PROXIMAR SEAFOOD- EN FREMTIDIG VINNER!!!!


Man vet at kortreist mat, sunnhet/renhet, fokus på miljø og mat sikkerhet er og blir en vinner fremover. Da skal man lete lenge etter et bedre case en Proximar Seafood. Med internasjonale industri aktører med på laget og en perfekt beliggenhet har vi mye å se frem til. Man kan bare se hva Nutreco sin CEO sier om saken:

Nutreco and Proximar partner to establish large-scale land-based Atlantic salmon farming facility in Japan

3 February 2021

Amersfoort, February 3, 2021: Nutreco today announces its investment in Norwegian land-based fish farming company, Proximar. Strategically located near the iconic Mount Fuji, Proximar’s Atlantic salmon farming facility will be a large-scale land-based fish farm helping to meet the large demand for salmon in Japan, using Recirculating Aquaculture System (RAS) technology.

Nutreco CEO Rob Koremans comments, “Our investment in Proximar is perfectly aligned with our mission of Feeding the Future. Japan has a large market and demand for Atlantic salmon in addition to limited possibilities for sea-based production, placing a large dependency on imports from other countries and increasing the environmental cost.”

Local land-based salmon production allows high quality fresh salmon to be produced closer to the consumer all the while reducing the CO2 footprint from airfreight, thereby reducing the entry cost to the market and securing fresher salmon for the consumer.

Nutreco’s Chief Innovation Officer Viggo Halseth comments, “We are delighted to partner with Proximar, we find the team strong and capable in delivering on land-based fish farming and like Nutreco, sustainability is a focus cornerstone for Proximar. Nutreco’s aquaculture division, Skretting, will work with Proximar bringing our knowledge in feeding and salmon production, while also building our own competence and customized fish feed to support all customers that produce RAS.”

“Since establishing Proximar in 2015, we have emphasized building a platform with an industrial footing. We believe this is crucial for success, and we’re therefore very excited to have Nutreco joining. This partnership contributes to further strengthen our platform according to our strategy. Nutreco represent valuable expertise and insights when it comes to operations, which is highly beneficial for Proximar. With Nutreco onboard, we now look forward to taking Proximar to the next stage,” says Joachim Nielsen, CEO of Proximar.

Today, Proximar began its first day on trading on Euronext Growth Oslo, the Oslo Stock Exchange’s marketplace for high-growth SMEs. The land-based Atlantic salmon farming facility is due to begin construction in Q1-2021 and is expected to be completed in the first half of 2023, with its first harvest during the first half of 2024.
Roy-Arne
23.12.2021 kl 15:37 1866

H2S kommer fra avføring/restfor som ikke er brutt ned av bakterier. Andfjord kan ikke få H2S siden de bytter ut alt vannet kontinuerlig. H2S kommer av opphopning, noe du kun kan få i RAS siden de bytter ikke vann, men renser det som er der.
Testanlegg mener jeg med anlegg som produserer en relativ liten biomasse, 100-200tonn. Det er størrelsen på biomassen som lager utfordringer. Men vi får konkludere med at vi er uenig, det er lov det :) God jul.

Det er nok feil min gode venn. Andfjord kan utmerket få merke H2S problematikk. Opphopning av slam og saltvann der inneholder av sulfider er høyt, er kombinasjon nok, så vær ikke for trygg på det.
Det er anlegg i Norge som produserer 1000-1500 tonn stor laks i dag med RAS teknologi, bare så det er sakt.
God jul😊

Og som du ser i artikkelen under (link) er det flere som satser på RAS i Japan. Her er det for makrell oppdrett. Tviler sterkt på at store internasjonale selskaper hadde gått inn i dette om det ikke har en fremtid (som du mener)

https://www.seafoodsource.com/news/aquaculture/nissui-celebrates-first-harvest-of-ras-grown-mackerel

Kjapt spørsmål: Om Proximar sitt prosjekt går etter planen og vi får produksjonen som planlagt. Er du da like negativ til prosjektet? Eller kan det hende at du ser på dette som en god forretningsplan mht. beliggenhet osv? ;-)
Redigert 25.12.2021 kl 12:06 Du må logge inn for å svare
Roy-Arne
27.12.2021 kl 08:36 1606

Hvis biologiske problemer med RAS løses, og hvis energiprisen ikke blir ett problem så vil Proximar ha en god forretningsplan :) I tillegg er det en del av Asia som er vant med fisk oppdrettet på land at den karakteristiske "jord-smaken" som blir på fisken med RAS-teknologi faktisk er forventet.

Men jeg fastholder at pr i dag er det altfor stor risiko med å bygge store anlegg FØR problemene faktisk er løst.

Det går rette veien i Japan mht. landbasert oppdrett og muligheten til forsikringer👍 Man ser vel at dette er fremtiden👍

https://the-japan-news.com/news/article/0008112414?fp=
Redigert 28.12.2021 kl 20:44 Du må logge inn for å svare

Gode ord fra Proximar CEO i kyst.no. Dette blir mega bra. Bekrefter med store ord at Proximar har stor oppmerksomhet i Japan!! Dette blir en innertier😀

https://www.kyst.no/article/opplever-betydelig-interesse-for-landbasert-i-japan/Redigert 29.12.2021 kl 11:55 Du må logge inn for å svare

Jeg skjønner ikke helt hva du mener med «hvis biologiske problemer med RAS løses». Vi har drevet med resirkulering i oppdrettsanlegg i mange år nå. Det er vel ikke mere problemer med det enn anlegg med gjennomstrømming. Snarere tvert i mot.

Her er artikkelen. Det er bilder også. Men de kommer selvfølgelig ikke med.

……………………………….

Opplever betydelig interesse for landbasert i Japan
Joachim Nielsen, daglig leder i Proximar Seafood sier de jobber med bemanning, og i 2021 har selskapet styrket laget betydelig. Foto: Ole Andreas Drønen
Joachim Nielsen, daglig leder i Proximar Seafood sier de jobber med bemanning, og i 2021 har selskapet styrket laget betydelig. Foto: Ole Andreas Drønen
Juleintervju: I Japan er det et sterkt økende fokus på bærekraft og kortreist matproduksjon, noe som passer bra for Proximar Seafood som skal produsere kortreist laks ved foten av Fuji-fjellet.

Av Ole Andreas DrønenProximar Seafood er et norsk selskap som skal produsere landbasert laks i et RAS-anlegg som skal ligge omtrent en times kjøretur fra Tokyo i Japan.

Selskapet har som mål å slakte den første laksen i første halvår 2024 og årlig produsere 5.300 tonn sløyd laks når anlegget er fullstendig oppe og går.

Proximar Seafood har også planer om å utvide med nye 21.000 tonn sløyd laks etter 2024.

Mange år med forberedelser
Joachim Nielsen, daglig leder i Proximar Seafood sier til Kyst.no i dagens juleintervju at de startet byggingen som forventet 19 mars i år, og han kan gledelig fortelle at dette har gått som planlagt for selskapet.

- Vi ligger på skjema både i forhold til tidsplan og byggekost. Til tross for utfordringer knyttet til COVID-19, har vi unngått forsinkelser, påpeker han.

Nielsen mener noe av forklaringen her ligger i at de har brukt mange år med forberedelser, både med systemleverandøren Aqua Maof, samt entreprenøren Daiwa House.

- Så da vi endelig satte i gang så var det detaljert planlagt og god forståelse for fremdrift, samarbeid og kritiske leveranser.

Starter opp produksjonen
I 2022 skal Proximar Seafood ferdigstille klekkeri og småfisk-bygget, så da starter selskapet opp produksjonen. Nielsen sier det helt klart er en betydelig og viktig milepæl for dem.

- Vi jobber også med bemanning, og har i 2021 styrket laget betydelig. Vi ser at vi tiltrekker oss dyktige mennesker, som også er en bekreftelse på at det vi jobber med er spennende og riktig. Senest har vi fått med oss Dharma Rajeswaran på laget som COO. Dharma er en av de mest erfarne når det kommer til oppdrett i RAS av matfisk, understreker Proximar-sjefen.

Det vil være god plass i markedet, både til dagens sjøbaserte oppdrettere og landbaserte.

Joachim Nielsen, daglig leder i Proximar Seafood.
Her ser man klekkeri og småfiskbygget hvor stålkonstruksjonen har kommet opp, med Fuji-fjellet i bakgrunnen. Foto: Proximar Seafood
Her ser man klekkeri og småfiskbygget hvor stålkonstruksjonen har kommet opp, med Fuji-fjellet i bakgrunnen. Foto: Proximar Seafood
Landet viktige avtaler
Proximar Seafood hentet 400 millioner kroner på starten av året, etterfulgt av en notering på Euronext Growth.

En annen viktig milepæl for selskapet i 2021 var å få på plass lånefinansiering fra en japansk finansinstitusjon, JA Mitsui Leasing i november, på ca. 200 millioner kroner.

- Vi har brukt mye tid på å bygge selskapet videre, både med mennesker og partnere. I mai inngikk vi en felles avtale med Marubeni, knyttet til salg og markedsføring av fisken. Og selvfølgelig har mye av årets aktiviteter handlet om å sørge for at byggingen skrider frem som planlagt, legger han til.

Gunstig timing i Japan
For Proximar Seafood har COVID-19 påvirket dem når det kommer til reiserestriksjoner til Japan. Dette har helt klart gjort at prosesser mot Japan har blitt mer tidkrevende. Det å drive forhandlinger uten å kunne møtes fysisk, mener Nielsen fort blir mindre effektivt og krever lengre tid.

Her bygges Proximar Seafood sitt landbaserte anlegg i Japan. Foto: Daiwa House / Proximar
Her bygges Proximar Seafood sitt landbaserte anlegg i Japan. Foto: Daiwa House / Proximar
- Kommer dere til å gjøre noen nye investeringer i året som kommer?

- Utover de investeringer vi gjør knyttet til byggingen av fase 1 av anlegget, så er det naturlig å se på videre vekst og planlegging av dette. Slik vi ser det er timingen av vår oppbygging i Japan veldig gunstig, og vi opplever veldig stor interesse i Japan for prosjektet vårt.

Nielsen sier det også er sterkt økende fokus på bærekraft og kortreist matproduksjon, og her treffer selskapet godt.

- Vi forventer også at dette vil fortsette å øke fremover, og vi ser også at japanske finansinstitusjoner har begynt å tillegge dette vekt, sier han fornøyd.

Et robust utgangspunkt
Bergenseren poengterer at i Proximar Seafood har de sett en betydelig interesse for prosjektet og deres produkt. Han forteller at de i 2022 også kommer til å jobbe mer aktivt med å bygge merkevaren.

Fra Proximar Seafood sitt anlegg i Japan. Foto: Daiwa House / Proximar
Fra Proximar Seafood sitt anlegg i Japan. Foto: Daiwa House / Proximar
- Vi har også fått bekreftet våre forventinger om prispremie knyttet til vår fisk som følge av lokalprodusert, Mt. Fuji branding, ferskhet og bærekraft.

- Vi har et optimistisk syn på markedsbalansen når det kommer til laks fremover. Begrenset med produksjonskapasitet og stigende etterspørsel danner et robust utgangspunkt. Det vil være god plass i markedet både til dagens sjøbaserte oppdrettere og landbaserte. Vi ser også ESG-trenden, og det er helt klart at opprinnelse, bærekraft og lokalt produsert vil være godt posisjonert, sier han avslutningsvis.

Proximar Seafood sitt landbaserte anlegg er under bygging. Bilder viser klekkeri og småfiskbygget hvor stålkonstruksjonen har kommet opp. Foto: Proximar Seafood
Proximar Seafood sitt landbaserte anlegg er under bygging. Bilder viser klekkeri og småfiskbygget hvor stålkonstruksjonen har kommet opp. Foto: Proximar Seafood
Roy-Arne
29.12.2021 kl 20:21 1296

Hvis du ikke skjønner hva jeg prater om og blander inn resirkulering så har du store kunnskapshull når det gjelder funksjon av oppdrett i RAS-anlegg. Jeg lar det være med det.

Blander inn resirkulering? Seriøst. Vet du hva RAS er forkortelse for?
Nei, når det gjelder RAS, så har jeg ikke kunnskapshull. Det er hva jeg driver med hver dag..
Ja vi bør nok la det være med det. Du har åpenbart begrenset kunnskap rundt dette.
Redigert 29.12.2021 kl 21:53 Du må logge inn for å svare
Roy-Arne
30.12.2021 kl 14:45 1136

Muligens jeg var utydelig. Det var ikke resirkulering jeg vektet mot, men ditt utsagt "skjønner ikke hvilke biologiske utfordringer". RAS har enorme biologiske utfordringer når det kommer til matfisk hvor det skjer stor vekst fra dag til dag. Filtrene i RAS-anleggene er som du sikkert vet bakterier som gjør om giftig ammoniakk til ufarlig nitrat. Når man kommer over en viss grense med tanke på biomasse så skal det uhyggelig lite før det blir ubalanse mellom bakterie-floraen som skal rense og omdanne giftig ammoniakk til ufarlig nitrat...Det er dette som utelukkende har drept fisken hos Atlantic Sapphire, og som vil fortsette med det hos alle RAS-anlegg som kommer over en viss størrelse.

Dette er ett ikke-eksisterende problem i gjennomstrømningsanlegg.

Lykke til med din investering.

Feil igjen min gode mann. Kontroll på biofilter sett opp mot utvikling av biomasse er uproblematisk. Det justeres veldig enkelt om det skulle bli et problem. Det er ytterst sjelden at dette forårsaker dødelighet. Her er teknologien veldig god og trygg. Dødeligheten ASA har hatt gjentatte ganger, er relatert til H2S. Noe helt annet. Kan utmerket også oppstå i gjennomstrømmingsanlegg, så lenge det er snakk om sjøvann der innhold av sulfider er høyt.
Forøvrig hadde det vært fint om du kunne henvise til anlegg (bortsett fra ASA) som har produserer stor fisk og har så store problemer med RAS og biofilteret. Har en mistanke om at du bare slenger ut en påstand du ikke har dekning for.
Redigert 30.12.2021 kl 16:22 Du må logge inn for å svare
Roy-Arne
30.12.2021 kl 16:55 1075

Herregud!!! Det er nettopp bakterier som skal omdanne ammoniakk til nitrat hvor forholdet blir feil at omdanning av ammoniakk til nitrat svikter, og H2S oppstår. Dette er noe alle med akvarier hjemme i stuen vet at når fisk plutselig begynner å legge seg på siden, så er det kun en ting som fungerer, store mengder rent vann for å få ned innholdet av H2S.

Derfor går Salmon Evolution for en hybridløsning!!!!!!

Hvis du ikke forstår at ammoniakk (H2S=hydrogensulfid) kommer fra dårlig renset vann så skjønner jeg godt ditt "nickname"...Hvis du virkelig jobber med RAS.....
Redigert 30.12.2021 kl 16:57 Du må logge inn for å svare

Oppdatere bilder om byggingen lagt til på hjemmesiden til Proximar😀

https://proximarseafood.com/construction

Her går det fremover👍👍👍

Utrolig kult å se ikoniske Mt. Fuji ruve i bakgrunnen på noen av bildene. Garantert at dette blir stort mht. branding, prising og eksklusivitet for produktene til Proximar!!!! Man må heller ikke glemme at Mt. Fuji er enormt populær i hele Asia. Ikke bare i Japan. Så her er det et enormt marked som ligger foran dem.

Har man litt is i magen på Proximar (1-2 år) Vil man kunne mangedoble innsatsen sin. Dette sier seg nesten selv med det enorme markedet som ligger i umiddelbar nærhet til produksjonen deres!!! Og ja, vi snakker om mat som alle må ha!!!!!

Ha en god søndag👍
Redigert 02.01.2022 kl 10:13 Du må logge inn for å svare