KRAKK -Traaden

Slettet bruker
KRAKK 03.02.2021 kl 15:17 67813

1. Amerikanerne begynner og forstaa at kun halvparten av pengene som er lovet vil komme, og at det ikke er nok. Det er hevnens time for republikanerne etter demokratenes hardkjoer og valgfusk i valgkampen,

2. De muterte virusene fra japan, Soer Afrika og Brasil, som dagens vaksiner ikke dekker saerlig godt, er i ferd med og innta verden. Disse vil ganske sikkert lede til ny lockdown verden rundt om en maaned eller to.

3. Aapner man sumfunnene igjen, gaar vi en ny smitte eksplosjon i moete. Med alle virusvariantene.

4. Vaksineringen tar mye lenger tid enn forventet.

5. Gjeldsboblene stiger til nye rekorder i hele verden, noe som kan utloese ett finanssjokk naar som helst.
Redigert 03.02.2021 kl 15:21 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
13.04.2021 kl 09:58 5022

Saa sant, det blir mye gjentakelser her, men nye situasjoner kommer opp, som kan tyde paa at det naermer seg.
Slettet bruker
13.04.2021 kl 09:34 5042

Vi har sett denne filmen før... Hvor lenge holder korthuset..? Hvor lenge er det til keiserens nye klær blir avslørt for alle..? Det er kun et spørsmål om tid.
Slettet bruker
13.04.2021 kl 09:16 5017

DN.Investor

Ny frykt for kinesisk obligasjonsgjeld

Det er ny bekymring for kinesisk obligasjonsgjeld. China Huarong Asset Management har ikke levert regnskap for 2020 innen fristen og har fått en utsettelse frem til slutten av april. Selskapet og datterselskaper har utestående obligasjonsgjeld på rundt 42 milliarder dollar.

– Dette overgår alt vi har sett i det asiatiske kredittmarkedet tidligere. Det er en kritisk hendelse for enkelte tradingdesker og mindre fond, sier Owen Gallimore, som leder handelsstrategi hos Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg.

Naar ryker gjeldsboblen? Thats the big question.
Redigert 13.04.2021 kl 09:19 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
12.04.2021 kl 19:04 5175

Vi ser nedgang siden jeg sendte meldingen. Men jeg venter fortsatt på salgs signalet. Vi er ikke der ennå. Men tror bears bør nå få sin del av respekten.
omans
12.04.2021 kl 11:06 5140

For en gjeng.
Powell sa søndag i 60 minutes at USA vil skape en million nye jobber pr uke, i ukene fremover.
På spørsmål om renteheving sa han at dette ikke ville skje i år, og de må se en bærekraftig vekst og stabilitet i arbeidsmarkedet før dette blir vurdert.

Det er jo fint om man har børs som hobby, og tjener best på vanlig jobb, så kan man følge med på børsen for moro skyld og vente på den store nedturen, dag for dag, uke for uke, måneder...
Redigert 12.04.2021 kl 11:06 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
12.04.2021 kl 10:10 5182

Ser det positive i dette. Kan gi livets største sjanse til å så de aller beste frøa. Jeg har ingen problemer med å vente, og det er nettopp det jeg gjør.
JonasKr
12.04.2021 kl 10:02 5151

For en tosk (altså Andreassen). Det er greit at de rikeste prosentene blir enormt mye rikere ved sentralbankenes hinsides pengetrykking, men krise om vanlige folk får lønnsvekst? Hvis man skal lære noe av historien, så er det at alle varsellamper bør lyse når man over tid har stor pengemengdevekst, lav inflasjon, lav lønnsvekst, stor stigning i aksje/boligpriser og moderate bevegelser i BNP. Det har uten unntak medført kriser.

Det er jo nettopp det som skjer nå som skaper kriser. Kapitalformuer og gjeld blir alt for store i forhold til BNP. Det er matematisk umulig å skape reell vekst uten at vanlige folk går opp i lønn. Hvem skal kjøpe alle produktene som produseres uten lønnsvekst? Man øker jo ikke kjøpekraft ved at Fredriksen og Hagen blir 20mrd rikere, de har det de trenger og kjøper bare mer assets.
Redigert 12.04.2021 kl 10:05 Du må logge inn for å svare
tuja
12.04.2021 kl 09:34 5194

https://e24.no/boers-og-finans/i/vA24yX/dette-skjer-denne-uken-alle-oeyne-paa-inflasjonen-i-usa

Konkurransen om arbeidskraft har ført til at flere bedrifter øker lønningene. Store kjeder som Costco, Walmart og Amazon er blant bedriftene som setter opp lønna.

– Hvis det begynner å skje noe på lønnssiden blir sentralbanken satt sjakk matt. Da kan de ikke vente med renteøkning til 2024. Markedet har sett at rentene vil øke tidligere, men nå kan det trekke mye nærmere enn man tidligere hadde trodd, sier sjeføkonomen i Sparebank 1 Markets.

Arbeidsledigheten i USA gikk i mars ned til seks prosent, ifølge Det amerikanske arbeidsdepartementet.

– Når ledigheten har kommet under seks prosent tidligere, så har det blitt vanskelig for bedriftene. Det er et nivå som alltid før har satt overskuddet i selskapene i press.

– Hvis vi får at lønn går opp, mens økte renter fører til at inntjening går ned, er vi ikke lenger i det beste av alle verdener, sier Andreassen.
JonasKr
12.04.2021 kl 09:25 5231

Må heller ikke glemme at krakkis allerede har begynt i en del sektorer, det er jo ikke sånn at alt vil falle.

Aksjer som Scatec, AOW, Qfuel, Kahoot osv er jo kraftig ned fra toppen. Mange solide aksjer er jo strengt tatt ikke så høyt priset, noen sektorer fortsatt lavt priset.
Redigert 12.04.2021 kl 09:26 Du må logge inn for å svare
omans
11.04.2021 kl 23:39 5340

Tabloid pressen liker å trekke frem gallionsfigurene. Det finnes like mange "eksperter" på dette som det finnes aksjer i Nel.
Det er ikke værre enn å sstse på det man tror på selv.

Det har vært boble i grønn sektor, og den er avkjølt. De andre aksjene er ikke noe spesielt høyt i kurs.
Harper mente nok allerede før nyttår at korreksjon var forestående. Om figurene gjentar sitt budskapet en gang pr måned får de rett til slutt.
tuja
11.04.2021 kl 21:28 5347

https://e24.no/boers-og-finans/i/1BJKkX/investorlegender-ser-episk-boble-vi-har-alle-karakteristikkene-i-norge-ogsaa?referer=https:%2F%2Fwww.vg.no

Investorlegender ser «episk boble»: – Vi har alle karakteristikkene i Norge også

De kjente amerikanske investorene Charlie Munger og Jeremy Grantham tror aksjemarkedet er i en boble, som kan sprekke allerede sent denne våren. Norske eksperter ser lignende tegn i Norge, men er usikre på boble-teorien.

Han trekker frem fire egenskaper som han mener kjennetegner en boble i aksjemarkedet: Ekstrem verdsetting, eksplosiv prisøkning, mange børsnoteringer og utbredt spekulasjon fra investorer.

– Jeg tror dette vil gå inn i historiebøkene som en av de store boblene i finanshistorien, på samme nivå som South Sea-boblen, 1929 og 2000.

Grantham mener boblen ikke vil vare lenger enn til sent på våren eller tidlig på sommeren i år, før den vil sprekke.

Flere spår også en aksjenedtur i nær fremtid. Et ukjent antall investorer veddet torsdag på at det relativt rolige aksjemarkedet vil gå over til en mye høyere volatilitet de neste tre månedene.


Spår boble-sprekk

Investorlegenden Charlie Munger ser også farer i aksjemarkedet. Den 97 år gamle investoren er nok best kjent som Warren Buffetts nærmeste samarbeidspartner gjennom de siste 60 årene.

I en spørsmålsseanse i februar fikk Munger spørsmål om han var enig i at oppførselen i markedet minnet om dotcom-boblen - og var nødt til å ende dårlig.

Spekulasjon, børsnoteringer som går til himmels på dag én og de kontroversielle «SPAC»-noteringene, blir trukket frem som bobleindikatorer.


Norsk strateg ser likhetstrekk

Grantham og Munger omtaler hovedsaklig det amerikanske markedet, men flere av karakteristikkene går igjen også i det norske aksjemarkedet.

Prisingen i Norge er høy, det har vært en enorm børsnoteringsaktivitet og også nordmenn har kastet seg over amerikanske investeringsfenomen som Tesla og Gamestop.

– Prisingen er på et nivå man egentlig tidligere kun har sett i bobler. Det er mange måter å måle priser eller verdsetting på, men det er rimelig å si at på flere metoder kommer du nå på et nivå der du bare har vært i bobleterritorier før, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB.
JonasKr
11.04.2021 kl 11:33 5556

Økt selskapsskatt kan umulig være en god løsning. Hele problemet nå er alt for høye verdsettelser av assets, altså formueskapitalen i verden er alt for høy i forhold til BNP. Økt selskapsskatt vil kun være en trussel mot et BNP som allerede er under press. Det er jo dette økonomiens lov desperat prøver å rydde opp i på egenhånd, men myndigheter/sentralbanker har klart å utsette det ekstremt lenge. Spiralen er nå nær endepunktet; renta er null, statsgjelden for høy, sentralbankene sitter på så mye gjeldsbrev at de snart sprekker. Ved neste veikryss tror jeg det er to muligheter; Japanification eller høy inflasjon med nedbetaling av statsgjeld.
Redigert 11.04.2021 kl 11:35 Du må logge inn for å svare
tuja
11.04.2021 kl 11:03 5528

https://finansavisen.no/nyheter/markedskommentarer/2021/04/11/7654455/the-new-new-deal

I henhold til Bidens plan er det tiltenkt at 621 milliarder dollar skal gå til transport og infrastruktur, 65o milliarder til boligutvikling, bygging og utbedring av offentlige bygning, utbedring av rørsystemer, og investeringer i bredbånd og fornybar energi. Biden ønsker også å bruke 400 milliarder på å forbedre helsetilbudet for eldre og syke, og har satt av 300 millioner til industri, forskning- og utvikling.

Planen skal delvis finansieres gjennom økt selskapsbeskatning.

Isolert sett er økt beskatning av virksomheter negativt for aksjemarkedet. Når selskapenes kostnader øker, reduseres også den forventede lønnsomheten, og dermed også prisingen av selskapet. Effekten med motsatt fortegn så vi da aksjemarkedet i 2018 fikk et rally etter at Trump satt ned skattene.
JonasKr
11.04.2021 kl 09:30 5591

Ja noe krakk blir det nok ikke med det første, men jeg klarer ikke helt bestemme meg for hva jeg tror med inflasjon.

Det er mange likheter mellom Covid og Tyskland etter ww1 og USA etter ww2. Det startet med lave renter og en voldsom økning i statsgjeld for å finansiere krigen (Covid). Samtidig foregikk det en enorm utvidelse av pengemengden ved at sentralbankene trykket opp penger og kjøpte gjeldsbrevene. Samtidig økte asset-drevet gjeld i husholdningene samtidig som mulighetene for å bruke penger på varer og tjenester var begrenset i krig/covid. Som du nevner, mange har mye oppsparte midler. Hvordan det gikk etter krigene er kjent, hva med post-covid?

Samtidig har man Japan på 90-tallet og Finanskrisen, der det ikke ble høy inflasjon i ettertid. Covid minner dog mer om Tyskland ww1 og USA ww2. Til syvende og sist er det teoretisk sett kun 2 ting som teller; pengemengden og "velocity" innen BNP-relaterte varer og tjenester. Med andre ord, hvis den økte pengemengden forblir innen assets blir det ikke inflasjon, og hvis pengene brukes til sparing eller nedbetaling av gjeld blir det heller ikke inflasjon.

Jeg er usikker vedrørende inflasjon, i dass kommer det til å gå uansett. Nå er renta null, man trykker penger, gjeldsberget vokser og staten redder alle. Det er som å forsøke å fortsette en runde med spillet "Miliionær" til evig tid, jeg husker at da jeg var liten hendte det vi begynte med gjeldsbrev i Millionær da banken var tom for penger men vi ville fortsette å spille:-).
Redigert 11.04.2021 kl 09:51 Du må logge inn for å svare
breiflabb
11.04.2021 kl 08:35 5595

Alltfler tror att den ekonomiskt positiva utvecklingen fortsätter och kanske till och med tilltar.
Pandemin har skapat ett uppdämt konsumtionsbehov inom kläder-, skor-, fritidsshopping. Turismen som varit lokal ser ut att sprida sig till medelhavet o Canarias då resorna börjar ta slut. Hushållen har laddat med pengar under pandemin.
Nordea och ECB ser ljust på den kommande sommaren och hösten:

https://www.svd.se/spar-sommarboom-hushallen-ar-formogna

https://www.avanza.se/placera/telegram/2021/04/09/ecb-raknar-med-valdigt-snabb-tillvaxt-2h-lagarde.html
omans
11.04.2021 kl 00:27 5723

Jeg leste de 2 første setningene dine, etter det gadd jeg ikke mere, siden du ikke evner å skille barter og snørr.
Les iallefall professorene betraktning.

Det handler ikke om å være enspora tenkende optimist, heller ikke endpora permabear. Jeg var med på finanskrisa, og siden det har det vært flere kriser, også dot.com var jeg litt med men da var jeg nokså nybegynner.

Om noen gang en boom skal komme ligger alt til rette nå, ikke gjør ting for innvikla.
Redigert 11.04.2021 kl 00:28 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
10.04.2021 kl 21:55 5710

DnB-topp tror vi bare har kommet litt over halvveis i pandemien.

https://www.nettavisen.no/okonomi/dnb-topp-med-dyster-korona-melding/s/12-95-3424111642
Redigert 10.04.2021 kl 21:55 Du må logge inn for å svare
JonasKr
10.04.2021 kl 19:08 5715

Tvilsomt med noe krækk så lenge sentralbanker og myndigheter inflaterer børsene. Tror det er null fare inntil Corona er under kontroll og man omsider må stramme inn på den ekstremt løse pengepolitikken.
Dr_Eval
10.04.2021 kl 14:04 5831

De som skreik om korreksjon i fjor sommer hadde rett. I oktober 2020 kom det en stor korreksjon. Jeg tror det er realistisk med 10-20% korreksjon neste høst også hvis markedet stiger med 40%+ i løpet av sommeren, men det blir ikke noe krakk. Som professoren nevner, er det sannsynlig med betydelig høyere kurser ved utgangen av 2021 enn de vi har nå. Hvis markedet stiger 40% og korrigerer 10%, er nivået etter korreksjonen 30% høyere enn dagens.
Jensenpirken
10.04.2021 kl 13:17 5840

Dyre markeder og krakk har mange ropt på i flere måneder og argumentene er alltid de samme. Samtidig buller børsene videre.

All denne baisingen og krakkepraten er bare tull og tøysJeg har overhodet ikke tro på det. Mange såkalla eksperter skreik om dette i hele fjor sommer, høst og vinter. Bare piss.

Jeg mener DOW kan fort bryte gjennom 40 000 poeng med dette tempoet. Lave renter er bra. Selv med tiltak som bremser økonomien så vokser økonomien bra og når alt er tilbake til normalt så blir det knall.

DOW har i løpet av siste året reist seg fra 18000 poeng til like under 34000 poeng. Ingen grunn til at det skal stoppe opp nå. Dette er et bullmarked som fort kan vare i 10 år.
JonasKr
10.04.2021 kl 12:21 5898

Hmm, inflasjon ja. Jeg er svært usikker på hvordan post-corona blir. Blir det en periode med høy inflasjon ala Tyskland etter ww1 og USA etter WW2, eller blir det mer som Japan på 90-tallet og finanskrisen, med lav inflasjon?

Alt avhenger av i hvilken grad penger "vandrer" fra kapitalmarkedene/sparing og over i BNP-relatert inflasjon. Kvantitative lettelser fører utelukkende kun til økte kapitalformuer hos de rikeste og skaper ikke inflasjon; altså, Fredriksen kjøper vel ikke så mye mer klær om han blir 10mrd rikere? Fattigsjekkene til Biden erstatter for mange bare tapt inntekt og øker ikke kjøpekraft. Man risikerer også (som i Japan og under finanskrisen) at personer/bedrifter betaler ned gjeld i stedet for å forbruke, som heller ikke skaper inflasjon.

Personlig tviler jeg sterkt på noe langvarig høy inflasjon, i beste/verste fall 3% og kanskje 4% i en veldig kort periode. Skal du ha inflasjon og "ekte" vekst, må du ta fra de rikeste og gi til de fattigste, ikke motsatt, som nå.
Redigert 10.04.2021 kl 12:29 Du må logge inn for å svare
tuja
10.04.2021 kl 12:13 5785

«Kanskje glir det over, men markedet er høyt priset og farene ligger foran oss. Det er på tide å trå varsomt, spesielt når det ligger an til høyere renter», uttaler Wien til CNBCs «Squawk on the Street».

Investoren mener at inflasjonen vil skyte fart raskere enn de fleste prognosene. Det vil medføre at Federal Reserve strammer inn pengepolitikken tidligere enn antatt. Et av faresignalene var fredagens økning i produsentprisene, som ifølge Wien er en urovekkende indikator på stigende inflasjon. Raskt stigende inflasjon vil kunne utløse salg i markedet og føre til en korreksjon på 10 prosent.

«Jeg tror vi vil kunne se det fallet, kanskje mer, men på et grunnleggende nivå tror jeg markedet er veldig sterkt. Derfor vil bull-markedet igjen skyte fart, og jeg tror vi vil avslutte året på et høyere nivå enn der vi er akkurat nå», sier Wien.

https://finansavisen.no/nyheter/finans/2021/04/10/7654381/markedet-er-hoyt-priset-og-farene-ligger-foran-oss
Karybdis
10.04.2021 kl 12:00 5675

Ingen skal ta fra deg det, Omans, at du er notorisk optimist i alle sammenhenger. Fordelen du har med det, er at for det meste vil du også ha rett. Jeg skal virkelig sperre øynene opp den dagen, hvis den skulle komme, at du ikke vil være aksje / trend positiv, men jeg tviler; ellers gode innspill.
Uansett, interessant tråd å følge. Min mening er vi ville hatt store krakk her allerede, men markedet er idag mye mer styrt / regulert enn tidligere gjennom sentralbankene. Sentralbankene stiller idag opp for kapitalistene og redder deres verdier og det medfører at pengene idag er mer segregert og på færre hender enn noen sinne.
Ellers er det min mening at det kun er USA som kan holde holde på å trykke penger litt ukritisk (EU gjør jo delvis dette; Tyskland kjenner historien) uten at det medfører inflasjon; dette må skyldes dollarens sentrale rolle som verdensvaluta. Det interessante er om / når dette endres med Kina som verdens kommende ledende økonomi. Så langt synes det klart at kineserne er fornøyd med å støttekjøpe dollar; vil det vare??
I denne sammenheng neppe noe (stort) krakk med det første....
Dr_Eval
10.04.2021 kl 11:55 5668

Jeg er enig med professoren. Korreksjonen på 20% kommer nok et sted mellom september og januar, men først skal markedet opp 40%.
tuja
10.04.2021 kl 11:10 5667

Korreksjoner kommer som regel som lyn fra klar himmel, og når euforien er på topp. Markedet er vel rimelig frontrunnet iht økonomisk gjeninnhenting i pandemien. Børser på ATH, og helikopterpenger med dertil stigende gjeldsgrad i de fleste land. USA topper nok, uten sammenlikning, den listen. Så hvor mye er allerede priset inn? Det er det store spørsmålet. Og når stiger rentene?
omans
10.04.2021 kl 10:43 5699

Professoren ser ut å være enig med meg.

https://finansavisen.no/nyheter/bors/2021/04/08/7653643/professor-spar-boom-markedet-kan-stige-30-40-prosent

Så krakkprofeter kan holde tråden varm under oppturen for min del, om de ikke har annet å ta seg til.
Skulle det korrigere tror man sikkert igjen at storkrakket er på vei.
Jeg sa i januar sell in may and go away, men hvem vet om det er da korreksjonen kommer denne gang. Når noe har løpt foran seg selv litt for lenge vil det korrigere.
Redigert 10.04.2021 kl 10:44 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
08.04.2021 kl 19:22 2898

Krakk har blitt sjeldne fordi sentralbankene har dopa markedet i store deler av perioden fra finanskrisen til nå, men historisk har det vært krakk sirkus med 7-8 års mellomrom. Når børsene har gått i seiersrus etter «det lille koronakrakket», så kan det snart være duket for et større et, med gradvis nedtur noen måneder i forkant.
JonasKr
08.04.2021 kl 18:40 2939

Nå har vel aldri Fed & co noen gang latt seddelpressa gå så varm før heller, de rett og slett plent nekter å la aksjemarkedet få seg en knekk. De kjemper en tapende kamp, verdens assets er rekordhøye 6.2x verdens BnP. Gjelden er enorm. Det sannsynlige er vel en Japan-knekk ala 1990? Det var også en asset/gjeldsknekk. Nikkei er vel fortsatt under rekordnivåene på 80-tallet.
Slettet bruker
08.04.2021 kl 18:23 2942

Jeg er kjempe spent på veien videre. Ser ut som alt går i sakte modus.Over 50 prosent sjanse for korreksjon innen få dager ville jeg ha sagt. Bare å følge nøye med på hva globale markedet bestemmer seg for.
Dr_Eval
07.04.2021 kl 15:19 3073

Jeg tror det ender med en korreksjon innen et års tid fra nå, men ikke noe nytt krakk før om 8-12 år. Krakk er sjeldne, og det har bare gått 1 år siden corona-krakket.
Slettet bruker
07.04.2021 kl 15:09 3076

Jeg tror det blir en korreksjon innen medio mai, men ikke et krakk. Vi vet nok likevel alle hvordan dette vil ende. Da mener jeg ikke generelt at det før eller siden vil komme en stort krakk, men at dette vil ende med med et stort krakk, gjentar "dette"... Om dette ikke smeller noe infernalsk innen et års tid fra nå, så bli jeg meget forundret. Har studert mange faktorer, og deriblant flere helt målbare indikatorer som lyser rødt. En svak start kan være at de siste som kommer inn i høyden begynner å tvile på det de har gjort, og at de som fra før sitter mye belånt har fått slitasje. Der kan ferden begynne. Har børsene gått ned med 20% over noen måneder før det smeller ned 35-40% på bare noen dager etter at en katalysator har hoppa ut fra sceneteppet, da...
Slettet bruker
06.04.2021 kl 17:57 3224

Ser at det er god sjans for en større korreksjon. Men utrolig vanskelig å treffe riktig på Bull marked. Så er utrolig ydmyk.
Slettet bruker
06.04.2021 kl 17:32 3174

Da kan vi være nærmere en større korreksjon. Nå snart eller aldri
Slettet bruker
05.04.2021 kl 20:00 3417

Økte renter, økt gjeld, økt skatt... «alle» har aksjer og børser prisa til det perfekte...

https://e24.no/internasjonal-oekonomi/i/2dzzqq/usa-ber-verden-oeke-selskapsskatten

Dette ser ikke særlig bærekraftig ut...
JonasKr
03.04.2021 kl 07:59 3714

Lån og gjeld og lån og gjeld og lån og gjeld😬😬
Kaisovski
03.04.2021 kl 00:18 3826

Bankene i Italia burde allerede være bankerott. Forstår ikke hvordan de fortsatt er i business.
JonasKr
02.04.2021 kl 23:16 3872

Ja det er vel nesten uunngåelig at en eller flere av EU-landene vil havne i en krise ala Hellas for 10 år siden? Italia er jo helt skakkjørt. Så er spørsmålet hvor lenge Tyskland er villige til å betale for å holde EU gående, jeg kan helt ærlig ikke se hva Tyskland har å tjene på det.