NOM - Aluminapatentet og RedMud

Sailor
NOM 04.10.2018 kl 11:16 2419

Det er ikke bare i Brasil at produsenter av alumina med redmud-prosessen har problemer med å forurense og gjøre livet surt for nabolag. Like utenfor Marseilles ligger et stort prosessanlegg som har pumpet redmud ut i Middelhavet på en 40-50 meters dyp i mer enn 50 år. Anlegget eies av Alteo-gruppen. For et par år siden måtte de stoppe utslippene av ubehandlet redmud, og slipper nå bare ut arsenikk og en del andre lite trivelige kjemikalier, etter å ha filtrert vekk den røde slurryen. Denne slurryen har de fått lov til å deponere i åpne bassenger i et område som kalles Bouc Ble-Air (!!) der bassengene tørker inn og vinden spres rødt støv til alle privatvillaene i området. Protestene er nå sterkt økende med god mediedekning loklat OG på nasjonale sendinger.

Markedet burde være mer enn modent for at Hydro satser på et pilotanlegg med NOM's prosess. Det vil gi dem et forsprang, og gi dem postiv PR som de nå kan trenge. Satser NH på dette så er det også et signal til Brasilianske trege myndigheter om at dette er alvor.
_HH_
04.10.2018 kl 11:29 2397

Dette er faktisk ikkje veldig urealistisk. Sjå på VW, dei gjekk på ein kraftig økonomisk smell, men kanskje størst PR smell da diesel skandala vart eit faktum. Kva var tiltaket for å rette opp i dette, jo det var å skulle bli ein av dei største og beste bilprodusentane til å levere elektriske bilar. For hydro vil jo same strategi medføre at dei på sikt erstatter bauxitt og gå over til alterantive kjelder som til dømes NOM sin patent. Det vil jo uansett vere ein overgangsperiode på fleire år som vil gjere det mogleg for Hydro å tene inn litt av utlegga dei har til bauxitt-infrastrukturen. I tillegg vil dei jo kunne selje baxitt til konkurrentane som ikkje følgjer med vidare dersom dei vel å skifte mineral. Eg har tidlegare ikkje brydd meg så mykje om patanten, men dette gjer faktisk at den kan bli aktuell etterkvart.
Slettet bruker
04.10.2018 kl 11:33 2382

litt rart at Hydro ikke har forska frem denne prosessen selv. Hvordan kan det ha seg at Nordic Mining sitter på en slik patent?
Sailor
04.10.2018 kl 12:21 2314

At Hydro ikke har forsket frem dette selv er nok kjernen i at de forsøker å trenere det. Typisk for en dinosaur av en markedsleder; de har vel ment at det har vært nok tid til å melke redmud-teknologien, og at de kunne sulte ut NOM og slå til seg patentet ved en passende anledning.

NOM hadde mange baller i luften helt til postmann Solhjell tok innersvingen på Giske. Men har nå måttet konsentrere seg om Engebø og Keliber.
Redigert 04.10.2018 kl 17:10 Du må logge inn for å svare
Sailor
04.10.2018 kl 18:16 2182

Innlegg på annen tråd fra "Nå gir vi gass" . I dag kl 18:02

Hva skal til for at Hydro utvinner aluminium av alternative mineralkilder?:

"Den felles patentansøkningen fra Nordic Mining og Institute for Energy Technology (IFE) for en ny teknologi for utvinning av alumina fra aluminium / kalsiumrike mineraler har blitt godkjent av Patentstyret.

Konsernsjef i Nordic Mining, Ivar S. Fossum, sier: "Patentet er en viktig prestasjon for denne teknologien, noe som kan gi spennende industrimuligheter."

Om teknologien
Dagens aluminaproduksjon er hovedsakelig basert på produksjon fra bauxittressurser gjennom Bayer-prosessen. Med den nye teknologien, den såkalte "Aranda-Mastin-prosessen", kan alumina produseres fra alternative mineralkilder, og produksjonen kan gjøres på en mer miljøvennlig måte. I tillegg til alumina kan utfelt kalsiumkarbonat (PCC) og silika bli produsert som biprodukter. PCC er en kommersiell vare som brukes som fyllstoff i papir, plast og maling. Silica kan brukes som fyllstoff i bildekk og plast, og i produksjon av sement, blant annet applikasjoner.

Den nye multiproduktprosessen gir potensial for nesten full utnyttelse av mineralressursen samtidig som avfallsproduksjonen reduseres. Videre utnytter prosessen omtrent 500 000 tonn CO2 per million tonn alumina. Denne CO2 kan enten lagres trygt og / eller benyttes som en del av kommersiell produksjon av PCC. I tillegg produserer denne prosessen ingen giftig avfall. "

https://www.ife.no/en/ife/ife_news/2015/joint-press-release-patent-application-for-new-alumina-technology-approved
Råvarer
04.10.2018 kl 19:46 2121

La den ut på en NHY tråd. Skriv gjerne der.
Grantchester
05.10.2018 kl 03:22 1949

Fint at du tok opp Alumina-patentet, Sailor !
NOM har ikke vært flinke til å markedsføre/følge opp/informere aksjonærene om dette patentet.
Din kommentar _HH_ ?
Redigert 05.10.2018 kl 03:25 Du må logge inn for å svare
_HH_
05.10.2018 kl 09:39 1796

Eg har ikkje så mykje å kommentere når det gjelder patenten, eg har ikkje sett på dette som noko som er veldig aktuelt før, men det kan jo bli det sett i lys av hendingane i nyare tid.

NHY kjenner til patenten og har tidlegare hatt samtaler med NOM. Dei meinte på dette tidspunktet at Bayern -prosessen var så effektiv med tanke på energi at dei ikkje ville byrja på noko ny utviklingsprosess. Men som alle veit kan tida endre synet på dette, ref VW og dieselskandalen, samt det faktum at elektriske bilar vart testa i byrjinga av bilen sin historie også, men måtte gje tapt for bensin. På grunn av nye krav og tekniologisk utvikling så har dette endra seg. Dette kan jo skje innanfor denne bransjen også.