Oljemarkedet kommer til å tape mye terreng fremover...


https://finansavisen.no/nyheter/olje/2021/01/22/7613116/analytiker-i-bank-of-america-tror-oljeettersporelsen-nar-toppen-dette-tiaret

Det store spørsmålet hvor raskt kommer dette til å gå?? Haim Israel i Bank of America tror at Hydrogen kommer til å ta 25% av all olje etterspørsel innen 2050..
Her tror jeg analytikere, eksperter med fler kommer til å bomme kraftig. Vannkraft, Havvind, Solkraft var ikke nevnt. Med dagens hastighet i fornybart kan disse målene nås mye tidligere. Ikke utenkelig at år 2030 så er oljemarkedet 50 % mindre ?
ynot
31.01.2021 kl 18:55 699

Jeg håper han har rett, men den er skrevet av en oljeoptimist. Det er verdt å nevne.

Med tanke på den relative styrken oljeprisen har vist i år, hva da når Coviath den skumle mutanten mister kraft og styrke eksponentielt dag for dag til den kan viftes bort som en flue engang før sommeren? I enkeltes syn allerede om 4 uker:

Av: Richard Paulsen, Arcane Media
Du leser det ikke avisene enda, men nå har Covid-19 viruset toppet ut i store viktige markeder som USA og England. Antall positive tester i USA er nær halvert siden toppen på 300.000 om dagen for tre uker siden. Nedgangen kommer nå som følge av at juleferie-bølgen er ferdig, samtidig som de ruller ut vaksinen i hurtig tempo. Det blir satt rundt i overkant av 1 million vaksiner per dag i USA, noe som økes til 2 millioner før midten av februar. Israel, som har vært flinkest i vaksineringen, opplever at antall sykehusinnleggelser er i fritt fall etter at førte vaksinedose er satt. Vaksinen virker, og den virker effektivt. Når USA nærmer seg 60 millioner doser, eller cirka ⅙ av landets befolkning, kan man si at den store faren er over. Det vil ikke lenger være sprengt kapasitet på sykehus etc, og samfunnet kan åpnes opp. Det er fire uker igjen.

https://www.ig.com/no/nyheter-og-trading-ideer/covid-gar-mot-slutten-210127
JonasKr
31.01.2021 kl 17:30 773

Mange meninger om oljepris, vet nå ikke jeg. Per nå er oljeraffineriene fulle og verden kan lett produsere 10-15mill bpd råolje mer enn nå. Har vanskelig for å se for meg oljemangel og priser over 100$ de første årene. Stor interesse i Afrika og offshore i mellom-amerika. Russland/Saudi er ikke interessert i å gi fra seg markedsandeler. Jeg tror nå ikke det siste er sagt når det gjelder skiferolje heller, Biden vil møte motstand i egne rekker (demokratiske senatorer) hvis han går for langt.
JonasKr
31.01.2021 kl 17:17 799

Håper du har rett i det 😀. Jeg er også svært usikker på utviklingen, jeg tror man undervurderer utfordringene med batteribiler. Det kan nok fungere i byer i rike land med godt utviklede el-nett, men selv i Norge ser jeg for meg store utfordringer. De fleste i Oslo bor i leiligheter og veldig mange har ikke egen parkeringsplass, skal nok bli trøblete med lading her og. Der jeg bor i Oslo er det nærmest ingen i blokk som har elbil, de er forbeholdt rekkehus/eneboliger med egen parkeringsplass. Husker jeg var i Tyrkia i 2006, da kjørte de fleste butikkene eget bensinaggregat, er nok en stund til gatene florerer av Teslaer der 😀.

Som jeg har nevnt her før, OECD-land utgjør 17% av verdens befolkning og bruker pr nå 53% av verdens olje. Energiforbruket til europeere er hinsides sammenlignet med verdensgjennomsnittet, så det er bra vi begynner med oss selv:-). Men de 83% ikke-OECD får stadig høyere levestandard og der vil oljeforbruket etter alt sannsynlighet fortsette å øke.

Hvis man virkelig mener noe med sitt engasjement for lavere CO2 utslipp, er det kun to svar: 1. kraftig utbygging av kjernekraft, og dernest utvikling av en potent energibærer av denne elektrisiteten (antagelig hydrogen) 2. Befolkningsreduksjon. I det andre tilfellet kan man feks lobbe for total ødeleggelseskrig mellom Kina og India. Ønskes en mer rettferdig fordeling av befolkningsreduksjonen kan man klone frem noen tusen tyranosaurus rex'er som kan gå rundt og spise tilfeldig i alle land. Useriøst, ja vel. Men hva med å bare spraye atmosfæren full av egenpatentert lurium for å dimme solen? Den bebrillede Ikaros høster mye skryt fra veloppdragne livshatere for slike forslag: https://www.forbes.com/sites/arielcohen/2021/01/11/bill-gates-backed-climate-solution-gains-traction-but-concerns-linger/

Bullhead skrev Innlegget er slettet
Den artikkelen faller vel i grus nå som NASA og forskere kan dokumentere en dramatisk reduksjon av forurensning spesielt i Kina men også i resten av verden under cov-19?
Kvike11
31.01.2021 kl 15:36 879

tror også at alt olie stopper inden året er omme,
så kan man heller ikke bruge svinefedt og palmeolie.
slut med madolie og margarine som er en slags olie.
Det slutter ikke med olie , før vi går totalt over til hestevogn, som ikke vil holde længe for den skal også smøres med olie.
Stop nu det snak om olie stop, der går over 100 år før man måske kun har el biler, el fly, el skibe og el golfvogne..
Der vil altid være brug for olie i store mængder, elelr skal vi tilbage til stenalderen, er du klimatosset

Jeg sier da ikke at Fornybar energi utkonkurrerer olje og gass i dag. Jeg sier at all utslipp som er en direkte trussel mot kloden vil bli utkonkurrert av en bærekraftig utvikling. Det er ikke sikkert det er batteridrevne biler som vil være det beste alternativet om noen år, poenget er at det nå sitter sterke ressurser i hele verden og jobber mot samme mål, og denne prosessen kan gå raskere enn hva vi ser for oss.

Med økt oljeforbruk og rekordlav leting ligger det tilrette for oljepris i ATH midt i dette tiåret.

"The global oil industry suffered most among industries of the world as a result of the COVID-19 pandemic. Its revenue in 2020 is estimated to have plunged by a whopping $1.0 trillion to $1.47 trillion compared with $2.47 trillion in 2019. The projection for 2021 is $1.79 trillion.

The industry delayed (perhaps indefinitely) some $131 bn of oil and gas projects which were slated to be approved in 2020. Furthermore, it was forced to cut dividends drastically, writ-down billions of oil and gas assets and make thousands of employees redundant.

The impact on oil prices and oil supplies will be seen sometime towards the end of 2022 and 2023. There could be a huge supply deficit estimated by some accounts at 15 million barrels a day (mbd). This could push crude oil prices above $100 a barrel for the first time since 2014.

Dr Mamdouh G Salameh
International Oil Economist
Visiting Professor of Energy Economics at ESCP Europe Business School, London"
JonasKr
31.01.2021 kl 14:33 963

Meeh. Fornybar energi utkonkurrerer ikke først og fremt olje og gass. Etter Norge er Nederland nr2 i verden med et nybilsalg av elbiler på kun 8%. Utenfor noen få europeiske land skjer overgangen til elbiler i skilpaddefart. Skal nok bli bråstopp i elbilsalget i Norge etterhvert også, når alle som bor i enebolig i storbyer har kjøpt seg susbidiert Tesla, og politikerne ser at budsjettene ikke går i hop når inntektene fra fossilt går ned og subsidiene til elbil går opp. Overgangen fra fossilt innen båt- og fly vil ta ennå lenger tid. Bare vent til Corona er over så skal du se etterspørselen etter olje raskt stiger til all-time-high. Hvis jeg ikke tar feil hadde vel verdens oljeforbruk allerede vært på all time high hvis fly og båt gikk som normalt.
Redigert 31.01.2021 kl 14:37 Du må logge inn for å svare
-Dëë-
31.01.2021 kl 13:48 1000

Her var ordet "tror" brukt endel... Så med andre ord: neppe.
Ratta
31.01.2021 kl 13:28 1019

Fornybar energi står for ca 10% av verdens forbruk.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/World_energy_consumption

Man ser på kurven her hvordan utviklingen har vært etter at verden fikk. "klima-fokus"

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Global-primary-energy_(1).png#mw-jump-to-license

Jeg tror verdens energibehov vil øke så mye de neste 10år at økningen i fornybar ikke er tilstrekkelig og slik at fossilt også må øke for å dekke behovet.
Kalle777
31.01.2021 kl 10:16 1103

"Kanskje i noen vestlige land vil det være slik blandt de yngste. Men folk som lever i fattigdom (det er ganske mange) ønsker å heve sin levestandard. Der kommer olje og hass inn i bildet, den bidrar til økt velferd og levestandard i mange land, akkurat slik den gjorde i Norge på 70-80 tallet. Når det står mellom å være miljøvennlig på bekostning av bedret livskvalitet så er det slik at de aller aller fleste velger det siste. Hvis utslippene skal ned globalt må de fleste folk akseptere å gå tilbake i levestandard, unntaket er de få rike" Sitat slutt.Det er helt vilt det vi nå ser av nyskapning med fornybar energi. Teknologien er konstant i utvikling og de grønne tiltakene kommer garantert til å utkonkurrere olje og gass-næringen med bøttevis av subsidier. Det vil ikke lenger lønne seg å produsere olje og gass, men hvor lang tid dette tar er vanskelig å si. Jeg er ganske sikker på at det her skyter i været når de nærmer seg noe som er konkurransedyktig.

Det samme vil skje med matindustrien, den dagen de klarer å utvikle vegansk mat med samme konsistens og smak som vanlige kjøttprodukter vil vi se radikale endringer.
Det kan virke som om enkelte ikke helt har tatt innover seg hvilke krefter som er satt i sving for å endre de utslippene vi har i dag.
Redigert 31.01.2021 kl 10:17 Du må logge inn for å svare
JonasKr
31.01.2021 kl 10:06 1114

...og det er jo da helt fantastisk tullete at f.eks grunnrenteskatten på vannkraft i Norge gjør at det ikke er lønnsomt å oppdatere vannkraftverkene.

Leste et regnestykke på at hvis Norge hadde oppdatert vannkraftverk, sluttet å bruke strøm på tull (som f.eks elektrifisering av sokkelen), og eksportert grønn overskuddsstrøm til europa, så ville det ført til langt mindre globale utslipp enn det hele Norges bil og transportsektor utgjør.
Redigert 31.01.2021 kl 10:07 Du må logge inn for å svare
Ratta
31.01.2021 kl 09:59 1125

"Hydrogen alderen" skal være der. (med 25% andel av energi forsyning"

Mange tror hydrogen er en energikilde, det er feil.
Hydrogen er en lagring av energi, akkurat som et batteri.
Det er energien som produserer hydrogen som er interessant. I dag produseres det meste av hydrogenet fra fossile kilder.
Hvis man produserer hydrogen fra elektrisitet (som også er en energibærer) er spørsmålet hvordan strømmen er produsert. I dag produseres mye av elektrisiteten fra fossile kilder.
JonasKr
31.01.2021 kl 09:56 1133

Nettopp. Mye bra skjer, men det er bare I europa vi har "råd" til et grønt skifte i relativt stor skala og relativt raskt. Samtidig vokser verdens befolkning og de 83% som bor i ikke-OECD land får stadig bedre levestandard (og høyere oljeforbruk). At europa, med under 10% av verdens befolkning, går i front med et grønt skifte er bra, men ikke nok til å hindre at oljeforbruket vil fortsette å øke i mange år. En må også huske at dette egentlig ikke er noe nytt. Mange europeiske land, f.eks Tyskland, har hatt en jevn nedgang i oljeforbruk helt siden tidlig 90-tallet. Veksten i oljeforbruk skjer steder i verden der de verken har råd eller overskudd til å egasjere seg i det grønne skiftet.
Redigert 31.01.2021 kl 10:00 Du må logge inn for å svare
Kalle777
31.01.2021 kl 09:35 1266

Absolutt alt dreier seg om etterspørsel, myndigheter kommer aldri i verden til å banne salg av hverken olje eller kull så lenge det er stor etterspørsel, men de kommer til å gjøre det vanskelig for industrier og utviklingsland som tvinger dem over til mer lønnsomme energikilder. Vi vet nå at det globalt sitter glupe mennesker med oppdatert kunnskap som jobber på spreng med å finne løsninger som kan fase ut de energikilder som er i ferd med å ødelegge jordkloden.
Du sier at dette er en bølge og en slags trend men det tror jeg ikke noe på.
Redigert 31.01.2021 kl 09:35 Du må logge inn for å svare

Kanskje i noen vestlige land vil det være slik blandt de yngste. Men folk som lever i fattigdom (det er ganske mange) ønsker å heve sin levestandard. Der kommer olje og hass inn i bildet, den bidrar til økt velferd og levestandard i mange land, akkurat slik den gjorde i Norge på 70-80 tallet. Når det står mellom å være miljøvennlig på bekostning av bedret livskvalitet så er det slik at de aller aller fleste velger det siste. Hvis utslippene skal ned globalt må de fleste folk akseptere å gå tilbake i levestandard, unntaket er de få rike.
omans
25.01.2021 kl 18:46 1553

Dagens kjente oljereserver vil uansett ta slutt i 2060 dersom man ikke leter etter nye felt. Dersom myndigheter sier stopp i leting, vil olje ta sin naturlige avgang.
Hvis det er dette man vil, og da er dette bare 10 år etter 2050, som noen populærvitenskapsfolk liker å si at "Hydrogen alderen" skal være der. (med 25% andel av energi forsyning., og den må være grønn hvis det skal være noe vits mtp dette klima forholdet.
De siste 10 åra i så måte, hva er de godt for mtp investeringer, når man evt vet at det kun er 10 år igjen av reserver.....

Men, sånn det ser ut, så satses det fortsatt på fossilt en stund
https://thebarentsobserver.com/en/industry-and-energy/2021/01/norwegian-oil-big-investments-growing-production-and-desire-high-arctic

Om noen mener at fossilt som olje skal forsvinne, de kan mene det men det forsvinner ikke før myndigheter forbyr det.
Så lenge noen ser fortjenestemuligheter, vil det være her. Kun myndigheter kan banne det.
Redigert 25.01.2021 kl 18:47 Du må logge inn for å svare
Kalle777
25.01.2021 kl 18:12 1594

Jeg er fullstendig klar over at vi fortsatt har mange års drift foran oss med oljevirksomhet. Likevel må den fossile andelen av kraftproduksjon falle dramatisk i de kommende tiår. Det er etterspørselen som avgjør og om ikke lenge så er det den yngre generasjonen som skal overta kloden, det er de som kommer til å sette ned foten. Bølger kommer og går men olje og kull vil selvsagt aldri komme tilbake.
JonasKr
25.01.2021 kl 00:13 1794

Ikke lett :-). Jeg er noe skeptisk til den ekstreme politiske innblandingen som tidvis kan minne om kommunsime. All skatteggingen av noe og subsidieringen av noe annet kan føre investorene mot subsidiene, ikke nødvendigvis mot de beste løsningene.

Et grønt skifte trenger vi, men er tvilende til om Røkkes Carbon Capture og subisiering av Teslaer på Oslo Vest er veien å gå (setter det litt på spissen). Det viktigste vi kan gjøre i europa er nok det litt mer inngripende, nemlig å se på forbruket vårt. I verden er nok befolkningsvekst det viktigste. Jeg har ingen tro på at vi kommer i mål med noe grønt skifte med en "something for nothing" tilnærming.
Redigert 25.01.2021 kl 00:15 Du må logge inn for å svare
omans
24.01.2021 kl 23:20 1879

Som du ser, bla hydrogen har vært populært før, bølger kommer og går, når det kommer til popularitet. det vil finne sin nisje, ikke bli altoverslukende.

https://www.tu.no/artikler/en-kort-historie-om-hydrogen/505818
monitor1
24.01.2021 kl 15:18 2018

Da bilbransjen kunne tjene penger på sin omstilling ble det fart i omstillingen. Det blir ikke annerledes i det grønne skiftet, som er ganske så kompleks, variert og regionsavhengig. Tyskland skal vekk fra kull og over til gas. Nederland skal vekk fra gas og over til ikke fossilt, og dette er naboland. Vi har bølgekraft, vindkraft, solcelletechnology, hydrogen osv. som ikke kan fase ut olje « imorra». Og de regionale forholdene på tilgang, infrastruktur osv. må måles i ett kost/ nytte forhold.
Så har du alle disse politiske forholdene. Trump elsket kull og olje,og Venezuela vil neppe elektrifisere bilparken, ha solpaneler på alle hus, og sørge for klimakrav ved nybygg. Samtidig skal Boeing nå over på biodrivstoff på alle sine fly innen 2030.
Hele omstillingen er uoversiktelig, i sin startfase, under tidspress, og drevet av subsidier og teknologisk utvikling.
Alle aktører vil dessuten ha tak i disse subsidier, og vekk fra utslippsstraffer. I en slik kamp av alle mot alle blir det mange tapere, og få vinnere.
Det er jo også en kamp om hvilke teknologier som vil være de som tar den største biten av kaka. For øyeblikket er det elektrifisering av lettere kjøretøy, solcelleteknologi og vindkraft. Fremtiden er garantert grønn, men fossilt kommer til å være der en god stund fremover.
Hva som er lurt investeringsmessig er ikke godt å si, og avhengig av om man er kortsiktig langsiktig, risikovillighet osv.
Om det var lurt å kjøpe EQNR eller NEL vil tiden vise...selv sitter jeg kun i HEX; Det er det pacemakeren tåler🤣
Redigert 24.01.2021 kl 15:21 Du må logge inn for å svare
KimLee
24.01.2021 kl 14:39 2059

Og samtidig som det grønne skiftet pågår så bygges det flere og flere kullkraftverk.
Kina vil nå bli en leder innen fornybar energi men er samtidig det landet som bygger flest kullkraftverk.
Litt av et paradoks.
BGP som er et kinesisk seismikk selskap har også meldt at de vil øke oljeletingen både on og offshore for å møte det økende behovet.
Ikke det at denne fornybar energien blir helt unyttig. Med den økende befolkningsveksten så trengs det mer av alt. Olje, kull, sol og vindkraft.
True
24.01.2021 kl 13:32 2110

Det er absolutt et grønt skifte på gang og er ikke kun symbolpolitikk. Fornybarenergi er fremtiden, mens olje- og gass er på vei ut. Ja vi kommer til å ha bruk for det i en god stund til fremover, men trenden har vært klar lenge og overgangen til fornybarenergi er allerede i gang for lengst.
True
24.01.2021 kl 13:30 2110

Lurer jeg også på. Halvparten av eksportinntektene til Norge stammer fra olje- og gass.
Strilen
24.01.2021 kl 12:09 2168

Ja, og det blir den rike delen av verden som må ta tak i denne nødvendige omstillingen. Vi kommer til å ha stor olje- og gass-aktivitet og dertil høye oljeinntekter i mange år fremover, og verden vil være avhengig av olje (og kull) i flere tiår. Vi er heldige som er økonomisk rustet til å kunne være et foregangsland på flere områder innen den nye og grønne økonomien. Fornybar energi er ett område og mer bærekraftig og ressursbesparende matproduksjon er et annet. Vår nest største eksportsektor (fiskeri og oppdrett) har tatt dette innover seg. Har selv ingen fiske-aksjer akkurat nå, men vi ser tendensen. Av de store var det vel GSF som forrige uke varslet satsing på landbasert oppdrett. SALME er godt igang med sitt prosjekt, mens KingFish allerede produserer i Nederland. Flere nye kommer til, og Smart Salmon vil også på børs. Ny teknologi skal kontrollere og sikre renere, kjemikaliefri, tryggere og mer kostnadseffektiv drift; uten at dette skal ramme naturen slik vi ser ved tradisjonelt oppdrett. Det samme ser vi i landbruket. KALERA sparer 95% av vannet ved sin produksjon i sine kjemikaliefrie og arealbesparende veksthus. Lønnsomheten i denne omleggingen av matproduksjon ligger litt frem i tid, men jeg er ikke i tvil om at dette tvinger seg frem og at de som er tidlig ute vil bli vinnerne på sikt.
KimLee
24.01.2021 kl 11:37 2227

Overbefolkning fører ikke bare til klimaendringer men kloden tømmes fort for ressurser.
Det begynner faktisk allerede å bli lite ferskvann og hvordan skal det gå når befolkningen igjen dobles.
Det er kanskje mulig å tilpasse seg et annet klima men uten vann blir det vanskelig.
JonasKr
24.01.2021 kl 10:47 2277

Jeg er ingen klimafornekter, jeg tror det går alvorlig galt om vi ikke snur skuta i grønnere retning.

Hele klimadebatten blir likevel useriøs og preget av symbolpolitikk så lenge man ikke adresserer de to viktigste faktorene; befolkningsvekst og energiforbruk.
KimLee
24.01.2021 kl 01:40 2455

Det grønne skiftet er en vits fordi det er ikke noe grønt skifte på gang. Dette er symbol politikk.
Kull er mye verre enn olje for miljøet og antall kullkraftverk fortsetter å øke.
Verdens (over)befolkning fortsetter også å øke i et akselrerende tempo, særlig i de fattigste landene som Afrika og behovet for energi blir helt ekstremt.
Utenfor Afrikas vestkyst er det enorme mengder olje og det trenger Afrika veldig sårt for å dempe fattigdommen. Selvsagt kommer dette til å bli utnyttet.
Vind og solkraft blir bare et supplement til olje og kull men skal flere og flere kjøre el-biler så må vi ha mer og mer strøm og da blir det bare bygget enda flere kullkraftverk.

Det er knapt noen i dag som snakker om å reversere overbefolkningen. Verdens befolkning har mer enn doblet seg de siste 50 årene og kommer til å doble seg på nytt de neste 50 årene.
Dette er nok den egentlige trusselen for kloden, ikke oljen.

Nu har jeg læst ganske mange af de indlæg her. Norden består af 0,07 % af verdens befolkning til trods for at vi er grønne i norden så skal der 3,5X mere energi til hvis resten af verdenen bruger det samme som os. Når man lægger til at vi inden 2050 bliver 1,5 milliarder flere på kloden vil vi stå i kæmpe problemer hvis ikke der kommer flere energi kilder til. Under 1% af Verdens 100000000 biler kører på el resten skal bruge forsiele brandstof. 9% af Olie bliver brugt i plastindustrien, så hvis ikke der bliver efterforsket efter nye Olie felter vil vi komme til at mangle olie om ganske få år, til trods at der kommer Vedvarende energi til, Jeg har investeret i Norske Olie Aktier Panora Petronor og BWE som alle operer i Afrika Det giver mening for mig.
Redigert 24.01.2021 kl 08:47 Du må logge inn for å svare
JonasKr
23.01.2021 kl 22:33 2621

Nei det er bare tull, de tror vel penger vokser på trær? Tror ikke de forstår at penger bare er et byttemiddel. Når Lahn vil ha seg en elbil, elsykkel og en smarttelefon, der ingen av produktene er produsert i Norge, hva tror hun at hun skal "betale" med, hvis ikke olje og gass? Den dagen eksportvarene våre er korn, bunader og Madshusski, og ikke olje og gass, hvilken verdi tror hun andre land vil tillegge norsk krone?
Mønny
23.01.2021 kl 21:51 2676

Virker som at mange tror hydrogen er en energikilde. Olje har vi bruk for lenge.
pengex
23.01.2021 kl 21:48 2693

Jepp, ca 70% av Norges inntekter faktisk ligger i olja.
Men Lan trenger jo ikke lønn så.........