Photocure 2021


Jeg har i mange år vært aksjeeier i Photocure og har derfor vært med på mange oppturer og nedturer de siste 10-12 årene. For noen år siden var også dette forumet en plass hvor en kunne drøfte saker på en god måte, men da "nye"medlemmer valgte å bruke dette forumet til mer eller mindre usaklige innspill, så har min interesse for å delta avtatt. Jeg kommer nok ikke til å være en aktiv bidragsyter i tiden fremover, men jeg ønsker nå å dele noen tanker med dere som jeg ikke kan la være å tro på selv. Dessverre :)

La meg begynne med konklusjonen først og så skal jeg forklare hvorfor jeg tror dette skjer etterpå.

Konklusjon : Photocure kommer til å bli kjøpt av kinesiske interesser i løpet av 2021. Ihvertfall tror jeg at de kommer til å forsøke å kjøpe selskapet. Dette er vel et scenario som mange vil oppleve som positivt da det fort kan dra kursen opp med alt fra 50-200%, men for meg er dette langt under det potensialet som jeg ser i aksjen.

Begrunnelse for min påstand :
1)Selskapet har vist en veldig flott utvikling de siste årene. Jeg skulle selvfølgelig sett en enda raskere vekst, men hvis en ser på tallene/faktaene så er det en solid vekst. Det viktigste er allikevel at teknologien/produktet er anbefalt og superior til alternativene. Det indikerer at den positive veksten kommer til å fortsette. Covid-19 regner jeg kun som en "bump in the road" i det store bildet.
2) Selskapet gjentar sine prognoser om 1mrd omsetning i 2023 og ca 400 mill i overskudd. Personlig var jeg av den oppfatning at dette var fullt oppnåelig. Med Covid-19 impacten så er det mulig at det kan bli vanskelig, men jeg har stor tro på at det vil være mulig. Det er viktig å merke seg at dette ikke inkluderer utbetalinger fra Asieris (Cevira).
3) Cevira avtalen med kineserene ble etablert (1-jul 2019) og den gir diverse milepælsutbetalinger til Photocure. I pressemeldingen ble det antydet i størrelsesorden $250 mill. Ca 2,2 milliarder NOK.
4) Min erfaring med kinesere er at de er veldig arbeidsomme og målrettede. De er veldig opptatt av at eierskap skal være på kinesiske hender og de har mye "villig" kapital i landet som er tilgjengelig når de ser muligheter.
5) Det er nå 1,5 år siden Asieris startet arbeidet med Cevira og jeg føler meg rimelig sikker på at de allerede har et klart bilde for hvordan dette vil gå. Hvis vi antar at de ser en potensiell suksess. Hva ønsker de å gjøre da? De kan enten betale alle milepælene (ca 2,2 milliarder) og deretter styre Cevira salget (med en avgift til Photocure per solgte enhet), eller de kan allerede nå bruke de pengene på å kjøpe store deler av selskapet. Verdien på PHO i dag er ca 2,2 milliarder. Det du da får med på kjøpet er Hexvix/Cysview rettighetene i hele verden. Hvis du tror på Cevira og har pengene er dette ikke veldig vanskelige vurderinger.
6) Vi må derfor forvente at Asieris med kinesiske investorer allerede nå ser på muligheten for å gjøre dette oppkjøpet, vel vitende om at det vil koste mye mer enn 2,2milliarder.
7) Gårsdagens børsmelding om at Asieris hentet inn ca 1 milliard i en emisjon kan kanskje bety at noe er på gang. At en av verdens rikeste er sentral i emisjonen betyr jo også noe.
Det er også fakta at topp 50 aksjonærer i PHO øker jevnt og trutt, samtidig som største eier nå er Morgan Stanley & CO. Jeg mener også å ha lest at denne kontoen er kjøpt på vegne av noen. Kan det allerede være noen som ønsker å spise hele selskapet?

Oppsummert:
Årsaken til at jeg ikke liker dette, er at dagens aksjekurs vil gjøre det enkelt å kjøpe hele selskapet på billigsalg. I så måte er også Covid-19 noe som hjelper de som vil kjøpe selskapet. Uten den påvirkningen hadde nok selskapet hatt en aksjekurs som ville vært betydelig høyere. Vi var oppe i 120 før Covid slo til og det har bare vært positive nyheter etterpå. Min oppfatning av selskapet er at det om noen få år vil være verdt betydelig mer enn i dag.

Bare bedriftens guiding ( 400 mill overskudd i 2023) vil forsvare en aksjekurs på 300-400. En ny dobling de neste to årene gjør at jeg ikke ser vekk fra aksjekurs på 1000 i 2025.
Det vil derfor være bittert å måtte selge for en kurs på ca 200 kroner i løpet av 2021, som fort kan bli resultatet om noen kjøper firma.
Flere ville nok vært veldig fornøyd med et slikt salg, og det forstår jeg hvis en stadig vekk ser nye muligheter i aksjemarkedet, men for meg så er PHO et sikkert godt valg for de neste årene. Jeg sliter i dag med å se et bedre Case og sover godt med en portefølje som kan bli veldig verdifull i 2025.

Takk for et flott innlegg.
Inspirerende å endelig få lese et reflektert innlegg med interressante tanker.
rockpus
12.11.2020 kl 12:14 5467

" Selskapet gjentar sine prognoser om 1mrd omsetning i 2023 og ca 400 mill i overskudd."

Er dette virkelig realistisk? Står det ikke i grell kontrast til hva den faktiske veksten i USA har vært hittil? Det virker for meg som om ledelsen i dette selskapet glatt kommer unna skuffende resultater bare ved å fore aksjonærene med sterkere guiding for fremtiden.

Antar Hallvar svarer på det spørsmålet etterhvert hvordan han konkret vurderer det, men viktig å huske på at det er 3 år fram i tid, dem leverte ATH inntekter i USA nå i q3 midt i pandemien.
Det er viktig også å huske på at Europa nå kommer for fullt framover.
Norne tror på ca. 850 mill i 2023.
Guidingen er hårete, ingen tvil om det, men umulig, nei det tror jeg ikke forutsatt at verden snart normaliserer seg.
rockpus
12.11.2020 kl 13:10 5389

Overskudd fra salg i Europa blir jo langt mindre enn i USA. De skal vel gi en del til Ipsen? Samtidig må de bruke mye penger på å bygge seg en salgsorganisasjon.

Salgsorgansisasjonen er på plass, til og med Country Manager i UK, Nic Steventon.
"Alle" fulgte med over fra Ipsen.
kostnader ifbm dette ble tatt i q3(7,9mill) og ca. 25 mill i q4.
Dette er også grunnen for at dem hevder å bli Ebitda positive i Europa allerede i 2021.

Europa tror jeg vil gi betydelig mer fra seg allerede fra 2021, det store spørsmålet er om man klarer 35-40% årlig vekst i USA, det er jeg mest i tvil om.

Så kan man velge å tro på dette og på prosjektet eller ikke, for egen del tror jeg definitivt på det. En "no brainer"
Redigert 12.11.2020 kl 13:40 Du må logge inn for å svare
peaf
12.11.2020 kl 13:38 5291

Så emisjon nr 2 var helt onødvendig seier du, da de går i pluss i europa neste år efter din brainer. Ja ikke vet eg vad de skall med alle penger til men det vet sikkert du.

Mye av svaret på det tror jeg du vil finne i punkt 3. og 4. på slide 4 fra q3 presentasjonen.

https://photocure.com/globalassets/investor-relations/presentations/2020-pres/photocure_q3_2020-pres.pdf

Og det er sammenfallende med deres emisjon 2.

The Company intends to use the net proceeds from the Private Placement (i.e. net of transaction costs and employer’s contributions triggered by the option exercise) to i) create and scale up a world-class marketing, sales, and distribution infrastructure after transfer of the business previously owned and managed by Ipsen; ii) finance growth and working capital, including expansion in underserved countries and new geographies currently not served by Photocure or Ipsen; iii) explore new product opportunities / development, and new geographies for Hexvix/Cysview to expand and secure its market position; and iv) general corporate purposes.

https://photocure.com/news/photocure-asa---contemplated-private-placement2/

Usikker på om akkurat det blir en realitet, men Imagin Medical kan være et slikt mulig case.
Redigert 12.11.2020 kl 13:52 Du må logge inn for å svare
peaf
12.11.2020 kl 13:55 5243

Ja eg fann svaret direkt taper de ikke nok penger i USA og Europa så gjeller det att finne flere platser. De burde først se att investeringen i Europa lønner seg, før den i USA har defenitivt ikke lønnt seg.
bravi
13.11.2020 kl 07:53 4903

Ja bortsnakking er en viktig greie. Flytting av guiding/ målsnora frem til 2023 var et genistrek av DS. Helt utrolig at de har sluppet så lett unna med underskuddene i Us og emisjon2.
Springer
13.11.2020 kl 09:28 4761

Takk til Hallvar for en meget innsiktsfull og givende trådstart.
peaf
13.11.2020 kl 09:46 4717

"no brainer" Turbo og Schneider har jo det gjemensamt att de er ganske vidløftige i sine uttalerser. Det er lett att love men betydligt vanskligare att levere. Omsettningen var jo 200 mil totalt 2019 i Ipsenområdet.og ser vel ut att bli ca 180 mil i år pga, corona. Og det er vel inget som tyder på att corona forsvinner med det snareste. Og skape en vekst på 30 % eller 60 mil når man vet hvor mange scope det skall til før att generere en vekst på 60 mil når de starter fra null scope solgt.Er vel så godt som hoppløst att leve opp til. Og det er bare halv pris på Hexvix, men kansje det gjør det mere lettsolgt.
Og vi må huske att de må gå så mye EBITDA pluss utover de ca 30 mil de hadde fra før. Så de kan betale ned de 160 mil de investert. Innen dess kan vi ikke seie att vi tjent 5 øre på investeringen.

Og personligen tror eg ikke vi kan erklære investeringen før lønnsom før efter 2023 noen gang. Og før oss som har kjempe pipelinen og Golden Key til Schneider i ferskt minne, setter vel ikke troverdigheten til Schneider spesielt høyt. Men det er lov att håpe,men det blir nok med det

Tusen takk for flott innlegg Hallvar, ditt syn på PHO deler jeg fult ut. Den dagen Asierris ser at Cevira virker er det ingen grunn til at de skal betale 2,2 milliarder i milepæl utbetalinger og i tillegg royalty til PHO når de kan få hele selskapet for samme pris. Få bare håpe vi får en kraftig kursutvikling før det skjer.
teaa
13.11.2020 kl 09:54 4681

Peaf (alias Pafo) er ikke sikker på om han skal skrive norsk eller svensk og ender opp med noe midt mellom. Av og til kommer noe fornuftig, men den ironiske ovenfra-og-ned holdningen skinner likevel alltid gjennom. Og gjentakelsene repeteres til det kjedsommelige. På arbeidsplasser bør man være på vakt hvis slike personer dukker opp.
Synd hvis dyktige skribenter skremmes bort av slike troll.
Jeg forstår godt de som sier de har blokkert ham.
Redigert 13.11.2020 kl 09:58 Du må logge inn for å svare
peaf
13.11.2020 kl 10:06 4668

Ja nu er vel milepæl betalninger på 72 mil usd tilsammen og resterende er estimert royalty. Og de har reden sine produkter før Bladder canser, de vil ikke ha PHO.
Springer
13.11.2020 kl 10:09 4675

"de vil ikke ha PHO. "
Ved et oppkjøp kan de altså fjerne en stor konkurrent. Vinn-vinn.
peaf
13.11.2020 kl 10:35 4641

Blokkere er ok eg er ikke ute efter svar, vil bare seie min mening som jeg oftes har i behåll efter resultat fremleggelsen. Men det var nok mange av dine dyktige skribenter som til slut syntes det blev pinsomt når resultaten alltid blev noe annet en det de påstod att de skulle bli.

Asieris vil avdekke store synergier på et oppkjøp av hele PHO. Verdensledende pridukter med SOC i to store segment vi forsvare en kjøpspris på min 10 mrd. Dvs ca 400 kr per aksje
Burobeng
13.11.2020 kl 17:31 4343

Hyggelig å se at jeg ikke er den eneste som har kloret meg fast i en Photocure-post siden finansdirektøren het Christian. Helt enig i at oppkjøp av hele selskapet ikke er noen ønskesituasjon, men den spredte aksjonærstrukturen vil gjøre det vanskelig for noen å bli dominerende uten å drive kursen høyt. Veolon måtte øke shorten betydelig i går for å holde tilbake kursen, men den kommer. Det vi trenger nå er tålmodige aksjonærer som putter papiret i skuffen for å vente på utbyttene.
peaf
14.11.2020 kl 04:05 4026

https://www.nordnet.no/blogg/photocure-stiger-pa-nyhet-om-avtale-verdt-opp-mot-250-millioner/.
Ja det er bare tulll att oppgi milepæler på 177 mil usd om man ikke spesifiserer hvorfor de er der..Om forutsettniger er att de selger for 1 mrd usd så utbetales en milepæle på 25 mil usd. Mens royalty er på 125 mil usd.. Men er ikke nemt. Vi vet att de får 10 % i royalty på de første 500 mil usd. Og 15 % på det mellom 500 mil og 1 mrd. Og 20 % på alt over det. Om det er det de kaller milepæler vet eg ikke.

Men salg er salg og om de kaller din del av betalningen før milepæle eller royalty blir det samme. .Og det er jo Schneider som seier att de 250 mil er eklusive royalty men det trur eg ikke på, det er nok inklusive royalty. Anners blir det en totalt idiotisk måte att vurdere og oppgi verdien av en avtale.
Men når det er sagt så trur eg att royalty inntekterne passerer milliarden reden 2022 før att mer en dobbles 2023.
Og de spesifiserede milpælerne på 54 mil usd blir utbetalt 2022. Og alt utover det tas imot med takksamhet.

Du sier at du tror 250m er inklusive royalties, men at de passerer milliarden i 2022? Kan du utdype mer på hva du mener her?

Er forsåvidt uenig i at milepæler og royalty er det samme. En milepæl vil ikke substituere en royalty hvis salget når f.eks 500mrd usd. Da trigges en milepælutbetaling i tillegg til en royaltyprosent.
peaf
14.11.2020 kl 16:12 3724

Før att gjøre det enkelt du kan ikke ha 177 mil usd i salgsmilepæler uten att ha ett kraftigt salg som utløser dem. Med andre ord så er det royalty inntekter som i prinsipp utløser milepæler. Så hadde ordalyden vart royalty på 10 - 20 % pluss innbakte milepæler på potensielle 177 mil usd, så hadde det sagt sitt. Men det krever store salgsinntekter om du skall få milepæler på 1,65 mrd utover royalty. Det betyr att avtalen snarere er verdt 1,5 mrd usd en 250 mil usd.

Men 1 mrd i royalty i 2022 mener eg beror på att Cevira kommer att vare i salg hele året i Kina og siste halvår i resten av verden. Så får tiden vise om eg har rett,men eg trur ikke jeg bommer på mye. Det kan vare åt både hållen, men det er snarere for lite en for mye.
Og Ipsen avtalen hadde og milepæler når de passerte en viss sum, og økte prosenter på royalty. Men det er alltid royalty som er den overveiende delen av en avtale når det går på salget...

Du går fram og tilbake på det du sier, så tror vi lar den ligge…

Photocure har aldri sagt at de mener avtalen er verdt 250m USD. De har sagt at de kan motta opptil 250m USD i milepæler. Jeg tror de fleste som har regnet litt på royaltyene kommer fort fram til større tall enn 250m USD. De har aldri nevnt “verdien” av kontrakten da estimering av denne medbringer mye usikkerhet. Det har heller ingen hensikt å estimere denne.
Her er sitat fra meldingen:
- “Photocure and Asieris enter into a global licensing deal for Cevira® with up to USD 250 million in milestones and double-digit royalties”
- "USD 250 million in milestones"
- “This agreement provides Photocure with revenue potential from the development and global commercialization of Cevira in the range of USD 250 million including all payments and potential milestones, exclusive royalties of 10 to 20 per cent. “
- "exclusive royalties"
Ingen som sier noe om verdien av kontrakten her.

Kilde: https://photocure.com/news/photocure-and-asieris-enter-into-a-global-licensing-deal-for-cevira-with-up-to-usd-250-million-in-milestones-and-double-digit-royalties/

Jeg er enig med deg at Cevira er et mer spennende og sikrere case enn Hexvix/Cysview, samt større potensiale. Jeg skulle også gjerne hørt DS snakke mer om Cevira i kvartalsrapporter, men Hexvix/Cysview er kjernevirksomheten til PHO, det er dette han og resten av PHO bruker arbeidstiden sin på. Derfor er det naturlig at de rapporterer hva de har gjort for lønnen sin i rapportene.
JosefK
14.11.2020 kl 23:58 3480


I motsetning til Hallvar har jeg ingen tro på oppkjøp. Photocure er for spesiell for pilletrillerne i farma. De vil ha raske løsninger, ikke kompliserte ting. I tillegg er jeg etter x antall år blitt avmålt til cevira. Det er et interessant produkt, bevares, men etter å ha hørt om blockbuster og eventyrene til Hestdal så er jeg mest glad for at noen holder liv i håpet.

Nei, jeg liker mer prospektet om å eie verdikjeden innen urologi. Så får hpv være dessert.

Sorry. Ingen har tidligere vist interesse for oppkjøp så jeg ser på det som ren selvsuggesjon. Det som trengs er å lykkes med egen distribusjon. Punktum.

peaf
15.11.2020 kl 03:47 3387

Ja nu er det vel ikke bare jeg som tolker de 250 mil usd som verdi på kontrakten.
https://www.healthtalk.no/alle-artikler/photocure-inng%C3%A5r-milliard-avtale-med-kinesiske-asieris/
Men det er helt rett det du skriver, men som sagt så trur eg det er med inklusive royalty. Når de beregner milestones så vet de eksagt vid vilken inntekt de inntreffer, og kan samtidigt regne ut royalty. Og før att nå milestoner på 177 mil usd som knappest utgjør mer en 10 % av oppnådd inntekt, Så betyr det att Asieris minst har en inntekt på 1,77 mrd usd, og PHO har minst 177 mil usd i royalty pluss milestoner. Vilket da utgjør i virkligheten 20 % av Asieris inntekter
Så kan de beregne milestones så vet de og inntekterne som ingår i regnskapet, og da blir det tull att bare gå ut med milestones. de vet verdierne som ligger i avtalen før att nå spesifika milestones. Så kan de regne ut det ene så kan de regne ut det andre og.

Og jeg har ingen tru på att de har 10 % i milestones uppå royalty. Men ønsker naturligtvis att du har rett. Men det som låter før bra før att vare sant, er oftes ikke sant.
Men det er litt morsamt att ett produkt som Hexvix som vart på markedet i 14 år og alle kan se den reelle utviklingen til. Er det mange samt analysehus som er meget positive til.
Men Cevira som er en behandling uten konkurranse, og er noe som alle venter på. Er det ett meget labert inntresse før.
Og eg er sikker på att det er Hestdals sin beskrivelse om Cevira som kommer att vise seg gjellende. Husk att det er en enkel behandling, enkelt att kontrollere og dokumentere resultatet. Og så godt som uten biverkninger. Jeg trur att det kan vare ferdig godkjent i slutet av neste år.

Milestones kommer i tillegg til royalty. 100%. Det er helt vanlig i deals som denne, det er ikke noe "for godt til å være sant"-scenario.
Og det er derfor jeg mener Photocure er svært underpriset. Bare med en markedspenetrasjon på 10% i Kina (antar pris på 3000 NOK) vil det bringe inn 300m NOK (10% royalty) i free cash flow til PHO. Ved 50% penetrasjon er vi oppe i 3mrd NOK (antar 20% royalty ved salg over 1mrd USD). Med P/E = 25, snakker vi aksjekurs mellom 2500-2800 kun med Cevira-penger fra Kina.
10% penetrasjonen er heller ikke optimistisk med tanke på at Cevira vil være overlegent foretrukket over alternativene. Cevira-dealen har gått helt under radaren hos mange, som ikke er overraskende med tanke på at PHO's kjernevirksomhet er noe helt annet enn behandling av livmorhalskreft.
focuss
15.11.2020 kl 12:43 3158

Når man summerer de milepel betalingene som ligger i avtalen så kommer man ikke i nærheten av 250 musd.
JosefK
15.11.2020 kl 13:10 3107


Hvis, om, at... du snakker som om det er tilfelle. Mens det ligger minst to år fram i tid gitt at fase 3 blir ok.

peaf
15.11.2020 kl 14:08 3032

Skall ikke krangle med deg om vad kontrakten igjentligen seier, men det er en idiotisk måte att beskrive den på. Men så lenge vi ikke har fasit så er det meningsløst att krangle om den..
Og som eg har sagt før de 40 % som ikke leger seg selv på 6 mån bør behandles med Cevira, og det er ca 4 mil i kina. Og da er spørsmålet er royalty i verkligheten
20 - 30 % med milepæler som B-studenten påstår. Eller 10 - 20 % med alt inklusive som eg påstår. Vi får svaret når royalty begynner komme inn, så får vi hålle en knapp på studenten. Da det gir noen milliard ektra i året med tiden.

Redigert 15.11.2020 kl 14:27 Du må logge inn for å svare

Alle er klare over at det er gitt at fase 3 må gå bra for at man skal se noen royaltykroner...

Jeg påstår ikke 20-30%. Jeg mener det er 10-20% + fastsatte milepæler, slik det står beskrevet i børsmeldingen.

Er også enig i at det er en tullete måte å beskrive avtalen på. Det skaper usikkerhet og den burde vært bedre beskrevet. For er det noe markedet ikke liker, så er det usikkerhet.
peaf
15.11.2020 kl 14:38 2980

Cevira har under kliniske studier vist høy effekt. Det er fakta, og så får man bilde seg en mening om vad det innebær før en godkjend fase 3 studie. Men Asieris er ikke i tvivel vad utfallet blir.

Asiris vil jo bli en drømmepartner for PHO i Asia
Fevang
15.11.2020 kl 21:54 2572

Ser det er satt en short på 1,44%. Noen som vet om den er stabil; eller om den er økende eller synkende den siste tiden??
Takker for svar!
focuss
15.11.2020 kl 22:01 2557

Peaf
Du kommer stadig tilbake til at Cevira i fase 2 studiet viste så fantastisk effekt. Vær oppmerksom på at Hestdal i flere år forsøkte å få med partner på dette. Etter dypere og dypere due dilligence så takket selskapene nei takk grunnet for dårlig fase 2 studie. Kineserne ser åpenbart annerledes på det. Men dette er ikke penger i banken.