AkerBp og oljepris III


PÅ tide å parkere gamletråden AkerBp II, den var kommet opp i 11 sider. Tidspunktet kan være riktig med ny driv i markedene og kursene nå når covid19-vaksine synes å være innenfor rekkevidde, kanondag for AkerBp i går og fin oppfølging i dag. Skal vi tro at verdiaksjer kommer tilbake nå når ESG og teknologi har dominert banen nærmest alene over lang tid.
Første mål for AkerBp må være å løfte kursen over 200, mange meglerhus har høyere kursmål. Kryper oljeprisen opp i leiet 45-50 USD ser vi kurs 200 innen årsskiftet.

Emiratene ser verdens oljeforbruk på 105 bpd innen det neste tiår. Hvis de får rett vil prisen få et pent løft de kommende årene, etter en periode med grov underinvestering i leting og produksjon er det liten mulighet å tilfredsstille etterspørselsbehovet som bygger seg opp. Og denne gangen er det lite hjelp å få fra USA og skiferoljen som neppe får det lettere under Biden. Nå er det klima og CO2 som gjelder der også, både på inn- og utpust.

Jeg legger inn et lite klipp fra UAE sin prognose:

Group CEO of the Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) on Monday forecast that oil demand will reach more than 105 million bpd within the next decade.

Dr. Sultan Bin Ahmed Al Jaber, who also serves as the Minister of Industry and Advanced Technology, also said today at the Abu Dhabi International Petroleum Exhibition Conference (ADIPEC) that the petrochemicals sector should see healthy growth through 2050—and beyond.

“For a start, we know the world will still need oil and gas when all of this is done. Even at the height of the lockdowns of March and April the world still consumed 75 million barrels of oil per day. In fact, by our estimates, oil demand fell below 90 million barrels of oil per day for only 12 weeks. So, we know the world still needs oil and gas. That is a fact,” Dr. Al Jaber said on Monday, as cited by Gulf Today.
Redigert 21.01.2021 kl 09:40 Du må logge inn for å svare
VolumOpp
17.09.2021 kl 10:05 7440

Kursmål AkerBP:

DNB: 285 kr.
Pareto: 280 kr.
Sparebanken 1 Markets: 280 kr.

Gasprisene stiger til nye høyder:
https://markets.businessinsider.com/commodities/natural-gas-price

Oljeprisen er som alle vet meget sterk.


Hva tenker dere om utbytte i forbindelse med Q3, hvor mye?
jadden
19.09.2021 kl 10:23 7248

Utbytte ligger fast på 0,31 USD per kvartal i 2021. Til neste år skal utbyttet økes med minst 5 %, det er det som er kommunisert til nå.

Jeg registrerer at energiprisene i Europa begynner å bite, ikke uventet det når det gamle kjente skal avvikles før nye energityper er på plass, hvis de da overhode kommer på plass. Felles for alle alteranative og fornybare energiklider er at de krever betydelige fossile energiformer for å komme opp og stå. Vi som sitter på sikker olje- og gassproduksjon befinner oss midt i smørøyet for tiden og det vil neppe gå over med det første. Her er en situasjonsbeskrivelse for energisituasjonen i Europa, det håpes på en mild vinter. Kanskje på tide å reversere vedtakene om den formidable økningen i CO2 avgiftene som bare favoriserer asiatiske industribedrifter?
https://oilprice.com/Energy/Natural-Gas/Skyrocketing-Energy-Prices-Could-Cripple-Europes-Economy.html
Redigert 19.09.2021 kl 10:30 Du må logge inn for å svare

Ok, takk.

Ser bare at min megler uttaler følgende "dagens råvarepriser kan helt klart også støtte høyere utbytte", så derfor jeg spurte ;)
cheezy
19.09.2021 kl 10:54 7245

Utbyttet går opp når det blir mer fri cash og coronatiltakene kommer litt på avstand. Men rammen for utbytte er gitt av generalforsamlingsvedtak. Dessuten er det ennå billige assets å få kjøpt, så vi skal ikke se bort fra at de bruker anledningen til å shoppe litt.

Det eksisterer ingen holdbar plan for utslippsfri grunnlast i energiforsyningen på kontinentet, og dette blir enda mer utopisk å få til på kort sikt i og med at Tyskland faser ut atomkraften. Dermed blir det full fart i gassimporten ihvertfall de neste 10 årene, og sannsynligvis mye lenger. Solceller kan balanseres ut med batteribanker. Men det er vanskeligere å balansere ut vindkraft når man kan ha fire uker med kaldt, stille og høytrykk i januar. Her nytter det ikke med batteribanker. Det eneste jeg har tro på, og som er realiserbar innen rimelig tid, er å bruke hydrogen. Men jeg har ikke regnet på hva som skal til for å få lagret nok hydrogen.

Så tenker jeg de største eierne kanskje har behov for å ta ut større utbytter fremover ;)
Redigert 19.09.2021 kl 12:52 Du må logge inn for å svare
NHH78
19.09.2021 kl 11:31 7342

I Q3 oppnår AkerBP en pris på over 70dollar pr fat!(ca 67-68 i Q2) På kapitalmarkedsdagen i februar sa de at med priser høyere enn 65, så vil de vurdere ekstra utbytter! På slide 62 i presentasjonen fra kapitalmarkedsdagen står det at ved høyere oljepriser enn 65 dollar fatet: "Consider extra shareholder distributions"

Så ikke utenkelig at det kan komme ekstraordinært utbytte!
Og med Akers investeringsprogram innen IT, fisk og diverse fornybarsatsinger så vil ekstra utbytte være midt i blinken! (Aker eier 144 mill aksjer i AkerBP)

Nordea oppgraderer aker bp til kjøp fra hold, kursmål 285
jadden
21.09.2021 kl 16:21 6746

Økningen i oljeetterspørselen vil strekke seg utover 2050, det hevdes det i linken nedenfor. Teknikken har sine begrensninger for alternativ energi, verdens befolkning vokser tilsvarende Tysklands befolkning hvert år, fremvoksten av ny middelklasse i en rekke uland inkl India forsterkes år for år. Det er det sorte gull som blir gull i årene som kommer:

https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Oil-Demand-Set-To-Grow-Even-After-2050-Energy-Expert-Says.html
NHH78
21.09.2021 kl 22:51 6644

Fin lesning👍🏻

Vi trenger de fleste energikilder og innenfor oljenæringen tilhører AkerBP kategorien «last man standing» med sitt lave karbonavtrykk 👌🏻
Redigert 21.09.2021 kl 22:52 Du må logge inn for å svare
jadden
23.09.2021 kl 17:42 6411

Oljeprisen bikker i skrivende stund USD 77, det er meget sterkt! Paralellt kan vi lese om energikrise som sprer seg globalt fra EU-landene. Høye olje- og ikke minst gasspriser får energiforsyningene til å knele all over om dagen, og enn er vi ikke i vintermånedene.
Politikerne som har satset alt på alternativ energi håper på mild vinter, noen plan B finnes tydeligvis ikke.
Vi som sitter i AkerBp kan ta det helt med ro, økende oljepriser, økende kurs og økende utbytte. Og her snakker vi ikke om måneder, men flere og mange år! Perfekt aksje for pensjonssparing, kjøp til alle som har ledig kapital og som vil sikre fremtiden.
jadden
26.09.2021 kl 11:13 6117

Oljepris på 250 USD per fat er det mulig? Tja, her er det ihvertfall nevnt som et mulig scenario i energikrisen som vil ri Europa som en mare i tiden fremover, det hele utløst av politikere som kun tenker grønn omstilling uten realisme og realitetsorientering, her et klipp:

Political leaders will have to face the direct implications of higher energy bills or possible energy deficits for consumers and the industry. Both could lead to protests or political landslides during upcoming elections. Threats of an energy crisis are being discussed widely, but no real solutions except lower taxes are available. Due to higher energy costs, a possible record price level of $100 MMBtu or $250 per barrel of crude oil equivalent is very bad news for politicians, especially in the Netherlands, Germany, France, and the UK.

Link til hele storyen finner du her:

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/The-Harsh-Truth-Behind-Europes-Energy-Crisis.html
jadden
26.09.2021 kl 11:21 6103

Fra samme artikkel, to avsnitt oversatt til norsk, hvor lenge har vi mat på bordet?

"Den nåværende situasjonen viser et hovedfakta i livet, suksessen med energiovergangen er ikke basert på en ensidig tilnærming. Ved å stole for mye på fornybar energi ble markedet destabilisert, men politikere og andre ville ikke innrømme det. Destabilisering kan og bør forhindres ved å erkjenne at hydrokarboner, inkludert kull, i overskuelig fremtid vil spille en betydelig rolle i det europeiske energimarkedet.

Samtidig bør europeiske politikere også erkjenne at uten hydrokarboner ikke bare blir energiforsyningen truet, men hydrokarbonøkonomien lider. Det er ennå ikke fullt ut forstått av de fleste, men uten hydrokarboner vil spesielt naturgass og olje, mat og andre primærsektorer bli rammet hardt. De første nedleggelsene av gjødsel- og stålselskaper er allerede rapportert."
jadden
26.09.2021 kl 16:37 5981

Martin Mølsærher i First er klar på hvor det skal investeres nå, her fra anbeling i FA:

Superlønnsomhet blir det også innenfor olje og gass de neste årene. Lite nye investeringer, sterk etterspørselsvekst og lavt prisede aksjer er en interessant kombinasjon.
jadden
26.09.2021 kl 17:58 5940

Verdi NTNU best, fra Nordnets blogg:

Traff blink med Aker BP
For Verdi NTNU var det imidlertid Aker BP som bidro mest til meravkastningen.
Aksjekursen steg med 2,3 prosent, hovedsakelig som følge av en kraftig oppgang i oljeprisen.
At det ikke lenger regnes som helt stuerent å satse på tradisjonelle drivstoffer medfører ifølge enkelte analytikere at oljesektoren nå byr på uvanlig mange lavt prisede aksjer og følgelig særlig gode avkastningsmuligheter.
«Analyser viser at oljeprisen vil være relativt høy de neste årene, og vi mener at Aker BP er et selskap som vil få en stor særlig stor fordel av dette,» skriver NTNU på Nordnet-bloggen.
NHH78
27.09.2021 kl 07:35 5722

Oljeprisen ser ikke ut til å stoppe med det første, bikker 79 i morgentimene. Svenskene har også sett seg nødt til å sette opp dampen på et gammelt oljekraftverk for å produsere nok strøm: https://e24.no/olje-og-energi/i/EaRea3/fyrte-opp-svensk-oljekraftverk-det-blir-spennende-i-vinter

I full drift brenner det 70 tonn i timen.

AkerBP pumper også for fulle mugger og kommer vel opp i nærmere 220.000 fat pr dag i Q3.. Men en pris som vel snitter greit over 70(Q3) og stadig stiger så ser denne aksjen fortsatt veldig bra ut!
NHH78
27.09.2021 kl 11:32 5652

I dag er en fin dag å være AkerBP-aksjonær!! :-)

I skrivende stund opp over 5% og Oslo Børs mest omsatte aksje! :-)
Blir veldig spennende å se om de vil melde et ekstraordinært utbytte når resultatene for Q3 legges frem.. ref det de sa på kapitalmarkedsdagen i februar ved oljepris høyere enn 65 dollar fatet..
Xsevar
27.09.2021 kl 11:38 5659

En fantastisk dag! :)
Virker som flere investorer har tatt til fornuft og vendt tilbake til Aker BP. Ikke vanskelig å se at oljeprisen vil stige fremover grunnet økt etterspørsel og energimangel. Kontantstrømmen er større enn noen gang i Aker BP. Alt ligger vertfall til rette for en solid økning i utbytte for 2022, så får vi se om det drypper litt med ekstraordinære utbytter for Q3 og Q4 2021.

Hersvik uttalte senest i dag at det ikke har vært diskusjoner i AkerBP om økt utbytte i 2021. Så det tror jeg nok du kan se langt etter. 2022 er en annen sak.
trodlet
28.09.2021 kl 08:59 5908

Mulig vi må vente til neste år med økt utbytte. Det er likevel hyggelige begivenheter i vente i nær fremtid. Produksjonsstart på Gråsel og Ærfugl fase 2 er ventet å starte i 4. kvartal. Det er når som helst det. Ha en fin dag.
jadden
29.09.2021 kl 13:47 5586

En stor dag for norsk olje og gass. SP har stått fast på lovnaden om at SV ikke skulle i regjering, det ville vært ødeleggende for oljenorge og fremtiden for landet. Media er kun opptatt av SV og Lysbakken,viiiene høres som en stor statsmann. En stor dag for fedrelandet, en svart dag for SV og media, dette var gøy!
Xsevar
29.09.2021 kl 13:56 5567

Det er bra!

En artikkel i E24 der overskriften er "Nå blir det utbytte-bonanza for Aker BP-aksjonærene":
https://e24.no/boers-og-finans/i/5GjElO/naa-blir-det-utbytte-bonanza-for-aker-bp-aksjonaerene
Xsevar
29.09.2021 kl 14:16 5533

Oslo (Infront TDN Direkt): Opec+ vil mest sannsynlig holde seg til eksisterende plan om å øke produksjonen med 400.000 fat olje pr dag i november når de møtes neste uke, til tross for at brent-oljen steg til over 80 dollar pr fat tirsdag.

Det melder Reuters onsdag og viser til kilder.

-Så langt vil vi holde oss til planen om å øke med 400.000 fat pr dag, sier en av kildene.
jadden
29.09.2021 kl 14:46 5492

Xsevar, har du tilgang til artikkelen i E24 og hva som gjemmer seg bak overskriften?
Xsevar
29.09.2021 kl 15:27 5427

Sitat fra artikkelen:

"De som jakter på aksjer som gir gode, stabile utbytter, behøver ikke lete lenge på kurslistene på Oslo Børs. Allerede på A finner de nemlig oljeselskapet Aker BP. Kombinasjonen av høye oljepriser og det som ligger an til å bli et særdeles investeringsvennlig skatteregime gjør det nesten garantert at pengene vil renne inn i Aker BP-kassen i årene som kommer.

Når Aker BP legger frem sitt regnskap for tredje kvartal, vil det garantert være svært godt. Det sørger en oljepris som nå er rundt 10 dollar høyere enn oljeprisen selskapet oppnådde i andre kvartal for. I tillegg vil produksjonen være betydelig høyere enn i andre kvartal, da vedlikehold førte til midlertidig lav produksjon.

For mange aksjonærer er formodentlig utbytte en viktig motivasjon for å eie Aker BP-aksjer. For 2020 har Aker BP besluttet et utbytte på i alt 450 millioner dollar, og selskapet har en ambisjon om at utbyttet skal øke med minst fem prosent fra neste år.

Det utbyttet er imidlertid tilpasset et oljeprisnivå på 40 dollar og ble annonsert i januar, da oljeprisen så vidt hadde passert 50 dollar. Siden den gang har oljeprisene bare steget, og var forleden kort over 80 dollar. Det innebærer selvsagt en kraftig økning i inntektsstrømmene for Aker BP.

Selskapet har selv langt på vei lovet å vurdere å øke utdelingene utover den antydede økningen i utbyttet på fem prosent neste år ved oljepriser over 65 dollar. Oljeprisen har ligget over 65 dollar store deler av inneværende år. Aksjonærene bør med andre ord kunne vente et betydelig løft i utbyttene neste år.

Så blir jo spørsmålet hvor mye utbytte man kan vente seg neste år og i årene som kommer. I utgangspunktet burde det egentlig ikke være noen grunn til at Aker BP kan gå tilbake til nivået i 2019, da aksjonærene fikk 750 millioner dollar i utbytte. Det som taler mot et slikt utbyttehopp er at det nok kanskje vil bli ansett som politisk ufølsomt gitt det ekstremt investeringsvennlige midlertidige skatteregimet Aker BP nå nyter godt av.

For aksjonærene bør det egentlig heller ikke spille noen stor rolle hvor mye utbyttet øker. De midlene som ikke blir utbetalt i utbyttet øker jo den fremtidige utbyttekapasiteten. Bare i første halvår ble Aker BPs netto rentebærende gjeld redusert med rundt 800 millioner dollar til vel 2,6 milliarder dollar. Gjeldsreduksjonen fortsetter nok i tredje kvartal, selv om Aker BP nå må begynne å betale litt skatt igjen etter å ha fått penger fra Skatteetaten i noen kvartaler.

Hvis vi tenker oss at utbyttenivået fra 2019 på 750 millioner dollar er å regne som Aker BPs reelle utbyttekapasitet med dagens oljepriser, gir det en direkteavkastning på 6,6 prosent i forhold til dagens børsverdi. Det virker ikke helt som om Aker BP-kursen har tatt høyde for det."
jadden
29.09.2021 kl 16:01 5381

Goldman Sachs oppjusterer sitt forventede oljeprismål til 90 USD og det forventes å skje allerede innen Q4 i år. Vi har et strukturelt bullmarked sier GS. Dette ser meget lovende ut for AkerBp videre, høy oljepris, høy børskurs og høye utbytter i 2022, hva mer kan vi forlange?

https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/OPEC-Will-Be-Unwilling-And-Unable-To-Stop-The-Oil-Price-Rally.html
jadden
29.09.2021 kl 16:08 5363

Flott at du la inn artikkelen Xsevar! Det blir spennende å se hva utbytte vil ligge på, og om de velger varianten med årlig økning.

3 oktober 2018 lå kursen på 344, ved en oljepris på 85 dollar fatet… Er det dit vi skal nå tenker dere? Det ser veldig bra ut om dagen med gode utsikter for oljeprisen og økende utbytter. Tror mange investorer vil børste støvet av Aker Bp når som utbyttene kommer tilbake og de regelrett tjener penger som gress.
Redigert 29.09.2021 kl 19:23 Du må logge inn for å svare
Xsevar
29.09.2021 kl 21:29 5006

Alt ligger vertfall til rette for det. Man må også ta med i betraktningen at oljeproduksjonen var 155.000 fat pr dag i 2018.
I dag er produksjonen 215.000 fat pr dag og vil øke kraftig i årene som kommer.
Xsevar
30.09.2021 kl 09:10 4752

Oslo (Infront TDN Direkt): SEB høyner kursmålet for Aker BP til 325 kr.
Xsevar
01.10.2021 kl 12:07 4422

Ukens Investtech har overskriften "kjøp disse 3 aksjene". Der blant annet Aker BP får en kjøpsanbefaling.
Sitat fra artikkelen:

"Aker BP viser en sterk utvikling innenfor en stigende trendkanal på mellomlang sikt. Kursen reagerer opp og har brutt motstanden ved 280 kroner.
Volumet er økende og aksjen har et høyt positivt momentum. Brudd opp gjennom motstand og høyt positivt momentum er kvantitative forhold som historisk har vært gode kjøpssignaler. I gjennomsnitt har disse gitt en annualisert meravkastning på henholdsvis 4,1 og 7,4 prosentpoeng."
Redigert 01.10.2021 kl 12:15 Du må logge inn for å svare

Har vært noen fantastiske uker i AKER BP ;)

Hva tenker dere andre fremover nå? (jeg hadde kursmål på 275 til 300 og der er vi nå).
Hellboy
03.10.2021 kl 12:07 4037

tja, økte heldigvis min post de siste ukene. Fremover er det vel bare å lese denne:

https://e24.no/olje-og-energi/i/WjkeRQ/gassprisene-fortsetter-oppover-desperat-etterspoersel-etter-norsk-gasseksport

Og i tillegg forventer jeg at utbyttene øker neste år, etter at de har vært tilbakeholdne politisk pga oljeskattepakken. Tror 2022 blir ganske så pent i alle fall ;)

Er det 310 som kanskje blir målet her nå?
Hellboy
03.10.2021 kl 12:33 3988

Jeg vil tro at det blir over det. Selv på sluttkurs fredag er dagens utbyttenivå rundt/i overkant av 3,6%, og det er jo stigende.

Men det blir jo spennende å se hvordan energimarkedet blir neste uke.... Starter jo med Opec+ i morgen. Og ikke minst hvordan det som står i artikkelen om at kina har gitt ordre om å "støvsuge" energimarkedet fremover spiller seg ut.

På sikt tror jeg også det skal videre opp!

Er kanskje 318 til 320 som kanskje er mer aktuelt ser jeg nå..... men tiden vil vise.
Redigert 03.10.2021 kl 12:41 Du må logge inn for å svare
Xsevar
03.10.2021 kl 12:43 3957

Søndagens aksjetips i Finansavisen har en analyse med kjøpssignal for Aker BP.
Men når man leser analysen så er det bare svada som står der. De klarer heller ikke å referere til riktig tidspunkt for når Aker BP var i all-time high som var 1.oktober 2018, ikke 01.oktober 2019 som det står i analysen.
Når det er sagt så tror jeg på videre oppgang til 350 kr innen nyttår. Man må også ta med i beregningen den høye gassprisen som får lite oppmerksomhet rundt Aker BP. Gassproduksjonen til selskapet er ca 40.000 fat for Q3, av en totalproduksjon på 215.000 fat (olje og gass). Gassproduksjonen utgjør omtrent 18% av antall solgte fat, men inntektene fra gass utgjør ca 30% av totalinntektene pga den høye gassprisen.
Om man ser på et normalt år så har gass utgjort ca 10% av selskapets inntekter.

Redigert 03.10.2021 kl 12:58 Du må logge inn for å svare
jadden
03.10.2021 kl 14:44 3798

Kapital har 1.okt en meget bull artikkel og anbefaling på AkerBp fra flere meglerhus, jeg legger inn et klipp som går på utbyttestørrelser:

"Dermed tror Danske Bank-analytikeren at Aker BP , og andre oljeaksjer, nå står i startblokkene for en større kursoppgang i takt med mindre usikkerhet rundt pandemiforløpet.

– Rent selskapsspesifikt forventer vi at både tredje- og fjerdekvartal blir to solide kvartal preget av sterk kontantstrømgenerering og en økende likviditetsposisjon, samt lavere giring. Da er det i våre øyne helt uunngåelig at utbytte økes fra dagens nivå, noe vi tror meldes ved selskapets kapitalmarkedsdag tidlig i 2022. I våre øyne er det nye skatteforslaget også veldig fordelaktig for Aker BP , og vil styrke likviditeten ytterligere, noe som isolert sett burde tale til fordel for at en større andel av overskuddet skal tilbake til aksjonærene, legger Evjen til.

Han forventer at utbytte i 2022 og 2023 vil ligge på respektive 550 og 650 millioner dollar. Basert på dollarkursen tilsvarer dette 13,2 kroner pr. aksje for 2022 og 15,6 kroner pr. aksje, eller mellom seks og syv prosent direkteavkastning, gitt dagens aksjekurs."

Hele artikkelen er her:
https://kapital.no/investor/investeringsanbefalinger/2021/10/01/7737157/kursfest-i-sikte-for-aker-bp

Xsevar
04.10.2021 kl 11:51 3322

Oslo (Infront TDN Direkt): Fokuset i oljemarkedet rettes mot mandagens møte i Opec+, hvor det store spørsmålet er hvorvidt oljekartellet vil holde seg til eksisterende produksjonsplan gitt den siste tids prisoppgang. Etter planen vil oljekartellet vedta økning på 400.000 fat olje pr dag. Kartellets overvåkningskomite (JMMC) vil etter planen møtes 14.00 mandag, mens ministermøtet er satt til 15.00, norsk tid.

-Det ventes plenty med volatilitet, ikke bare på grunn av det kommende møte i Opec+, men også på grunn av energikrisen i Europa og Kina, sier administrerende direktør Vandana Hari i Vanda Insights til Platts, hvor hun legger til at utfordringer med å vurdere påvirkningen på oljeetterspørselen også er en medvirkende faktor.

Ifølge oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets ser det ut til at dagens møte vil dreie seg rundt hvorvidt Opec+ holder seg gjeldende plan om å øke produksjonen med 400.000 fat pr dag i november, eller om de vil gi etter for det økende presset for å legge til enda flere fat i markedet.

"Vi venter gruppen vil presse på med den planlagte produksjonsøkningen for november, siden det politiske presset på Opec+ enda ikke er sterkt nok, og brent-prisen må holde seg over 80 dollar pr fat for at Opec+ skal ta handling", skriver Martinsen.

Oljeanalytikeren trekker også frem at produksjonen fra Opec+ ikke har økt på linje med lettelsene i produksjonskuttene, hvor produksjonen i august var ned på månedsbasis.

"Generelt sett sliter flere land i Opec+ med å øke produksjonen på linje med produksjonskvotene, noe som leder til høyere etterlevelse av produksjonskutt. Vi noterer oss at for august så ble produksjonen i Opec+ rammet av vedlikehold, med resulterende betydelig produksjonsnedgang fra Kazakhstan", skriver Martinsen.