Kursutviklingen i koa


Kursen gruses fra dag til dag på lavt volum. Hva skjer? Det er tyst som i graven fra selskapet. Ingen kontrakter børsmeldes lenger, så utviklingen er dessverre ikke overraskende. Her er det noen som jobber hardt for å presse kursen ned. Bilindustrien går bra, kursen burde vært nærmere 11 kroner, ikke 8 som nå . Noen synspunkter?
Er_mi
04.02.2019 kl 18:56 3600

Collin: Alltid nyttig å lese alternative synspunkter tenker jeg :-) Selv om jeg ikke påstår at jeg sitter med fasit så mener jeg de seks punktene jeg ramset opp er ganske så objektive fakta og informasjon/nyheter som er lett tilgjengelig for alle å sjekke og analysere på nett. Grunnen at jeg selv er inne her i dene tråden nå er jo at jeg tatt denne inn på min bevakningsliste nå, da jeg synes prisen begynner nå å bli ganske lav. Jeg mener at KOA spesielt er et bra case hvis vi vil se slutten på handelskrigen nrmeste månedene.

I tillegg så pleier det jo å være positivt for aksjonærene at et aktivist-fond har gått inn i selskapet. Selve grunnen at de gått inn i selskapet er jo at de har tro på at de kan øke verdien på aksjene/selskapet gjennom endringer og eventuelt omstruktureringer i selskapet, inkludert oppdelinger og salg. Kanskje ikke til det beste for de som arbeider i KOA... Eller et par samfunn i Norge. Men så fungerer nå kapitalismen til tider.

Men- det globale sentimentet vil avgjøre dette tenker jeg. Aktivistfondet har nok en tidshorisont på et par år, men hvis verdensøkonomien og aksjemarkedene snur tilbake ned fremover og vi virkelig ser et bearkarket- så tror jeg ikke KOA vil gjøre det så bra den nærmeste tiden.

Så min egen analyse blir nok at KOA kan få en rekyl opp, og om handelskrigen løses, så kan det bli en veldig kraftig rekyl. Ellers er det mye risiko her på litt lengre sikt. Men på enda litt lenger sikt, to, tre, fire år så kan det nok være bli veldg bra. Jeg går nok ikke inn selv i KOA før manjeg kan se i chartet/teknisk at det virkelig blitt dannet en bunn og at den snudd oppover igjen. Kan jo være både handelskrigen eller en glimrende Q4-rapport som trigger dette.

Telefusken: jeg er ikke sikker på at jeg forstår hva du mener. Jeg har ikke sjekket hvor mange aksjonærer det er på ulike tidspunkt, så kan egentlig ikke si noe om det. Men tipper det er noe færre aksjonærer nå enn før ettersom Teleios Capital har kjøpt seg opp og blitt en ganske stor eier? Uansett så finnes det vel ingen direkte teoretisk kobling mellom antallet aksjonærer i et selskap og at mange aksjonærer selger seg ned? For hver aksje som selges, så er der jo en kjøpere, alltid.

Når det gjelder volym så mener jeg at det har vært ganske mye volym fra toppen 28. desember 2017 frem til nå. Klarer ikke å se at det skal ha vært markert mindre volym de etterflgende 12 månedene sammenlignet med de 12 måneden før dette datumet. Faktisk så ser volymdistribusjonen 12 måneder på hver side av toppen nesten speilvendt ut. Det jeg ser er at volymen er klart ned siste halvåret, og enda mer ned siste måneden. Dette tolker jeg som et tegn på at det ikke er mange som vært interesert i kjøpe KOA nå på tampen, samtidig som det fortsatt vært folk med gevinst som valgt å selge, noe som da har presset ned aksjekursen uvanlig mye. Samtidig tolker jeg den lave volymen siste måneden som at de fleste som har ønsket å selge KOA nå har solg. Dette kan være en indikasjon på at aksjen nå begynner og nærme seg bunnen- der bunnen rett og slett blir dannet av det faktum at det ikke er noen selgere igjen. Hvis volymen begynner å øke igjen samtidig som kursen snur opp- så vil o det være et kjøpssignal som innebærer at flere nå er blitt intressert i å kjøpe KOA. Jeg vil da for eksempel sannsynligvis være en av de hvis det skjer :-)

De fleste aksjene som ble solgt fra jan -18 til okt -18 var noen større fond som solgte.

10. nov -16 hadde Teleios 10%. 27. jun -18 hadde de 18,34%; altså ikke kjøpt veldig mye på såpass lang tid. 28 jun -18 kjøpte de 35 mill i emien, og satt med 24,49%. Rett før jul hadde rett under 28% i følge dem selv; dvs kjøpt ca. 15,5 mill på et halvt år, hvor mange trolig kom fra de nevnte fondene. Det er mindre enn hundre færre aksjonærer fra okt -18 til nå. Da vi fortsatt kunne se topp-20, var det ingen tvil om at MSI byttet aksjer seg imellom, så teorien om at en solgt aksje må ha en kjøper er ikke helt sann. Det er fullt mulig å flytte aksjer innad i samme systemet så lenge det ikke er meldepliktige primærinnsidere som handler. Nå ser det ut som om MSI ikke har handlet noe iflg. de to siste listene som har blitt lagt ut.

Når det gjelder europeisk bilbransje, er den veldig spesiell for tiden, for problemene skyldes ikke manglede kunder. Problemene skyldes at produsentene ikke klarer å få godkjent de bilene de har solgt på grunn av nytt regelverk som følge av litt for mange kreative løsninger (diesegate) tidligere.

28. feb kommer tallene for fjoråret, og får vi vel se om deg var smart av Teleios å svi av rundt en milliard på KOA. Jeg tror de vet hva de gjør, og de har ikke handlet de fleste aksjene på brannsalg heller. Ut ifra det de selv sier, er de mest interessert i selskaper som går under radaren, og det er veldig vanskelig å snakke bort sammenhengen mellom dem som stor eier og selskapets politikk om å gi ut minst mulig informasjon.

Joppe1. Beklager men kan ikke skrive at jeg skal kjøpe på 6,9. Men heller skrive at nå har jeg kjøpt på 6,9:=)
05.02.2019 kl 09:43 3444

6,90 kan vise seg å være innertier i en vannvittig svak aksje. Vi har så smått sett volumtopper, ikke det helt store, men endog økt omsetning. Vi kan ane sidelengs bevegelse. Spørsmålet er om den har falt nok, og om det var lurt å ta inngang når den ser så jævlig ut teknisk bortsett fra volum og en anelse sidelengs bevegelse? Jeg har nå tatt et lite bet med tanke på reprise fra tidligere mønstre. Litt svakt kjøpsgrunnlag, ok.
joppe1
05.02.2019 kl 09:57 3447

nej, nej! Du hinner skriva att du ska köpa typ 6300 till. Jag är inte säker på att alla har förstått dig. hehe, haha, hihi.

Løp å kjøp klovnen Kongslie sier den skal i 15kr hahahahahahahehehehehohohoh. 10k på 6,90-6,95 i dag
05.02.2019 kl 10:52 3464

Jeg er med, det var litt svakt kjøpsgrunnlag men når mønsteret gjentar seg - ser det ut til(?) så hvorfor ikke?
Pang! Bort med ham med 100K! Nå skal vi bare bryte opp.

Edit: den brøt opp, samme som sist. Jeg er ute, men tenker aksjen fortsetter opp og Q blir spennende. Lykke til!
Edit 2: markedet har hukommelse, og definitivt gjentok mønsteret seg. Gratulerer til dere som fortsatt sitter. Veldig pent.
Redigert 06.02.2019 kl 11:55 Du må logge inn for å svare
joppe1
07.02.2019 kl 14:50 3219

det vore helt fantastiskt att åter igen höra på vilken kurs du köpte. Du måste vara så rik!!!!!
longterm
07.02.2019 kl 16:31 3185

Imponerende slutthandel! :)
Er_mi
07.02.2019 kl 16:36 3165

Jeg er ganske sikker på at alle aksjer som handles på Olso børs, og alle andre børser verden rundt, har nøyaktig en selger og en kjøper :-)

Men det er kanskje ikke det du prøver å si. Selvsagt kan et selskap i samme konsern selge til et annet selskap i samme konsern, for eksempel. Men det ene av disse selskapene vil da uansett stå som selger, og det andre sm kjøper. Og kjøpene vil bli bokført som salg/respektive kjøp i hvert av selskapene. Jeg kan heller ikke opprette flere private VPS-konti på Oslo børs og selge aksjer til meg selv. Men jeg kan opprette et AS og selge aksjer fra dette AS til meg som privatperson feks. Men de vil da fortsatt være en selger og en kjøper. Men nok om det, det er jo litt A,B,C om hvordan det fungerer å handle på børs...

Når det gjelder antall aksjonærer. Ta da et fiktivt eksempel: Fond A vil selge sine aksjer i KOA og legger ut aksjer for salg til pris X. Det er dog ingen om vil kjøpe disse aksjene til den prisen. Fond A setter ned salgsprisen til X-1. Da er der 10 ulike unike kjøpere som kjøper, og prisenpå aksjen noteres på børsen til pris X-1. Men Fond A ønsker å selge enda mer aksjer, og senker prisen ytterligere til X-2. Da kommer det 20 nye ulike kjøpere på banen og kjøper, og kursen faller videre. Dette opprepes (muligens gjennom en algoritme som meglerne til Fond A bruker seg av) til Fond A fått solgt sine siste aksjer til pris X-100. Aksjene som var eid av Fond A har nå solgts til 200 nye eiere på børsen, og KOA noteres til prisen for det siste kjøpet, det vil si X-100. KOA ned, antallet aksjonærer opp. Dette er et eksempel på hva som kan skje når en aktør vil selge seg ut. Men det kan jo like gjerne være 1000 eiere som vil selge seg ned i KOA, hvor alle deres aksjer blir kjøpt av tre stykker. Eller for eksempel en aktør- som Teleios. Da har prisen gått ned, og antallet eiere har også minsket.

Så igjen- det er ingen direkte sammenheng mellom antall eiere og hvilken utvikling en kurs har. Men selvfølgelig vil en aksje som er populær og gjør det bra gjerne gå opp i pris, samtidig som det strømmer til mange nye eiere.

Når det gjelder bilbransjen så er det dessverre sånn at det er en god del utfordringer der akkurat nå. Bilbransjen gikk på skinner for et eller to år siden, men ikke nå lenger (av alle de årsaker som er blitt nevnt tidligere, som handelskrigen og svakere øknomisk utvikling i Kina med mer), og aksjer handles altid til forventninger som ligger en god del frem i tid, ikke motsatt. Hvis du ikke tror på meg, så kan du høre på Volvo sin CEO, som uttalte seg idag i forbindelse med Volvos tallslipp (Volvo satt altså salgsrekord ifjor- men likevel er han nå bekymret!):

"Han peker på handelskrigen mellom USA og Kina, generelt svakere etterspørsel etter biler i Kina og Europa, samt prispress i Kina som hovedårsaker til fallende marginer.

–På grunn av et tøffere klima vil vi starte på kostnadsbesparelser og effektivisering, sier Samuelsson."

Så jeg mener fortsatt at "analysen" om at KOA er ned er på grunn av kursmanipulasjon er, om ikke direkte missvisende og feil, så veldig mangelfull. KOA er ned siden januar 2017 på grunn av at bilbransjen som helhet er ned i den samme perioden (igjen, bilbransj-indekser over hele verden gjorde det stort sett dårligst av alle sektorer ifjor), og stor risiko knyttet til fremtidig utviking og etterspørsel etter biler. Jeg bodde selv i Gøteborg ved forrige økonomiske og finansielle nedtur i 2008, og det var ikke vakkert. SAAB forsvant som kjent helt, og Volvo overlevde såvidt. Hadde mange venner som mistet jobb og oppdrag. Det er dette som er den store risikoen for alle selskaper i bilbransjen- hvis det kommer en skikkelig nedtur i verdensøkonomien så vil denne bransjen rammes hardt. Og nå er det mange som mener vi er ganske sent i den økonomiske sykelen. Dermed ser mange en risiko i KOA-aksjen selv om slskapet har gjort det veldig bra når det gjelder effektivisering og salg de siste året.

Minner om at KOA ved krisen i 2008 var ned under 1 NOK på det legste...

Når det er sagt så er jeg enig i at det er positivt at Teleios har gått inn i KOA. Disse har jo som sagt gått inn i KOA ene og alene på grunn av at de har identifisert måter å øke verdien av KOA-aksjen på. Det man skal huske er at de kan ha en investeringshorisont på flere år. Et aktivistfond bruker vel typisk to-tre år på å restrukturere selskap. Så da bør man selv også ha denne investeringshorisonten i KOA- det vil si en horisont som eventuelt strekker seg forbi neste resesjon/krise.

På kortere sikt så ser det i chartet teknisk ganske bra ut, da aksjkursen på middels lang sikt (fra toppen i 2018), nå befinner seg i bunnen av en trendkanal og tidligere har reagert opp. Om man ser på chartet til KOA tilbaks til 2005 så ligger også den største handelsvolymen nøyaktig rundt 6 NOK. Fra 2013 så ligger den største volymen rund 5,50 NOK. Så det ser ut som det kan være en solid støttenivå et sted på 6-tallet. Vi har jo også sett en reaksjon opp fra 6,95 nå siste dagene.

Konklusjon; hvis tollproblematiken og handelskrigen får et positivt utfall så tror jeg absolutt vi kan se en kraftig reaksjon opp i KOA. Men det er ikke sånn at det ikke er en god del risiko på litt lengre sikt, grunnet usikkerhet i verden generelt. Og selvfølgelig; planlegger man å sitte i aksjen de neste fem årene så er det noe annet. Da er sannsynligvis Teleios ute ur KOA og har gjort sin ting, og verdensøkonien er på vei opp igjen etter en potensiell bunn :-)

feilpost
Redigert 08.02.2019 kl 00:58 Du må logge inn for å svare

Du hopper over et par ting. Det er flere aksjonærer i KOA som ikke står i aksjonærlista selv om de har publisert flaggemeldinger. Det kommer av at de handler via klientkonti i utenlandske meglerhus, hvor det er meglerhuset som står på lista. Da er det plutselig mye enklere å handle med seg selv.

Det stemmer ikke helt at kursen er ned siden siden jan -17. Den var stigende fra jan -17 til jan -18, og det ganke mye.

Kursen på 1 kr stemmer, men den er ikke direkte relatert til markedet alene. KOA lånte alt for mye penger for å finansiere oppkjøp, og fikk 2008 i trynet, så mye at de holdt på å konke. Litt mer edrulig lånefinansiering ville nok spart selskapet for mye trøbbel.
nival
08.02.2019 kl 15:22 3019

Ser ut som trenden er opp nå. Får håpe den fortsettet en stund til. Blir spennende å se q tallene 28/2
Er_mi
08.02.2019 kl 16:33 2995

Oops- mente fra januar 2018, ikke fra januar 2017 :-)

Aksjen ser ganske sterk ut idag i hvert fall, når det meste er ned blandt annet på grunn av rykter og usikkerhet rundt handelskrigen!

Telefusken! Ja da ser det ut for at dem skal ha tilbake aksjene og jobber som bare faen for å kjøpe tilbake uten å dra kursen for høyt opp før q tallene sleppes.. Nå er det som før når KOA føyk opp at det meste skjedde i slutthandelene. Hva tror du om evt utbytte i år Telefusken?

Utbytte forutsetter typisk at det er nok overskudd til at det er noe å dele ut... Det får vi vel greie på mer om den 28.

ja ikke så greit å vite nå da alt jo er holdt hemmelig:=) Er i pluss nå men tar sjangsen på at de ikke kjører kursen ned igjen før q tallene og at de skal ha tilbake aksjene dem har dumpet ut for å trøkke ned kursen.. Hadde vært morro om jeg hadde kommet meg ut på i underkant 9kr for da har jeg tjent gode penger:=) Lykke til i spillett alle sammen og en riktig god helg.

Spennende om kursen kjøres ned før q resultat 28 feb. Personlig så tror jeg det blir et bra resultat og nok mange som kaster korta hvis vi får en grei oppgang da.... Tror ikke småaksjonærene gidder å være med på en ny nedkjøring. Spennende og hadde vært morro å fått en liten gevinst: 28 feb hvis den da ikke blir kjørt ned på 4-5kr før resultatfremleggelse da. Noen synspunkter?

Date: 18/02/2019
Name: KONGSBERG AUTOMOTIVE ASA
ISIN: NO0003033102
Number of investors: 3946
Number of shares: 447444943
Rank Holding Stake Investor ID Name City Country (post) Citizenship Type of account Electronic communication
1 116287282 25,98918 200947460 Morgan Stanley & Co. Int. Plc. London, E14 4QA United Kingdom United Kingdom Nominee No
2 49688944 11,10504 200947428 Morgan Stanley & Co. LLC Wilmington, Deleware, 19801 United States United States Nominee No
3 17131633 3,82877 880854062 KLP AKSJENORGE OSLO Norway Norway Ordinary Yes
4 15936187 3,5616 973050982 VPF NORDEA KAPITAL OSLO Norway Norway Ordinary Yes
5 15402163 3,44225 200870301 The Bank of New York Mellon SA/NV B-1000 BRUSSEL Belgium United Kingdom Nominee No
6 13490215 3,01494 958131089 VPF NORDEA AVKASTNING OSLO Norway Norway Ordinary Yes
7 12270182 2,74228 938708606 KOMMUNAL LANDSPENSJONSKASSE OSLO Norway Norway Ordinary Yes
8 12002732 2,6825 971525061 FOLKETRYGDFONDET OSLO Norway Norway Ordinary Yes
9 11247810 2,51379 201049784 ENNISMORE SMALLER COM PUB LTD COM LONDON, E14 5NT United Kingdom Ireland Ordinary No
10 9867476 2,20529 201085217 Citibank, N.A. Dublin Ireland Ireland Nominee No
11 8531014 1,90661 938465606 MP PENSJON PK OSLO Norway Norway Ordinary Yes
12 7000000 1,56444 988817899 ERLING NEBY AS OSLO Norway Norway Ordinary Yes
13 6809199 1,5218 201018609 NORDEA 1 SICAV BOURNEMOUTH, BH7 7DA United Kingdom Luxembourg Ordinary No
14 6473353 1,44674 996665836 VERDIPAPIRFONDET NORDEA NORGE PLUS OSLO Norway Norway Ordinary Yes
15 6401118 1,43059 938092982 VERDIPAPIRFONDET PARETO INVESTMENT OSLO Norway Norway Ordinary No
16 6345339 1,41813 200832000 Euroclear Bank S.A./N.V. B-1210 BRUSSELS Belgium Belgium Nominee No
17 5200112 1,16218 200947347 Morgan Stanley & Co. LLC Wilmington, Deleware, 19801 United States United States Ordinary No
18 4663418 1,04223 200173260 Nordnet Bank AB 16714 BROMMA Sweden Sweden Nominee No
19 4306633 0,96249 201000599 N-UCIT NORDEA PRIVATE BK NO AK PT BOURNEMOUTH, BH7 7DA United Kingdom Finland Ordinary No
20 4023057 0,89912 988425958 KLP AKSJENORGE INDEKS OSLO Norway Norway Ordinary Yes
TakeThat
22.02.2019 kl 14:17 2358

Kjøpte en lyttepost på 7,60-tallet...skal bli med opp til 12-14 kr tenkte jeg. Det blir pen avkastning.

https://www.norskbulls.com/SignalPage.aspx?lang=en&Ticker=KOA.OL
Redigert 22.02.2019 kl 14:17 Du må logge inn for å svare
nival
22.02.2019 kl 15:08 2351

Føler på meg at den vil stige jamt og trutt frem mot q4 28 februar. Blir det bra der så er 10 kroningen innen rekkevidde.
TakeThat
25.02.2019 kl 21:06 2229

Økte litt i dag....har nå lyttepost +

Hadde vært morro om selskapet går så bra at de kunne ha annonsert et kommende utbytte:=)
TakeThat
26.02.2019 kl 10:15 2085

Magefølelsen skal man ikke kimse av.. tror Koa havner over 9 kr på tallene ?
Redigert 26.02.2019 kl 10:15 Du må logge inn for å svare

Tror ikke spåmann Kongsvik kommer med en analyse etter q tallene. Brant seg sist gang med 100% i feil retning hehe. Kursmålet hans var 15kr:=) Nå har jo det så og si vært nada omsetning de siste ukene som vel kommer av at insiderne ikke kan kjøpe så nært kvartalpresentasjon. Tror jeg kan gjøre bra butikk på Torsdag før den blir presset ned igjen,:=) ganske sikker på at det blir et veldig bra resultat da insiderne har handlet i bøtter og spann tidligere. Og det vil bli en voldsom omsetning av aksjen på Torsdag oppover,tror jeg da.
TakeThat
26.02.2019 kl 17:40 2009

15 kr om 2-3 år vil nok fortone seg som et kupp.

Svenskene stemmer fortsatt for 10 kr. Ser også ut som om de forventer utbytte for 2019 og 2020.
https://www.swedbank-aktiellt.se/om/kongsbergautomotive

Takk for den Telefusken. Ja 10kr var litt mere edruelige tall og utbytte liker jeg:=)
Skrik
26.02.2019 kl 20:04 1979

Forventet Driftsinntekter for q3 var 260 mill euro (det ble 259)
q4 forventer koa 293 mill euro. : )
nival
27.02.2019 kl 14:42 1824

Ikke mange som kjøper før tallene, er det noe godt tegn da?

Tviler ikke på at tallene er bra og håper på utbytte. Men jeg tror vi bør være klar over at den skal presses og presses nedover igjen som dem alltid gjør ette q fremleggelse. så jeg skal ut og inn igjen når dme har jobbet den ned på 6 tallet igjen,lykke til i spillet folkens og må den beste vinne:=)

Får ikke tid til å følge med i morgen men har nå lagt ut alt for salg på emisjonskursen kr 9,50. Har faktisk trua på at aksjen kan bli kjørt opp rundt der før det bærer nedover igjen. så får vi se om min teori stemmer. Kongsvik og disse andre spåmennene gir jeg fullstendig faen i og kjører mitt eget løp:=)
TakeThat
28.02.2019 kl 08:07 1736

KOA:RESULTAT FØR SKATT EUR 12M I 4.KV 2018 (-7)

07:35
Oslo (TDN Direkt): Kongsberg Automotive fikk et resultat før skatt på 12 millioner euro i fjerde kvartal 2018, mot -7 millioner euro i same periode året før, ifølge selskapets kvartalsrapport.Ebitda var 27 millioner euro i kvartalet (15), mens justert driftsresultat ble 21 millioner euro (13), av en omsetning på 288 millioner euro (267).

BNS, finans@tdn.no
TDN Direkt, +47 21 95 60 70
TakeThat
28.02.2019 kl 08:09 1735

Kommentar: Løp og kjøp.... enkelt og greit.
tofu
28.02.2019 kl 08:20 1703

Ble et godt og solid resultat og gode fremtidsutsikter. Tror markedet har vært veldig avventende, men dette ble jo veldig bra :)
tofu
28.02.2019 kl 08:21 1700

ingen teori om utbytte?