Ocean GeoLoop

redikk
OGL 16.02.2021 kl 08:36 4767

Artikkel i teknisk ukeblad
Planen er å fange utslipp fra tre fabrikker innerst i Trondheimsfjorden. De slipper ut totalt 480.000 tonn røykgass årlig.

En del av utslippene skal bearbeides og slippes ut under vann som en type gjødsel for å stimulere til økt algeproduksjon. Algene skal deretter filtreres gjennom kappedyr, også kalt tunikater. Sluttproduktet skal bli medisin, drivstoff og dyrefôr.

Konseptet bygger på en rekke av seriegründer Hans Gude Gudesens patenter, og selskapet Ocean Geoloop skal stå for pilotanlegget i Trøndelag. Byggingen av tunikatanlegget skal etter planen starte i mars, forteller Odd-Geir Lademo, daglig leder i Ocean Geoloop.

– En sannsynlig løsning i piloten er relativt enkle installasjoner som består av 25 meter lange bærestrekk. Dette tauet strekkes mellom to bøyer og ligger omtrent fem meter under overflaten. Vertikale teststrukturer vil henge fra dette bærestrekket og omtrent 20 meter ned. Disse blir bolig for tunikatene, sier Lademo.

Kombinert karbonlagring og -utnyttelse
Den algebaserte karbonutnyttelsen kalles CCU (carbon capture and utilization). I tillegg ser de for seg en at en del av utslippene fra fabrikkene skal lagres (CCS) i samarbeid med karbonlagringsprosjektet Northern Lights.


Slik ser tunikatmodulen ut i et av Gudesens patenter. Faksimile: Patentstyret
Det er Norske Skogs fabrikk på Skogn og Franzefoss sine fabrikker i Verdal og Inderøy de skal fange utslippene fra. Ocean Geoloop er også en del av et samarbeid med Ocean Tunicell og Ocean Tunifeed, to tunikatselskaper med utspring fra Universitetet i Bergen. Tunifeed produserer strukturene tunikatene bor i, mens Tunicell lager produkter av tunikatene til medisinsk bruk.

Ocean Geoloop hentet 100 millioner kroner i fjor og er priset til 450 millioner kroner, skrev Dagens Næringsliv i desember.

– Nå skal vi få gjennomført pilotprosjektene og vise at teknologien fungerer, sa Gudesen til DN da.

Selskapet var også blant 93 forskningsinstitusjoner og selskaper som nylig fikk til sammen 27,8 millioner kroner fra Forskningsrådets Grønn plattform til forprosjekter. Ocean Geoloop skal bruke pengene til å skaffe seg nettverk og bygge verdikjeder for algeproduktene.


Fortynnet CO2
Prosjektet mangler fortsatt de nødvendige tillatelsene. Miljødirektoratet skal avgjøre om konseptet innebærer utslipp, mens kommunene Flatanger og Verdal skal bestemme om de får bruke sjøarealer. Lademo sier de er i en prosess med myndighetene om tillatelsene.

Hvis tillatelsene kommer på plass skal selskapet bruke en teknologi for å fortynne CO2-en gjennom nanohull før den slippes ut i sjøen.

– Det handler om å gjøre CO2 og oksygen tilgjengelig i vannvolumet og ikke bare slippe ut gass som bobler. Vi ønsker at gasser og næringsstoffer skal bli i vannvolumet i en konsentrasjon og form som gjør dem maksimalt tilgjengelig for algene. Denne teknologien bygger også på patentene til Gudesen, sier Lademo.

Sammen med Sintef Ocean skal de overvåke effektene på havmiljøet.


LES OGSÅ
Ti gode saker du bør ha fått med deg denne uka
Filtrerer alger
Tanken er at utslippet i sjøen skal føre til en naturlig oppblomstring av alger som allerede finnes i sjøen.

Tunikatenes rolle er å fange opp og filtrere algene. Kun tre prosent av algene tunikatene filtrerer, blir tatt opp i tunikatkroppen.

Resten av algene blir konsentrert som en tørrmasse. Denne tørrmassen planlegger Ocean Geoloop å selge som en ingrediens til laksefôr, husdyrfôr eller som biodrivstoff. Tunikatene kan brukes til å utvinne cellulose som kan brukes til å bygge kunstige menneskeorganer.


Parallell til jerngjødsling
Den mest kjente algebaserte karbonlagringsmetoden er kanskje jerngjødsling av havene, der tanken er at man skal stimulere til økt algeproduksjon ved å dumpe store mengder jernsulfid i havet. Metoden er kontroversiell fordi bieffektene ikke er kjent.

Lademo sier deres konsept har likheter med jerngjødsling.

– Ja, det kan man si. Argumentet mot jerngjødsling er at man slipper ut like mye CO2 som mikroalgene først absorberer dersom ikke algene sedimenterer raskt nok, og at det representerer en kostnad. Vårt system er et lukket, multitrofisk system hvor vi bruker CO2 som en stimulans, og hvor vi har et kontrollert uttak av de produserte mikroalgene, sier han.

Økt algeproduksjon er den mest effektive måten å manipulere naturen til å trekke CO2 ut av atmosfæren, ifølge EU-prosjektet OceanNets, som beregner at ulike former for gjødsling av havet kan trekke ut syv ganger mer karbon, opp mot 26 gigatonn i året, enn å plante skog over hele landjorda.

Sintef har tidligere beregnet at dyrking av tare på 18.000 kvadratkilometer i sjø i teorien kan gjøre Norge klimanøytralt.

Ocean Geoloop beregner at alger i et område på én kvadratkilometer kan brukes til å fange mellom 515.000 og 1,65 millioner tonn CO2. Det tilsvarer å trekke tilbake utslippene fra mellom 1,2 og 3,85 millioner fat olje.
Redigert 16.02.2021 kl 08:37 Du må logge inn for å svare
redikk
16.02.2021 kl 08:52 4751

Er det noen her på forumet som har troa?
Soroz
03.04.2021 kl 12:07 4422

Skal til 20 000 pre-splitt
redikk
01.08.2021 kl 10:20 3797

Norge trenger flere gründere, sa statsminister Erna Solberg: Møtte gründeren Hans Gude Gudesen i Ocean GeoLoop
29.7.2021 20:12:11 CEST | Ocean GeoLoop

Statsminister Erna Solberg besøkte Ocean GeoLoop AS i Verdal i dag. Her fikk hun orientering av Ocean GeoLoop, SINTEF og Norske Skog. Ocean GeoLoop AS utvikler, piloterer og kommersialiserer multifunksjonell miljøteknologi for karbonfangst, -lagring og utnyttelse. Selskapets løsninger bygger på mer enn 15 års forskning og utvikling i nært samarbeid med blant annet SINTEF i Trondheim. Det siste året har Ocean GeoLoop AS utviklet et tett industrielt samarbeid med Norske Skog, som nylig gikk inn på eiersiden i selskapet.

Odd-Geir Lademo, Adm. dir i Ocean GeoLoop, Statsminister Erna Solberg, Hans Gude Gudesen, Grunnlegger av Ocean GeoLoop
Odd-Geir Lademo, Adm. dir i Ocean GeoLoop, Statsminister Erna Solberg, Hans Gude Gudesen, Grunnlegger av Ocean GeoLoop
Ocean GeoLoop AS, som ble etablert av Hans Gude Gudesen i 2020, har hovedkontor i Verdal Industripark hvor statsminister Erna Solberg besøkte selskapet i dag.

– Her fikk statsministeren innsikt i Ocean GeoLoop AS sine planer og løsninger. Videre en orientering om det gode samarbeidet som selskapet har etablert med Norske Skog og SINTEF. Dette har blant annet ført til en felles søknad til regjeringens nye virkemiddel for grønn omstilling av norsk næringsliv; Grønn Plattform. Det var en engasjert statsminister som fikk presentert våre perspektiver og løsninger på den globale klima-, miljø og ressurskrisen, sier Odd-Geir Lademo som er adm. direktør i Ocean GeoLoop AS.

Vi oppfattet at statsminister Erna Solberg er veldig opptatt av betydningen av å ha gode gründere i Norge for å lykkes med å utvikle et bærekraftig og fremtidsrettet norsk næringsliv. Gjennom et langt samarbeid med internasjonale forskning- og innovasjonsmiljøer, deriblant SINTEF og Universitetet i Bergen, har Hans Gude Gudesen vært arkitekten bak etableringen av Ocean GeoLoop.

– Ocean GeoLoop er et godt eksempel på hvilken betydning dyktige og visjonære gründere som Hans Gude Gudesen har for å utvikle nye fremtidsrettede løsninger og næringer, sier styreleder Anders Onarheim i Ocean GeoLoop.

Ocean GeoLoop er etablert for å industrialisere innovativ miljøteknologi med svært stort, globalt

skaleringspotensiale. Prosjektsøknaden til Grønn Plattform fokuserer på å pilotere et disruptivt, tekno-biologisk og multi-funksjonelt system, GeoLoop Column, som potensielt sett kan bidra sterkt til å løse verdens kombinerte klima-, miljø og ressurskriser, og på denne basis realisere nyskapende nasjonal og eksportrettet verdiskaping og grønn omstilling, særskilt rettet mot matproduksjon.

– Dagens besøk markerer oppstarten på en svært spennende høst for vår satsing, sier Odd-Geir Lademo. Han har mer enn 25 års samlet fartstid i NTNU og SINTEF, hvor han har vært forskningsleder i SINTEF og professor ved NTNU.


Fakta om Ocean GeoLoop

Ocean GeoLoop er etablert som en utløper av forskningsprosjektet Ocean, igangsatt av Hans Gude Gudesen i 2006.
Selskapet har utviklet tekno-biologiske system for fangst, lagring og utnyttelse av CO2, som forventes å være teknisk og økonomisk skalerbart.
Ocean GeoLoop jobber «med naturen» og bruker naturens eget kretsløp. Ocean GeoLoop er etablert for å industrialisere innovativ miljøteknologi med globalt skaleringspotensial. Selskapet er basert på langsiktig systematisk forskning og metodeutvikling, koblet sammen i et helhetlig konsept med sikte på å løse vår tids største utfordringer; en kombinert klima-, miljø- og ressurskrise.
Selskapet ledes av Odd-Geir Lademo, som har fått med seg Lars Strøm, Viggo Iversen, Jan Arne Berg og Ove Lande i ledelsen i selskapet. Anders Onarheim er styreleder i selskapet.
På eiersiden er blant annet Norske Skog ASA, First Fondene, GLS Real Estate, DNB Asset Management, Gluteus Medius, MP Pension og Bergen kommunale pensjonskasse.
For mer informasjon: www.oceangeoloop.com
redikk
05.08.2021 kl 16:47 3645

Handles på 39,Mcap 1,9mrd
Oilinvestor
04.07.2022 kl 09:17 1678

OCEAN: VELLYKKET FØRSTE FASE AV KARBONFANGST-PILOT
Oslo (Infront TDN Direkt): Ocean GeoLoops første idriftsettelsesfase og systemtest av karbonfangst-pilotinstallasjonen hos Norske Skog var vellykket.


Det fremgår av en melding mandag.


-Ocean GeoLoop er stolte av å kunngjøre den vellykkede første igangkjøringen og systemtesten i tråd med prosjektkravene. Resultatene er veldig oppmuntrende, og vi ser frem til å gå inn i optimaliseringsfasen, sier Odd-Geir Lademo, administrerende direktør i Ocean GeoLoop.






Ljungberg Steensen, Philip finans@tdn.no


Infront TDN Direkt, +47 22 00 11 55

meldingen kan leses her:
https://newsweb.oslobors.no/message/566367
Oilinvestor
04.07.2022 kl 09:26 1663

Interessen rundt OCEN GEOLOOP er fortsatt veldig prematurt.

24 Juni kom Skøien AS, eid av Tor Aksel Voldberg, inn på aksjonærlisten med 58 870 aksjer i selskapet.

Norske Skog as sitter med 2,17% av selskapet.

Clarkson Platou Sec. har kursmål på 40 kr. Om alt klaffer, spår meglerhuset minst 7 dobling.
Oilinvestor
04.07.2022 kl 09:54 1643

Dobbel posting
Redigert 04.07.2022 kl 10:30 Du må logge inn for å svare
Oilinvestor
04.07.2022 kl 10:28 1619

Ticker: OCEAN uendret omsatt for 1,8mill kr

Dagens oppdatering er en av mange viktige milepæler som vil komme nå og i løpet av høsten

Artikkel fra finansavisen mai 2022:

Gjentar mål om oppstart i sommer
Publisert 24. mai 2022 kl. 08.33

Ocean GeoLoop gjentar målet om oppstart av pilotanlegg ved Norske Skog Skogn-anlegget sommeren 2022.

– Vår hovedprioritet i dag er å starte driften av det første karbonfangstanlegget ved Norske Skog Skogn-anlegget. Vi forventer at anlegget skal være en «gamechanger» innen karbonfangst, og gjentar målet om oppstart av pilotanlegg i løpet av sommeren 2022, sier Odd-Geir Lademo, adm. direktør i Ocean GeoLoop.

Selskapet gjentar alle viktige tidslinjer for karbonfangst og e-Loop-utvikling.

Etter oppstart av driften ved det industrielle pilotanlegget ved Norske Skog, vil Ocean GeoLoop utvikle kommersielle storskala enheter som en del av prosessen mot selvfinansiert karbonfangst.

– En vellykket industripilot forventes å akselerere den kommersielle aktiviteten ytterligere, og vi står fast på målet vårt om 25 millioner tonn CO2 kontrahert innen 2025, konkluderer Lademo.