AMR anmoder NFD om å utsette vedtak om driftstillatelse vha §42

Slettet bruker
NOM 11.02.2021 kl 15:14 10422

Ikke hat meg for dette innlegget, det er surt - men dette er viktig.

Etter Direktoratet for Mineralforvaltning (DMF) tildelte driftstillatelsen til NOM i fjor sommer, klaget Arctic Mineral Resources (AMR) på dette vedtaket.
I klagen anførte AMR at NOM ikke hadde nødvendige rettigheter.

Ettersom AMRs klageinnspill også var tatt med under høringen av driftstillatelsen, hadde DMF allerede bestemt seg for at AMR tok feil og at DMFs tolkning av mineralloven (spesielt §7b) var korrekt.
Det var derfor uungåelig at DMF følgelig både avviser AMRs klage på driftstillatelse *og* AMRs anmodning om å utsette vedtaket om driftskonsesjon til klagen er endelig avklart.

So far so good.

Ettersom DMF avviste klagen så må den behandles hos klageinstansen som da blir Nærings- og Fiskeridepartementet (NFD, som altså DMF hører til inn under).
NFD har klagen til behandling i dag og den skal være avklart "på nyåret" i 2021, altså når som helst. (mer om dette etterpå)

Det som nå er surt er at AMR har sendt samme anmodning til NFD som de sendte til DMF, altså anmodning om utsettelse av vedtak.
Hvis NFD godtar dette betyr det at NOMs driftstillatelse legges i skuffen til AMR har fått klagen sin endelig avgjort, inkludert mulig(e) rettssak(er).

Det er tre mulige utfall av dette:
1) NFD avviser anmodningen og driftstillatelsen er fortsatt gyldig uavhengig av hvilke krumspring AMR kommer med.
2) NFD godtar anmodningen og driftstillatelsen settes på vent til NFD og eventuelt rettsvesenet har bestemt at NOM har alle rettigheter.
3) NFD godtar anmodningen og konkluderer samtidig i AMRs favør slik at det blir rettsak mellom NOM og staten istedenfor AMR og staten.

I tilfelle 2 og 3 er det krise for Engebøprosjektet som må vente på avklaring, i verste fall i årevis.

Jeg tror tilfelle 1 er mest sannsynlig fordi Engebøprosjektet etableres og startes på østsiden av fjellet hvor de i dag har alle rettigheter. AMRs påståtte rettighetsområde er på vestsiden hvor det ikke er aktuelt å påbegynne gruvedrift før om 15-16 år. Dette kan brukes som argument mot en slik utsettelse av vedtak fordi det fører til uforholdsmessig stor ulempe for NOM å måtte vente når de kan drive i mange år uten å berøre AMRs område.


Så tilbake til NFDs klagebehandling.
Denne skulle være klar "på nyåret", og det begynner allerede å føles ut som overtid. En mulig grunn til denne "forsinkelsen" kan være det at DMF ble anmodet før jul om å avklare hvordan de tolker minerallovens §7b og §32 som er de to viktige paragrafene det strides om.
De ble bedt om å svare før 6. januar i år, men har enda ikke svart. Man kan lure på hvorfor:
1) De har ikke tid
2) De har ikke noe godt svar.

Sistnevnte kan bety at DMF har innsett at den opprinnelige lovforståelsen de benyttet for å tildele NOM driftstillatelsen og samtidig avvise AMRs høringsinnspill var gal.(tl,dr: de brukte §7b for å gi NOM rettighetene til granaten, men lovens forarbeider indikerer at man ikke kan tolke det slik når granat forekommer i slike mengder som i engebøfjellet)

Denne jus-suppen er altså en risiko jeg vil dere skal være kjent med fordi den er LANGT mer akutt enn de mulige oppsidene fra NORA, Keliber, AlSiCal osv som det fantaseres om overalt.
Svaret fra NFD kan dukke opp når som helst i postlistene, så følg med.


Under er paragrafen fra Forvaltningsloven som AMR ønsker å bruke for å stanse NOM:

§ 42.(utsatt iverksetting av vedtak).
Underinstansen, klageinstans eller annet overordnet organ kan beslutte at vedtak ikke skal iverksettes før klagefristen er ute eller klagen er avgjort.

Når en part eller en annen med rettslig klageinteresse akter å gå til søksmål eller har reist søksmål for å få vedtaket prøvd ved domstol, kan organ som nevnt utsette iverksettingen til det foreligger endelig dom.

Det kan settes vilkår for utsettingen. Avslag på anmodning om utsetting skal være grunngitt. Begrunnelse skal gis samtidig med avslaget.


Under er link fra postlisten hvor AMRs anmodning fremkommer.
https://einnsyn.no/saksmappe?id=http%3A%2F%2Fdata.einnsyn.no%2Fnoark4%2FSaksmappe--912660680--4203--2019&jid=http%3A%2F%2Fdata.einnsyn.no%2Fnoark4%2FJournalpost--912660680--2019--4203--21--2021

krissov
11.02.2021 kl 15:39 5375

jeg tenker verste utfall er at de venter driftstillatelse på den delen delen av gruva, som kommer på det aktuelle område. som har noe å si om ca 15 år
Slettet bruker
11.02.2021 kl 15:37 5395

Anmodningen om §42 vil stoppe driftstillatelsen MENS DE AVKLARER rettighetene.
Dette kan ta tid, spesielt om de må gå bort fra §7b og heller bruke §32 andre ledd + "prøvedrift".

Jeg har vært helt åpen om at jeg har solgt meg ut, og nå har jeg forøvrig puttet gevinsten min i andre aksjer. Tror ikke den faller ned til et nivå jeg vil gå inn igjen på før om lenge, hvis noen gang.
Likevel synes jeg det er viktig å opplyse om dette for å være en motvekt til alle nykommerne med blå øyne som tror penger vil sprute fra havbunn og batterier og co2-binding og ESG-fond i nærmeste fremtid. Så enkelt er det nemlig ikke.

Og uansett hvor lav kursen hadde vært i dag, hadde jeg ikke kjøpt en eneste aksje før jeg ser at NFD avslår anmodningen om utsettelse av vedtak.
DrHayek
11.02.2021 kl 15:30 5417

Selv hvis NFD tolker annen vei enn DMF på §7b, vil NOM have rettigheter pr §32 i mineralloven. Som HH tidligere har gravet frem, er den nye tekst ført videre fra et utgangspunkt der inkluderer "prøvedrift" (boringer, undersøkelser, etc), hvilket Nom har utført lenge før AMR meldte seg på banen.

Ser derfor ikke hvordan AMR skal kunne få medhold i anmodningen, men tolker du dette annerledes?
Evt bare lyst på å kjøpe mer til lavere kurs?
Redigert 11.02.2021 kl 15:30 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
11.02.2021 kl 15:25 5441

Det er svært irriterende, for å si det pent.
AMR er noen snyltebukker som ikke har vært noe annet enn sand i maskineriet til både NOM og DMF.

Hvis de klarer å holde engebøprosjektet på vent til rettslig avklaring har Ivar begynt å nærme seg pensjonsalder før gruvedriften kommer i gang.
Dimind
11.02.2021 kl 15:22 5454

Er selvsagt irriterende å se AMR som så desperat jobber for å tvinge frem et forlik eller en rettsak.
Men samtidig så er det som du sier viktig at vi som har invistert i NOM også kjenner til de risikoene som ligger i prosjektet.