer øker, konsekvensen er stadig fallende kurser slik vi har sett for AkerBp over lengre tid. Fallet skjer til tross for høy oljepris og solid inntjening. Penger flyttes fra robuste oljeprodusenter med god inntjening til de grønne energiprodusentene. Den dagen det går opp for investorene at fornybar ikke kan stå på egne ben og tjene penger uten subsidier, vil pendelen slå tilbake. Spetalen hadde en god utredning om dette i går, jf Nettavisen.
I USA er lovverket bygget opp anderledes enn i Europa, og amerikanske oljeselskaper løper ikke risiko for kjempeerstatningssøksmål for utslipp fra solgte produkt.

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/European-Oil-Majors-Could-Soon-Face-An-Avalanche-Of-Lawsuits.html
trodlet
12.09.2021 kl 12:24 4972

Jeg må få spørre deg, jadden. Den siste setningen i innlegget ditt finner jeg interessant og viktig, men jeg har fått inn i hode to mulige betydninger av setningen som jeg håper du kan avklare. Det blir nesten to motsatte betydninger, og derfor fint om jeg forstår det riktig.

1. Det er ingen mulighet for at amerikanske oljeselskaper får kjempeerstatningssøksmål mot seg for utslipp fra solgte produkt.
2. Amerikanske selskaper frykter/risikerer kjempeerstatningssøksmål mot seg, og det påvirker deres handlinger/investeringer/produksjon e.l.
jadden
12.09.2021 kl 14:24 4868

Artikkelen i oilprice.com tolker jeg som at det er rammeverket og lovverket rundt oljeproduksjon i USA som i mye større grad beskytter produsentene mot erstatningskrav. Men dette er ikke et ubetinget fakta, der er stadig rettstvister på dette grunnlaget også i USA, men så langt har de i liten grad lyktes med å nå frem. Jeg legger inn en google translate oversetning av siste del av artikkelen:

EU gjør sitt beste for å opprettholde sitt rykte som en lav-karbon-pioner i det siste, med sin Green Deal som har knyttet økonomisk utvinning fra pandemien til å nå visse lav-karbon energimål. I dette miljøet har aktivister en mye bedre sjanse - og har allerede bestilt flere suksesser - for å saksøke Big Oil for virksomheten.

Dette ser ikke ut til å være tilfelle i USA, til tross for den rettslige kulturen. Faktisk har saker som er reist mot Big Oil -majorer av miljøhensyn konsekvent mislyktes i retten. Noen saker er henlagt av dommere; andre Big Oil har rett og slett vunnet, for eksempel Exxon, som vant i et New York -søksmål som påsto at det villedet investorer med hensyn til å ta hensyn til kostnadene forbundet med klimaendringer.

Selv om det er mange flere rettssaker i USA rundt klimarelaterte temaer, er sjansen for at noen av disse faktisk lykkes, slanke, rapporterer Bloomberg og siterer juridiske eksperter. Dette er ganske enkelt på grunn av lovverket i landet, som er veldig annerledes enn i europeiske land.

Relatert: OPEC kan kutte 2022 oljebehovsprognose

"IPCC -rapporten gjør ingenting for å endre det primære problemet for amerikanske klimadeltakere - det amerikanske rettssystemet er ikke satt opp for å håndtere denne typen krav," sa rapporten til Brandon Barnes, en senior tingsanalytiker i Bloomberg Intelligence. . "Et krav om klimaansvar mot et selskap eller en gruppe selskaper vil alltid mislykkes med mindre kongressen endrer lovene rundt ansvar. Frem til da kommer domstolene til å fortsette å sende saken til den lovgivende grenen."

Så irriterende som dette kan være for potensielle saksbehandlere, er det andre måter å presse amerikanske selskaper til å gjøre visse ting, de mest populære gjennom aktivistiske investorer. Disse fikk et forskningsøkning denne uken, med to rapporter som krevde et stort kutt i olje- og gassproduksjonen.

Den ene var en rapport fra Carbon Tracker, som oppfordret Big Oil til å begynne å planlegge for 50 prosent lavere olje- og gassproduksjon i fremtiden hvis de vil at virksomheten deres skal tilpasses Parisavtalens mål. Den andre var en studie som sa at verden måtte beholde 60 prosent av uutnyttet olje i bakken for å nå disse målene. Disse to, IPCC -rapporten og de utvilsomt dusinvis av flere rapporter om emnet som kommer til å fortsette å komme ut, bør gi nok grunnlag for investortrykk på den "ubrukelige" amerikanske store oljen.
trodlet
12.09.2021 kl 14:48 4857

Takk, jadden.
Dette viser hvor uoversiktlig og lite forutsigbar denne bransjen har blitt i rekordfart. Ordene "til tross for den rettslige kulturen" gir mening, og jeg forstår artikkelen tydeligere ettersom USA og EU responderer på søksmål motsatt av hva den rettslige kulturen skulle tilsi.

NHH78
13.09.2021 kl 09:11 4667

Enn så lenge er det gode rammebetingelser for oljenæringen i Norge. Eksportverdien av gass finansierer alene hele folketrygden for september, og det er ikke en politiker i Norge, men unntak av noen få idioter langt til venstre, som forstår viktigheten av å beholde disse inntektene lengst mulig! Tar man for seg AkerBP, så har du et selskap med fantastisk kontantstrøm, lav kostpris pr fat olje de produserer, lave CO2-utslipp(sammenlignet med andre oljeselskaper), og en rekke nye felt som skal bygges ut de neste 5-6 årene. Tar du med en dyktig ledelse og et konsern(Aker) som fortsatt ønsker å satse på olje- og gass, så kommer du garantert til å få avkastning på pengene dine i AkerBP.

I bunn og grunn handler det om å neddiskontere fremtidige kontantstrømmer, og for AkerBP sin del ser dette rosenrødt ut om oljeprisen holder seg på 50-60 dollar fatet i årene fremover. All annen støy bør folk ta med en klype salt, spesielt når MGD eller andre mindre innflytelsesrike aktører slipper en fis og snakker om å avvikle en næring vi er dønn avhengig av foreløpig..

Får nå se om vi ikke begynner å klatre nå. Langt opp til taket i trendkanalen jeg har tegnet inn i allefall (ca. 300 nivået)!
Xsevar
13.09.2021 kl 10:11 4736

Oppdatering fra Pareto i dag. De høyner kursmålet for Aker BP fra 220 kr til 280 kr. Sitat fra rapporten:

Pareto Securities ser fortsatt et attraktivt avkastning/risikoforhold i E&P-sektoren som følge av en kombinasjon av høy fri kontantstrøm og lave relative verdsettelser, og fremhever Aker BP, Lundin Energy, DNO, International Petroleum Corp, Africa Oil og Panoro som toppvalg i sektoren.

Det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset mandag.

Pareto Securities har høynet brent-oljeprisanslaget for 2022 til 75 dollar pr fat. I 2023 venter meglerhuset en pris på 78 dollar fatet, fallende til 70 dollar i 2024 og har en langsiktig pris på 60 dollar fatet.

"Blant våre kjøpsanbefalinger er Aker BP og Lundin Energy blant våre favoritter i Nordsjøen. Dette er drevet av en sterk balanse, profitable produksjonsporteføljer, utbyttevekst fremover og mye lavere karbonavtrykk enn industrigjennomsnittet. DNO, International Petroleum Company, Africa Oil og Panoro Energy er alle inkludert som følge av deres nåværende lave prising sammenlignet med nåværende kontantstrømgenerering. Vi fremhever Equinor som var fortrukne relative short som følge av en den betydelige sterkere utviklingen og premieprising mot sammenlignbare selskaper", heter det rapporten.

Kursmålsendringer:
Aksje Anbefaling (tidligere) Kursmål (tidligere)
Equinor Salg 170 (150)
Aker BP Kjøp 280 (220)
OKEA Kjøp 21 (16)
Lundin Energy Kjøp (hold) 340 (290) SEK
DNO Kjøp 18 (14)
Genel Energy Kjøp 300 (235) GBP
Gulf Keystone Kjøp 300 (230) GBP
Africa Oil Kjøp 14 (12) SEK
Panoro Kjøp 30 (26)
Tetyhs Oil Kjøp 65 (60) SEK
IPC Kjøp 55 (36) SEK
PetroTal Kjøp 55 (45) GBP
Questerre Kjøp 1,50 (1,00) CAD
TDN Direkt finans@tdn.no

Ja jeg sa vel 270 til 300 kr så da er vi enige da ;) (Pareto og jeg)
nafa
13.09.2021 kl 13:48 4804

Noen som vet neste utbyttedato ?

Earnings er 27 okt, så noen få dager etter dette ;)

Opp mot 234 nivået nå kanskje ;)

Vi er på vei i allefall ;)
NHH78
13.09.2021 kl 20:15 4675

Fin dag for aksjekursen til AkerBP i dag, men den har mye å gå på! Fortsatt meget god oppside!

Kontantbeholdningen økte med ca 580MUSD bare i Q2, blir spennende å se tilsvarende tall for Q3! Pr 30.juni var kontantbeholdningen på nærmere 1000 MUSD, så gir rom for vesentlig økning av utbyttene fremover!

Her kommer den tålmodige(og utålmodige) investor til å bli belønnet fremover :)


DNB Markets oppgraderer deres anbefaling på Aker BP til kjøp fra hold, mens kursmålet holdes uendret på 285 kroner pr aksje.

DNB Markets mener det er på tide å gå tilbake til investeringscaset rundt Aker BP etter nylig underprestering, hvor en av fire hovedbekymringer fjernes som følge av de foreslåtte skatteendringene.

"Vi venter også overbevisende nyheter fremover, med høyere utbytte og flere endelige investeringsbeslutninger i 2022", skriver DNB Markets.
Muggost
14.09.2021 kl 08:54 4520

Oljeprisen har jo vært stødig over 70$ fatet nesten hele kvartalet. De bør jo levere et helt vanvittig kvartalsresultat denne gangen. Også tror jeg valget har påvirket kursen en del. Nå kommer ikke MDG til å ha så stor påvirkningskraft og vi får kanskje en litt mer moderert miljødebatt. Det bør reflekteres i kursen utover høsten. Misforstå meg rett, jeg mener også vi må ta reduksjon i CO2 utslipp på alvor, men å stenge kranene over natta er vel muligens en noe dramatisk løsning…

Rart åssen ting forandrer seg bare i løpet av få dager ;)
NHH78
14.09.2021 kl 12:50 4427

Historien gjentar seg.. Aksjen har vært underpriset og falt ufortjent mye i det siste! I denne perioden har meglerhusene vært totalt fraværende med analyser og anbefalinger slik at de har fått lastet opp på vanvittige attraktive nivåer når privatpersoner og enkelte fond har fått skjelven.. Og når de har fått lastet godt opp kommer de positive analysene - ref Pareto i går og DnB i dag.. Bare å vente på at de andre meglerhusene følger etter!
jadden
14.09.2021 kl 19:54 4224

IEA ser robust økning i oljeetterpørselen i oktober, samtidig meldes det at det stilles spørsmål om hvor mye Russland pumper opp. Sliter de faktisk med å holde avtalt produksjonsvolum i Opec+?
Interessant, er underinvesteringen i oljeproduksjon også i ferd med å ramme Russland? I så fall er det nok en grunn for å være optimistisk på vegne av oljeprisen fremover. Vi husker jo for en del år siden da diskusjonen gikk på "peak oil", og boka "Twilight in the dessert" kom ut. Det gikk mye på om Saudi og de andre araberstatene var i ferd med å pumpe tørt, og det ble hevdet at var like mye vann som olje som kom opp av brønnene. Saudi har aldri vist kortene når det gjelder påviste oljereserver, er det nå Russland som nå er i ferd med å møte peak oil?

https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/IEA-Sees-Robust-Oil-Demand-In-October.html

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/How-Much-Oil-Is-Russia-Really-Pumping.html
ruda
15.09.2021 kl 08:29 3935

Med de olje og gasspriser vi har nå, skal vi betydelig opp i kurs
jadden
15.09.2021 kl 14:16 3780

Pareto må tygge i seg anbefalinger gitt i 2020 da det var fornybart for alle penga. Mye tyder på at fornybarvinden allerede er i ferd med å legge seg, over tid blir det meste visjoner, fiksjon og talemåter uten basis i fakta og realiteter. Om ikke lenge er det olje og gass som gjelder for de som søker avkastning, det vil også de store pensjonsfondene også oppdage. Når det kastes gode oljepenger etter dårlig fornybart vil vi nærme oss et tidspunkt da det tar slutt på de gode pengene, hva skal da subsidiere fornybart?:

https://finansavisen.no/nyheter/kommentar/2021/09/14/7736303/glem-ikke-paretos-gronne-energikonferanse-i-2020
jadden
15.09.2021 kl 17:25 3687

Hele oljemarkedsentimentet er i ferd med å skifte. Frykten for mangel på supply trumfer nå frykten for manglende etterspørsel. Oljeprisen fikk i dag en boost på 3% og gassprisen føk opp hele 6,7 %, den høyeste på syv år og fireganger mer enn for et år siden. Energitilførselen begynner altså å kvesse seg skikkelig til, nå kommer resultatene av flere års underinvestering for alvor frem i dagen. Prisen for å prioritere fornybart blir høy når mangelen på tradisjonell energi bli stadig mer synlig.

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Oil-Prices-And-Natural-Gas-Prices-Jump-On-Supply-Fears.html
jadden
15.09.2021 kl 17:33 3684

Jeg ser at man trenger ikke gå til internasjonale forum for å finne dekning for innholdet i mitt forrige innlegg, her fra E24, oljepris over USD 70 i tre år:

https://e24.no/olje-og-energi/i/v53xdj/ser-risiko-for-dyrere-olje-og-gass-etter-massive-underinvesteringer

Er meget fornøyd med inngangen i Aker BP vil jeg si ;)
Xsevar
16.09.2021 kl 09:48 3379

Sept 16 (Reuters) - Aker BP :
* AKER BP CFO SAYS WITH THE OIL PRICE AT LEAST ABOVE $40 PER
BARREL THE COMPANY WILL GROW DIVIDEND AT LEAST 5% PER YEAR
* AKER BP CFO SAYS THAT WHEN NOAKA PROJECT REACHES FULL
CAPACITY IN 2028, AKER BP EXPECTS TO REACH PRODUCTION LEVEL AT WELL ABOVE
350,000 BOEPD
Redigert 16.09.2021 kl 09:49 Du må logge inn for å svare
trodlet
16.09.2021 kl 10:44 3422

Er det noen her som vet noe om hvordan et forutsigbart utbytte er med på å påvirke aksjekursen? Jeg sammenligner f.eks utbytte mot bankrenter, og det vil jeg tro er vanlig å gjøre.
Forutsetningene til AkerBp er vel enda bedre i dag til å gi solid utbytte enn da de forespeilet oss et utbytte på over 20,- Hvis (når) vi kommer dit at utbytte blir ca 20,- så lurer jeg på om det da finnes empiri på om aksjekursen vil tilpasse seg utbytte, og i så fall hvordan.
GlobalT
16.09.2021 kl 10:47 3539

Dersom Aker BP bryter halslinjen i en OHS på ca 280 er potensialet i denne formasjonen ca 190 opp fra halslinjen. Dvs kursmålet er 470 - nå snakker vi 1-2 år frem i tid (og vi skal bryte halslinjen først. Nå dannes høyre skulder i en OHS. Frodon mente dette er en HS tidligere her)
Det vil bli betydelig økning i produksjon og utbytte fremover og det er klart dette vil dra kursen mye opp når olje og gasspriser fortsetter oppover.
Så ikke rør salgsknappen.
VolumOpp
16.09.2021 kl 11:08 3502

Følger både oljepris, gasspris og meglerhusene. Så da har AKER BP gjort eit innhogg på kontoen og ein er blitt oljemagnat.
OilKing
16.09.2021 kl 11:25 3469

Lurt. Om to år har denne investeringen doblet seg i verdi. Og det er bare på kursøkning.
jadden
16.09.2021 kl 11:25 3485

Forutsigbart utbytte vil ubetinget virke positivt inn på aksjekursen, det så vi tidligere år da guiding ble gitt for flere år frem i tid og økende. Dersom vi legger til grunn 5 % økning per år vil det gi NOK 11,30 per aksje i 2022 som tilsvarer 4,5 % pa basert på aksjekurs 250 og dollarkurs 8,61. Dette er vesentlig lavere enn førpandemi, da utgjorde utbytte 7-8 % og med god stigning år for år. Men da var også rentenivået høyere.
Ambisjonsnivået for selskapet den gangen var også høyere, de hadde som målsetting å produsere 500 000 fat pr dag i 2025. Det var altfor ambisiøst, jeg har mer tro på dagens målsetting når NOAKA produserer for fullt.
Jeg har også lastet opp ytterligere i dag, nærmere halvparten av portefølgjen er i AkerBp, resten i container (MPCC). Begge selskapene er gode i utbytter, AkerBp blir ikke børsmester i utbytte, men det kan MPCC bli når vi kommer over i 2022 pluss noen år fremover.
VolumOpp
16.09.2021 kl 11:38 3452

Enig, her er det duket for oppgang og store utbytter.
Redigert 16.09.2021 kl 13:48 Du må logge inn for å svare
Xsevar
16.09.2021 kl 13:07 3369

Det er lovet en utbytte økning på minst 5% dersom oljeprisen holder seg over 40 dollar. Det betyr at man får en utbytte økning på minst 5% ved en oljepris på 40,1 dollar. Med dagens oljepris på 75 dollar så kan man legge til grunn et betydelig høyere utbytte enn 5% økning fra dagens nivå.
Selskapet går brake-even på 30 dollar fatet. (da er alle lete- og investeringskostnader tatt med)
En oljepris på 40 dollar fatet gir et overskudd på 10 dollar pr fat. En oljepris på 70 dollar fatet gir et overskudd på 40 dollar pr fat. Da gir det ingen mening om utbytte bare øker 5% med en oljepris differanse på 30 dollar. Tror utbytte økningen fra neste år blir 50-100%. En kraftig økning i utbytte kan forsvares med at morselskapet Aker trenger kapital til å investere i fornybar energi. Politikerne har selv sagt at oljepengene skal brukes til å investere i fornybar energi, er ikke mulig å investere oljepengene i fornybar energi om ikke Aker tar ut utbytte fra Aker BP.
trodlet
16.09.2021 kl 13:28 3398

Det ble også sagt at ved en oljepris på over 65 dollar, skulle det vurderes å gi ekstra utbytte. Slik oljeprisen har vært så ligger vel AkerBP litt på "etterskudd" angående utbytte. Kanskje et enkelt ekstrautbytte blir vurdert som en løsning, og at vi på tredjekvartalspresentasjonen får se et forslag om ekstraordinært utbytte i januar (1,0 USD), og at de ellers forholde seg til 5% økning.

Det er utbyttene fremover som gjør at jeg er bull på Aker BP. Så får man bare erfare hvordan selskapet skal verdi vurderes, men at vi nå er priset for lavt virker veldig sannsynlig.

Blir nok et kjør mot neste utbytte så da får vi en forsmak på hva som er i vente. Beste hadde kanskje vært om selskapet nå hadde kommunisert dette (størrelsen på utbyttet).
Redigert 16.09.2021 kl 15:28 Du må logge inn for å svare