QFR-tråd 2021


Året nærmer seg slutten og vi kan se frem mot et spennende år 2021. Jeg oppretter en ny tråd nå slik at den på plass på starten av det nye året.

Hvilket tilbud kommer Rieber til å gi til de andre aksjonærene for deres aksjer? Rieber har jo minst 50% eierandel som sitt uttalte mål. Jeg tror at aksjen kommer til å være dyrere ut over året. Det kan derfor være interessant for Rieber å gi et godt tilbud nå.Redigert 21.01.2021 kl 09:35 Du må logge inn for å svare
Fevang
08.04.2021 kl 22:19 7829

Har du link? Og hvorfor er ikke det børsmeldt mon tro?

Vanskelig å tro på det uten link. Uansett hadde det vært greit å bli kvitt Parking fort. Volldal så nylig i en samtale med analytiker Kongslie fra Sparebank1 Markets at han trodde på en snarlig løsning. Parking bidrar nå med et negativt driftsresultat og det er en oppside i å bli kvitt virksomheten.

Anbefaler dere å høre gjennom samtalen som Volldal hadde med analytiker Petter Kongslie fra Sparebanken1 Markets 2. mars. Det snakkes om salget av både Parking og Infomobility ved ca. 50:55

https://www.facebook.com/Xtrainvestor/videos/2120680878063029/

Oversikten over topp 20 aksjonære ble oppdatert i dag. Topp 20 har økt igjen, fra 78,25 til 78,39. Topp tre uforandret. https://www.q-free.com/ir/share-information/

God helg

Investcorp kjøper opp Roadsafe Traffic Systems (privat selskap med HQ i Chicago, ca USD 1,3 mrd årlig omsetning, 1600 ansatte)

Investcorp seeks U.S. opportunities as Biden pushes infrastructure plan

https://www.cnbc.com/2021/04/12/investcorp-seeks-us-opportunities-as-biden-pushes-infrastructure-plan.html?__source=androidappshare

“RoadSafe represents a highly attractive growth opportunity, driven by several macroeconomic tailwinds, including the critical need to upgrade the country’s aging infrastructure, the wide-scale rollout of 5G systems and the re-marking of roads to support future new technologies,” said Amit Gaind, Managing Director and Head of Industrial Services, Private Equity at Investcorp.

Trenden i markedet er bra nå innenfor Q-free sin teknologi. Selskapet meddelte ifjor, i forbindelse med salgsarbeidet av Parking og Infomobility, at det også er interesse for hele selskapet. Det kan komme noen overraskelser her, men jeg tror at Rieber primært vil være en langsiktig eier.

Hvilken kontraktsverdi snakker vi om her tro?
køfrik
15.04.2021 kl 22:21 7113

Godt spørsmål. Bedre spørsmål: Gir det overskudd?

QFR har i flere anledninger uttalt at marginene er svært gode når det kommer til leveranse av egne softwareløsninger

Ja,det er denne typen softwarekontrakter Q-free ønsker seg flere av. Kontrakten som ble annonsert i går er en 10-års avtale. Dette bidrar til å andelen gjentakende inntekter vokser.

https://www.traffictechnologytoday.com/news/intersections/georgia-dot-extends-state-wide-traffic-signal-management-software-contract-with-q-free.html

Zohan
27.04.2021 kl 22:03 6576

Noen som har noen tanker om torsdagens tall? Ut i fra det som er børsmeldt av kontrakter og det som de publiserer på hjemmesiden så kan vi kanskje håpe på en av de beste kvartalene på ordreinnganger på flere år? Vil vi få en forsmak på bedrede marginer og pluss i regnskapet?
oboy88
27.04.2021 kl 23:39 6516

Jeg tror det blir nok et kvartal hvor covid legger et lokk på aktiviteten, men hvor ordresituasjonen kommer til å være veldig bra. Jeg forventer en omsetning rundt 220 mill, rett i underkant av 20m i EBITDA og en marginalt positivt EBIT på 3-4m. Ordreinngangen har jeg ikke regnet på, men det var vel et annet innlegg på dette forumet som pekte på at den burde bli høy. Tolling bør levere gode marginer også i Q1, mens jeg tror det er 1-2 kvartaler for tidlig for å se marginløftet innen Traffic Management.

Andre ting jeg kommer til å se på:
- Bruttomarginen, som tok et lite stup i Q4 sammenlignet med de tre foregående kvartalene, vil jeg gjerne se opp igjen.
- Forsvinner Parking ut av bøkene, og isåfall når?
- Guiding på Traffic Management, som jeg mener er nøkkelen til bedre tall totalt sett og trigger for økt interesse
- Representerer chip-skvis noen utfordring?

Når det gjelder ordreinngangen er den garantert over 50% høyere i forhold til Q1 2020. I Q1 2020 var den totale ordreinngangen (meldte og ikke meldte kontrakter) på 202 millioner. I Q1 2021 er bare den meldte andelen 320 millioner med nye kontrakter. Dette er allerede en økning på litt over 58%. I tillegg kommer ikke meldte kontrakter i Q1 2021.

Q-free News: 27.04.2021 - videreutvikling av Traffic Management: https://www.q-free.com/nwzaw-improving-work-zones-lane-closure/NWZAW: Improving work zones & lane closure

On Q: News You Can Use
27 April 2021

In honor of National Work Zone Awareness Week, we shed some light on the growing importance of shareable work zone data and automated lane closure management.
...
To pilot the specification, raise awareness, and (hopefully) encourage and facilitate adoption of the standard, the USDOT awarded $2.4 million in WZDx demonstration grants to fund projects in 13 states.

While still under wraps, we’re proud to report that we’ve been in talks with some grant recipients looking to leverage our tools in the accordance with the WZDx specification.

https://www.q-free.com/nwzaw-improving-work-zones-lane-closure/
Redigert 28.04.2021 kl 22:01 Du må logge inn for å svare

Ser ut som jeg traff godt på bunnlinjen: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Y_SW0pdCjRl1zlaZWgNKstmr9DB9Ogg7aZszYlb_eDc/edit?usp=drivesdk

Omsetning noe lavere og bruttomargin betydelig bedre enn jeg lå inne med. Ordreinngangen er knallsterk!

Jeg liker det jeg leser. Inntektsnedgangen varslet Volldal allerede under forrige presentasjon. VI ser betydelige driftsforbedringer og en dobling av ordreinngangen. Omstillingen til en forretningsmodell med tilbakevendende inntekter fortsetter. Her jobbes det målrettet og pilenen peker rett vei.

Yes, dette var gledelig. Dette er og blir en vinner. På tide med reprising
køfrik
29.04.2021 kl 08:12 6282

Solid opptur, dette. Og sannelig skal vi få mye mer og jevn Q-free-oppmerksomhet på børsen framover. Ledelsen har skjønt at det ikke er gunstig å skjule konfekten:
"Because of Q-Free's increased focus on recurring business models, all future contracts that generate more than NOK 2.5 million in annual recurring revenues will be publicly announced."

Gledelige tall med gode forbedringer. Unntaket er omsetning for dette kvartalet isolert. Liker økning i ordreinngang og total ordrereserve som sier mye om fremtiden. Liker følgende veldig godt "We are operating in an industry with favorable drivers and trends, are building leading technology and market positions, and have a sizeable order backlog". At de fokuserer på software med bedre marginer og gjentagende inntekter er som musikk i mine ører. De fremstår som troverdige og fremoverlente med mål for 2025. Vi har gode tider i vente om det leveres slik.
oboy88
29.04.2021 kl 09:42 6217

Jeg bommet på omsetningen, og innser at jeg ikke hatt tatt høyde for valuta. Men i det store og hele var dette en rapport med mye positivt. Jeg sitter igjen med to hovedpunkter etter å ha lest rapporten og presentasjonen:
1. QFR er på rett vei, dette var en rapport som viser steg i riktig retning og ingen vesentlige "roadblocks" eller tilbakesteg
2. Kontraktsituasjonen gjør ledelsen veldig komfortabel, og gledelig at CEO var så klar på omsetningsforventningene tross negativ vekst i Q1. Det er en sterk indikasjon på at 2. halvår blir veldig solid, og da tror jeg også skalafordelene viser seg på marginer og på bunnlinjen. Det igjen vil gi tiltro til veldig pen lønnsomhet i 2022 og 23.
oboy88
29.04.2021 kl 23:43 6024

Fryktelig langt innlegg dette, og jeg vurderte å starte en ny tråd. Men kjører det i "hovedtråden".

I påvente av at de store gutta kommer med analyser så har jeg forsøkt meg på en «sum of the parts» vurdering av Q-Free. Ikke det at jeg oppfatter det som om markedet er så veldig avansert i måten QFR vurderes på, men helt «clueless» er det jo ikke. Dagens selskapsverdi er ca. 900mill. +/- 700m i market cap og 180m i netto rentebærende gjeld. Tolling hadde en EBITDA på 104m i 2020, og mitt estimat er 126m i 2021. EBITDA-marginen var på 23% i 2. halvår 2020, og her har selskapet oppnådd bra skala allerede. God kontraktsinngang også de siste kvartalene. Drøyt 30m i årlige avskrivinger gir en EBIT på 95m. En EV/EBIT på 10-11 tilsvarer ca 1000m for Tolling i nåværende verdsettelse.

Traffic Management tror jeg blir tillagt liten vekt. Negativ omsetningsvekst og break-even virksomhet frem til 2020. Covid-rammet. Avhengig av når oppsvinget kommer her så estimerer jeg rundt 10m i EBIT (25m+ i årlige avskrivinger), og med en EBIT-multippel på 20 så er man på 200m (1,80 pr aksje).

En SOPT-vurdering må ta med konsernkostnaden også. 30m ifjor, så jeg gir denne en negativ verdi på 300m. Altså 1000 + 200 -300 -180 (nettorentebærende gjeld) = 720m i market cap, eller 6.50 pr aksje.

Det interessante her er hva som kan drive verdiene fremover, og jeg mener Traffic Management er en nøkkel. Dette er mye software, og CEO har antydet at marginpotensialet var mer opp mot 30% enn de 20% man allerede har nådd for Tolling. Bidens infrastruktur-pakke kan slå mye her, det samme vil økt aktivitet etter at covid er tilbakelagt. Kontrakter har kommet, og jeg tror det kommer flere. Mye av dette legger seg rett på bunnlinjen, og langsiktig nivå på 25-30% i EBIT-margin er innen rekkevidde tror jeg.

Sånn sett kan det være en liten genistrek å integrere Infomobility inn i Traffic Management, samtidig som ting tyder på at det løsner for begge virksomhetene. 70m i omsetningen for et covid-preget Q1, og jeg tror de ender på rundt 350m for året som helhet. Plutselig har dette blitt en signifikant virksomhet. Jeg forventer en EBITDA-margin på 10%, altså 35m for året, og dette tror jeg fort kan bli for konservativt (men tar litt høyde for forsinkelser). For 2022 ligger jeg inne med drøye 400m i omsetning og 16% EBITDA-margin. Det innebærer 65m i EBITDA og 40m i EBIT. Tung software-andel, en solid bit ARR, ytterligere marginpotensiale som følge av skalafordeler og kontraktsuttelling i det siste – dette skal minst prises med en EBIT-multippel på 20. Isåfall er Traffic Management verdt minst 800m.

Tolling – hvor dagens prising tilsier 10gangern på EBIT – hva er potensialet her? Vekst i kontraktstilgang, demonstrert lønnsomhet og skala, ESG-orientert – jeg synes 10 er for lavt! Kitron prises til 14 ganger årets EBIT, KOG til 15. Sannsynligvis vil markedet kreve å se QFR levere over en lengre periode, men 12 på årets og 14 på neste år er ingen urimelighet om de fortsetter å levere innen dette segmentet.

Hvor havner vi da?
Tolling: 130 i ´22-EBIT *14 = 1820
Traffic Management: 40 i ´22-EBIT *20 = 800
Corporate: -350 (økt aktivitet krever også økte konsernkostnader)
Netto rentebærende gjeld: -150 (pos kontantstrøm fremover)
Equity value 2120, eller 19 kroner pr aksje

Er dette et blue sky scenario? Det er ihvertfall et optimistisk scenario, men ikke blue sky. Jeg synes det er interessant å se på et selskap som Volue. Priset til 7mrd, og en EV/Sales på 6 i år, drøye 5 til neste år. EV/EBIT på 31 neste år. Internasjonal spiller innen software mot energibransjen, en ESG-nisje på linje med den som QFR Traffic Management operer i. Det er langt frem for QFR, men kombinerer man et realt omsetningsløft i en software-orientert virksomhet der skalafordeler tilsier høye marginer med den prisingen som markedet i dag er villig til å betale så er det et potensiale for 25-30 kroner aksjen bare for Traffic Management. Hvilket innebærer at QFR er en potensiell 10-bagger på 2-4 års sikt. Jeg synes ikke det er noe poeng i å jakte etter 10-baggere i seg selv, for da ender man som regel opp med å finne selskaper med høy oppside og veldig stor nedside. Men jeg liker selskaper som man kan finne en realistisk pen oppside i – og som man også kan skissere et potensielt godværs-case der man kan mangedoble pengene over en lengre periode. Den kategorien mener jeg QFR tilhører.

Bare for å presisere: min target er ikke 60 kroner eller 19 kroner. Jeg mener selskapet er lavt priset, og at gradvis forbedring vil gi seg utslag i både høyere nøkkeltall og høyere multipler etterhvert som investorer vil føle økt tiltro. Kursen har gått fra 4.50-nivået ifjor høst via 5-5.50 i vinter til 6.30-6.60 nå. På samme måte mener jeg kursen vil etablere seg etterhvert på 7-8, deretter rundt 10 kroner utover sommeren og høsten. Gradvis stigning i takt med at markedet forbedrer seg og lønnsomheten viser seg er mye sunnere enn plutselig kurshopp.

Avslutningsvis: Aksjonærstrukturen er ganske låst, med Rieber som eier nesten halvparten av aksjene. Det kan betraktes som negativt, både fordi fri flyt gjør det mindre attraktivt å investere, og det reduserer sannsynligheten for oppkjøp. Men jeg synes dette er helt fint. Ledelsen ser ut til å ha gjort en kjempejobb med å ha restrukturert og slanket. Hadde noen slengt 8-9 kroner på bordet i et scenario der aksjonærmassen stort sett hadde bestått av slitne fond etter årevis med skuffende kursutvikling, så hadde selskapet forsvunnet fra børsen. Fin avkastning på kort sikt, men jeg foretrekker å sitte lenger og få med mere av den oppsiden jeg tror vil materialisere seg. Rieber er forhåpentligvis en garantist for at ikke selskapet går på billigsalg til en industriaktør eller et privat equity fond.Takk for en fin gjennomgang oboy88. Framtidsutsiktene er bra nå og QFR er en god akse for en tryggg og langsiktig invenstering. Omstillingen til en større og større andel med gjentakende inntekter gir et solid fundament. Nå bør Sparebank1 Markets snart komme med en ny analyse.
Per2
30.04.2021 kl 12:18 5864

TID PRIS VOLUM TYPE
12:10:00 6,50 300 000 OffBook On Exchange

Plutselig så bare føyk den opp :)

Osvaldsen

Fin omsetning nå med over 3 millioner aksjer. Det utjør nesten 3,5% av alle aksjer. Skal bli interessant å se hvem som har kjøpt og hvem som har solgt ved neste oppdatering.
Fevang
30.04.2021 kl 15:24 5713

Ikke 3 mill aksjer vel? 1 mill er det vel, men flott det også!

DNB Aksjehandel viser at der er omsatt 3 312 384 akser nå. Omsetning på over 22,3 millioner kroner.
køfrik
30.04.2021 kl 15:53 5647

Er det Rieber som starter turen mot 50 %? Melding etter stengetid, i så fall. Passeres 50-grensen utløses ny tilbudsplikt... Eller tar noen opp konkurransen? Spennende uansett.

Har ikke fått sett Q1 presentasjonen ennå, men skjønner jo at jeg sannsynligvis har litt å glede meg til. Grattis til alle medaksjonærer og i særdeleshet "de gamle sliterne" med en fin børsdag. 👍

På Euronext på slutten av dagen Volum aksjer 3 577 773, Omsetning 24 251 794 MNOK
https://live.euronext.com/nb/product/equities/NO0003103103-XOSL/overview

Ja litt merkelig, har samme volum hos meg også. Men ser det er 2 stk Off Book handler på tilsammen 2,2mill aksjer, mulig disse ikke er blitt registrert av Nordnet? Om en tar med disse 2 handlene stemmer volumet.

Osvaldsen
oboy88
01.05.2021 kl 16:52 5220

Deilig med en analyse som slår til med umiddelbar kursoppgang. :-) Gamle Hegnar Online har ikke mistet påvirkningskraften.
Fevang
01.05.2021 kl 19:49 5142

Har du noen link? Finner det ikke på Hegnar.
oboy88
02.05.2021 kl 09:45 5017

Var en liten fleip fra min side. Jeg refererte til min egen "analyse", postet torsdag kveld kl 23.43 i denne tråden. Du finner den om du scroller opp litt. Skal selvsagt ikke påstå at det jeg skrev (om at aksjen bør gå til 19,- som en kombinasjon av at folk for opp øynene og selskapet fortsetter å levere) var det kursdrivende på fredag. Sannheten virker å være at en stor blokk med aksjer (drøye 2 mill) ble plassert på et knippe investorer. Disse aksjene har representert et overheng på kursen de siste ukene.
Fevang
02.05.2021 kl 14:19 4941

Takk for svar. Spennende selskap dette.

Med 90% økning i ordrereserve, bedring i marginer og en optimistisk leder, så må det være lov å glede seg til kommende resultatpresentasjoner.

Ja, det må man ha lov til å gjøre.

På realtime kurs 7.20 NOK er market cap (800 millioner NOK) faktisk langt mindre enn selskapet ordrereserve ved utgangen av Q1 2021 (1.3 milliarder NOK)..

Alt taler for at det etterhvert blir (mye) mer å gjøre for Q-Free innen ATMS i USA når Bidens infrastrukturpakker tilfører DOT'ene/delstatene sårt tiltrengte økonomiske midler.


Redigert 02.05.2021 kl 21:36 Du må logge inn for å svare

Minner også om denne artikkelen fra november 2020 som omtaler de 10 norske selskapene som har lavest esg-riskiko. Q-free er en av disse.
https://kapital.no/reportasjer/naeringsliv/2020/11/16/7588766/ratingbyra-disse-ti-norske-selskapene-har-lavest-esg-risiko