Case: REC Silicon - Markedet må mates med en teskje

Slettet bruker
RECSI 22.02.2021 kl 21:33 147115

Hei alle sammen,

Først og fremst må jeg beklage for at jeg ikke har rukket å komme med en oppdatert analyse som jeg lovte i helgen. Jeg har en utrolig tøff og hektisk hverdag, som gjør at jeg ikke alltid har tid til å sette meg ned og skrive (dette innlegget tar meg noen timer å skrive ned). Hvis du ikke har lest mine tidligere tråder anbefaler jeg at du leser dem. For alle nye, gamle og potensielle aksjonærer, velkommen og nyt lesingen. Husk at det meste er teorier og spekulasjon og at dette ikke er ment som investeringsråd.

La meg starte med å nevne at den 18.01.21 var aksjekurs på 16.62kr. Dagen etterpå kom børsmelding om Aker Horizons og kursen steg til 19.74kr. Dagen etterpå steg kursen til 20.36kr og deretter falt den tre dager på rad ned til 17.20kr, nesten det samme som før meldingen kom. Aksjen steg gradvis opp til 19.20kr frem til den 05.02.21. Dagen etterpå kom børsmelding om at Røkke ønsker å tre inn som styreleder og vi nådde toppen på 24.64kr før vi falt ned til hva som er dagens sluttkurs, 19.63kr.

Da har jeg to raske spørsmål jeg ønsker at du skal svare på:
1. Var det noe nytt som kom frem som gjorde at aksjen falt ned til 17.20kr (enda lavere intraday en dag etterpå, 16.65kr) når informasjon om Aker Horizons kom?
2. Var det noe nytt som kom frem som gjorde at aksjen har falt ned til 19.63kr etter å ha vært så høyt oppe som 24.6kr?

I mitt syn har det skjedd endringer siden vi fikk vite at Røkke skal bli styreleder, men dette har kun vært positive endringer. Vi har blant annet lært mye om veien fremover og også hvorfor Røkke skal tre inn som styreleder, noe jeg kommer tilbake til senere. Da spør du deg selv dette:

Ingenting tilsier at aksjekurs skal falle, men hvorfor da et fall fra 24.64kr til 19.63kr på noen få børsdager?

1. Aksjen er volatil, dette gjelder på grønne og røde dager. Nye topper vil testet og tidligere topper som nå er bunn vil retestes.
2. Frykt. Et perfekt virkemiddel til å "ta" penger fra de utålmodige til de tålmodige.
3. Frykt igjen, men denne gangen på momentet til aksjen. Perfekt når det er så mange uvitende aksjonærer som ikke vet bedre - også kan de som er kapitalsterke smile, le og fortsette å laste opp og istedenfor å by for mye og presse prisen opp, byr de for lite, fordi folk rett og slett er villige til å selge.

Jeg er kun aktiv på Hegnar forum og har ingen bruker noen andre steder, men jeg har vært inne og lest på diverse forumer. Hva slags inntrykk har jeg fått? Panikk, frykt, usikkerhet. Dette blir kapitulert helt perfekt. Et par store ordre - også gjøres resten av jobben av seg selv. Begynner aksjekurs å komme tilbake? Et stort salg til, presse prisen ned - også gjøres resten av jobben av seg selv. Før jeg går videre til å snakke om fundamentet i lys av Q4 presentasjonen ønsker jeg å påpeke at frykt er din største fiende. Kontroller det.

Nå kan vi gå videre til fundamentet til selskapet. Dere som har fulgt med på meg vet at jeg har spyttet at aksjen er på billigsalg en lang periode nå. Dere vet også at jeg ikke er for opptatt med Yulin og fokuserer på USA og EU, ettersom jeg mener at det er der fremtiden ligger. En av årsakene til at jeg mener at REC Silicon vil blomstre de neste årene, er på grunn av den politiske variabelen. Jeg tror ikke folk verdsetter hvor stort det er å ha demokratisk flertall i USA med Biden (en revolusjonær som ble valgt inn fordi han lovte store endringer innenfor bl.a. energi-segmentet) som president, eller vet hvor sjeldent det er. Dette betyr i praksis at Biden kan få utført politikken han ønsker i minst 2 år til, før det blir et nytt valg om å stemme inn medlemmer til senatet. Betyr dette at Yulin er verdiløst? Absolutt ikke! Fra presentasjonen til REC Silicon på fredag ble det gitt et politisk beskjed: Inkluder oss eller bli sittende fast der dere er. Et signal ble sendt på at kunnskapen og teknologien til REC er nødvendig for våre kinesiske samarbeidspartnere og at det er REC som har styringen. Men la oss si at Yulin er et tap prosjekt, forandrer det noe? Absolutt ikke! REC Silicon kommer først og fremst til å blomstre pga. USA og EU. Det finnes ingen andre som REC Silicon i hele USA og EU, men det finnes mange som dem i Kina. Men hvorfor så mye fokus på USA og EU?

Da kommer jeg til et av mine viktigste poeng. Det vil bli startet et kappløp om å komme lengst innenfor fornybart i verden. De som mestrer dette og er suksessfulle vil komme videre, mens de som ikke klarer å gjøre skifte fra fossilt til fornybart vil sitte igjen som de store taperne, uavhengig av dagens posisjon i verdenssamfunnet. Dette er spesielt viktig for USA og Kina og kan avgjøre hvem som fortsetter å ha hegemoni og vil være verdensledende. REC Silicon passer perfekt inn her, ettersom USA kommer til å satse sterkt på fornybart og da trengs det flere selskaper som REC Silicon, som kan være bærebjelkene og produsere ingrediensene som er nødvendige for å bygge lokale verdikjeder rundt grønt.

Vi lærte også at Biden variabelen ikke kun er noe vi aksjonærer ser på, men som også blir tatt veldig seriøst av ledelsen i REC. Det blir dedikert eget område for dette på presentasjonen og ledelsen virker svært positive, men noe som er enda viktigere; Fremtoningen på presentasjonen. Det blir nærmest sagt at alternativene for batteri segmentet i USA er å enten 1. Samarbeide med REC Silicon (vegg til vegg) eller 2. Bestille fra Kina. Hvorfor er ikke punkt 2 aktuelt? Biden - og administrasjonen hans. Det ble nevnt for noen uker tilbake at Biden administrasjonen vil fokusere på å produsere i USA og kjøpe i USA. Bedrifter må nærmest sende søknad for å handle varer internasjonalt fremfor å bestille fra USA. Dette er bare noe av politikken vi har fått innsyn i. Biden var klar og tydelig om at covid-19 pandemien er hans første prioritet - og se hvor mye testing de har fått til i løpet av den korte perioden. Neste steg er å legge frem hele sin plan for fornybart. Tror du ikke at grønne incentiver vil være inkludert? De skal bruke over 2.000 milliarder dollar og med presidentens egne ord; revolusjonere energi-sektoren og skape nye arbeidsplasser. Tror du at USA vil la Kina vinne den politiske maktkampen som vil bli spilt de neste tiårene, fordi det er billigere å bestille derifra? Og apropos billigere, har ikke prisene bare steget uke for uke? Tror du ikke dette vil fortsette, når etterspørselen bare vokser og vokser?

I tillegg til det - og det aller viktigste. Vi fikk informasjon om akkurat hvorfor det haster for Røkke å bli styreleder. Fra presentasjonen fant vi ut at REC er i dialog med flere potensielle samarbeidspartnere og at konkurrenter må sloss for å bli samarbeidspartner for REC Silicon. Batteri segmentet kommer til å være helt enormt, ettersom verden går fra fossile biler til elektriske biler og her synes jeg at REC håndterer det helt perfekt. De slapper av og lener seg tilbake, mens konkurrenter må kjempe for å gi dem et godt nok tilbud til at de skal vurdere å vie seg til dem. Her kommer den lange erfaringen til ledelsen frem, her kommer ekspertisen frem. I flere år har REC vært i en sårbar posisjon. Andre ledere hadde kanskje hoppet til første avtale som gir dem omsetning, men REC vet hvilken posisjon de vil ha i markedet og de tar ingen raske avgjørelser.

Konkurs er ikke lenger et dilemma, nå har selskapet tid på seg. Det som derimot bør bli diskutert er; Vil REC gi slipp på Yulin for å satse kun på USA og EU? Kan Butte utvides? Kan ML utvides? Kan REC bygge nye fabrikker i fremtiden for å møte etterspørselen som vil komme? Vil REC selge sine patenter og kreve enten eierskap eller en viss sum for lisensen?

Så er spørsmålet nok en gang; Har det kommet ny informasjon som tilsier at aksjekurs bør gå ned? Svaret mitt er nei, tvert i mot burde vi ha gått opp. REC Silicon sier selv på presentasjonen at verdien til ML er på 1.7 milliarder USD. Hva er markedsverdien til selskapet i kveld? 7.3 milliarder kroner... Usle 7.3 milliarder kroner for et selskap som kan være en helt sentral aktør for den vestlige del av verden og fornybart. Jeg tror at REC vil ha et markedsandel i hele verden, men første prioritet bør kun være USA og EU for å bygge et sterkt fundament. Markedet må alltid mates med en teskje. Hvis det ikke kommer nyheter på en til to dager, begynner folk å få panikk og selge. Slutt å tro at du blir en milliardær over natten, da kommer du til å brenne deg. Istedenfor - velg et selskap (det må ikke være REC) som du mener vil være helt essensielt for fremtiden og som er underpriset basert på potensial og hold deg til det. Ikke la aksjekurs påvirke om det er et møkk selskap eller om det er verdens beste selskap. La fundamentet snakke for seg selv.

Husk; neste uke trer Røkke inn som styreleder. Han er kun styreleder i to børsnoterte selskaper, Aker og REC. Stol på meg når jeg sier det, det er ekstremt mye som jobbes med bak kulissene. Det er begrenset med hva Tore Torvund kan fortelle oss på en kvartalspresentasjon, men for alle som har holdt øynene oppe så fikk vi den informasjonen vi trengte, vi må bare lese gjennom linjene. Ikke bli overrasket om det strømmer inn med børsmeldinger i mars, fordi det kun er snakk om tid. Så om du vil selge aksjen til 19.63kr så må du bare være min gjest, selg gjerne til enda lavere frem til midten av mars, for da skal jeg fylle på mer, men hvis du har tro på selskapet, fundamentet og tror at den grønne revolusjonen som nå kommer også er en maktkamp mellom hvem som vil beholde makten i fremtiden, ja da gjør du det jeg nå lenge har bedt dere om å gjøre: Du tar egne selvstendige vurderinger og du kjøper for alt du har råd til. Ikke la frykt være årsaken til at du går glipp av hva jeg mener er den beste vekst casen i hele Oslo Børs. Har du troen på REC Silicon, eller bare later du som fordi det har blitt en folkeaksje og bytter mening basert på aksjekurs? De store kan kanskje bestemme retning en viss periode ved hjelp av frykt, men det er oss små og fundamentet som avgjør i lengden. Tenk langsiktig.

- Uchi
Slettet bruker
04.03.2021 kl 09:08 7332

Det fine med ny styreleder er at meldinger nå kan komme som lyn fra skyfri himmel. Dette bør skremme unna en del trading og muligens gjøre aksjen litt mindre volatil. Disse kursene er uansett snart en saga blott. Vil man være med så er tiden inne.
Fholm
04.03.2021 kl 09:20 7229

Noen som ser hva som skjedde 09:17:29? 22 ordre a 250aksjer på 17,13
Slettet bruker
04.03.2021 kl 09:22 7221

Det er som regel noen som kjøper 22*250 = 5500 aksjer og velger å dele det opp slik i meglerplatformen.
c
04.03.2021 kl 09:34 7023

Hoppas verkligen du har rätt - känns som aktien behöver en eller två konkreta nyheter för att lämna nervositeten bakom sig.
Fholm
04.03.2021 kl 09:44 6767

Ser at DNB selger seg noe ned, mens andre øker noe. Totalt er top20 ned ,7% ish, så ingenting nytt der heller
uldiuldi
04.03.2021 kl 09:51 6631

Total number owned by top 20- 152,897,152- 41.06%
Total number of shares- 372,412,658- 100%
Last updated 03.03.2021

Total number owned by top 20- 152,530,372- 40.96%
Total number of shares- 372,412,658- 100%
Last updated 04.03.2021
Slettet bruker
04.03.2021 kl 10:03 6487

Det er nesten fasinerende hvordan markedet ignorerer at norges fremste industribygger i dag blir styreformann i Rec. Hvis derimot en finansakrobat som Spetalen sier hopp, så hopper markedet umiddelbart.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 10:11 6419

Det som er mest fascinerende er at kursen er rundt der Aker Horizons kjøpte Rec aksjene rett før Røkke skal inn i styret. Tilfeldig?:)))
Redigert 04.03.2021 kl 10:11 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
04.03.2021 kl 10:24 6232

Hehe. Noen timer til nå før Røkke tar styringen personlig. De neste månedene bør være ekstremt spennende og vi bør lære så mye mer (forhåpentligvis sikrer også REC seg en av samarbeidspartnerne de forhandler med per dags dato med gode vilkår for REC. Prisene fortsetter å gå opp ukentlig, planen til Biden vil snart begynne å tre i kraft, steg for steg og REC vil bli priset på nytt. Markedet i Kina kan plutselig åpne seg opp og bli en realitet, så dette er en variabel vi også bør følge nøye med på.

Med det sagt så tror jeg at mengden ML produserer kan bli kapret av bare 1 samarbeidspartner i USA. Nå tenker jeg langsiktig - men REC må begynne prosessen med å bygge flere fabrikker, fordi etterspørselen er og vil fortsette å være helt enormt og jeg håper at Røkke utnytter dagens høye priser (og predikert at prisene vil fortsette å stige) og gjør en knall deal for selskapet.

Håper dere som tror selskapet er luft har kost dere de siste dagene som har vært røde og vil fortsette å nyte alle røde dager som kommer i fremtiden, men snakk med meg om noen måneder (kanskje allerede mars/april), 1 år, 2 år, 3 år fra nå så skal vi se hvem som har mest å feire for. I mellomtiden fortsetter jeg å akkumulere, uavhengig av aksjepris og håper at dere som har troen og har krutt igjen gjør det samme. RECSI står for 100% av porteføljen min, så enten er jeg gal ellers vil jeg være et geni i fremtiden. Tiden får vise.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 10:30 6179

Tipper det ikke er mange dager før vi får vite hvorfor Røkke fikk bråhast med å komme seg inn:))
fersk1
04.03.2021 kl 10:44 6036

Er det satt noen dato på når Rec skal inn i hovedindeksen?
C-Eiken
04.03.2021 kl 10:46 6000

Nej, det er heller ikke officielt meldt ud hvem der kommer i hovedindeksen.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 11:00 5772

Er det tenkelig at AH kommer til å kjøre en saftig emisjon for å bygge ut Rec/oppkjøp? Hvordan kan de gjøre det evt for å få 33.4 eller 50.1? Av selskapet? Er veien dit lettere for de siden det er få andre som har virkelig store poster i selskapet?

Så forøvrig at det var en ny stilling på Butte utlyst tirsdag, så ser ut til at de prøver kjøre for fullt.
Ærligtalt
04.03.2021 kl 11:13 5598

At den skulle såpass ned igjen nå trodde jeg ikke... så fikk lastet mer, og venter spent :)
Spydspissen
04.03.2021 kl 11:15 5597

Jeg skjønner ikke hva som skjer med kursen? Jeg skal ringe TT og høre hvorfor den går ned i dag. Sender en melding til Nicolai Tangen også
Slettet bruker
04.03.2021 kl 11:16 5656

Det er nok HM Kongen som had trukket i snorene. Kanskje Biden, eller Xi Jingping? Hvem vet. Det må nesten være noe overnaturlig.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 11:16 5709

Meget interessant. Den kinesiske modellen er i ferd med å rakne.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 11:32 5512

Verden kan ikke bare å sitte å se på at kineserne overtar alt, man må handle nå som Biden sier før det er for sent. De har fått styre som de vil alt for lenge uten at noen tør si de imot.
Redigert 04.03.2021 kl 11:33 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
04.03.2021 kl 11:47 5378

FA: Amerikanske briller ser 4-doble Røkke-verdier. Dette gjelder Akastors JV med Baker Hughes, men det samme kan fort skje med Rec. Sier kanskje noe om OSE og andedammen her på berget.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 11:50 5401

Er det begynnelsen på en større korreksjon? Hvis Kina får problemer vil det vel gå ut over verdensøkonomien.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 11:55 5425

Ja, interessant artikkel. Det er jo slik at økonomiske realiteter innhenter alle, før eller siden. Subsidiering har jo ofte den effekt at de vil fortrenge andre og mer lønnsomme investeringer slik at økonomien blir midre effektiv og lønnsom enn den ellers ville ha vært. Når den produksjonen som subsidieres i tillegg går til eksport er det jo egentlig en inntektsøverføring til de landene man selger til. At det kinesiske systemet står overfor utfordringer burde derfor ikke overraske. Når de i tillegg kommer til å bli "straffet" for å bli ilagt miljøkostnader av Vesten kan konkurransebildet endres. Toll har også denne effekten, det tenderer også til å holde kunstig i live aktivitet som under ellers like konkurransevillkår ville gått dundas. Dette gjelder ikke bare Kina's politikk men også USA's hodeløse straffetollsystem. "Made in America" er ikke løsningen på alt. REC er blant de mest kostnadseffektive og ville tjene på en "ren" konkurranse.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 12:14 5197

Det er jo en interessant problemstilling. Jeg tror ikke det er i noens interesse å håpe på en større korreksjon. Det beste tror jeg er at man finner gode løsninger med Kina - helst uten straffetoll på begge sider. Jeg tror rentenivået blir liggende veldig lavt i mange år og aksjemarkedet forblir fortsat den beste måten å spare på. Det vi ikke helt vet enda er hvordan etterspørselsmønstrene er endret på en mer permanent måte pga av pandemien. Dette vet man først etter at man har bekjempet pandemien. Det er etter mitt syn hevet over enhver tvil at grønn økonomi er et av de største vekstområdene i mange år framover - spesielt sol og batterier.
manman01
04.03.2021 kl 12:52 4824

GM extends production cuts due to chip shortage, Stellantis warns of lingering pain
https://www.reuters.com/article/us-gm-semiconductors-exclusive-idUSKBN2AV1QS

Silicon Independence – How the EU and US want Silicon Sovereignty
https://www.electropages.com/blog/2021/03/silicon-independence-how-eu-and-us-want-silicon-sovereignty

I siger bare til, hvis i får nok af artiklerne - jeg deler nemlig bare dem jeg selv læser og finder interessante :)

EDIT:
Fandt lige en mere :)
Global semiconductor shortage spurs run on vintage chipmaking tools
https://www.reuters.com/article/us-usa-semiconductors-tools-idUSKBN2AW18P
Redigert 04.03.2021 kl 13:01 Du må logge inn for å svare
Nsxnsx
04.03.2021 kl 13:05 4732

Det som jeg finner litt merkelig er: ALT Røkke tar i blir til GULL, men at Røkke vil styre RECSI har INGEN betydning for prissettingen av aksjen ?? Jo forresten en negativ betydning.

For meg en gåte. Fra 24++ til en dupp på 14++ etter at det ble kjent ?? Hvor er logikken ?
Slettet bruker
04.03.2021 kl 13:11 4709

Har nok ikke så mye med Røkke å gjøre. Har vært en grønn korreksjon på børsene rundt forbi siste tiden. At Rec blir dratt med ned i søla er helt naturlig dessverre.

Så fort Røkke er inne og vi kan få noen bekreftelser og nyheter etterhvert rundt ML og kunder/avtaler er vi på full fart oppover igjen. Rec har steget voldsomt på Røkke siste året.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 13:12 4717

Satt endel med store gevinster som var kort varige. Disse har nå solgt, nye aksjonærer som kommer inn og ikke vil ta gevinst før aksje kursen står betydelig høyere. Bare sunt for en aksje. Har selv stor gevinst men akter ikke selge noe før den står mye mye høyere i kurs:)
strider1
04.03.2021 kl 13:18 4616

Fra en som har vært inne i REC i flere år. Du kan ikke bruke logikk på denne aksjen. Den har blitt hærjet med i mange år, pump og dump, shorting osv. Bruker du logikk på dag til dag prising gir man fort opp.
Her må du tenke langsiktig. Kom deg inn når du synes prisen er billig og sitt en stund. I det lange vinner det fundamentale. Jeg satt med mange 100k i minus lang tid. Nå er jeg flere Mill i pluss. Jeg selger ikke før ML åpner. Da vil prisen være mer der den burde.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 13:21 4633

Helt riktig har man tålmodighet nok vil alltid det fundamentale vinne. Stå over støyet og man vil bli stående som vinner om det fundamentale og potensiale sier klart at kursen burde være en helt annen.Dette gjelder alle aksjer .
Redigert 04.03.2021 kl 13:23 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
04.03.2021 kl 13:23 4640

Men herregud da mann. Røkke har jo ikke kommet inn engang enda. Gi mannen noen mnd så skal du nok få se hva han får til. Om ikke kan man jo bare selge? Jeg personlig syns det er komisk å lese om all sytingen her inne, ja det SUGER å se verdien sin falle ,men sånn er det med aksjer. Husker noen mnd siden var det kjedelig å se kursen gå fra 14 og under 9 kroner, men tenker jeg på det nå? Nei, og om noen mnd kommer jeg ikke til å tenke på kursen gikk fra 24 til 17 heller.
Senergy
04.03.2021 kl 13:29 4759

Dette gjelder meg også strider1 - og mange flere vil jeg tro. Jeg hadde lenge 40-50% i papirtap. Nå har jeg en fortjeneste jeg kunne vært fornøyd med, men holder likevel en god stund til. Vi har nok bare startet oppgangen, og med alle nyhetene og all infoen som har vært og vil komme fremover så ligger det an til en fin ferd fremover. Rec har stadig overasket både i negativ og positiv retning -så det er bare å henge med i svingene på vei oppover.
Det fundamentale er solid og Røkke vet å bygge industri.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 13:38 4640

Blir generalforsamlingen sendt noe sted?
Nsxnsx
04.03.2021 kl 13:45 4581

Jeg er ikke misfornøyd med min gevinst altså (snitt 2,67 i sommer med 90K aksjer) dog en del høyere snitt nå da det har blitt en del trades :)

Jeg har fremdeles troa langsiktig, men kommenterte bare at Røkkes annonsering av at han ville involveres ytterliger burde gitt en betydelig oppgang(som nesten alle mente når den stod i +- 24) men at den isteden korrigerte ned. KUN det :)
Redigert 04.03.2021 kl 13:47 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
04.03.2021 kl 13:55 4610

Kommer det en livestream liksom?
C-Eiken
04.03.2021 kl 14:13 4535

Ville være kult for os der ikke er rigestreret i Norge ;)