NOFI, KOMP, MONO, INSTA: Forventninger til Q3 2018


Hvilken av disse fire bankene tror dere vil overraske mest når Q3 rapporten legges frem? Og hvilke resultater kan vi forvente oss?

blir nok fine tall nok en gang,-men imens vi venter.....

ble det sagt noe om hvorfor Bank Norwegian slet sånn med å bygge utlansportefølgen under oppstarten i Danmark?

Er det ikke sånn at Danmark er et utfordrende land å kreve inn gjeld i, og derfor så er bankene bevisst veldig forsiktige med skalering av sine utlån i dette landet?

Kjenner ikke helt til detaljene rundt NOFI sin satsing i Danmark...
Røsk
09.10.2018 kl 18:42 7700

Det stemmer at det er langt mer krevende å dra inn gjeld i Danmark enn NO/SE/FI. Litt usikker på hvordan konkurransebildet er i Danmark og om det også satt press på marginer. Tok i hvert fall tid før de var break even der.
Røsk
09.10.2018 kl 18:42 7695

Det stemmer at det er langt mer krevende å dra inn gjeld i Danmark enn NO/SE/FI. Litt usikker på hvordan konkurransebildet er i Danmark og om det også satt press på marginer. Tok i hvert fall tid før de var break even der.
Røsk
09.10.2018 kl 18:43 7691

Vi bør vel også nå se effekt av avtalen med Axa? Slå positivt ut på bunn men hemme veksten litt.. tanker?

Ja sånn jeg forstår det så er det i dette kvartalet vi virkelig får se hvordan den avtalen slår inn... At det vil bidra positivt er jo utvilsomt, men hvor mye det utgjør for de ulike bankene er jeg spent på. Håper de sier noe konkret om det i kvartalsrapportene, slik at vi slipper å tolke oss ihjel for å finne ut av det.
Jazz
09.10.2018 kl 22:08 7547

MONO har jo vært sorgen siste året, vet ikke helt om det er fortjent eller den bare er kraftig underpriset. Det godt gjort å tjene penger såpass tidlig for en ny bank, men overskuddet er ikke allverden ift utlånsmengden. Spent på hvordan den nye kortløsningen (Widerøe), om den vil bidra kursmessig neste halve året.

Helt enig, utrolig overraskende for meg at markedet har sendt MONO så langt ned. Vi er jo helt nede på samme nivå som opprinnelig emisjon, og siden den tid har jo banken fullstendig knust de opprinnelige måltallene for utlånsvekst.... Prisen i dag gir vel en P/E på rundt 12 for et selskap som så vidt er i gang. Det er jo uungåelig at resultatet øker kraftig basert på utlånsveksten...
Røsk
09.10.2018 kl 22:54 7488

Håper mono klarer å tippe 20 mill resultat ekskl. Salg av portefølje til Axa. Mener å huske Komp resultatførte 36 mill på bunn ved salg av sin portefølje sist til Axa for ett års tid siden. Om Mono klarer det samme dette kvartalet gjenstår å se, men et totalt resultat på ca 50 mill ville nok fått noen til å ta aksjen inn i porteføljen igjen. Er det litt vel optimistisk?
Kitchen
09.10.2018 kl 23:49 7439

Ser ABG lanserer Monobank som en av de heteste oppkjøpskandidatene på børsen.
Kanskje ikke så rart når kursen er kjørt helt ned i kjelleren. Monobank ønsker å selge innpass i kredittkortplattformen sin men kan ende opp med å bli slukt med hud og hår.
Er det ikke noen regler for eierskap i banker, kan hvem som helst kjøpe Monobank?

https://min.e24.no/har-plukket-ut-de-11-heteste-oppkj-pskandidatene/a/bKv90d

Harry38
10.10.2018 kl 09:11 7356

Jeg forstår heller ikke dette med Monobank. Har tapt relativt mye etter å ha gått inn på kurser i underkant av 4. Men ved et oppkjøp, da må det vel i så fall bli til en kurs som er høyere enn dagens kurs? Eller tror dere man risikerer at dagens eiere selger til 2,50? Det er jo slett ikke usannsynlig at kursen også går betydelig lavere enn 2,50 om drahjelpen fra børsen ellers blir borte.
Røsk
10.10.2018 kl 09:30 7327

ABG "snakker vel litt egen bok" her også så ville nok tatt listen med ei klype salt. Om noen skulle kjøpt opp MONO på dette nivået så hadde det vært svært billig. Si komp hadde kjøpt opp mono så ville det vært billig kjøp av portefølje og teknologi hvor dett også ligger masse administrative synergier. Spør du meg spår jeg en konsolidering av markedet innen et par år. Mono og insta er vel de heteste kandidatene til akkurat dette.

Røsk ja det er alt for optimistisk. KOMP solgte jo en portefjølje som var samlet opp over lengre tid. Nå er poenget at de skal selge dette løpende kvartal for kvartal, og da blir jo beløpene mye mer edruelige.... Men det vil definitivt ha positiv effekt.

Ang salg av MONO så vil det være galskap av aksjonærer å la seg kjøpe ut til dagens kurs. Man må jo være fullstendig tallblind for å kunne regne hjem et salg på disse nivåer.... Nei hvis noen skal greie å få kjøpt ut hele selskapet så bør kursen langt over 5 kr.
biolante
10.10.2018 kl 09:40 7300

Skulle ikke rapporten til KOMP komme ut i dag tidlig?
Røsk
10.10.2018 kl 10:05 7274

Neste torsdag biolante:)
Røsk
10.10.2018 kl 10:09 7256

Andtrisant du har nok rett og hvis du har så lurer jeg litt: Avtalen med Axa løper fra juni. Det jeg ikke har fått helt grepet på er hvilke lån Axa kjøper. Er det lån med +90 dager og som er inngått da fra 1. Juni? I så fall blir det fint liten effekt av dette nå i Q3. Har jeg misforstått??

Godt poeng - jeg er faktisk ikke helt sikker. Det er nok lån med 90+ dager forfall som det er snakk om, men hvis det kun gjelder nye lån etter 1. juni så blir det ikke så mye ut av dette i 3. kvartal heller, og i så fall blir det først i neste kvartal vi ser hele effekten av dette.
Røsk
10.10.2018 kl 13:01 7129

Snakket med en god kilde nå som sitter tett på markedet at avtalen er fra juni og at den gjelder lån tegnet pre juni også. Det går ingen automatikk i at Axa skal ta 90+ forfalte lån, men de har en rammeavtale hvor de kjøper "pakker" med lån fra måned til måned eller med lengre mellomrom. Det gjør det litt mer uforutsigbart og jeg er veldig spent på om komp og/eller mono resultatfører noe som helst i q3. Om de i så fall gjør det så kan det være større og mindre porteføljer da det ikke er lån gitt fra 1. Juni men lengre tilbake i tid. Spennende!
Jazz
10.10.2018 kl 14:03 7058

Mono fortsetter ned i dag på forholdsvis høy omsetning. Er nå så lav at det frister litt å kjøpe, men de eneste som kan selge med gevinst nå er vel de tidligste investorer og ansatte, ikke betryggende om det er de som nå selger.
Røsk
10.10.2018 kl 16:38 6984

Både komp og mono faller i dag. Skjønner ikke helt hvorfor så nære kvartalsrapport og tall som med stor sikkerhet er meget bra for begge selskap. Så det gikk en post i mono på 60K aksjer på 2.5 kr. Må jo være desperat etter penger om du selger på det nivået..

Sektoren er nå så upopulær at bankene nesten gis bort.
Netfonds- dommen ble ikke anket, hvilket kan bety at eierbegrensninger er historie.
At noen større utenlandske aktører med masse penger dukker opp som majoritetseiere i noen av bankene er meget sannsynlig gitt de lave kursene.
Smarte penger som Kistefos, Thon og Bråthen har gått tungt inn i sektoren nå.

Hva gjelder Q3 så vil vi vel se at den svake veksten i Norge fortsetter...en fra myndighetshold villet utvikling.
Vinnerne blir de bankene som går utenlands , der er markedet kjempestort og myndighetene mindre krakilske.

Vekst koster ,slik at bunnlinjene i denne ekspansjonsfasen vil utvikle seg litt svakere enn de bankene som kunvelger Norge, men det vil være veldig temporært.
Mine førstevalg vil være de bankene som vokser sterkest ute og ikke de som har best bunnlinje .
Når ekspansjonen avtar kommer resultatene som ei kanonkule.
Redigert 10.10.2018 kl 23:16 Du må logge inn for å svare

Hva tror du om BraBank?
Røsk
12.10.2018 kl 13:49 6536

De kommer for sent til bordet og det vil koste å vokse. Var med fra start på komp, mono og insta. Denne sto jeg over.. kan nok bli lønnsomt over tid om de gjør alt riktig, men stikkordet er tid.
jacuzzi
12.10.2018 kl 18:18 6449

Komp hadde jo rekord vekst i norge forrige kvartal.. de har også høye marginer med gode utsikter til å holde veksten oppe. Vil tro nofi og komp blir vinnere i sektoren fremover.
Røsk
12.10.2018 kl 20:32 6374

100% enig. Veldig spent på mono og insta og om de klarer å følge med..!

Nofi og komp er ledende i sektoren , om de blir vinnerene gjenstår å se.
Hva jeg legger vekt på er driften kvartal for kvartal, hvem er hestehodet foran, hvilken av de nyoppstartede bankene har størst fart ?
Jeg har vært med i alle bankene omtrent siden oppstart , disse investeringen har vært veldig ok...for å si det forsiktig.

Det jeg ser nå er at både Mono og Insta har betydelig større fart i sine første kvartaler enn komp og Nofi.
I Nofi gikk det seint i begynnelsen,men det var en annen tid.
Nofi nådde 4 milliarder i utlån etter 7 års drift , Mono er der til neste år og Insta i slutten av 19 (?)

Komp nådde 1 milliard i utlån etter 5 hele kvartal og fikk overskudd etter 4 kvartalers drift.
Mono fikk 1 milliard i sitt 5. kvartal og fikk overskudd 3 kvartaler .
Insta nådde 1 milliard i sitt 3.dje kvartal og overskudd i sitt 2 kvartal.


Alle tre banker er nå i Finland
Komplett startet opp i Finland i februar -17
Mono i mai - 17
Insta i des- 17.

Sverige står for tur for Mono og Insta , Insta har allerede solgt non performing lån og iflg hjemmesidene ansatt svensker.

Min vurdering er at veksten vil øke relativt sterkere i utfordrebankene fra nå av når de ser ut til å få fotfeste ute.
De som kun velger Norge vil sakke sterkt akterut da veksten er svak og konkurransen sterk her.
Resultatmessig vil muligens de norske ( Easy m.fl. ) vise gode tall, men dersom man stripper for ekspansjonkostnader og markedsføringskost for Mono og Insta , ser man at det er imponerende tall de har levert hittil ( 10 mill i markedsføring og fem mill i drift i Finland for q2)

Q3 blir spennende , se på topplinjeveksten og korriger bunnlinje for markedsføring så blir sammenlikningen bedre.Mono og Insta prises til litt over 500 mill !,, gi bort , etter mitt skjønn, og det må gjentas , nå går smarte penger inn i en utbombet sektor
Redigert 14.10.2018 kl 12:54 Du må logge inn for å svare
Kitchen
14.10.2018 kl 14:57 6023

Tipper alle bankene kommer til å holde stø kurs videre. Hva som skjer med aksjekursen er ikke godt å si.

Leste gjennom en sparebank 1 analyse av NOFI fra september.
De estimerer utbetaling av utbytte på 28kr pr. aksje frem til og med 2021, dette er imidlertid bare 50% av bunnlinjen i perioden, resten brukes til vekst.
Ved utløpet av 2021 har man pr. aksje som i dag koster ca 92kr fått 28kr i utbytte og eierskap i en bank som har økt 76% i utlånsvolum med en forventet årlig EPS på ca 20kr fra det tidspunktet.
Så om man har en lengre horisont er det like greit å holde blikket på resultatene som presenteres, så får aksjekursen seile sin egen sjø inntil videre.
14.10.2018 kl 16:25 5966

Enig i mye, men det finnes en elefant i rommet. Jeg har dumpet IPO-aksjene i Insta og Mono og akkumulert i KOMP. Vurderer også å sette litt friske penger i NOFI hvis dippen de siste dagene holder seg.

Elefanten heter likviditet. NOFI og KOMP finansierer seg med løpende fri CF. De små må emittere for å vokse. Enisjon er kryptonitt for kursen. Særlig offentlig emisjon. Privat plassering er bedre, men selv da ser vi typisk +/- 10% fall og kurs i dødvanne lenge etterpå.
Redigert 14.10.2018 kl 16:25 Du må logge inn for å svare

Det er selvsagt korrekt...ek blir bøygen for mange.
Men at Mono vil kunne tjene over 100 mill i 2019 og Insta over 75 mill er ikke usannsynlig.
Egenfinansiert vekst er ikke så veldig lang unna.

Spare1 vurderer Kistefos ek- innsprøytning i Insta som tilstrekkelig langt frem ....kanskje langt nok til at egengenerert cash kan overta?
Likviditet til å låne ut er intet problem, Insta reduserte nettopp innskuddsrenten , det kan kun bety innskuddene økte for mye når innskuddsrenten var 2%.
Redigert 14.10.2018 kl 17:17 Du må logge inn for å svare
jacuzzi
14.10.2018 kl 17:35 5896

Noen som vet hva som er tanken med de nye obligansjonslånene til NOFI? Etablering i nye land? Ser de fikk avslag på utbytte kvartalsvis, så da blir det nok årlig utbytte.
14.10.2018 kl 18:36 5856

Ja. Ubegrenset billig likviditet takket være banksikringsfondet så lenge det varer. Vi snakker selvsagt om egenkapitalkravene. NOFI flyter over og vil gi utbytte. De små sliter. Kistefos og andre skal vel ha rabatt på markedskurs og uansett blir det utvanning.
Kitchen
14.10.2018 kl 18:46 5837

Begge kan begynne å egenfinansiere vekst, men da vokser ikke låneboken så fort som den kan.
Vekst finansiert med emisjon har lagt i kortene for alle fire bankene hele tiden. Elefanten er vel heller at om kursene ikke henter seg inn snart må Mono og Insta hente penger når kursene er trykt ned i kjelleren. Det gjør emisjonen dyrere for eksisterende aksjonærer, men fortsatt mer lønnsom en å la være.

Er det ikke ekstremt lav omsetning i KOMP mtp at det er drøyt 2 børsdager igjen til kvartalsrapport?

Skal vi prøve å tippe resultat etter skatt for MONO og KOMP i Q3 da? De er vel først ut med Q3 tall denna uka.... Jeg prøver meg:

KOMP: 100,5 MNOK
MONO: 18,6 MNOK

Hvis dette går inn er det jo nok et fantastisk kvartal for begge. Men jeg har faktisk troa på at KOMP kan bikke den magiske 100 mill grensa denne gangen... Blir spennende å se uansett da!
15.10.2018 kl 15:51 5465

100 mill er ca 15% opp q/q, så det er spenstig i så fall, og det gir EPS ca 0,60 og PE rundt 8 annualisert på dagens lave kurser. Får se hvor mye AXA-porteføljen slår inn.
Røsk
15.10.2018 kl 16:49 5415

Tipper +100/20 mill inkl porteføljejustering. Er også født optimist:)
Thomas15
15.10.2018 kl 17:28 5359

KOMP: 95 MNOK
MONO: 17 MNOK

Har ikke tatt med effekt av salg av NPL. Mono har estimert 55-60 MNOK for 2018. Da gjennstår det 31,1-36,1 MNOK for Q3 og Q4.

Q3 for mono ute. Mono guider med en ambisjon om 10 mill i utlånsbalanse innen 3-4 år.
Dette tilsvarer i snitt omlag litt 350- 500 mill per kvartal, men mer naturlig liggende med lavere vekst i starten for så å øke utover.

En tilsvarende ambisjon 3-4 år frem fra KOMP, hvor man vokser det kapital-ration tillater hadde vært veldig interessant! Gitt at man dropper utbytte vil en formidabel vekst være mulig pga. resultatveksten som nå tikker inn.
Noen som har prøvd å modellere opp dette? Hvis mono kan klare 6 milliarder, så kan nok Komp klare det dobbelte. Mine estimater er enda høyere i en teoretisk modell. Komp har også den vesentlige fordel at vekst vil være selvfinansierende, dvs. ingen emisjoner slik de små står i fare for.

Det er denne veksten som på ingen måte er reflektert i dagens prising.. !