Ultimovacs - starten på ett eventyr - skal markedet våkne?

Ultimovax
ULTI 20.12.2020 kl 18:07 17263

Da det har vært litt økende interesse for Ultimovacs siste ukene, tenkte jeg å skrive ett lite sammendrag av selskapet og potensialet. Disclaimer: Jeg eier aksjer i selskapet og dette er naturligvis ikke en anbefaling da hver enkelt må tenke selv og gjøre seg opp sine egne meninger.

Kort om historien bak selskapet og UV1
Ultimovacs ble grunnlagt i 2011 med utspring i forskning ved Oslo universitetssykehus. Professor Gustav Gaudernack står bak selskapets ledende produkt, den universell kreftvaksine, UV1.

Gustav Gaudernack var en av de først som hadde ideen til å stimulere kroppens eget immunsystem mot de mutasjonene som fører til kreft, slik at det gjenkjente kreftceller og angrep dem. Den nye kreftvaksinen er den andre generasjonen av teknologien som professor Gustav Gaudernack har arbeidet med siden starten av 90-tallet. Som eneste selskap i verden har Ultimovacs blodprøver helt tilbake til begynnelsen av 90-tallet som utgangspunktet for sin forskning og optimalisering.
Det første forsøket het GV1001, det var aldri meningen at denne vaksinen skulle være den «endelige» vaksinene, men en del av en to trinns rakett. Gjennom to studier av GV1001 klart man å mobilisere immunforsvaret til henholdsvis 55 og 80 prosent av dem som har fått vaksinen vi kaller GV1001. Noen av de dødssyke lungekreft pasientene har fått gjentatte doser av vaksinen gjennom over 15 år og er fortsatt symptomfrie.

Med utgangspunkt i pasienter som disse langtids overlevende, undersøkte Gaudernack og de andre forskerne i laboratoriet nærmere hvor årsaken ligger til at vaksinen er livsforlengende for enkelte, mens andre hadde liten effekt.
De fant ut at svaret ligger i tre proteinbiter, peptider, som de fant i immunresponsen til pasienter med lang overlevelse.

Basert på disse tre peptidene og 30års erfaring utviklet de det vi i dag kaller UV1.

HVORDAN FUNGERER UV1 OG HVA GJØR DEN UNIK?
Ideen med UV1 er å trene opp immunsystemet til bedre å gjenkjenne kreft. For å unngå oppmerksomheten til T-cellene skjuler kreftcellene det som skiller dem fra andre celler.De kan gjenkjennes ved at de bruker telomerase, som virker inne i cellen. Likevel avsløres cellens bruk av telomerase ved at telomeraktiviteten kommer til uttrykk på celleoverflaten gjennom ulike peptider, små biter av enkle proteiner.
I cirka 90 prosent av alle kreftformer benytter kreftcellene telomerase og gjør seg dermed sårbare for UV1.

UV1 består av store doser av de peptidene som kommer til uttrykk på overflaten i kreftcellene. Det lærer T-cellene hva de skal være oppmerksomme, på slik at de kan drepe slike celler. Enkelt og genialt

HVA GJØR AT VI TROR UV1 VIL FUNGERE OG HVOR STÅR VI?
Som nevnt har GV1001 blitt testet på rundt 1000 pasienter, erfaringer fra dette har vært med på å optimalisere sammensetningen brukt i UV1.
I tillegg har UV1 blitt testet i fire ulike fase I kliniske studier i totalt 82 pasienter. Studiene viser at vaksinen er trygg i bruk og har gitt sterke signaler på effekt. I tillegg er det en sterk validering at UV1 testes sammen med BP.

Nå er Ultimovacs er i gang med to (snart tre) fase II studier av UV1 i kombinasjon med andre typer immunterapi. Totalt skal over 400 pasienter rekrutteres i disse studiene.

1. INITIUM-studien er en Ultimovacs-sponset randomisert studie som undersøker effekten av å kombinere UV1 med sjekkpunkthemmerne ipilimumab og
nivolumab i førstelinjebehandling av 154 pasienter med malignt melanom med spredning.
Halvparten vil få UV1 og sjekkpunthemmerne nevnt over, de andre vil kun få sjekkpunkthemmerne. Studien behandlet første pasient i juni 2020. Data på
endepunkt for studien, som er progresjonsfri overlevelse, er planlagt å foreligge i andre halvår 2022. Studien går i USA og Europa, inkludert Norge.

2. NIPU-studien er en randomisert studie sponset av Oslo universitetssykehus. Den undersøker effekten av UV1 i kombinasjon med sjekkpunkthemmerne
nivolumab og ipilimumab i pasienter med mesoteliom, kreft i lungehinnen. Første pasient ble behandlet i juni. Studien skal innrullere 118 pasienter, hvorav
halvparten får UV1 og sjekkpunthemmerne nevnt over, de andre vil kun få sjekkpunkthemmerne.
Studien skal gå i Norge, Sverige, Danmark og Australia, og avlesing av data på endepunkt av studien, som er progresjonsfri overlevelse, er planlagt å foreligge
i andre halvår 2022. Studien går i samarbeid med Bristol-Myers Squibb og Ultimovacs.

3. En tredje fase II studie vil undersøke effekten av kreftvaksinen UV1 i en annen type kreftform enn de andre fase II studiene nevnt over, med behandlinger som
brukes som standard mot denne kreftformen. Ultimovacs vil bidra med UV1 og et større farmaselskap vil bidra med sin behandling til den kliniske
utprøvingsgruppen som sponser studien.


Bonus:
Den briljante Sara Mangsbo som regnes som en av de flinkeste og mest fremadstormende forskerne i Norden og teamet hennes i Sverige jobber også med en forbyggende vaksine, første pasient inn her kommer i Januar, potensialet er enormt potensial.

Eierstruktur:
For å nevne noen av eierne

Bjørn Rune Gjelsten

Hagen

Radiumhospitalet

Kristoffer Stensrud

Professor Gustav Gaudernack er representert med 500 000 aksjer.

Innsidere og topp 30 eier 80% av selskapet og det er nesten ingen frie aksjer i omløp.
Med andre ord er her på plass en meget solid eierstruktur som gjør at selskapet ikke blir solgt
for «knapper og glansbilder».

Triggere og muligheter:
- Avsløring av hemmelig partner og indikasjon
- Oppstart av UV2 (forbyggende vaksine) (Q1)
- Oppstart av studiet med hemmelig partner (Q1)
- 5years survival data i malignant melanoma (Q1)
- Oppstart av 1 eller to nye studier (spekulasjoner etter uttalelse fra Carlos i tidligere radium podkast)
- Oppdatering på patenter
- Ut-lisensiering av UV1
- Partneravtaler


Kort oppsummert:

- Ultimovacs har en vaksine som vil fungere på 85-90% av alle typer kreft (genialt!)
- Gjennom 82 pasienter og på fire forskjellige fase1 studier kan man oppsummere med at vaksinen er trygg i bruk og det er observert gjennomgående solid
effekt. Datagrunnlaget er dermed langt større enn det som er vanlig og gir mye bedre grunnlag for å kunne fatte beslutninger videre.
- Selskapet har i underkant av 500 millioner på bok og er fullfinansiert ut 2022.
- Teknologien er validert av ett av verdens største biotek selskaper i bristol meyer squibb
- Man kan anta at den checkpoint- inhibitoreren som får lisens/samarbeid med Ultimovacs vil «vinne markedet», her indikeres heftig konkurranse om UV1 som
primer.
- UV1 er enkelt å injisere gjennom en sprøyte i magen, 2 minutter så kan pasienten gå tilbake til hverdagen
- Enkel å masseprodusere
- Enkel å frakte (ikke avhengig av ekstreme temperaturer som for eksempel covid19 vaksine)
- Bonus: I Januar startet også utprøvingen av en forbyggende vaksine (potensialet er naturligvis enormt og nesten ufattelig).



Som Arnesen uttalte før han gikk av, «det er nå verdiene skal frem». I Algeta fikk man en relativt jevn stigning (med noen humper) hele veien 2009 til 2014. Nå er Ultimovacs der Algeta var i «2009».

Ultimovacs går nå over til en mer kommersiell fase, selskapet ansatte Carlos som ny CEO, med en beviselig god track record og "selger"

Nylig ble også Ton Berkien ansatt, en ansettelse virkelig har latt seg høre. Jeg snakket med et styremedlem fra ett svensk biotek selskap, han var overrasket og imponert over at Ultimovacs landet Berkien. Som Carlos/Einarson uttalte på radiumpodkasten, ønsket Berkien virkelig å komme over å jobbe med Ultimovacs og han ser et stort og spennende potensial her. Denne ansettelsen var en fjær i hatten til Ultimovacs.

Liten tvil om at det er store ting på gang i lille Ultimovacs. Potensialet i Ultimovacs er enormt og Carlos forbereder Ultimovacs på «alt».

Det viktigste er at pasienter og pårørende kan få en betydelig bedre behandling og hverdag. Kreft er noe som vil påvirke oss alle på en eller annen måte. Samtidig gir dette investorene en mulighet til å være med på en fantastiske reise.
Ultimovacs fremstår som upopulær, underanalysert og undervurdert. Her er få frie aksjer i selskapet og selv en relativt liten kjøpsinteresse vil kjøre kursen til himmels.
En interessant sammenligning kan være Ultimovacs vs Vaccibody som prises til henholdvis 2,3 mrd vs 19 mrd. Det skal da også sies at Vaccibody fikk en avtale som man kan trekke fra på 6.5 mrd. Men man må også huske at potensialet til Ultimovacs (etter min mening) er mange mange ganger større en Vaccibody.

Til slutt: Fra min tid som investor i Algeta lærte jeg at om man har tro på teknologien, eierstrukturen, og ledelse, samtidig som potensialet er stor, kan ikke man bry seg om opp/nedganger på 30-40%. I det store bildet betyr det ingenting. Hold på aksjen og se frem og ikke glem potensialet i selskapet. Ingen selskapet i Skandinavia har større potensial.

Ønsker alle pasienter, pårørende, og investorer god jul, selv tar jeg juleferie og kommer ikke til å kommentere noe særlig på forumet. La oss håpe at en av de beste presangene under treet i år er fra Ultimovacs.

Ps skrevet relativt kjapt, så mulig jeg har glemte ting, fyll gjerne på med informasjon i tråden.
Redigert 21.01.2021 kl 09:13 Du må logge inn for å svare
Carrera4S
05.01.2021 kl 12:28 3235

Man kan tolke rundt mye, men ikke på guidet dato for melding. "Before year end" betyr i 2020. Synes dette er skuffende, hadde uansett forventet en eller annen oppklarende melding. Trodde det var en profesjonell og etterrettelig ledelse i UV, Det første ny CEO gjorde i jobben i slutten av mai var å melde collaboration med BP med forventet signering i Q3, med påfølgende melding om emisjon. Siste dag i Q3 ble det guidet signering innen utgangen av året, en guiding som ble gjentatt rett før jul. Ingen, bortsett fra innsidere (og de er det mange av når flere institusjoner skal bli enige) vet hva som skjer, vi kan bare spekulere, eller tolke. Selv tolker jeg det at kursen holder seg ganske bra dithen at noe er på gang.
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
rockpus
05.01.2021 kl 12:46 3208

I morgen kommer det vel en ny Radium podcast?
Jonas Einarsson , som er styreformann i Ultimovacs, vil nok der gi oss en forklaring når det gjelder meldingen vi venter på. Hadde det vært noen skjær i sjøen, ville selskapet vært tvunget til å informere oss.
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
Ærligtalt
05.01.2021 kl 12:52 3187

Jeg tror ikke det er skjær i sjøen - men heller en naturlig forklaring som ligger hos tredjepart

Når det er sagt så synes jeg selskapet virker gode på å kommunisere med markedet fra før av - muligens derfor denne plager oss litt også -at vi er godt vante?
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
Ærligtalt
07.01.2021 kl 16:12 2945

Utrolig kjedelig ordrebilde om dagen... Sitt på aksjene folkens - ikke la dere lure ut
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
mber
07.01.2021 kl 18:08 2845

Melding om BP er rett rundt hjørne, ikke finn på å selge nå :) Vil ikke overraske meg om vi ser 100kr på denne. Da er Ulti i en helt unik posisjon hva angår studier og potensiale på Oslo Bors :)

Dr. de Sousa added: “Although we have signed our agreement with the lead investigator for our previously announced third Phase II clinical trial, we will need to wait for the investigator and the pharmaceutical partner to finalize the signature process for their agreement before we can provide full details, which we expect to do before year end.”
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
Tottiz76
07.01.2021 kl 18:27 2798

Einarsson bekreftet på radforsk-podkasten i går at alt er klart og signert fra Ultimovacs sin side, men at de venter på signaturen fra partner. På spørsmål til Einarsson om hvorfor de ikke meldte i børsmeldingen den 22.12 at det likevel ikke ville skje innen utgangen av 2020, svarte han at de ikke meldte det da fordi de den 22.12 fortsatt trodde det skulle skje før nyttår. Han forsikret videre om at hvis det hadde vært noe krøll på ledningen eller skjær i sjøen vedr. samarbeidsavtalen så ville de selvfølgelig ha børsmeldt det. Videre at det nå bare har gått noen få dager inn i det året, og at der ikke var noen grunn til bekymring. Jeg tolket det han sa som at signert avtale vil bli børsmeldt hvilken dag som helst. Tipper den kommer i morgen eller senest i løpet av neste uke.
Har benyttet de siste dagene til å fylle på med litt aksjer👍
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
Ærligtalt
07.01.2021 kl 21:52 2650

Hmmm...
Ultimo bekrefter altså at de har signert alt de skal- venter kun på partnerens signatur

Da er det jo ikke snakk om hverken disputt eller uoverenstemmelser...bør jo være rimelig bankers da
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
Tottiz76
07.01.2021 kl 23:28 2554

Ja jeg oppfatter det slik! Mener ikke det styrelederen sa i podkasten kan tolkes på annen måte. Gå gjerne inn på radforsk podcasten å hør flere....
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
Sydney
08.01.2021 kl 00:59 2487

Det er bankers. Men jeg lurer på om brexit kan ha spilt en rolle i dette og noen dokumenter må ordnes på før de kan gjøre det offentlig...
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
longterm
08.01.2021 kl 09:52 2312

Synes uansett at å benytte podkaster til å kommunisere markedssensitiv informasjon er merkelig. Hvis dette virkelig er så store nyheter som man kan få inntrykk av, så burde man ventet med å kommunnisere noe som helst inntil alt var klart og da via ordinær børsmelding noe som er vanlig praksis hos børsnoterte selskaper.
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
Haltopen
08.01.2021 kl 11:01 2265

Hvilken markedssensitiv informasjon ble etter din mening formidlet i podkasten vs det som allerede var meldt i børsmelding før nyttår ?
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
longterm
08.01.2021 kl 11:43 2227

I hvilken børsmelding er det meldt om denne avtalen med et BP-firma? At avtalen er ferdigforhandlet, underskrevet av Ultimovacs og at man kun venter på underskriften til samarbeidende selskap?

Jeg kjøpte meg inn for omlag et halvt år siden og har stor tro på mulighetene fremover. Men stusser som nevnt litt over denne måten å kommunisere potensielt viktige avtaler. Har ikke opplevd den type praksis i noe annet selskap jeg har hatt aksjer i.

Og ja, jeg hørte podkasten (var det?) 22 des. Der var ceo krystallklar på at avtalen ville bli offentliggjort innen utgangen av året. Da gjenstod altså bare 9 dager av året - hvilket burde kunne tas til inntekt for at han var temmelig sikker i sin sak. Når avtalen så ikke kommer og heller ikke gjør det første uken av det nye året, så bør man ikke bli overrasket hvis noen tillater seg å stille spørsmål.
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
Haltopen
08.01.2021 kl 12:14 2187

Selvsagt er det uheldig at det ikke ble en melding innen utgangen av året slik CEO bebudet. Det skjedde heller ikke innen Q3 som først kommunisert. Det er derfor viktig med realistiske forventninger som motvekt til all euforien man leser her inne. Men denne gang alt var klappet og klart fra ULTIMO sin side, og man forventet at resterende parter skulle konkludere signeringsprosessen innen årsslutt. Ser ikke prolemet med å inkludere dette i børsmeldingen før nyttår.

At Einarsson i podkasten gjentar det samme, og at hvis noe annet var tilfelle ville dette blitt børsmeldt. Hva er markedssensitivt med den uttalelsen?
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
longterm
08.01.2021 kl 12:31 2157

Hva som er markedssensitivt? Må naturligvis ta forbehold om at det kan være ting jeg ikke har forstått, men for meg er det innlysende at kursen vil få seg et kraftig løft den dagen en slik avtale evt blir offentliggjort. Like forståelig ville det være om folk handlet på bakgrunn av uttalelsene ceo kom med i podkasten.
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare
bvo1
11.01.2021 kl 08:10 1917

Ultimovacs - Announces Phase II DOVACC Collaboration Study in Ovarian Cancer with the Nordic Society of Gynaecological Oncology – Clinical Trial Unit, the European Network of Gynaecological Oncological Trial Groups and AstraZeneca

👍🏽
Redigert 21.01.2021 kl 08:07 Du må logge inn for å svare